返回列表 發帖
回復  l00540

四月生日係呢張唱片?我記得佢有年拎唱作歌星獎唱左呢首,因為我都係四月生日 所以好 ...
黃家正 發表於 2018-4-10 22:00

呢首歌跨年plug

比堅尼 903 #8
密雲 903 #5; RTHK & TVB #1; 997 #2
名模 四台聯ban
花城 TVB #4
From "Look" album, 當年 ...
boy4dudes 發表於 2018-4-13 22:08

名模係咪上過一星期903?

GIGI最多藝人翻唱系列:
1. 花火:Sammi、慧嫻...
2. Today: JY、克勤...
3. 給最開心的人:一峰、斤欠宜 ...
l00540 發表於 2018-4-19 19:43

李克勤唱過限期,梁漢文唱過北極光,Sammi都唱過Today

呢首我都鍾意~~~

好似季選拎過獎,但沒有到場演繹?
l00540 發表於 2018-4-28 14:01

得20強,冇入到優秀選12強

明晚可唔可以唱 死心塌地

abcdefGG真係好膠
情願唱cover girl
艾石仔 發表於 2018-5-4 22:30

連續兩次紅館都唱呢首,果part編曲好難頂

回復 1010# l00540
廣東碟1998 2006一首都冇
精選碟2004 2007一首都冇

夏日劇集,像你,呢一世都冇可能再唱

上次演唱會RUNDOWN 參考

1. I’ll Be Loving You
2. 一年之計
3. 口香糖
4. 膽小鬼
5. 一天一天

6. 死心 ...
wewa1001 發表於 2018-5-5 00:39

23打後,今次全部都唱左

不過個台比tour仲要雞 個台本身已經唔係靚
721AXA 發表於 2018-5-5 00:37

佢仲話個舞台好靚

GiGi表示忠實歌迷熟識所有歌曲,故此想她唱一些Side Track歌,但演唱會以經典歌為主,難以選唱太多Side Tra ...
gooloo 發表於 2018-5-5 01:21

可能side track等於國語果幾首

肥Y開心啦,佢寫的歌:你救哪一個,高妹正傳,B面第一首,全部都唱

優先訂飛,480已經要31-32行,早知公售先買啦!

一天一天,變左你救哪一個

回復  阿mark

#wow #全首呀
iloveuboyz 發表於 2018-5-5 20:56

係啊,好好聽

同班同學啊~

死心塌地啊!!!

好不好!

2nd encore I'll Be Loving You

一天一天變左壓軸

高妹正傳,23:27 完

有無40首?
l00540 發表於 2018-5-6 00:15

剛剛好40首

梁詠琪好時辰香港站 2018.05.05 尾場 Rundown

短髮、G For Girl、某年仲夏、你救哪一個

落難皇后、密雲、至死不渝、繼續愛、夏花秋葉

My Little Sofia、娛樂大家、好時辰、迴旋木馬的終端、兩個人的幸運、狠心愛我、心動

比堅尼、abcdefGG、名模、Funny Face

花火、煙霧瀰漫、同班同學、給自己的情歌、死心塌地、好不好、嫌棄、他喜歡的是你、Today

Encore
出走地平線、失蹤、搬家、我鐘意、一年之計、灰姑娘、B面第一首

2nd Encore
愛自己、I'll Be Loving You、一天一天

3rd Encore
高妹正傳

好不好有一陣小歡呼
gooloo 發表於 2018-5-6 00:43

歌迷果邊特別大

係喎,乜狠心愛我當年有hit過?我都O咀
Serendipity 發表於 2018-5-6 01:39

當年都好hit啊

經過今晚,真係每隻廣東碟都有歌唱左,其實我住7樓A隻碟仲有首花瓶雞湯好想聽!最可惜係冇未來的未來&今夜沒有風

但半首優秀選金曲都無
l00540 發表於 2018-5-6 01:49

因為4首歌(狠心愛我,夏日劇集,像你,娛樂大家)都係第二回候選,只能入一首~

04年其實都冇hit歌,所以我都幾surprise咁多人記得依首!
同埋死心塌地當年係咪好hit? 我哥時太細個冇印 ...
loowee 發表於 2018-5-6 01:50

死心塌地好hit,同他喜歡的是你,限期,並列慘情hit歌

好似第一首三台冠?
l00540 發表於 2018-5-6 01:54

勁歌係首冠!其他幾台就唔記得了,903首冠係自由落體!不過死心塌地係冇攞過獎

上次香港G夜好睇好多
可能因為今次零舞台效果咁滯,完全無記憶點
但唱功真係進步咗好多
如果cut晒全部國語 ...
hihi 發表於 2018-5-6 01:55

其實除左短髮同my little sofia,其他國語歌都係跳舞part

好記性

我記得好多三台冠都斷903~

偏偏商台好多人撐GIGI
除左Vani, 今晩見到嘉姐、發仔 ...
l00540 發表於 2018-5-6 01:59

起碼斷左10首以上,特別係2001-2004年

My Little Sofia俾佢keep返都算
其他真係唔介意cut晒佢然後換來傷心尋回犬/紅棉路上
甚至完整版他喜歡的 ...
hihi 發表於 2018-5-6 02:01

失蹤/搬家,可以換cover girl

abcdefGG換夏日劇集

比堅尼個part gigi應該花得最耐練
但其實真係可以直接cut左去 改編得好難聽下。。。明明名模funnyf ...
721AXA 發表於 2018-5-6 02:22

