返回列表 發帖

很堅強 - Gin Lee

單選投票, 共有 139 人參與投票
46.04% (64)
10.79% (15)
5.04% (7)
4.32% (6)
33.81% (47)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 很堅強
主唱: Gin Lee

派台日期: 2018-1-12

曲 : Eric Kwok / 頡臣
詞 : 林若寧
編 : 張子堅
監 : Eric Kwok

我仿佛哭泣的聲音都比較硬朗吧
你喜歡的她就是嬌小的弱者嗎
我苦苦支撐無從被你偉大憐憫吧
笑著接受  分手嗎

很堅強很堅強很堅強很堅強
使我們的愛情不正常
而我都可以為你亂性哭崩一場
崩潰時很可憐亦同樣沒修養
擋不來分手如硬仗

我幾多委屈的東西都可以面對吧
你偏心的她就是不可傷害一下
我很想哭得洪潮暴漲你便憐憫吧
脆弱不起我為何很可怕

使我們的愛情不正常
而我都可以為你亂性哭崩一場
崩潰時很可憐亦同樣沒修養
擋不來分手如硬仗

為何我落淚  好比鋼鐵流眼淚
我的堅壯太另類  一親你變成尖錐
其實都很想軟弱  伸手抱你撤退
一腔苦水  慰問我又是誰

當我們相處時都太強
難怪緊張你令這份愛死不安詳
怎可能裝溫柔為贏取被戀上
耍不來假可憐技倆   這種人怎可能飼養

一腔苦水  慰問我又是誰
幾多可笑諾言被作廢了
幾多優美落霞記得多少

「其實都很想軟弱...」「何時又掛著結婚相」
5 fun!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

入左環球之後最難唱既一首歌 5分

感情輸出好細膩
留意每一句「很堅強」都有唔同唱法
內心戲

真心好聽

編曲&份詞都娘爆,1分
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

有啲位似留不低,有啲位似雙雙,不過照比5分

我支持環球gin lee

副歌聽得出有落感情,
有進步~

有啲位有感情,有啲位有唱功,不過照比1分
Happy and Blessed.

容祖兒十幾年前既棄歌格,1分

很堅強WTF很堅強WTF很堅強WTF - NOT suitable as a Cantopop song. It should've been in Mandarin to be 順耳! 玩死煎玩死煎玩死煎

"很堅強很堅強很堅強很堅強" 要改做 "貪獎狂貪獎狂貪獎狂貪獎狂"

FROM boy4dudes

希望首歌唔會整死GIN

首歌娘爆,一分,但唱功好,有感情,加一分,兩分。

聽完覺得Alex Fung 更適合 Gin Lee

4分 for Gin 唱功
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

格硬搵野黎讚就係全港線上女人最佳唱功囉
但gin一定可以做d更好既作品
1分
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

"堅"好聽
"堅"入晒腦
成個人"堅"強晒  真心5分
多謝"堅"LEE
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

第2段鼓打入黎好聽
但希望佢唔好再搵林若寧

另我唔太好Gin咁堅強,鍾意佢以前sexy既形象

如果睇分真係會以為係美祖既歌
共和11>11>11 standby

個bridge已經值100分
編曲咁LITM可能係想塑造形象 以後一聽到咁悶悶地就知係佢d歌
好有個人風格呀!!
支持堅堅
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

第一屆很堅強重新填詞大賽正式開始

可沖涼  想沖涼  怎沖涼  很淒涼
12個字包含起承轉合

如果睇分真係會以為係美祖既歌
共和11>11>11 standby

個bridge已經值100分
編曲咁LITM可能 ...
JasOh103 發表於 2018-1-21 23:45

Talent always wins

呢首歌係衰在個歌名同詞 ...
但Gin 唱功真係好好 5分

點解咁低分?
我覺得比 和每天講再見 好聽....
真心
5分
>3<

Gin Lee 呢一刻都係要即食K歌打下知名度先,呢首算合格,如果落本宣傳有機會hit得起,最好有個故事性嘅MV增加吓點擊率。
發覺Eric Kwok真係好有心幫佢,其實佢內心係咪反祖lol?當年囍帖街又幫謝安琪,今日又有Gin Lee,睇嚟2月3日生日嘅都係容祖兒剋星

Gin Lee 呢一刻都係要即食K歌打下知名度先,呢首算合格,如果落本宣傳有機會hit得起,最好有個故事性嘅MV增 ...
Serendipity 發表於 2018-1-22 00:28

