返回列表 發帖

《平安谷之詭谷傳說》討論區

監製        陳耀全
編審        湯健萍, 蔡淑賢
演員        劉江 (飾陸金谷), 黃浩然 (飾陸水豐), 陳凱琳 (飾羅桂思), 蘇玉華 (飾宋鳴鳳),
        朱晨麗 (飾顧曼儀), 龔嘉欣 (飾田初一), 阮兆祥 (飾伍尚舜), 譚凱琪 (飾伍惟明),
        鄭子誠 (飾賈東陽), 韋家雄 (飾陸水雄), 陳庭欣 (飾楊澄澄), 謝東閔 (飾周學文)

縱已踏入民初時代,地處一隅的平安谷仍由男權主導,女人地位卑微。村長陸金谷思想守舊,
與海外歸來的兒子陸水豐,及自小受西方教育的媳婦羅桂思產生不少矛盾。金谷一妻三妾,宋
鳴鳳、顧曼儀、田初一等三妾背後各有辛酸遭遇。陸家表面風平浪靜,其實金谷有病、加上鳴
鳳之女被擄等神秘事件接連發生……桂思對村中男女不平等感到失望,決要幫助受欺壓的婦女。
此時,有一股勢力暗中策劃各項反男權行動,令村中的男女角力一發不可收拾!

-------------------------------------

完全冇人理
So far都幾有追看性
不過劇情係幾老土 兼畫公仔畫出腸

有睇!好鍾意睇蘇玉華做戲,可惜佢要離開 TVB 了 :(
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

唔錯啊 陳凱琳演技進步左。不過唔鍾意阿邊個最佳女配角
舞來舞去 不日內開始錄音。

比鬼新娘嚇親,陳凱琳呢個Look好襯佢

正喎呢套!
陳凱琳演技有進步,加上角色幾討好(因為其他人太封建太低能顯得佢思想貼近現代人)
同埋古古怪怪揭尾故查案咁都幾有追看性,究竟陳瀅係咪未死

估佢唔到咁正,幾有追看性。呢類有點懸疑恐怖劇種啱我。

陳凱琳今次真係做得幾好
之前我都反感佢 但今次難得覺得討喜
其實套劇有少少 蘭花劫feel 甚至比蘭花劫更好
都係暗黑+女子起義
>3<

支持得過呀!!好有追看性~~
睇4位太太各懷鬼胎個感覺好正

Tvb無野呀?!
叫我林淑敏8:00就做大小姐
8:30就變左個洗衫婆
真係來回地獄又折返人間!!

成個tvb同我一人一封warning letter!!!!

見到個北菇就唔想睇
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

睇咗幾集幾好睇,呢D就係真追求女權啦。唔知往後嘅走向會唔會越來越壯烈同悲慘?

Tvb無野呀?!
叫我林淑敏8:00就做大小姐
8:30就變左個洗衫婆
真係來回地獄又折返人間!!

成個tvb同我一 ...
harryharry 發表於 2018-1-24 11:12

呢套似倉底貨,應該係大小姐未出位,做路人甲時拍的。呢套劇連tvb都估唔到反應咁好。

呢套似倉底貨,應該係大小姐未出位,做路人甲時拍的。呢套劇連tvb都估唔到反應咁好。 ...
Ching2015 發表於 2018-1-25 00:41

希望可以睇到我淑敏指班男人黎鬧
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

第三集開始覺得好睇
雖然都知後面唔喺恐怖題材 但個開頭咁驚悚 擺新年前播係咪無咁好呢
鬼節出街會好d

第三集開始覺得好睇
雖然都知後面唔喺恐怖題材 但個開頭咁驚悚 擺新年前播係咪無咁好呢
鬼節出街會好d ...
sel_fish515 發表於 2018-1-25 13:15

擺明用來攝時間
求其播咗佢算
估唔到都有咁多人like
ps:支持劉老師角逐下屆視帝嘎

劇情好老土下,講到好白
劉江係咪第一次做男二?支持甘草多戲份

但。阮兆祥做完男二後又做番大大茄,做條 ...
iamsingingwong 發表於 2018-1-25 19:41

呢套唔係倉底 拍完冇耐 不過攝時間就係

其實劇情同個拍法係真係幾老土, 乜野都要throwback+講哂出黎
但的確幾好睇 又幾有追看性, 冇乜野要skip

冇端端加個公公落去做咩姐
搞到勁hehe,又話佢封建思想既

故事係唔差 但我以爲自己睇緊80年代既production 慳皮到

冇端端加個公公落去做咩姐
搞到勁hehe,又話佢封建思想既
stephybest 發表於 2018-1-25 23:24

證明再封建嘅人都可以接受 Hehe
Hehe 係王道
香港人如果唔接受
就係連男尊女卑都不如!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

