返回列表 發帖
其實今次反應好好,主辦方hold住D票最後都唔夠票分,要問翻D黃牛買翻D飛俾內部認購。
想佢快D開下次,唔好 ...
satsatsat 發表於 2018-5-6 22:21

怪不得早前在FB見到:
「高價高價回收黃子華/張敬軒/EXO/五月天/梁詠琪/Bruno mars/所有票價門票!!」

今次連輪椅位都有樂迷搶

衷心感激大家支持
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

唔捨得依個post啊,仲有終極鐵粉l00540嘅倒數其實真系好厲害!
loowee 發表於 2018-5-6 22:51

Lock post前同大家分享14個moments

我會集結大家的意見
Inbox俾少琪爸爸參考

希望下一次有個更精彩的紅館回憶

#以生命來演的演唱會是精彩的

演唱會後1天

憑《短髮》竄紅中港台嘅GIGI
以初次啼聲的這首國語作品掀起序幕

#一開場大家就跟住唱 #廿年後成長了的短髪

現場無錄影啊

其實離開華納後,未出過任何影音product⋯
所以粉絲們都好珍惜GIGI每一個演出 ...
l00540 發表於 2018-5-6 22:51

離開華納之後,其實出左3隻唱片+1隻卡帶,更不要提什麼dvd

現場有無錄影?
fifty1205 發表於 2018-5-6 22:17

未開呢個show之前,梁詠琪本人已經話唔會有嘉賓,唔會出碟

離開華納之後,其實出左3隻唱片+1隻卡帶,更不要提什麼dvd
阿mark 發表於 2018-5-6 23:25

對!我指演唱會影音產品~~~

Btw, 禮物/ Butterfly kisses/ 怕寂寞的貓/ Beside me我都有珍藏

未開呢個show之前,梁詠琪本人已經話唔會有嘉賓,唔會出碟
阿mark 發表於 2018-5-6 23:26

如果Warner有份製作,才有希望出碟

怪不得早前在FB見到:
「高價高價回收黃子華/張敬軒/EXO/五月天/梁詠琪/Bruno mars/所有票價門票!!」

今 ...
l00540 發表於 2018-5-6 23:04

今次真系完全洗左G夜哥次個底,相信以後book紅館會容易好多
下次起碼都4/5年後,大家又可以繼續儲下回憶,而且今次口碑好,相信兩場4面台唔成問題

下次一定要:
今夜沒有風,哭了,給最開心的人,等人。
國語歌寧願聽膽小鬼都唔聽短髮,當然有偏見就仲好。
快歌arrangement唔好咁EDM,好老土。
要跳舞都用翻d hit歌跳,如果唔系觀眾好尷尬。
嫌棄冇理由唱半首囉!

今次真系完全洗左G夜哥次個底,相信以後book紅館會容易好多
下次起碼都4/5年後,大家又可以繼 ...
loowee 發表於 2018-5-6 23:38

謝謝支持,「照單全收」你的意見!

作為粉絲見到Full house、全場大合唱、
一片紅海、閃閃的手機燈、個個起晒身⋯
真係十分感動

下次起碼都4/5年後,大家又可以繼 ...
loowee 發表於 2018-5-6 23:38

快歌唔一定要hit,但arrangement最好用翻原曲
abcdefGG 應該好多人唔識

快歌唔一定要hit,但arrangement最好用翻原曲
abcdefGG 應該好多人唔識
阿mark 發表於 2018-5-6 23:48

其實呢隻碟有 禮物/ 愛得起/ 錯過 等佳作
偏偏揀左呢首⋯

兩次演唱會都揀《abcdefGG》
我始終覺得同莊冬昕有關
但無從查證

偏偏揀左呢首⋯

我始終覺得同莊冬 ...
l00540 發表於 2018-5-6 23:53

你講開愛得起,又係未係演唱會唱過,上次香港G夜竟然唱abcdefGG同長島冰茶,都唔唱愛得起錯過~

偏偏揀左呢首⋯

我始終覺得同莊冬 ...
l00540 發表於 2018-5-6 23:53

我諗純粹唔夠快歌而已,Gigi應該唔會特別鍾意呢首歌啩...
突然醒起,其實落難皇后嗰part如果加埋Blue Moon都唔錯,Gigi好少唱呢種風格。

有冇人有G夜 rundown?
【This is MC】澳門見

我諗純粹唔夠快歌而已,Gigi應該唔會特別鍾意呢首歌啩...
突然醒起,其實落難皇后嗰part如果加埋Blu ...
Serendipity 發表於 2018-5-7 00:04

