返回列表 發帖
佢有咩事都可以返西班牙
反OT - 我仲LOOP GIGI IG D片
wchild 發表於 2018-5-9 12:44

係唔係尾場video???

Btw, 尾場好似好少人成功拍片

眼見好多工作人員執法⋯

而YouTube好多片都係第一場嘅時候拍ge...
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

回復 1396# Riverfish
本色演唱會rundown
1. Funny Face
2. G for Girl
3. Kiss Me
4. 某 年 仲 夏
5. 煙 霧 彌 漫
6. 荷 花
7. 北 京 之 夏
8. 落 難 皇 后
9. 國 語 歌 Medley : Spaghetti 、 Rainy Day 、 全 年 無 休 、 口 香 糖 、 搬 家
10. 娛 樂 大 家
11. 青 檸 一 片 天
12. I'll be loving you
13. 迫 不 得 已
14. 同 班 同 學
15. 女 人 本 色
16. 高 妹 正 傳
17. 薛 凱 琪 合 唱 : 奇 洛 李 維 斯 回 信
18. 薛 凱 琪 唱 : 下 次 下 次
19. 名 模
20. 比 堅 尼
21. 至 死 不 渝
22. 吳 建 豪 Medley : 我 的 王 國 、 Never let you go
23. 灰 姑 娘
24. 你 救 哪 一 個
25. 他 喜 歡 的 是 你
26. 兩 個 人 的 幸 運
27. 嫌 棄
28. 好 時 辰
29. 短 髮
30. 出 走 地 平 線
31. 花 火
32.Today

回復  Riverfish
3. Kiss Me
4. 某 年 仲 夏
5. 煙 霧  ...
ykh1006 發表於 2018-5-9 13:02

呢次演唱會都好好睇

這次亞博演唱會,集齊 仙氣主打/ catwalk舞台/ 大合唱~

我記得一口氣聽到《嫌棄》、《灰姑娘》、《他喜歡的是你》
好似都有眼濕濕⋯⋯

尤其記得阿GI個髮型 美!
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

回復 1403# l00540
依個演唱會真係差唔多全部歌係full version
同意最正係最後一次過唱晒嫌棄 灰姑娘嗰啲歌

回復  l00540
同意最正係最後一次過唱晒嫌棄 灰姑娘嗰啲歌 ...
ykh1006 發表於 2018-5-9 13:13

團隊仲好大膽選了《荷花》、《青檸 一片天》

回復  Riverfish
3. Kiss Me
4. 某 年 仲 夏
5. 煙 霧  ...
ykh1006 發表於 2018-5-9 13:02

其實幾次演唱會都係呢堆歌狂loop
只不過好勝場數少 先不至成為怨鬼/校歌

原來佢好少唱我們的永遠?明明2nd plug

其實幾次演唱會都係呢堆歌狂loop
只不過好勝場數少 先不至成為怨鬼/校歌 ...
gooloo 發表於 2018-5-9 13:51

話雖如此,每一次演唱會都有心思安排

呢一次catwalk舞台/步,大家都眼前一亮

而《荷花》/《北京之夏》嗰part,亦都令街客耳目一新
認識一個好有「仙氣」的梁詠琪

計過條數,今次兩場好時辰一共有9首冠軍廣東歌冇唱呢9首都係四台之中起碼其中一台冠嘅歌

只計中型/大型 ...
Riverfish 發表於 2018-5-9 12:34

《我們的永遠》- 拉闊/ 勁歌總選/ 勁爆
《北京之夏》 - 本色演唱會

至於《夏日劇集》、《北極光》 就無喺演唱會唱過

演唱會後4天

第二部份屬於香港站限定
打頭陣嘅係《落難皇后》
帶大家一齊反思人類對地球的破壞
更提醒大家要珍惜眼前人

今日先重温兩首高質作品

#落難皇后遇上密雲  #你小心密雲漸近 #為何還未覺醒

今次Live既灰姑娘好聽好多
聽返cd原版d高音真係搞唔掂

個人認為今次係Gigi四次紅館唱得最好嘅一次
成個狀態都好好
選歌方面除咗跳舞part嘅國語歌有啲不完美之外
其他都無可挑剔了

今次紅館等咗足足七年
仲要係人地唔要嘅檔期
下一次再開紅館可能都⋯⋯十年後?

