返回列表 發帖
當年都好hit啊
阿mark 發表於 2018-5-6 01:44

但半首優秀選金曲都無
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

但半首優秀選金曲都無
l00540 發表於 2018-5-6 01:49

因為4首歌(狠心愛我,夏日劇集,像你,娛樂大家)都係第二回候選,只能入一首~

係喎,乜狠心愛我當年有hit過?我都O咀
Serendipity 發表於 2018-5-6 01:39

04年其實都冇大hit歌,所以我都幾surprise咁多人記得依首!
同埋死心塌地當年係咪好hit? 我哥時太細個冇印象。又係一首全場大合唱高潮位。

其實有能力用自己歌keep住全晚紅館大合唱嘅歌手真係得翻90年代出道嘅歌手,大家要好好珍惜。

我嗌到癲咗

然後一天一天個時上咗鏡
賴爽 發表於 2018-5-6 01:48

《嫌棄》時,我也好似入咗鏡

經過今晚,真係每隻廣東碟都有歌唱左,其實我住7樓A隻碟仲有首花瓶雞湯好想聽!最可惜係冇未來的未來&今夜 ...
阿mark 發表於 2018-5-6 01:47

期待下次紅館,GIGI仲有大把貨未出

04年其實都冇hit歌,所以我都幾surprise咁多人記得依首!
同埋死心塌地當年係咪好hit? 我哥時太細個冇印 ...
loowee 發表於 2018-5-6 01:50

死心塌地好hit,同他喜歡的是你,限期,並列慘情hit歌

阿mark 發表於 2018-5-6 01:53

好似第一首三台冠?

好似第一首三台冠?
l00540 發表於 2018-5-6 01:54

勁歌係首冠!其他幾台就唔記得了,903首冠係自由落體!不過死心塌地係冇攞過獎

上次香港G夜好睇好多
可能因為今次零舞台效果咁滯,完全無記憶點
但唱功真係進步咗好多
如果cut晒全部國語歌+唱返多啲全首就perfect

上次香港G夜好睇好多
但唱功真係進步咗好多
如果cut晒全部國語 ...
hihi 發表於 2018-5-6 01:55

其實除左短髮同my little sofia,其他國語歌都係跳舞part

其實有能力用自己歌keep住全晚紅館大合唱嘅歌手真係得翻90年代出道嘅歌手,大家要好好珍惜。

對!要珍惜這些廣東歌寶藏~

#廣東話是我們的母語 #齊唱廣東歌

04年其實都冇大hit歌,所以我都幾surprise咁多人記得依首!
同埋死心塌地當年係咪好hit? 我哥時太細個冇 ...

講得好啱而家真係好少有香港歌手可以完完全全靠自己嘅歌撐起一晚演唱會

勁歌係首冠!其他幾台就唔記得了,903首冠係自由落體!不過死心塌地係冇攞過獎 ...
阿mark 發表於 2018-5-6 01:54

好記性

我記得好多三台冠都斷903~

偏偏商台好多人撐GIGI
除左Vani, 今晩見到嘉姐、發仔

其實除左短髮同my little sofia,其他國語歌都係跳舞part
阿mark 發表於 2018-5-6 01:56

My Little Sofia俾佢keep返都算
其他真係唔介意cut晒佢然後換來傷心尋回犬/紅棉路上
甚至完整版他喜歡的是你/同班同學/給自己的情歌等等等等

Vani睇黎真係大病
唔係一定會黎睇
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

好記性

我記得好多三台冠都斷903~

偏偏商台好多人撐GIGI
除左Vani, 今晩見到嘉姐、發仔 ...
l00540 發表於 2018-5-6 01:59

起碼斷左10首以上,特別係2001-2004年

Vani睇黎真係大病
唔係一定會黎睇
hehe 發表於 2018-5-6 02:01

之前見雲妮好瘦

甚至完整版他喜歡的 ...
hihi 發表於 2018-5-6 02:01

失蹤/搬家,可以換cover girl

abcdefGG換夏日劇集

kiss me 北京之夏 遠在天邊

甚至完整版他喜歡的 ...
hihi 發表於 2018-5-6 02:01

巡唱的特點就係每站都有驚喜

好似天使與海豚/ 該怎麼愛你/ 傷心尋回犬/ 紅棉路上/ 等人
都係其中一站的別注版

Johnny Yim亦沒有躲懶

阿mark 發表於 2018-5-6 01:53

我反而唔覺死心塌地係好hit,只能講係當年重點主打,因為佢當時成年幾都冇出廣東歌,又係「被包」傳聞後再出碟。而同碟的I'll be loving you當時完全唔hit添。
狠心愛我係國語碟bonus track,當年都唔係重點歌,流行榜成績唔好。2004年原本係像你做年度主打,不過個MV累事...

kiss me 北京之夏 遠在天邊
ouyang 發表於 2018-5-6 02:07

再上車 今夜沒有風 等人

失蹤/搬家,可以換cover girl

abcdefGG換夏日劇集
阿mark 發表於 2018-5-6 02:04

夏日劇集係咪從來冇喺演唱會唱過?

