返回列表 發帖
得獎名單預測
最佳男主角:古天樂
最佳女主角:毛舜筠
最佳男配角:倉田保昭(蕩宼風雲)
最佳女配角:葉德 ...
1d14 發表於 2018-2-6 14:19

古天樂同毛舜筠都第三次入圍男女主,女主演技也被電影評論學會肯定,男主入圍亞洲電影大獎影帝,地位又配得上影帝影后,佢哋應該係大熱。

嘩 今年D CAST廢到...
Lewis 發表於 2018-2-6 14:23

從另一個角度睇
係鼓勵緊班新一代上位
雖然娜姐,STEPHY都已經係圈中打混左好耐(仲算唔算新一代 )
但用演員身份黎講,其實都可以俾佢地接棒啦

支持陳綺貞!

希望美音當晚唔好再著黑色垃圾膠袋衫去金像獎,
2007年嗰次

鄭中基個提名係實至名歸,佢救左大樂師成部戲,比佢好過古天樂,可惜呢類戲hit唔到又冇noise 只會陪跑。凌文龍個演出係攞獎格局,亦係評論學會有提名既男主角 (仲有田壯壯)。金像評審應該好唔鍾意以青春的名義,男女主角落空哂。

歐鎧淳《春嬌救志明》

大笑左出聲

鄧麗欣
入圍當贏左
利申:唔係鏡粉

希望美音當晚唔好再著黑色垃圾膠袋衫去金像獎,
2007年嗰次
stephybest 發表於 2018-2-6 14:41

又想周秀娜 又想鄧麗欣
我ONLY 睇過29+1  周秀娜真係做得好好
我睇左藍天白雲 鄧麗欣都做好好

以為劉嘉玲一定有五強 不過名單都Ok啦
希望毛毛贏一次影后

下?演技白只好過春夏,春夏好過所有女前輩
男主競爭大好多

不過春夏拎影后但拎唔到新演員其實好樣 ...
iamsingingwong 發表於 2018-2-6 15:53

千嬅今屆冇都好正常啦
唔好講毛姐同張姐兩個神枱級啦
後輩STEPHY同娜姐戲入面表現都好過佢
而周迅,佢同湯唯一樣,只要保持水準,基本上係入硬五強 (講白D,有鐵票 )

男主競爭大好多

iamsingingwong 發表於 2018-2-6 15:53

同一個角色要三度入圍,我覺得評審既考慮會係比之前多。
春嬌依經用到盡,況且影后都拎埋,千嬅好難再靠呢個角色入圍。

最佳女主角 周秀娜 好波

希望娜姐同Stephy其中一個攞
去舊迎新
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

發覺金像獎好鍾意周迅
初心傷過
重新再跳

發覺金像獎好鍾意周迅
MiRi 發表於 2018-2-6 16:32

其實唔係金像獎鍾意周迅
只係電影公司大力拉票姐

回復 19# 放空

我都O左=,=

幾時先到黑仔攞

ToNick首歌又hit又好聽,攞硬

Fake A Smile 主唱:李拾壹 (no Joyce?????)

I love 我喜歡上你時的內心活動 most. As long as the award does not go to the homophobic 譚維維, it'll be all good.

好喜歡娜姐 好中意佢把聲 人又靚又識做戲 又有商業價值 係時候俾新血上位啦
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

歐鎧淳在《春嬌》一片中與余文樂上演一場對手戲,她飾演一名在西環碼頭踩電動獨輪滑板的少女,與余文樂飾演的張志明有6句對話,其他對白包括:「係咪好難玩㗎?」、「我可唔可試吓?」、「你扶下我啦。」、「我無乜運動天份。」、「你成日嚟呢度玩㗎?」、「我ok啊,你哋跟住去邊?」。該場戲講述張志明帶著春嬌的狗狗「跟住」到碼頭散步,但這幕戲中,歐鎧淳的大頭鏡頭只有數十秒,反而「跟住」的大頭鏡頭比她還多,難怪網民紛紛對她的入圍表示訝異。

想搵片重溫

歐鎧淳在《春嬌》一片中與余文樂上演一場對手戲,她飾演一名在西環碼頭踩電動獨輪滑板的少女,與余文樂飾演 ...
阻住 發表於 2018-2-6 20:11

咁 SHIGA 應該要入埋最佳女配角

搵到了
http://www.dailymotion.com/video/x5s4zhs

24:36-25:57, 有歐鎧淳出現既鏡頭加埋一分鐘

金像獎係咪湊唔夠五個新人?所以寰亞鐵票保證歐鎧淳入圍哈哈哈
舞來舞去 不日內開始錄音。

Fake A Smile 主唱:李拾壹 (no Joyce?????)

