返回列表 發帖

「謝安琪」稱疫苗變勁菌錄音瘋傳 專家:非常無知

冬季流感肆虐,及早注射疫苗是重要防線,但家長群組瘋傳一段錄音,聲稱今季疫苗「10個打咗9個照流感」,培植過程中病毒變種成「超級勁菌」,反令打針的人染病。有轉發錄音的家長稱該段錄音是「謝安琪」對流感疫苗的見解,本報嘗試聯絡同為媽媽、育有一對子女的歌手謝安琪求證,惟未能成功聯繫。

該段長約5分鐘的錄音,附帶一段描述文字,指「這錄音是謝安琪對流感疫苗嘅見解…十分好聽,好易明」,又稱「幫得一個得一個…等人易明白這傷害」。不過,錄音人的真正身份未能證實,中大呼吸系統科講座教授許樹昌,更直指錄音內容非常無知。

他指出,疫苗採用的病毒在雞蛋培植,H3N2甲型流感病毒雖會變異,但只降低防禦效果;無論針對哪個類型病毒的疫苗,均不會有菌。許指,暫未知本港今季疫苗保護率,但在澳洲及美國,針對乙型流感的疫苗保護率分別為57%及55%。

至於錄音另質疑疫苗含水銀,世衞早有解釋,用作疫苗防腐劑的化合物「硫柳汞」含乙基汞,而非甲基汞,前者不會在體內積聚,無證據顯示疫苗中的硫柳汞用量威脅健康。

據衞生防護中心網頁,除了打針位置可能紅腫、痛楚外,流感疫苗一般無其他副作用。部份人在打針後6至12小時或會發燒,通常在兩日內減退;而出現吉巴氏綜合症的機率僅百萬份之一。

==================================

個人見解:估唔到Kay咁快開始錄音
又有野可以廣傳

錄音:https://soundcloud.com/user-539173137/e4ea6jwvqlqm#t=0:04

Babykingdom討論:http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0208_00862_001.html

昨晚網上流傳疑為歌手謝安琪(Kay)的女子聲帶,內容為對流感防疫針的成效成疑,又指自己及家人不會打流感針等。

Kay表示:「有關昨天流傳的一段錄音 來自我和朋友之間 一個私人群組的交流 輾轉被公開轉載和報道 我亦感到非常詫異 那確實是我和朋友之間 細閲幾份資料的交談內容一部分 我從來無意公開 更無意影響大眾對流感疫苗的看法

作為家長和關心家中長輩的人 我非常着重家庭健康 時常參考不同來源的資料數據 例如醫學文章發佈(布)、自然療法消息等等 也會與身邊的朋友交流 其他有助提升免疫力的資訊和媒體報道

因為我深信每一位愛家的父母都會 努力履行自己的責任 為自己的家人做最好的選擇 無論是飲食醫護 還是日常照顧 我都有參照西醫中醫的專業意見 也會根據家人的狀況和體質 去了解和照顧他們的需要

近日流感肆虐 在此祝福各位家長 大家一起繼續努力 保障自己與孩子的身心健康 共勉之」

Kay mama is back
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

希望佢快啲錄音啦
咁班琪粉就唔會有時間收錢做Gin Lee part-time打手

生完仲多咗新聞
邊個豬隊友 share 出去

原來係錄呢d音
利申:唔係鏡粉

無知真係好可怕

希望謝小姐得閒就練下歌,唔好做埋d無聊野

錄一段疫苗音 宣傳效果仲勁過錄一首歌

講得好似幾pro咁
動物DNA打落人體度同埋疫苗o既菌係變左種o既超級惡菌,呢兩點憑我對vaccine丁點的認識都覺得錯,首先動物DNA唔會打落人度,DNA放左落動物或者其他載體只係用黎製造vaccine需要用到o既菌,之後抽取用黎做vaccine o既只會係D菌,唔會係D DNA... 同埋vaccine一定係D weakened o既細菌,或者係佢地o既antigen(當係佢地其中一part),唔會變左做惡菌仲打落人度,仲有佢話成個過程得三個月,話可以話俾大家聽無做過任何test,完全無根據佢都可以肯定人地無做過

佢無打算分享俾大眾不過分享俾個媽媽group扮專業,係咪個group有佢hater,所以分享出黎想佢出醜 lol

雖然美K  係港大畢業, 但佢係文科, 保健常識同一般C9 一樣無知 都冇乜咁奇怪, 同BK 班C9 一樣

佢個媽媽 group 一定係有佢 hater, 春捲 lover 同蛋記臥底啦

好欣賞佢 analyses 世事具有 critical views. Here in Australia, 10個打咗7個照流感 (2017).