呢兩日睇左頭5集, 暫時都睇得過
陳凱琳同朱晨麗都叫有進步, 但朱晨麗d咬字真係差d
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

呢兩日睇左頭5集, 暫時都睇得過
陳凱琳同朱晨麗都叫有進步, 但朱晨麗d咬字真係差d ...
kevinlai1621 發表於 2018-1-28 21:40

雖然陳港姐好咗少少,但仍然係好難頂~~
朱晨麗就一向水準唔差,呢套更加FEEL到佢有戲!!good

雖然陳港姐好咗少少,但仍然係好難頂~~
朱晨麗就一向水準唔差,呢套更加FEEL到佢有戲!!good ...
daniel1136 發表於 2018-1-29 08:52

但佢錯在擊敗大小姐成為網友公敵
亦將本劇網友攻擊點成功轉移到自己身上

但佢錯在擊敗大小姐成為網友公敵
亦將本劇網友攻擊點成功轉移到自己身上 ...
林仔 發表於 2018-1-29 10:34
咁又唔係佢控制到ge~~
有好表現咪繼續支持lor~~

咁又唔係佢控制到ge~~
有好表現咪繼續支持lor~~
daniel1136 發表於 2018-1-29 11:46

真正嘅大小姐fans應該支持埋平安谷囉!!!

真正嘅大小姐fans應該支持埋平安谷囉!!!
harryharry 發表於 2018-1-29 14:55

大小姐實在太正太好J~~~

今集我林淑敏好多鏡頭
但連小璇都多對白過淑敏!!!

好好睇
陳耀全監製D劇so far真係無失望過

OT: 一直都想問左好耐
有無人覺得陳凱琳有少少似Ariana Grande

好好睇

有無人覺得陳凱琳有少少似Ariana Grande{ ...
masterdragon 發表於 2018-2-1 00:17

愛我請留言
師父明白了
陪著你走三套都好高質

林淑敏好慘無左bb

從歌詞到情節到對白,個theme太畫公仔畫出腸,不過係好適合TVB觀眾。陳耀全今次個敍事流暢左,冇咁多獨白同亂咁剪接,係抵讚既。

得翻六集 感覺仲有好多野要交代 唔知會唔會爛尾

愛我請留言
師父明白了
陪著你走三套都好高質
艾石仔 發表於 2018-2-1 00:28

三套都鐘意

睇到少少 Morning豬做奸唔錯
希望繼續行呢個路線
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

小璇被斬手指後有咩對白?
大小姐咁都少對白過小璇真係要檢討下
iamsingingwong 發表於 2018-2-1 21:49

小璇起碼都有慘叫聲!!大小姐有時得幾個遠鏡隱藏係人群之中!

呢套劇主線係 名偵探桂思。 戲份多但係唔需要演技好適合陳凱琳✌️✌️
舞來舞去 不日內開始錄音。

好好睇

有無人覺得陳凱琳有少少似Ariana Grande{ ...
masterdragon 發表於 2018-2-1 00:17

哈哈哈哈哈哈之前睇僵已經覺得好似Ari
呢套劇真係唔錯
最近情節比較緊湊
集集都追

追看性係有
不過查案過程真係幾低b
同埋得番五集都仲有角色未出場 lol 肯定勁趕

三奶奶個柴房look真係笑左 同埋初一都休但又唔休佢喎
二奶奶又越黎越低能
同埋冇啦啦勁快講到鄭子誠係禽獸 好鬼怪
仲有班細路識得團結反抗。。。。

結局篇D劇情去得太快,前面部分係緊湊,而家係趕收尾咁...

點解班女人变得咁快,識得反抗?

頂 想點丫 冇啦啦多條大帥 又同啲人勁多關係
日鞭夜鞭 好鬼over

頂 想點丫 冇啦啦多條大帥 又同啲人勁多關係
日鞭夜鞭 好鬼over
721AXA 發表於 2018-2-8 21:16

Agger
劇情突然好亂黎

徐榮做人舅父,都合理過做阿公啩...

好OVER
劇情急到不得了
睇都睇唔切
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

呢集真係幾痴線下
勁堆砌既大結局刺激感

我林淑敏跳舞好好睇

講呢啲好正
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