如果再開,應該搵Edward Chan/ Charles Lee
又或者James Ting整番首快歌主打

Serendipity 發表於 2018-5-7 00:04

其實落難皇后嗰part 我居然估到之後會唱密雲+至死不渝

你講開愛得起,又係未係演唱會唱過,上次香港G夜竟然唱abcdefGG同長島冰茶,都唔唱愛得起錯過~ ...
阿mark 發表於 2018-5-7 00:04

大家都有共識換走《abcdefGG》

等我又記低先~~~

阿mark 發表於 2018-5-7 00:13

我估到應該有《密雲》
好match嗰一part

Good taste!!!

但《Blue Moon》可能太side, 所以淘汰咗~~

回復 1315# lemontea1069

梁詠琪巡迴演唱會‧香港G夜 – 第二場

I'll be loving you
一年之計
口香糖(國語)
膽小鬼
一天一天
死心 ...
oreo 發表於 2018-5-6 06:10

尾場係小齊嘉賓

Out左神曲《夏花秋葉》In《灰姑娘》

阿mark 發表於 2018-5-7 00:13

我都係!其實呢幾隻真係好夾!

如果再開,應該搵Edward Chan/ Charles Lee
又或者James Ting整番首快歌主打 ...
l00540 發表於 2018-5-7 00:12

Gigi自資其實唔知搵唔搵到佢哋做歌,始終有成本考慮。所以B面搵Wyman填我覺得都幾揼本。

我估到應該有《密雲》
好match嗰一part

Good taste!!!

但《Blue Moon》可能太side, 所以淘 ...
l00540 發表於 2018-5-7 00:17

你去sell吓陳少琪用Blue Moon,或者下次用之前上網唱吓等大家預習下先~ 呢隻係我其中一隻最鍾意嘅滄海遺珠,好有feel。

Gigi自資其實唔知搵唔搵到佢哋做歌,始終有成本考慮。所以B面搵Wyman填我覺得都幾揼本。 ...
Serendipity 發表於 2018-5-7 00:33

James Ting 可以收友情價啩~

唱紅咗《出走地平線》

你去sell吓陳少琪用Blue Moon,或者下次用之前上網唱吓等大家預習下先~ 呢隻係我其中一隻最鍾意嘅滄海遺 ...
Serendipity 發表於 2018-5-7 00:36

要諗埋《Blue Moon》可以串連到什麼其他歌曲

其實開PART TWO都有得諗...
不過我覺得佢未必想...
我覺得佢其實可以加多場...反正基仔10號先開 其實夠時間開多場...

不過今次爆真係我諗佢自己都估唔到...畢竟上次太頹(不過又公平D咁講佢上次1月5日先公佈2月尾就開 太趕)

私心覺得上次好睇D...

要諗埋《Blue Moon》可以串連到什麼其他歌曲
l00540 發表於 2018-5-7 00:41

咁又好難夾到其他,最近似都係至死不遇或者驗光。
另外我覺得可以夾到嘅side tracks
長痛長愛+一刻擁友+給最開心的人+自由自在
蕩失+厚愛

咁又好難夾到其他,最近似都係至死不遇或者驗光。
另外我覺得可以夾到嘅side tracks
長痛長愛+一刻 ...
Serendipity 發表於 2018-5-7 00:52

《至死不遇/ 驗光》 G For Girl Live 玩過一次了⋯

而《蕩失》今次票數好低
所以FB live都無揀到 可惜

其實開PART TWO都有得諗...
不過我覺得佢未必想...
我覺得佢其實可以加多場...反正基仔10號先開 其實夠時間 ...
wewa1001 發表於 2018-5-7 00:50

我覺得返西班牙生BB前
可以在澳門開多一場

FF....

今日成個腦都係G FOR GIRL
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

大家都有共識換走《abcdefGG》

等我又記低先~~~
l00540 發表於 2018-5-7 00:16

提下好勝其實佢仲有夏日劇集呢首歌

希望下次gi 做到跨年倒數
shine 都得啦點解唔得

提下好勝其實佢仲有夏日劇集呢首歌
gooloo 發表於 2018-5-7 01:32

季節歌一向都少揀,因為有季節性嘛,等同全身暑假夏天的故事都少唱

其實快歌兩part已經夠,以主打慢歌既歌手黎講

可愛 - 新居,我鍾意,cover girl,家有小熊
型d, 熱舞 - 出走地平線,g for girl, funny face, 一年之計

希望下次gi 做到跨年倒數
shine 都得啦點解唔得
cathay1996 發表於 2018-5-7 01:33

跨年show氣氛應該仲高漲
倒數完唱《一年之計》  

不過跨年show要開好多場bor...