我反而唔覺死心塌地係好hit,只能講係當年重點主打,因為佢當時成年幾都冇出廣東歌,又係「被包」傳聞後 ...
Serendipity 發表於 2018-5-6 02:13

死心塌地hit
當年sing con,十條女有七條唱呢首

我反而唔覺死心塌地係好hit,只能講係當年重點主打,因為佢當時成年幾都冇出廣東歌,又係「被包」傳聞後 ...
Serendipity 發表於 2018-5-6 02:13

當年華納揀錯歌啫

《像你》不是年度歌級數
同樣班底寫的《密雲》如果早一年面世應該有十大

比堅尼個part gigi應該花得最耐練
但其實真係可以直接cut左去 改編得好難聽下。。。明明名模funnyface都好聽
改做跳下家有小熊kissme仲好

我都唔覺死心塌地hit
但係好聽同多人識既
係之後99 年Today 全碟先hit
遠在天邊迫不得已當年好hit
遠在天邊是咪廣告歌?我記得有一輪hit 爆

像你本身好麻麻唔係hit 歌材料
狠心愛我都有人識
但真係比唔上其他三個天后04 年堆hit 歌
唔計年尾硬谷而我又ok 既娛樂大家
其實我鍾意再上車
可惜已經係第五plug
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

但其實真係可以直接cut左去 改編得好難聽下。。。明明名模funnyf ...
721AXA 發表於 2018-5-6 02:22

我懷疑Mixing/ Arrangement 部分
Johnny Yim未必應付到

如果莊冬昕有份參與
就解釋到點解兩次紅館都有abcdefGG

夏日劇集係咪從來冇喺演唱會唱過?
gooloo 發表於 2018-5-6 02:17

<夏日劇集>未唱過~ 但難登紅館大場

阿Gee訪問時話團隊揀快歌時有困難~

我覺得下次再開可以咁分:
- Cover Girl/ 我鍾意/一年之計/ 雪人
- 青檸一片天/ 家有小熊/ 記得不記得
- Funny Face/ G For Girl/ 出走地平線/ 堅持
- 我@你/ 蒂凡尼早餐

我都唔覺死心塌地hit
但係好聽同多人識既
係之後99 年Today 全碟先hit
遠在天邊迫不得已當年好hit
遠在天 ...
ricnature 發表於 2018-5-6 02:23

同感,我記得I'll be loving you 呢隻碟反應都麻麻,因為死心塌地唔算hit(自由自在就唔好提了,零迴響),而且個人感覺死心塌地隻歌有點悶。
Today隻EP就真係hit,遠在天邊係Compaq 電腦廣告歌,當時算hit。
迫不得已係寫同男友分手嘅歌,當時都有新聞有話題。

像你個旋律其實都可以,不過當年梁詠琪駕馭唔到,仲記得周國豐數榜時都話佢最好再䤸過...
娛樂大家係夾硬頂上谷奬,其實密雲都係,唔知做乜最後煞掣,變咗食白果,然後從此絕跡頒獎禮。

同感,我記得I'll be loving you 呢隻碟反應都麻麻,因為死心塌地唔算hit(自由自在就唔好提了,零 ...
Serendipity 發表於 2018-5-6 02:37

下次應該唱埋《遠在天邊》喎

未唱過~ 但難登紅館大場

- Cover Girl/ 我鍾意/一年之計/ 雪人
- 青檸一片天/ 家有小熊/ 記得不記得
- Funny Face/ G For Girl/ 出走地平線/ 堅持
- 我@你/ 蒂凡尼早餐

l00540 發表於 2018-5-6 02:34

你的編排唔錯,雪人同蒂凡尼早餐可以入快歌list。不過我@你其實唔算快,跳唔到舞。
至於堅持應該冇人識,唱都唔會有反應。
我覺得Cover Girl配名模夾啲。

娛樂大家隻碟啲side track唔錯,佢可以唱給最開心的人,因為都算有人識。

今晚死心塌地合唱算係其中一首最大聲,所以我覺得好神奇
我細個淨係記得某年仲夏/短髮/膽小鬼同埋99年哥堆hit歌
對一天一天/死心塌地冇印象....佢97/98似係focus國語市場?
狠心愛我就肯定係唔hit嘅,兩個人的幸運/同班同學之後根本就再無hit歌

