返回列表 發帖

[Jan/25/2018] 黑白彩虹 - 陳明憙 (CD)

歌手:陳明憙
唱片名稱:黑白彩虹
唱片封面:

推出日期:2018/1/25
唱片類型:CD

TrackList:
CD   
01. 彩虹
02. 濃霧
03. 畫布
04. 影子
05. 天空說
06. SORA
07. 花錯
08. 最後安慰

附加資料:
Jocelyn 陳明憙
2018 年首張國粵英三語 EP【 黑白彩虹】

出處: echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Sora似係天空說嘅英文版?

丁律師都冇碟出,佢咁快就有,有爸爸果然唔同d

唔知賣唔賣到500隻呢
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

孫佳君?
期待詠琪演唱會,佢再次驚喜現身

算把啦佢
做作到死
利申:唔係鏡粉

算把啦佢
做作到死
tom 發表於 2018-1-23 00:04
Totally, 唱歌做作無感情, 幾難頂下

孫佳君?
期待詠琪演唱會,佢再次驚喜現身
mychart- 發表於 2018-1-23 00:03

是不是少琪爸爸包辦所有歌詞?

Btw, 明憙只會鋼琴伴奏
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

宜家8隻歌係叫EP定大碟呢應該
人大了珍惜今次不可有下次

點解無人覺得個封面噴,油尖旺一帶嘅海報都可能靚過呢個封面

我都覺個Cover影到好似深夜旺角啲夜場Poster

btw其實有無人會聽佢啲歌
我見連cm呢啲重聽廣東歌嘅人群中對佢都無咩好感

因為有睇 鐘樓愛人 所以覺得 最後安慰 / 濃霧 唔錯,不過其他歌一係太悶一係難聽

Frankiekiekie 發表於 2018-1-23 13:06

I live for 全女打廣東歌 but this chick is even more unbearable than 雞叫 Cherry

作為同樣係演藝界人士嘅仔女入行做歌手嚟講 佢同岑寧兒差距未免太大
仲要人哋老豆都唔係音樂人

宜家8隻歌係叫EP定大碟呢應該
alexleung 發表於 2018-1-23 08:07

人地都寫明係EP
應該得頭四首係新歌,後面三首係國語版、一首英文版

Frankiekiekie 發表於 2018-1-23 13:06

當年的士陳......
DM多仔多到覆唔哂

佢唱歌真心好難聽

作為同樣係演藝界人士嘅仔女入行做歌手嚟講 佢同岑寧兒差距未免太大
仲要人哋老豆都唔係音樂人 ...
林仔 發表於 2018-1-23 16:24

出道只係兩年,佢出碟啲歌已經多過AGA

丁律師都冇碟出,佢咁快就有,有爸爸果然唔同d
hehehaha 發表於 2018-1-22 23:31
陳爸爸可能有"投資"

丁爸爸: J.Arie, 發完歌星夢未

出道只係兩年,佢出碟啲歌已經多過AGA
hehehaha 發表於 2018-1-24 03:56

多謝陳肈麒少琪

#CMMetacritic Vol 2b

陳明憙《黑白彩虹》
評分:16/100

呢隻碟用顏色做主題,仲有個黑白灰三部曲,雖然只係歌詞tag咗唔同顏色,相信好適合見到係concept album就覺得係神碟嘅人。
聽呢隻碟前,我對Jocelyn嘅歌唯一有印象嘅係廣告歌《天空說》。不過要聽到呢首歌都唔容易,因為Jocelyn嘅歌聲極度造作同嚇人,旋律編曲毫無記憶點,歌詞比喻好老土。《花錯》嘅國語咬字更係極難聽。唯一比較可取嘅係《濃霧》,但都係唔突出。
其實香港樂壇好少人可以同時做曬曲詞。Jocelyn假如退居幕後,貢獻會多好多。

推介歌曲:無

#CMMetacritic Vol 2b

陳明憙《黑白彩虹》
評分:16/100

相信好適合見到係concept album就覺得係神碟嘅人。
nicholashin 發表於 2018-1-29 22:03

某環球女歌手啲fans一定好鍾意呢隻碟

Btw 隻碟真係驚喜連連 叫人拍案叫絕!

其實呢隻真係神碟嚟
可以鍛鍊勇氣同耐性
如果可以完整地聽一次
應該都無其他嘢難到你
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

其實編曲唔錯...就係悶得D,唔睇評價都feel唔到距唱歌無感情,不過濃霧真係聽開頭已經唔想再聽,未除碟之前已經聽到膩9曬

聽完冇想像中大家講到咁地獄
我認我重口味
不過唱腔唔係非一般人接受係事實

有父幹真好,陳明憙加油,希望可以成為女版Juno

未聽過隻碟但覺得《畫布》都ok ar
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

我買咗
會唔會成個forum就得我一個買咗