我想聽 密雲 至死不渝 無良印品

我想聽 密雲 至死不渝 無良印品
艾石仔 發表於 2018-5-7 08:08

無良印品

其實《Look》、《成長的短髮》
仲有好多正野未唱過live

今日成個腦都係G FOR GIRL
帥小寶` 發表於 2018-5-7 01:17

好適合做Opening

無良印品

其實《Look》、《成長的短髮》
仲有好多正野未唱過live ...
l00540 發表於 2018-5-7 08:47

如果開side track演唱會就好咯

季節歌一向都少揀,因為有季節性嘛,等同全身暑假夏天的故事都少唱

其實快歌兩part已經夠,以主打慢歌 ...
mychart- 發表於 2018-5-7 05:32

「四季歌」其實可以自組一part

春逝/ 北京之夏/ 夏花秋葉/ 落難皇后

「四季歌」其實可以自組一part

春逝/ 北京之夏/ 夏花秋葉/ 落難皇后
l00540 發表於 2018-5-7 09:20

冬季用北極光吧

如果開side track演唱會就好咯
阿mark 發表於 2018-5-7 09:20

Side track 的話,應該要轉細場開
不過阿Gee絕對夠歌開~~~

話時話,我都未數過GIGI入行以嚟
出過幾多張國/粵語專輯~

找天試試影張大合照先~~

Side track 的話,應該要轉細場開
不過阿Gee絕對夠歌開~~~

話時話,我都未數過GIGI入行以嚟
出過幾多 ...
l00540 發表於 2018-5-7 09:25

廣東大碟14隻 廣東EP1隻 廣東新曲+精選3隻
國語大碟10隻 國語EP1隻 國語新曲+精選2隻
卡帶套裝(雙語)1隻

以上都係有新歌的專輯,不過gigi又真係未試過出冇新歌的呃錢精選碟,也沒有再版或者復刻

廣東大碟14隻 廣東EP1隻 廣東新曲+精選3隻
國語大碟10隻 國語EP1隻 國語新曲+精選2隻
卡帶套裝(雙語)1 ...
阿mark 發表於 2018-5-7 09:29

好快手啊你~ 謝謝

我都未有時間做統計⋯
我記得仲有台灣限定:
短髮(卡帶利樂包)
洗臉(卡帶利樂包)
許願(Single)

好快手啊你~ 謝謝你
我都未有時間做統計

仲有台灣限定:
短髮(卡帶利樂包)
洗臉 ...
l00540 發表於 2018-5-7 09:41

單曲我就唔統計啦,你有冇2000年狂熱份子dvd,我有隻碟,但就播唔到,想睇只能vcd,cd又cut佢本人的歌,真係唔明點解會咁~

單曲我就唔統計啦,你有冇2000年狂熱份子dvd,我有隻碟,但就播唔到,想睇只能vcd,cd又cut佢本人的歌, ...
阿mark 發表於 2018-5-7 09:45

家有小熊個次903 拉闊LIVE 係災難級

家有小熊個次903 拉闊LIVE 係災難級
wchild 發表於 2018-5-7 10:09

家地瘦身mix不宜唱live

單曲我就唔統計啦,你有冇2000年狂熱份子dvd,我有隻碟,但就播唔到,想睇只能vcd,cd又cut佢本人的歌, ...
阿mark 發表於 2018-5-7 09:45

我都係得VCD咋
DVD遍尋不果~~~

唯一一次《遠在天邊》Live

希望集氣成功,下次可以親耳聽到《遠在天邊》

跨年show氣氛應該仲高漲
倒數完唱《一年之計》  

不過跨年show要開好多場bor... ...
l00540 發表於 2018-5-7 07:47

Shine 2場only

Shine 2場only
cathay1996 發表於 2018-5-7 10:34

如果可以開誇年演唱會
又是一個壯舉

不過今年華仔 book左
下年要生B
最快要2020年尾

半街客睇左480
如果部分國語歌可以轉埋煙花三月/等人/氣流/小裁縫 就very good