出新歌前有新聞幾好, 突然好希望 Kay 同
龍小菌 jam 下歌

佢個媽媽 group 一定係有佢 hater, 春捲 lover 同蛋記臥底啦

好欣賞佢 analyses 世事具有 critica ...
boy4dudes 發表於 2018-2-8 12:25

有冇7/10照流感咁誇張呀? 7/10普通傷風感冒就唔奇, 7/10流感我絶對唔信

遲啲係咪會出返首新歌自抽,阿Y最鍾意寫呢啲野

睇左BK 頭3頁, 原來D C9 都唔係几信美K 言論內容,原來美K 仲無知過BK 平均水平

謝安琪 Kay Tse
1 小時 ·
Facebook Creator
·
有關昨天流傳的一段錄音
來自我和朋友之間
一個私人群組的交流
輾轉被公開轉載和報道
我亦感到非常詫異

那確實是我和朋友之間
細閲幾份資料的交談內容一部分
我從來無意公開
更無意影響大眾對流感疫苗的看法

作為家長
和關心家中長輩的人
我非常着重家庭健康
時常參考不同來源的資料數據
例如醫學文章發佈、自然療法消息等等
也會與身邊的朋友交流
其他有助提升免疫力的資訊和媒體報道

因為我深信
每一位愛家的父母都會
努力履行自己的責任
為自己的家人做最好的選擇
無論是飲食醫護
還是日常照顧
我都有參照西醫中醫的專業意見
也會根據家人的狀況和體質
去了解和照顧他們的需要

近日流感肆虐
在此祝福各位家長
大家一起繼續努力
保障自己與孩子的身心健康
共勉之
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

好欣賞佢 analyses 世事具有 critica ...

就係唔夠 Critical 先會有啲咁錯嘅 Analysis
唔值得欣賞
謝安琪 Kay Tse
1 小時 ·
Facebook Creator
·
有關昨天流傳的一段錄音
來自我和朋友之間
一個私人群組 ...
星勤 發表於 2018-2-8 12:45

睇資料唔係就咁睇完就算
要睇吓啲出處、資料來源
Critically Appraise
唔可以見資料就信
講得好似幾pro咁
動物DNA打落人體度同埋疫苗o既菌係變左種o既超級惡菌,呢兩點憑我對vaccine丁點的 ...
KITSTON 發表於 2018-2-8 11:55

佢段嘢一時病毒一時細菌
佢係咪唔識分 bacteria 同 virus
同埋最 Susceptible 最應該打 Vaccine 嘅就係啲 immunocomprised individuals
例如小朋友同老人家... 佢就叫小朋友同老人家唔好打...
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

就係唔夠 Critical 先會有啲咁錯嘅 Analysis
唔值得欣賞

睇資料唔係就咁睇完就算
要睇吓啲出處、資料來源 ...
616.1314 發表於 2018-2-8 12:46

其實我都想知佢睇完啲咩會有呢種 comment
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

把聲仲係咁好聽

咁蠢既豬隊友 CM都有個
不過近排消失佐

係咪demo嚟咋
Happy and Blessed.

係咪demo嚟咋
jose 發表於 2018-2-8 13:55

原來佢要出Spoken Word Album...

原來Kay都有聽奉愛之名

同當年某國際天后段電話對話俾人錄咗再放上網有異曲同工之妙

我鍾意親嘅女歌手都係咁純情咁 ...
nicknicknick 發表於 2018-2-8 13:36

Another one in the casket

哇...咁你都幫佢兜呀? 如果個錄音係容祖兒GROUP流出
睇你講唔得番同一番說話

同當年某國際天后段電話對話俾人錄咗再放上網有異曲同工之妙

我鍾意親嘅女歌手都係咁純情咁 ...
nicknicknick 發表於 2018-2-8 13:36

你終於肯死番出黎喇

終於肯錄音

遲啲係咪會出返首新歌自抽,阿Y最鍾意寫呢啲野
thm 發表於 2018-2-8 12:41

咪搞!Y 通常都眼高手低

最開心應該瓊姐: 今次你仲唔 _ _

其實我都想知佢睇完啲咩會有呢種 comment
星勤 發表於 2018-2-8 13:17

佢話有留意“自然療法”既資訊。。。個人覺得呢D “自然療法”資訊傾向不相信西方醫學,同埋充滿似是而非的偽科學扮專業的內容。

點解可以錄段甘長既voice msg

謝安琪準備流失最核心支持者
不過終於錄音 都值得開心
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

kay做咩野姐!退休生活得閒得濟?

