返回列表 發帖

維多利亞 - JW

單選投票, 共有 60 人參與投票
61.67% (37)
8.33% (5)
1.67% (1)
6.67% (4)
21.67% (13)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 維多利亞
主唱: JW

派台日期: 2018-1-19

曲:林奕匡
詞:陳詠謙
編:周錫漢
監:周錫漢

落日鋪滿這一片海
船上 蕩開了寂寞人的盼待
大概也想 甚麼都不想
繞過重重障礙
但人隨浪去 隨處流 我到底可不可愛

想吹那從前的風
想翻看逝去的夢
錯誤時間 筵席熱鬧過早變冰凍
追趕那無情的鐘
海水漲又退 角色不同
一抱擁 才覺痛

萬念挑戰這一片天
成熟 是遮蓋絕望時多老練
上帝你好 若今非昔比
一切為何變遷
浪潮寧靜了 也許我 永遠戴不起冠冕

想吹那從前的風
想翻看逝去的夢
錯誤時間 筵席熱鬧過早變冰凍
追趕那無情的鐘
海水漲又退 角色不同
一抱擁 才覺痛 我真的心痛

我最愛的已經失了蹤
我怕餘下來的 消失殆盡
疑惑惶恐 甚麼可以令我動容

想吹那從前的風
想翻看逝去的夢
我來遲了 場地寂靜了不再起哄
追趕那無情的鐘
匆匆歲月裡 遠方很濛
一抱擁 難以自控

過嚟撐灝兒寶寶場先
廢事垃圾杏狗啲人搞事
5分
Happy and Blessed.

高音難聽吵耳 一分已比多
Laichu 發表於 2018-1-21 21:42

高音好緊
gin lee 唱歌好聽好多

其實Gin Lee同Aga大戰最慘既係JW 勁努力但完全被無視

5分 首歌真係好好聽 可惜唔岩JW唱 希望聽番佢個d港女數臭港男快/慢歌

可惜唔岩JW唱
HOTMAN 發表於 2018-1-22 00:01

但已經比作曲人適合唱首歌

林生個曲好聽喎今次!!!
副歌無得彈
但係Joey好似唱得好辛苦 有幾段鼻音都好重 好似病住錄咁
聽多幾次先決定比4/5分
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

一首非常普通既歌 所以一分

其實幾普通
聽左2~3次無乜意慾再聽
【This is MC】澳門見

仲以为係G.E.M嘅Vitoria

歌唔差
但jw唱得麻麻
利申:唔係鏡粉

佢唱呢type歌真係完全冇興趣
快啲出STUPID BOII呢類高質快歌啦

今年暫時派台2首我都好OK

4分

親愛的維多利亞 (Wendyz) > 維多利亞 (JW) > 維多利亞女皇的非常秘密任務 (Fiona) > 維多利亞 (Chet Lam) > Victoria (G.E.M.)

So, 4 marks for JW

佢唱呢type歌真係完全冇興趣
快啲出STUPID BOII呢類高質快歌啦
bagfgfcde 發表於 2018-1-22 13:07

認同
覺得佢快歌次次都正過慢歌好多好多

唔知點解「我最愛的已經失了蹤」個段感覺好有弦外之音
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

認同
覺得佢快歌次次都正過慢歌好多好多
hehehaha 發表於 2018-1-22 17:22

無錯可能係佢本身啲快歌都高質
但JW Kary得唔得差

聽多幾次呢首其實唔差
不過林生自己唱返應該唔錯

但佢D 快歌唔HIT呢, 其實我只覺得佢隻RUNAWAY係OK, 冇邊首覺得真係值得LOOP,
覺得佢vocal根本偏虛, 把聲尤其高低音都係虛弱, 冇共鳴冇質感唔好聽, 唱功急需增強
同埋香港D 快歌BASSLINE好弱, BEAT唔夠出唔夠搶耳, 聽落唔過癮唔會想FING頭

呢首歌唔評, 聽左大半首覺得好悶

呢首有d似小故事 今年頭兩plug都好正!
舞來舞去 不日內開始錄音。

聽多幾次呢首其實唔差
不過林生自己唱返應該唔錯
Frankiekiekie 發表於 2018-1-22 18:35

美匡自己唱翻只會淪為一雙手有淚多好草原堆偽正能量歌嘅20.0反而JW好似無唱過呢種曲風,起碼未悶得咁快住

唔知點解一聽呢首歌都諗起我杯茶

我覺得佢年flop成咁係因為太幸福,搞到首首歌好甜蜜丫,好開開心心,間中懷念下過去,又感嘆下香港變左咁,除左妒忌心全部都不蘊不火咁,冇左15 16年想殺哂全世界男人個種feel,就算揀既曲幾好但首歌冇趣味,吸引唔到人聽

佢把聲真係令人覺得好造作
感覺唔舒服

首歌咁好聽都可以彈?

首歌普通啦

編曲好美祖 feel = =

我鍾意首歌
但次次jw都用姣聲唱歌搞到要扣少少分

JW d歌跌哂watt, 真心悶

HO HO TAN

睇嚟我就快加入莊子一群要撐和每天和每天呢啲悶歌

隻歌係咪又係想寫比祖兒
點知祖兒嫌隻歌太好聽 所以唔要
跟住就比另一個祖兒唱?
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

隻歌係咪又係想寫比祖兒
點知祖兒嫌隻歌太好聽 所以唔要
跟住就比另一個祖兒唱? ...
John 發表於 2018-2-4 18:33

所有林奕匡作俾其他歌手o既歌都應該係祖兒唔要的

同期兩隻維多利亞派台
竟然歌詞立場都咁啱對立
一隻懷念殖民時期 一隻擺到明維穩

btw
《后會無期》份詞靚過《維多利亞》好多

可能期望過高
反而覺得一般
3分
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

我覺得佢年flop成咁係因為太幸福,搞到首首歌好甜蜜丫,好開開心心,間中懷念下過去,又感嘆下香港變左咁, ...
HOTMAN 發表於 2018-1-24 09:35

16年比怨婦港女聽
18年比上岸港女聽

有d似tvb劇集主題曲

曲詞編都好好
唯獨唱出晒事
唱啲毫無感情 唔夠細膩