I love 我喜歡上你時的內心活動 most. As long as the award  ...
boy4dudes 發表於 2018-2-6 19:25

電影入面播嗰個版本係拾壹獨唱

電影入面播嗰個版本係拾壹獨唱
JayantL 發表於 2018-2-6 22:32

O I C, thanks.

咁 SHIGA 應該要入埋最佳女配角
賴爽 發表於 2018-2-6 20:36

登shiga 唔抵佢做得好過歐

周秀娜同stephy 都俾到人驚喜既感覺
但講到最佳 應該係毛毛啦 睇預告片已覺好正

歐鎧淳入圍正正反映公司鐵票嘅重要性
但唔明嘅係《救殭》都係寰亞
點解唔推林明禎入圍
鄭中基個提名係實至名歸,佢救左大樂師成部戲,比佢好過古天樂,可惜呢類戲hit唔到又冇noise 只會陪跑。凌 ...
powerful 發表於 2018-2-6 14:46

今屆古天樂贏面都幾大 舊年套戲上個陣佢嘅演技被讚
同意金像獎好唔鐘意以青春  新晉導演無可能無份

男主競爭大好多

今年女主競爭咁大點會入到
係估唔到周迅今年咁樣都入到圍
英皇鐵票去左邊到啊 詩雅唔知要等到幾時

Stephy會否2010版千嬅
而毛姐係2010版劉嘉玲敬下老?

Stephy快過sammi拎影后的話會點呢? ...
iamsingingwong 發表於 2018-2-7 18:39

無乜點
奧斯卡嘅Jennifer Lawrance夠快過Cate Blanchett同Julianne Moore攞 但應該暫時都唔會有人覺得前者地位高過後面兩個人啩
講返金像獎 王小鳳林碧琪都快過do姐蕭芳芳張艾嘉攞
唔係有返咁上下年紀嘅影迷 可能根本未必知道邊個係王小鳳林碧琪
如果因為一個人有無攞過一個獎項就吹到上天或者踩到落地 未免太過誇張

iamsingingwong 發表於 2018-2-7 18:39

黃金花就算唔計敬老成份都夠料封后既
娜姐同Stephy 兩個拎都會係驚喜
3 個都好難選擇

[搞事mode]
千千都快過sammi攞啦
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

最佳原創電影歌曲
Where is
黃金花
作曲:戴偉
填詞:陳心遙
主唱:趙學而

Stephy攞唔攞到都好
入圍巳當嬴啦!

點解唔推林明禎入圍

今屆古天 ...
patrick1029 發表於 2018-2-7 18:29

我都係咁諗
寧願俾歐鎧淳入圍都唔俾林明禎

人地起碼係女主角先啦

點解唔推林明禎入圍

patrick1029 發表於 2018-2-7 18:29

做一個唔負責任既假設
林明禎始終唔係寰亞旗下的藝人,根本無義務幫佢爭提名
而歐鎧淳一分鐘戲份又入圍,可能已經秘密簽左寰亞(等退役後轉做藝人)

做一個唔負責任既假設
林明禎始終唔係寰亞旗下的藝人,根本無義務幫佢爭提名
而歐鎧淳一分鐘戲份又入圍, ...
cakeiii2000 發表於 2018-2-8 11:36

諗唔到第二個原因唔谷林明禎
其實都真係有可能

Stephy攞唔攞到都好
入圍巳當嬴啦!
rubylovessss 發表於 2018-2-7 21:44

好耐冇見!!!!
支持你支持STEPHY!!

點解惠英紅無法憑血觀音入圍最佳女主角? 話曬系金馬影后。。

STEPHY、娜姐同MO姐之爭~~其餘兩個機會唔大~
想STEPHY拎, 但又覺得黃金花都好正
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

xteve 發表於 2018-2-8 22:42

血觀音唔乎合"香港電影"參賽資格
但提名左兩岸華語電影

xteve 發表於 2018-2-8 22:42

應該係因為血觀音唔符合香港電影既入圍資格?所以只能夠提名兩岸電影