返回列表 發帖

CM會員共和榜頒獎禮2017 (2018/02/11)

十五年,一個不長不短的時間。
許多人說樂壇已死,廣東歌的價值彷彿越見低迷。
但文明能壓碎,情懷不衰,我們這個小小的論壇卻選擇以香港樂壇為中心,記錄著一首首屬於我們的青春頌。
我們相信這片土地仍然有好音樂、好聲音,仍然有廣東歌相伴,這是我們的幸福。
我們堅守著自己的獨家村,獨守一角青空,在毫無商業考慮之下推介音樂。
2月11日,一起見證這件關於我們香港樂壇的大城小事。

日期:2018年2月11日 (星期日)
時間:20:00
主持:-Prince- / chanchan0909 / ed8671ed

* IG FB 動態更新
* 官方 IG 帳號:coolmusicforum
* 官方 FB 連結:https://www.facebook.com/CMusichart/
* #共和十五年 #共和2017 #CoolMusicForum #CM會員共和榜

* 請勿直接或間接劇透賽果

最後,未投 我最喜愛的歌曲總選 嘅會員就好快啲去投啦
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=14068
頒獎禮當日晚上八時前就會截止投票

CM會員共和榜頒獎禮2017

* 官方 Facebook:
* 官方 Instagram:

FB / IG 同步更新中 !!

壓軸登場 !!!

...
-Prince- 發表於 2018-2-12 00:02

經典重溫
一刻感動
美麗突然發生

RubberBand 好有心 , 等到四子齊人至拍片比我地  
組合獎金銀銅都有得獎感受 , 開心

FB / IG 同步更新中 !!

壓軸登場 !!!

...
-Prince- 發表於 2018-2-12 00:02

值得重溫既一個大獎

重溫賽果 重溫片
nonkul

CM共和 年度十大 第四位 - 山河故人
CM共 ...
ed8671ed 發表於 2018-3-1 22:11

最尾一句!

支持山河故人
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

yeah rubberband 都撐!!!

真係要感激 RB 既支持!
希望各位繼續支持RB & CM共和

CM共 ...
ed8671ed 發表於 2018-3-1 22:11

my愛將
我d愛將 i.e. rb sm 好高質 點算
我們的總和

* 官方 Facebookhttps://www.facebook.com/CMusichart/
* 官方 Instagramhttps://www.instagram.com/coolmusicforum/

CM共和 組合 銀獎
CM共和 唱片 銅獎 - 呢度

最後最後 要多謝RubberBand集齊4位一齊拍片

好慘 無人理豹哥 !
我愛豹哥 !!!
話曬佢舊年嘅 149 分有 10% 都係我嘅貢獻
足以證明我對佢嘅愛 !!!

幫到盡架啦me
kwanie 發表於 2018-2-22 21:18

我都貢獻左幾星期比佢
我們的總和

原來係豹哥
希望咁多位榜主都貢獻下榜分比娛樂人生
Wonders 發表於 22/2/2018 21:11
幫到盡架啦me

CM 共和新人王 銅獎

多謝豹哥喺新年之後 ...
ed8671ed 發表於 2018-2-22 21:10

原來係豹哥
希望咁多位榜主都貢獻下榜分比娛樂人生
我們的總和

* 官方 Facebookhttps://www.facebook.com/CMusichart/
* 官方 Instagramhttps://www.instagram.com/coolmusicforum/

CM 共和新人王 銅獎

多謝豹哥喺新年之後仍然幫手拍片

好明顯活躍會員不足
jose 發表於 2018-2-16 19:32

Kary飲恨CM2017最歌
以後都唔知仲有無機會
CWM可一不可再

我真係投左Come with Me
hehehaha 發表於 2018-2-16 19:30

好明顯活躍會員不足

美霏好明顯fans不足
John 發表於 2018-2-16 18:46

我真係投左Come with Me

唔好再話美霏D FANS 好無?
佢地已經俾偽霏FANS 呃到以為CWM 可以拎到最歌 ...
放空 發表於 2018-2-16 02:55

美霏好明顯fans不足
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Exactly.

所以雖然得獎嗰首歌唔係我心水,但係我覺得個結果都十分好,起碼睇得出投票嘅人真係投自己最 ...
kayzzz 發表於 2018-2-16 00:10

唔好再話美霏D FANS 好無?
佢地已經俾偽霏FANS 呃到以為CWM 可以拎到最歌

你有follow咩
比佢知道aga女金佢會點
stopzi 發表於 2018-2-15 23:12

好明顯榜分不足
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Exactly.

所以雖然得獎嗰首歌唔係我心水,但係我覺得個結果都十分好,起碼睇得出投票嘅人真係投自己最 ...
kayzzz 發表於 2018-2-16 00:10

好明顯fans不足

大家睇到真係阻住樂壇轉個班 FANS 係邊個未?
賴爽 發表於 2018-2-15 07:28

Exactly.

