返回列表 發帖

Don't Text Him - Serrini

單選投票, 共有 58 人參與投票
63.79% (37)
3.45% (2)
3.45% (2)
0.00% (0)
29.31% (17)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: Don't Text Him
主唱: Serrini

收錄大碟: Don't Text Him
推出日期: 2017-11-15

派台日期: 2017-12-1

作曲:Serrini
填詞:Serrini
編曲:K. Tsang
監製:K. Tsang

最愛 你淺笑的臉
如眉頭和額角也在笑
讓我驚覺有看下去的需要
我卻怕這個需要
嚇怕精緻的你 沉默了
嚇得你 不再淺笑 不得了

我哪會不顧一切
膽小成問題 太弱了
是妄想太過 到盡處 是寂寥
我最愛感覺飄渺
如無從著地 又太累了
怕想到這裏哭了 多可笑
凝眸的一息間 不得了

我最怕一再想起 似天空清澈的你
又有哪個可比
悠然自得呼吸吞吐的你
似看破生死
靈魂共振似碰到太驚喜
夏至秋天的距離 月與倒影的距離
猶如站在 遠方的你

愛意似心裡鬱結
然而重遊舊地 又怕遇見
是你嗎 細碎故事再 想一遍
怕我太興奮不已
說抱歉 講幾次 太在意
說穿了 這個鬱結 可不可以

我最怕一再想起 似天空清澈的你
又有哪個可比
悠然自得呼吸吞吐的你
似看破生死
靈魂共振似碰到太驚喜
若你依稀一皺眉 我在半空 降落何地

我最愛一再想起 細聲稱呼我的你
放肆跟我一起
連沉默光陰都可以很美
未當我知己
情願別心急這刻揭穿你
用最安好的距離 未會牽手的距離
凝視近在 前方的你

即刻衝入來俾5分

好聽到癲

搞錯現在先開post?
樂壇已死

等我學其他男歌手fans狂開分身投5fun先

全碟最悶,5分

please learn how to sing and breathe, 1 fun
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

曲同詞我都俾5分
但佢唱到就斷氣咁
都咁多人吹奏
樂壇已死
1分

支持我们家 树树!!
又要重頭開始鳥+_+

please learn how to sing and breathe, 1 fun
JasOh103 發表於 2018-2-1 07:55

Queen Serrini  
bye haters
bagfgfcde 發表於 2018-1-10 19:16

Next

Next
bagfgfcde 發表於 2018-2-1 08:54

多字代表有道理?

多字代表有道理?
JasOh103 發表於 2018-2-1 09:02

Serrini只想同你講句
I do appreciate you being so brave,
but what _ you say?

首歌唱到好似斷曬氣咁,實在唔係我杯茶
無力將天氣逆轉。

全碟排名
歡迎大家fun享

神曲
1. Let Us Go Then You and I
2. 日没前
3. 青春荒廢
4. 油尖旺金毛玲
5. 若葉之年
6. 放棄治療
7. 菖蒲色歌

年度級
8. 我可唔可以唔好咁樣
9. Pink Song
10. IDGAShyt
11. 不要那清晨露水
12. Drink 'n Dance

感人肺腑
13. 忽Eat All
14. 哀樂無名

全日狂聽
15. 溝哂啲仔
16. 每次你捉住我隻手衝紅燈我都想死
17. Don't Text Him

全面進場
#不論曲詞都將痛和絕的感覺推到極致
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

巧多一分
唯有比5fun

垃圾到..
鬼鍊咁嘅聲
1分
Happy and Blessed.

