返回列表 發帖
勁開心!已訂尾場$480!
等左十幾年都有緣無份睇唔到佢演唱會,今年唔可以再miss!

A-side 的話最想最想聽 遠在天邊!
B-side 的話最想最想聽 哭了!

Good taste
《遠在天邊》三次紅館都無唱過
l00540 發表於 2018-1-21 22:02

對上一次現場唱係99年《狂熱份子》!足足19年冇唱過!當年呢首歌好紅好紅架!只係後來同一隻碟大家只記得《我鍾意》同《Today》唔記得左呢首...
麻煩大家集氣推到Gigi唱呢首歌!

兩場rundown唔同?咁大鑊?XD

仍然FF到時會聽到《哭了》一圓鐵粉夢想........

國語歌反而最鍾意係《淚光》,當年心諗如果呢首歌改編返做廣東歌應該會hit,結果當然係自己FF

話說其實想聽一次《花瓶雞湯》Live...諗諗佢

演唱會倒數20天

今日重温呢首跳舞作品
絕對是曲、詞、舞俱佳的歌曲

當年無派過上電 ...
l00540 發表於 2018-4-14 22:34

我懷疑當年12月出碟嗰陣,華納係想第三主打派呢隻,因為記得當年嘅CD海報定唔知乜野(CD面頭張貼紙?)係有提過下首歌,
類似「接力推介」定「推薦作品」之類嘅字眼,冇明確講明會派台
最後突然1月宣佈3月開演唱會,2月就派左Funny Face了

快歌side track大遺珠我揀《堅持》,以當年的保守唱腔來講呢隻唱得好放,
多得有《堅持》,James Ting同Gigi先會再度合作做《出走地平線》(雖然兩首歌有D聲效係一樣的)XD

---------------------

講返演唱會,我想聽《厚愛》,呢首又係當年派錯台嘅犧牲品....
當年唔應該派《How I Wish》應該派《厚愛》... :(

喂呀又話有side-tracks嘅....尋晚個run-down好A-side呀.....
有A-side歌聽係開心,只係有D失望一直講到會唱B-side歌結果一首都冇....
除非上次FB mini live佢當一天一天係B-side啦下 XD
其實abcdefGG真係嘥左個位....Gigi跳得勁落力但全場零反應個反差好尷尬

我仍然期待今晚會有其他驚喜,我仲等緊遠在天邊/同班同學/傷心尋回犬/花瓶雞湯/今夜沒有風/好不好
成隻《成長的短髮》同《I'll be loving you》一首歌都冇唱過,《我住7樓A》都係唱左一首
如果換走後面嘅國語歌擺返上面三隻碟嘅歌入去就好喇

不完整未必順序既rundown from ig(已反白)

短髮
某年仲夏
G for girl
一天一天
--------------------
密雲 ...

721AXA 發表於 2018-5-4 20:44

你漏左落難皇后(密雲前)、繼續愛(密雲後)同埋My Little Sofia(娛樂大家之前?)

回復  Riverfish

可能佢覺得abcdefgg已經係side b
ykh1006 發表於 2018-5-5 10:00

咁死得啦XDDD
整體唱功係有驚喜嘅,密雲唱得算好放(當然唔可以同CD比),落難皇后冇左陣憶蓮味搵返個平衡點
因為尋晚,我頭先聽多一次CD版嘅abcdefGG,都係唔鍾意 XD
其實電影嗰part...我有個冷門選擇:唱半首廣東話版愛得起都好丫,反正都係同一隻碟

尋日千嬅都有嚟睇

可惜你翻唔倒嚟香港
l00540 發表於 2018-5-5 11:25

係咪開頭記者係咁影嗰個?記得大約8:15有過小小起哄,附近有人以為係sammi,但睇落又唔太似
過多五分鐘就影關心妍,再過多五分鐘就影 Wyman Fiona 天佑

印象中,好耐以前(99/00?)903音樂會唱過一次
l00540 發表於 2018-5-5 12:24

首歌99年6/7月派台最後一次現場live係99年10月《狂熱份子音樂會》
之後一直擺喺度,同一隻碟另外三隻歌就係咁唱,唯獨呢首石沉大海左

今晚希望要有呀!集氣!

我旁邊的一班台灣fans專誠坐飛機來港
唱廣東歌時,他們真係唔太識...

班fans知道巡唱無台灣站,即刻訂 ...
l00540 發表於 2018-5-5 11:01

我坐喺台灣fans斜前面 (原來我地幾近haha)唔知係咪因為2012年Our Best Moment銷情麻麻所以今次好時辰兩年幾都唔做台灣站?  
(但我認知Our Best Moment入座率都應該唔差?)

冇辦法,黎得香港睇香港站,要expect多廣東歌
我地香港fans直情嫌廣東歌唔夠多添呀 XD

起哄位好似係Sergio抱住Sofia入場
l00540 發表於 2018-5-5 13:17

呢個已經係再之後接近8:30嘅事 haha大約 8:15-8:20 記者係咁影一個短頭髮女星,D人企晒起身裝下裝下,始終唔知係邊位

吓 我無呢隻single ....

什麼時候推出㗎
l00540 發表於 2018-5-7 17:56

04年出嘅,公共圖書館有得借黎聽XD
我反而唔知道funny face有國語版

我都係得VCD咋
DVD遍尋不果~~~

唯一一次《遠在天邊》Live

希望集氣成功,下次可以親耳聽到《遠在天 ...
l00540 發表於 2018-5-7 10:12

計過條數,今次兩場好時辰一共有9首冠軍廣東歌冇唱呢9首都係四台之中起碼其中一台冠嘅歌

只計中型/大型演唱會的話:

遠在天邊 (3台冠,上次live係99年狂熱份子)
Kiss me (兩台冠,上次live係07年本色演唱會)
家有小熊 (3台冠,上次live係11年香港G夜)
我們的永遠 (3台冠,上次live係...本色? 02年拉闊?)
傷心尋回犬 (3台冠,上次live係...FB mini live XD 03年 Funny Face? 本色?)
無所不在 (3台冠,上次live係...03年Funny Face?)
夏日劇集 (TVB冠,係咪未live過?)
北極光 (3台冠,上次live係...?)
北京之夏 (兩台冠,上次live係...?)

下次演唱會唱返呢9首 (或者最少6-7首) 就好喇

P.S 有冇人有本色演唱會rundown對比一下 XD