好耐無來呢度了
一次過睇晒29頁

繼續愛應該係G for girl演唱會其中一場有唱過,
因我見DVD花絮有彩排唱到

不過繼續愛Live真係加分...
其實G for Girl前奏都係用繼續愛

今次Live既灰姑娘好聽好多
聽返cd原版d高音真係搞唔掂
wilson0091 發表於 2018-5-9 21:43

全場開住手機燈,一齊合唱《灰姑娘》
何「琪」壯觀

cathay1996 發表於 2018-5-9 13:57

關咩事,像你都係2nd plug,年度主打添,宜家都石沉大海啦

像你當年係咪拍左個mv..
因為個地點係另一套電影申請左,所以mv禁播??

傷心尋回犬同北極光都好恨聽一次live~我以為今次會唱無所不在架,畢竟一個禮拜後就係母親節,結果無....
...
dorispeko 發表於 2018-5-9 12:53

我都以為會唱《無所不在》

之前903promote 都有播

可惜一直聽唔到「煙花匯演」live!近排發覺「失散車站」幾好聽,請問呢首有冇唱過live?

回復  l00540
同意最正係最後一次過唱晒嫌棄 灰姑娘嗰啲歌 ...
ykh1006 發表於 2018-5-9 13:13

好難取捨

如果首首都Full version
我地應該聽唔倒《好不好》、《給自己的情歌》...

其實gigi下次可以嘗試用四季做演唱會主題
初心傷過
重新再跳

其實gigi下次可以嘗試用四季做演唱會主題
MiRi 發表於 2018-5-10 16:45

舉腳贊成~~~
春逝/ 北京之夏/ 夏花秋葉/ 北極光 / 四季

像你當年係咪拍左個mv..
因為個地點係另一套電影申請左,所以mv禁播??
cyrus429 發表於 2018-5-9 23:24

好似係(三岔口),呢兩日聽翻像你,覺得好好聽,唯一聽過live就得勁歌金曲

關咩事,像你都係2nd plug,年度主打添,宜家都石沉大海啦
阿mark 發表於 2018-5-9 23:23

像你係精選碟2nd plug,唔係年度主打,精選碟2nd plug不嬲冷處理

演唱會後5天

在落難之際,團隊提醒大家
愛在當下、珍惜眼前人

「當這世界在受災 請跟我繼續愛」

#GIGI作曲 #繼續愛 #911

阿mark 發表於 2018-5-9 23:23

其實我覺得張人傑的編曲認真麻麻

《高妹正傳》、《落錯車》、《同班同學》、《像你》⋯
全部都應該重編

如果我係華納/ 監制,一定唔收貨

其實我覺得張人傑的編曲認真麻麻

《高妹正傳》、《落錯車》、《同班同學》、《像你》⋯
全部都應該重編 ...
l00540 發表於 2018-5-11 00:09

同班同學都唔得???