我就話點解搵極都搵唔到個post,原來宜家先開

夏至秋天的距離、月與倒影的距離,就是你我一直保持的距離。
《油尖旺金毛玲》MV班底再次拍出浪漫異色香港,鏡頭帶領觀眾跟著男女主角走一段長長的午夜路,自旺角走到尖沙嘴,再在地鐵站A出口默默道別。致世上一切徒勞無功的心意。Nothing ever happened, but everything happened.
准我喜愛的都可伸手抱抱

我係鐘意聽啊 吹咩 5分

月與影的距離
真係唱得好好聽
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

MV幾靚仔同幾靚女
5分

好唔鍾意佢,但首歌真係好鬼好聽
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

我在半空 降落何地
全曲最感動一句

我在半空 降落何地
全曲最感動一句
bagfgfcde 發表於 2018-2-1 17:47

雖然dont text him overall 可能真係同其他歌比下去 (因為其他歌太outstanding)但無可否認dont text him份詞真係年度級
將單戀/暗戀既感覺好精準咁描寫出黎

當我知道咗首歌個hidden meaning
即刻明咗點解會plug
大膽程度直迫一蓮托生!

當我知道咗首歌個hidden meaning
即刻明咗點解會plug
大膽程度直迫一蓮托生!
hehehaha 發表於 2018-2-1 20:26

I reckon one of Serrini's idols is Prudence 婆婆 (her 90s albums are full of special ingredients)

serrini咁有錢喺度養打手
Happy and Blessed.

第一句係咪inspired by風繼續吹

真的霏常好聽。。。。mv也拍得好

我在半空 降落何地
全曲最感動一句
bagfgfcde 發表於 2018-2-1 17:47

Gigi did that back in 2001...
跳傘 - 人在半空 一切事物
花火 - 來盡力忘記 兩腳降落何地

Plagiarism alert!

第一句係咪inspired by風繼續吹
Frankiekiekie 發表於 2018-2-1 21:47

佢訪問話份詞inspired by 林振強

唱到扯晒蝦咁喎
咁都有人吹奏

猶如站在「圓方」的你

好明顯啲抖氣位係特登啦...
以今時今日既技術有乜可能執唔走呢啲呼吸聲

咁唔鍾意聽呼吸聲 咁聽live啦

原來引用「化圓為方」嘅典故 Serrini真係博學多才
nicholashin 發表於 2018-2-1 22:44

你而家先知?
由聽到「但金毛玲何事秋風悲畫扇」呢一句開始就應該好清楚佢有幾咁博學多才啦

其實首歌個melody好聽 歌詞又寫得好
但個人純粹不識欣賞歌者的聲音及唱腔

有無人覺得佢係港版lana del ray

有無人覺得佢係港版lana del ray
cathay1996 發表於 2018-2-2 20:09

咁樣黎羞辱Lana?

全宇宙最講究唱功嘅會員做乜仲未入嚟大放厥詞嘅 ?_?

咁多一分,說明呢個壇部份人品味唔多妥

咁多一分,說明呢個壇部份人品味唔多妥
kop1874 發表於 2018-2-2 23:18

容祖兒都好多一分
說明Serrini同佢一樣level

年度金曲水準 女金冇難度

容祖兒都好多一分
說明Serrini同佢一樣level
hehehaha 發表於 2018-2-3 00:31

喺我哋树树面前,嗰啲乜乜兒、乜乜嬅……
全部都可以收皮!!
又要重頭開始鳥+_+

如果睇分真係會以為係美祖既歌
共和11>11>11 standby

個verse已經值100分
編曲咁高質可能係想塑造形象 以後一聽到咁高質就知係佢d歌
好有個人風格呀!!
支持樹樹

梁嘉茵常被詬病「唱功」不算最好,但這些批評梁小姐的人,大概錯誤理解何為唱功,
為一首歌曲中的每顆音符 ...
nicholashin 發表於 2018-2-3 14:36

令人感動既一段文字
睇到喊

其實首歌個melody值0分 歌詞又寫得值0分
但個人純粹不識欣賞歌者的態度和粉絲
所以1分

其實首歌個melody值0分 歌詞又寫得值0分
但個人純粹不識欣賞歌者的態度和粉絲
所以1分 ...
JasOh103 發表於 2018-2-3 15:02

So?
冇Serrini fans想俾你欣賞呀
麻煩Gin粉去翻搵譚伯啦

第一次聽喺叱咤樂壇
一聽開頭佢講「Don’t Text Him」就已經知道首歌會唔錯
結果冇令我失望