名模 funny face,明明原編曲好聽到爆,點解要改成咁,好可惜

encore果幾首快歌,起碼都叫用翻類似原編曲,想起之前將某年仲夏改成快歌,真係好難頂

我反而唔覺死心塌地係好hit,只能講係當年重點主打,因為佢當時成年幾都冇出廣東歌,又係「被包」傳聞後 ...
Serendipity 發表於 2018-5-6 02:13

I'll be loving you 係佢唯一係ifpi銷量榜有冠軍的唱片,today雖然好賣,但都冇冠軍

同感,我記得I'll be loving you 呢隻碟反應都麻麻,因為死心塌地唔算hit(自由自在就唔好提了,零 ...
Serendipity 發表於 2018-5-6 02:37

05年就算佢玩,密雲都只會得勁歌同新城有獎,05成績仲差過04,年頭落難皇后唔hit,年中比堅尼成績太差,廣東碟又年尾先出

嗰part d編曲upgrade唔到d歌
冇晒原曲味道一味得個嘈

真係好想聽夏日劇集
明明好啱接出走地平線 ...
jasonng 發表於 2018-5-6 12:19

特別名模,好嘈

其實華納點解趁演唱會唔幫佢出隻精選碟

其實Kiss/ 我鍾意/ 女色 三隻都好好賣~

下次Part 2, 華納要快人一步喇~
l00540 發表於 2018-5-6 19:40

女色唔賣得吧,宜家都成天價了

現場無錄影啊

其實離開華納後,未出過任何影音product⋯
所以粉絲們都好珍惜GIGI每一個演出 ...
l00540 發表於 2018-5-6 22:51

離開華納之後,其實出左3隻唱片+1隻卡帶,更不要提什麼dvd

現場有無錄影?
fifty1205 發表於 2018-5-6 22:17

未開呢個show之前,梁詠琪本人已經話唔會有嘉賓,唔會出碟

今次真系完全洗左G夜哥次個底,相信以後book紅館會容易好多
下次起碼都4/5年後,大家又可以繼 ...
loowee 發表於 2018-5-6 23:38

快歌唔一定要hit,但arrangement最好用翻原曲
abcdefGG 應該好多人唔識

其實呢隻碟有 禮物/ 愛得起/ 錯過 等佳作
偏偏揀左呢首⋯

兩次演唱會都揀《abcdefGG》
我始終覺得同莊冬 ...
l00540 發表於 2018-5-6 23:53

你講開愛得起,又係未係演唱會唱過,上次香港G夜竟然唱abcdefGG同長島冰茶,都唔唱愛得起錯過~

我諗純粹唔夠快歌而已,Gigi應該唔會特別鍾意呢首歌啩...
突然醒起,其實落難皇后嗰part如果加埋Blu ...
Serendipity 發表於 2018-5-7 00:04

其實落難皇后嗰part 我居然估到之後會唱密雲+至死不渝

無良印品

其實《Look》、《成長的短髮》
仲有好多正野未唱過live ...
l00540 發表於 2018-5-7 08:47

如果開side track演唱會就好咯

「四季歌」其實可以自組一part

春逝/ 北京之夏/ 夏花秋葉/ 落難皇后
l00540 發表於 2018-5-7 09:20

冬季用北極光吧

Side track 的話,應該要轉細場開
不過阿Gee絕對夠歌開~~~

話時話,我都未數過GIGI入行以嚟
出過幾多 ...
l00540 發表於 2018-5-7 09:25

廣東大碟14隻 廣東EP1隻 廣東新曲+精選3隻
國語大碟10隻 國語EP1隻 國語新曲+精選2隻
卡帶套裝(雙語)1隻

以上都係有新歌的專輯,不過gigi又真係未試過出冇新歌的呃錢精選碟,也沒有再版或者復刻

好快手啊你~ 謝謝你
我都未有時間做統計

仲有台灣限定:
短髮(卡帶利樂包)
洗臉 ...
l00540 發表於 2018-5-7 09:41

單曲我就唔統計啦,你有冇2000年狂熱份子dvd,我有隻碟,但就播唔到,想睇只能vcd,cd又cut佢本人的歌,真係唔明點解會咁~

我都係得VCD咋
DVD遍尋不果~~~

唯一一次《遠在天邊》Live

希望集氣成功,下次可以親耳聽到《遠在天 ...
l00540 發表於 2018-5-7 10:12

遠在天邊,自由自在,像你,北極光~明明都係第二主打歌,宜家變左side track

冇乜可能啦
我當佢年尾大肚,起碼都19年下半年生,仲要個B過左兩歲先開始有時間,跟住要籌備綵排夾時間, ...
loowee 發表於 2018-5-7 13:17

2022,都快半百了,到時唱live都唔知咩狀態了~

深夜點歌:

這首和「你救那一個」,謝謝大家上週五的全場 sing-along。
非常震撼。

YY鮮有地出post挺GIGI ...
l00540 發表於 2018-5-8 00:23

都唱曬佢寫噶主打歌,仲唔贊咩

原來佢好少唱我們的永遠?明明2nd plug
cathay1996 發表於 2018-5-9 13:57

關咩事,像你都係2nd plug,年度主打添,宜家都石沉大海啦