同班同學都唔得???
阿mark 發表於 2018-5-11 13:25

同班同學 非常得
【This is MC】澳門見

舉腳贊成~~~
春逝/ 北京之夏/ 夏花秋葉/ 北極光 / 四季
l00540 發表於 2018-5-10 17:58

一年之計/煙霧彌漫/荷花

同班同學都唔得???
阿mark 發表於 2018-5-11 13:25

我指張人傑先生的編曲~~
聽小交響樂團版就分別到高下

又或者可以留意《像你》的編曲
連DJ朋友們都有微言⋯

cathay1996 發表於 2018-5-9 13:57

可能因為心態唔同咗
GIGI好似講過有啲歌婚後未必會再唱

所以再唱「卻怕分針也會折斷」、「偏偏從來 從未得到這厚愛」
實在有點難度

盡情愚弄我吧~

嗌爆紅館,估唔到大家咁掛住 Gigi 啲歌。
尾場送畀大家《灰姑娘》 ,一齊升 key 唱:「來年將生命美麗昇華……」最洋蔥是《花火》,Gigi 送給一位歌迷,「她本來要在上海來睇我的演唱會,今日收到消息,她沒辦法來,因為她離開了這個世界。」
#開兩場太少 #唱live好大進步 #抵畀個心心Gigi

Source: U magazine

回復 1423# cathay1996

夏日劇集作為精選碟first plug都無咩迴響,不過隻精選碟就好賣得...娛樂大家之後先開始唔賣得。
舞來舞去 不日內開始錄音。

演唱會後6天

接住《繼續愛》的是為第二幕作結的
  秋

我兩晚都被打動了~

#神曲 #于逸堯 #林夕

可惜一直聽唔到「煙花匯演」live!近排發覺「失散車站」幾好聽,請問呢首有冇唱過live? ...
eddie1008 發表於 2018-5-10 03:26

《煙花匯演》接《煙霧瀰漫》
個flow啱晒

未來的未來真心超高質
希望下次會唱!

好似係(三岔口),呢兩日聽翻像你,覺得好好聽,唯一聽過live就得勁歌金曲 ...
阿mark 發表於 2018-5-10 21:33

華納個MV(最後版本)不堪入目
同《夏日劇集》一樣低成本製作

但TBB版拍得好靚

Part 2 加《像你》的話,大家支持嗎?

回復 1436# l00540

我覺得佢有本錢夠歌開side track演唱會wor!細場都好。cut走嫌棄灰姑娘花火today高妹呢d冤鬼
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復  l00540

我覺得佢有本錢夠歌開side track演唱會wor!細場都好。cut走嫌棄灰姑娘花火today高妹 ...
黃家正 發表於 2018-5-12 19:01

但街客未必熟GIGI的side track啊

回復  l00540

我覺得佢有本錢夠歌開side track演唱會wor!細場都好。cut走嫌棄灰姑娘花火today高妹 ...
黃家正 發表於 2018-5-12 19:01

FF《Beside Me Minor Classic 演唱會》

1. 今夜沒有風
2. Blue Moon
3. 沒有月亮的日子
4. 煙花三月
5. 等人

過場: 小娃娃大英雄
6. 請我吃餅乾
7. 兩生花
8. 明日之前
9. 在天堂遇見的人
過場:一刻擁友

10. 我住7樓A
11.(握手)咖啡伴侶/ 西貢小姐/ 青檸一片天
12.  Unplugged: 成長的短髮/ 一人幾票/ 散心
13.  泡泡世界
過場: 世界萬歲

14. 彩虹交匯處
15. 失散車站
16. 煙花匯演
17. 花城

18. 空中小姐
19. 妝苑
20. 荷花
21. 今年仲夏
過場: Suddenly this summer

22. 分手禮/ 最後晚餐
23. 因果
24. 厚愛
25. 未來的未來
26. 紅棉路上

Dancing Medley:
27. 堅持/ 喜劇收場/ 雪人/ 蒂凡尼早餐

(大合唱): 花火
Encore:
28. 天使與海豚/ 愛情海/ 該怎麼愛你/ 初心
29. 蕩失/ 氣流/ 再上車/ 給大家的情歌

2nd encore
30. 哭了
31. 給最開心的人
32. 好不好

演唱會後7天

母愛橫溢的GIGI
將「喜愛的心愛 是無所不在」
交予Her little Sofia

#生完第二胎 #開part2 #第二場條樸克牌裙仲靚
#Happy Mother Day #唱埋無所不在就完美喇