下plug應該仲更加食胡格
呢隻係盡快派新歌攝下時間架咋
等3月啦
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

雖然係娘 但真係幾洗腦幾好聽 五分

Gin Lee 呢一刻都係要即食K歌打下知名度先,呢首算合格,如果落本宣傳有機會hit得起,最好有個故事性嘅MV增 ...
Serendipity 發表於 2018-1-22 00:28

唔好唔記得華麗邂逅救左容祖兒一命

旋律係搶耳洗腦, 但重覆性太高實際養份低, 好膩好快會覺得煩, 即食商業歌一

編曲老土但其實算順耳稱職, 有細節唔算好公式罐頭, 但其實而家冇邊個既K 歌
係唔老土, 樂壇K 歌根本十幾年冇進化過
詞感覺為作而作,幾十行字但內容其實就係三幅被, 好夾硬好無聊
唱一向都唔錯

2.5 分,即食易HIT但唔會成為經典個類, 最大敗筆係歌詞

成首歌最可取嘅地方就係段bridge
副歌真係不了
利申:唔係鏡粉

chorus 真係太似《圓》,接受唔到

旋律係搶耳洗腦, 但重覆性太高實際養份低, 好膩好快會覺得煩, 即食商業歌一

編曲老土但其實算順耳稱 ...
hkchart 發表於 2018-1-22 08:32

同意d歌詞好唔得
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

首歌我比3分,但見咁多haters比1分,冇理由唔比翻個5分 balance下

cap from myself

真係好唔得囉HOMO
唱腔感情略為作狀
特別聽頭幾句放輕去唱

我get到係一條女散咗之後
扮弱者把聲同個Ex講"乜原來你鍾意嬌小嘅弱者噶?"
自己同自己講好堅強但又同個Ex講我可以係弱者我可以喊
成個畫面感覺勁八婆

cap from myself

真係好唔得囉HOMO
唱腔感情略為作狀
特別聽頭幾句放輕去唱

我get到係一條女散 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-1-22 13:06

反gin 人生攻击
Love music life

其實幾好loop,但份詞真係唔得

唔明環球玩咩,年年都係咁,年頭出兩首K歌,跟住年中開始連影都無,無人記得佢
講真和每天講再見都係得CM 反/愛gin力 瘋狂提住先令堅堅老是常出現

其實幾好聽
特別第二段開始

不過成日聽到
我的堅壯太另類  一親你變成煎堆

愈聽愈正
美煎d 歌其實幾襟聽

下plug應該仲更加食胡格
呢隻係盡快派新歌攝下時間架咋
等3月啦
John 發表於 2018-1-22 00:59

呢隻歌其實意思就同關心妍我太強類似,K歌歌詞唔駛太考究,最緊要易上腦。
我反而覺得咁早派K歌係為咗演唱會造勢,谷得嚟就差唔多要優先訂票啦。

唔好唔記得華麗邂逅救左容祖兒一命
thomas199028 發表於 2018-1-22 03:17

祖兒要佢救命?華麗邂逅完全冇hit過⋯一隻愛一個上一課已KO啦

仍堅持2.0

諗起關愛座首~追憶~追憶~追憶

一樣咁老土

其實幾好聽
特別第二段開始

不過成日聽到
我的堅壯太另類  一親你變成煎堆 ...
jason567 發表於 2018-1-23 20:33

可以放入新年專輯

祖兒要佢救命?華麗邂逅完全冇hit過⋯一隻愛一個上一課已KO啦
Serendipity 發表於 2018-1-23 22:09

果陣joey上半年既ap好低 華麗邂逅有幫joey搶十大同追番女銀 不過唔排除果陣就算joey派咩歌都死播爛播ge...

果陣joey上半年既ap好低 華麗邂逅有幫joey搶十大同追番女銀 不過唔排除果陣就算joey派咩歌都死播爛播ge... ...
thomas199028 發表於 2018-1-23 23:38

呢個現象基本上除左07 年之外每一年都發生

很Gin 強編曲如果再k 啲會更好
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

呢個現象基本上除左07 年之外每一年都發生

很Gin 強編曲如果再k 啲會更好 ...
ricnature 發表於 2018-1-23 23:57

果年算係咁 冇搶埋女金

其實聽落係有D似留不低
睇怕都係步阿霏後塵
FIGHT for 陳柏宇

d歌詞

首歌好唔即食 一開始覺得有d難聽同悶 為k而k 聽耐左就覺得有feel Gin唱得好細緻