所以雖然得獎嗰首歌唔係我心水,但係我覺得個結果都十分好,起碼睇得出投票嘅人真係投自己最愛嗰首歌,而唔係盲投自己偶像

你有follow咩
stopzi 發表於 2018-2-15 23:12

覺得佢應該知道左 所以先係咁出Post同自己講要「很堅強很堅強很堅強」
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Gin Lee 就係例子 ! 一日得兩個 post , 實在係不足
chanchan0909 發表於 2018-2-15 14:47

你有follow咩

美巧好慘
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

3首歌 vs 2首歌都差成千分
帥小寶` 發表於 2018-2-15 17:18

小霏首奉愛之名跨年ah ma
明顯谷既時間不足
如果佢好似AGA咁出三首 分分鐘女金/銀

2148>1244>>>>>> ???

so sad
JasOh103 發表於 2018-2-15 00:18

3首歌 vs 2首歌都差成千分
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好明顯歌手上ig次數不足
John 發表於 2018-2-15 14:38
Gin Lee 就係例子 ! 一日得兩個 post , 實在係不足

全部得獎人我地都會搵
之不過有 D 歌手或者佢嘅經理人可能無回應 , 又或者好少會睇 ...
chanchan0909 發表於 2018-2-15 13:34

好明顯歌手上ig次數不足

即係無搵過Aga?定搵過但佢無回覆
hehemamama 發表於 2018-2-15 11:54
全部得獎人我地都會搵
之不過有 D 歌手或者佢嘅經理人可能無回應 , 又或者好少會睇

宣傳都係史無前例地好
-Prince- 發表於 2018-2-15 01:38
支持

好好彩 , 係無嘅
chanchan0909 發表於 2018-2-15 10:25

即係無搵過Aga?定搵過但佢無回覆
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實有無搵過其他得獎歌手拍片, 但佢地係唔肯 (唔計無回覆) 的?
放空 發表於 2018-2-15 10:08
好好彩 , 係無嘅

其實有無搵過其他得獎歌手拍片, 但佢地係唔肯 (唔計無回覆) 的?

想係度講幾句感謝說話

首先要多謝兩位好拍檔 ed 同 Chanchan 花咁多時間同心機
Cm 好幸運仲有你地兩位咁有 ...
-Prince- 發表於 2018-2-15 01:38
計算功勞嘅話 , 最應該多謝 ED 啦
同你地兩位比較我嗰 D 付出真係唔算得係咩

另外都再次多謝你地 , 咁睇得起我搵我同你地一齊去完成呢件事
為左得到歌手嘅支持 , 希望可以誠意感動佢地 , 我地喺背後做左好多準備同修改
最後終於得到少少嘅成果 , 好有滿足感 ! 都係源自於你地嘅支持同鼓勵 , 我先可以咁厚面皮去搵佢地
好榮幸能夠參與其中 , 今次我地合作非常成功

最後多謝 dong , 仲有參與總選嘅各位會員
經過今年之後 , 將會越黎越多歌手們留意住我地嘅共和楞
希望各位榜主可以以最真心最持平嘅態度去對待歌手們嘅心血 !

好明顯票數不足
bagfgfcde 發表於 2018-2-15 09:25

開分身都贏唔到 天有眼

Yes 霏粉真係好嘔心
o係到界環球票
放空 發表於 2018-2-15 09:24

好明顯票數不足

賴爽 發表於 2018-2-15 07:28

Yes 霏粉真係好嘔心
o係到界環球票

My Taste of Life差少少
nicholashin 發表於 2018-2-15 00:26

好明顯宣傳不足

各個獎項數據將於本星期陸續發佈:

CM 共和我最喜愛歌曲大獎

RK  SINGER - SO ...
ed8671ed 發表於 2018-2-12 21:59

想係度講幾句感謝說話

首先要多謝兩位好拍檔 ed 同 Chanchan 花咁多時間同心機
Cm 好幸運仲有你地兩位咁有熱誠既榜主
實現左好多天方夜譚既幻想
所有既事前準備 聯絡 tag 整圖 整片 都超過 100 分
宣傳都係史無前例地好
無左兩位都唔會有今次咁好既反應

另外要多謝計分員 dong
每星期都可以準確計分 睇得出你好有心機
同埋好有條理整合所有數據

你地三位都 did an excellent job

最後 要多謝所有榜主
希望大家都可以保持不偏不倚純音樂出發心態去做榜
因為係你地決定共和榜既質素 從而影響歌手樂迷對我地既評價

大家新一年繼續努力
同埋記得 follow 我地 facebook 同 ig (link can be found in p.1)

Prince

My Taste of Life差少少

可惜你是個人  642
兩溝  629
無敵  622
-Prince- 發表於 2018-2-14 23:26

點解會咁架

2148>1244>>>>>> ???

so sad

小巧成為女歌手新寵,但兩年都差少少入十大。今年仲要十一,十二位。小巧未拎過十大。大家要支持一下和好

安慰獎
金 - 小儀
銀 - 小肥
銅 - R&K

CM會員共和榜頒獎禮2017 差一點名單

CM 共和十大

3AM  1223
說再見了吧  978
Come With Me  920
山河故人  869
長相廝守  864
有淚多好  803