今晚死心塌地合唱算係其中一首最大聲,所以我覺得好神奇
我細個淨係記得某年仲夏/短髮/膽小鬼同埋99年哥 ...
loowee 發表於 2018-5-6 02:53

上次G夜都有呢個現象

可能big hit之外,大家都煲好多GIGI嘅B-side同Non-big hit呢

未唱過~ 但難登紅館大場

- Cover Girl/ ...
l00540 發表於 2018-5-6 02:34

其實我覺得快歌唱新居/我鍾意/Kiss Me/家有小熊都夠啦
型格路線根本就唔係Gigi風格,冇必要為突破而突破
最多跳下G For Girl/出走地平線就算啦
人生唔會再想聽到abcdefgg依首神曲

其實我覺得快歌唱新居/我鍾意/Kiss Me/家有小熊都夠啦
型格路線根本就唔係Gigi風格,冇必要為突破而突破
...
loowee 發表於 2018-5-6 02:58

可惜,你選的上次G夜唱晒

無可能re-run一次嘛

你的編排唔錯,雪人同蒂凡尼早餐可以入快歌list。不過我@你其實唔算快,跳唔到舞。
至於堅持應該冇人識, ...
Serendipity 發表於 2018-5-6 02:46

給最開心的人簡直係一大奇案
原唱唔plug
反而兩個人翻唱都plug
當年我覺得可以唔plug 北極光
雖然好聽但做第二plug 有啲弱雞

今次咁好反應都真係意料之外
仲記得上次唔爆場內無乜反應今次無入到場
開part 2 啦!
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

原唱唔plug
雖然好聽但 ...
ricnature 發表於 2018-5-6 03:01

Sergio defer 左造人計劃一年多
Miss左今次,又要等2/3年了
巡到香港站,又等多2 年⋯

Btw, 少琪太保守,識《給最開心的人》應該唔少

當年,VRF & GIGI同公司
所以丁生應該同GIGI淵源非淺

千千曾經在訪問談過05年佢最欣賞的作品係《落難皇 ...
l00540 發表於 2018-5-5 14:54

千千好似系06年唔知邊隻903訪問講過佢好中意《北京之夏》

回復 1091# lemontea1069

唔記得啦, 我淨係記得佢打住鼓唱灰姑娘
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

梁詠琪巡迴演唱會‧香港G夜 – 第二場

I'll be loving you
一年之計
口香糖(國語)
膽小鬼
一天一天
死心塌地

密雲
限期
家有小熊
新居 (guitar)
灰姑娘 (鼓)
中意他
不要驚動愛情 (with sammi)(26/2 only )/對面的女孩看過來(with 小齊) (27/2 only)
落錯車 (sammi solo) (26/2 only )/ 心太軟 (小齊solo) (27/2 only)
煙花三月 (以往的戀人)
同班同學 (以往的自己)
等人 (未來的戀人)
女人本色 (未來的自己)
abcdefGG (國)
長島冰茶 (國)
比堅尼
Bad Boy
Today
娛樂大家
落難皇后 (26/2 only)
至死不遇
高妹正傳

夏花秋葉(26/2 only)/兩個人的幸運/他喜歡的是你  
嫌棄

1st Encore:
G For Girl
某年仲夏
出走地平線
花火

2nd Encore
短髮

灰姑娘(27/2 only)

誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

原唱唔plug
雖然好聽但 ...

要為GIGI平反佢真係得架!!!
我心目中佢真係天后
而唔係侯選5強得幾十個人投佢
今晚氣氛真係好好, 好多人企起身, 佢做到啦, 又唱得好又有大合唱又有手機燈海
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

再上車 今夜沒有風 等人
l00540 發表於 2018-5-6 02:15

期待有但都冇
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

原唱唔plug
雖然好聽但 ...

花城都係, 冇LIVE過
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

梁詠琪巡迴演唱會‧香港G夜 – 第一場
2011年2月26日
20:44-23:29

1. I’ll Be Loving You
2. 一年之計
3. ...
oreo 發表於 2018-5-6 06:10

上次尾場係《灰姑娘》ending

花城都係, 冇LIVE過
oreo 發表於 2018-5-6 06:37

可能比較少街客識

大家要再集氣才行~~~

明明花城當時有派台架
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

上次香港G夜好睇好多
但唱功真係進步咗好多
如果cut晒全部國語 ...
hihi 發表於 2018-5-6 01:55

四面台。點都比三面好睇,國語歌多d要照顧大陸觀眾

但其實真係可以直接cut左去 改編得好難聽下。。。明明名模funnyf ...
721AXA 發表於 2018-5-6 02:22

名模 funny face,明明原編曲好聽到爆,點解要改成咁,好可惜

encore果幾首快歌,起碼都叫用翻類似原編曲,想起之前將某年仲夏改成快歌,真係好難頂