終於有新聞啦

John 發表於 2018-2-8 16:28

又唔係話歌頌共產黨/反民主派言論,唔會流失"最核心"支持者嘅
不過佢都係退出d媽媽群組(成堆8婆一定冇好嘢)同埋唔好上網睇埋d咩自然療法d偏門野啦!希望佢之後專心工作,唔好咁"好學"啦

John 發表於 2018-2-8 16:28

唔係好大件事嘅,又唔係千千上次個類致敬相/post

有無好心Producer可以remix段錄音做rap歌派住台先
因為Kary已經遙遙領先KAY 60次AP!
我好擔心

點解可以錄段甘長既voice msg
sunny 發表於 2018-2-8 16:13

我第一時間都係咁諗
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

呢個係劇場版?

原來5分鐘幾
好吹得

有冇7/10照流感咁誇張呀? 7/10普通傷風感冒就唔奇, 7/10流感我絶對唔信
lblemon 發表於 2018-2-8 12:32
Some of what Kay said make sense in some countries (not sure about HK, I don't live there).

How vaccines are formulated & What went wrong in 2017

The formulation for a vaccine to immunise against all four flu viruses was decided back in September 2016 and the final product released seven months later. Commonly, each virus is amplified by injecting well-growing “seed” virus into vast numbers of fertilised (embryonated) hens’ eggs. Fluid containing lots of new virus is removed, the virus is inactivated and the new vaccine is manufactured.

It’s difficult to predict what strains will dominate months later. Viruses within each flu type also change over time so H3N2 from years ago differs from H3N2 in 2017. These mutations reduce the effectiveness of flu vaccines.

Over the past year, H3N2 mutated after it was chosen as a vaccine strain. Additionally, the egg-grown H3N2 vaccine virus strain changed during vaccine production. For both these reasons, the vaccine no longer matched what we faced.

What she said I would personally disagree is: 老人家低抗力弱 SHOULD get vaccination, and people who suffer from asthma & respiratory diseases SHOULD also do so.

哇...咁你都幫佢兜呀? 如果個錄音係容祖兒GROUP流出
睇你講唔得番同一番說話 ...
放空 發表於 2018-2-8 14:10
當然講唔得出啦, 因為容祖兒根本無可能講流感呢D時事話題. 佢D話題應該會係獎啦, 春捲啦, 獎啦, 媽媽啦, 羊爸爸啦, 所有同佢發生過關係..........

點解KINGJER仲未出POST

原來5分鐘幾
好吹得
JasOh103 發表於 2018-2-8 19:19

5分鐘實在太少
平時interview都solo開10分鐘

唔係好大件事嘅,又唔係千千上次個類致敬相/post
newguy 發表於 2018-2-8 18:15

換轉系Joey, 宜家已經全城圍插啦
Kay不嬲都有網民護主光環

Some of what Kay said make sense in some countries (not sure about HK, I don't live there).

How vac ...
boy4dudes 發表於 2018-2-8 19:21

https://thestandnews.com/society ... 訊是完全錯誤/

今年流感疫情嚴重,小學、幼稚園今日起停課。近日有通訊軟件家長群組流傳一段歌手謝安琪錄製的錄音,指稱流感疫苗無用甚至有害。港大微生物學系講座教授袁國勇今早出席電台節目指出,錄音中有大量錯誤資訊,並逐點反駁。

從前日開始,一段長達5分鐘,被指是謝安琪錄製的錄音在通訊軟件的家長群組內迅速傳播,錄音聲稱,今次流感疫苗的防護非常低,科學家研製疫苗時會「買大細估今年邊隻流感會中,再約略蒐集幾十隻病菌」,並會在疫苗內加入水銀、鋁等,且接種疫苗後再染病,會令病毒更強勁等。謝安琪今早已在facebook承認錄音由她本人發出。

袁國勇今早出席商台節目時直指錄音裡面大量資訊「是完全錯誤」,與科學數據不符,並逐點反駁。

錯誤一:科學家買大細估流感品種?

袁國勇指,製造疫苗的過程非常繁複和仔細,世界衛生組織和科學家,包括衛生署的病毒學家每年都會在瑞士開會,就過去一年的實驗室內的病毒進行基因排序分析,測試抗原,才決定哪一種疫苗種子最適合被加入季節性流感疫苗內。

袁國勇解釋,雖然因流感病毒抗原變化快,科學家有時候會估計錯誤,惟在一般情況下,4種疫苗種子裡面起碼會有3種選中,4種全選錯的機會率很低。

錯誤二:專家將病菌打進母雞身體製造疫苗?

袁國勇指,專家並不是將病毒種子打進雞裡面,而是打進雞蛋,即雞的胚胎裡面,而雞蛋製造疫苗之後,疫苗會被放進機器內,將疫苗中的病毒殺死,再用化學方法將病毒表面的抗原分離,並依據劑量將疫苗放進注射器,過程中絕大部分疫苗內雜質已被消除。

袁國勇解釋,雖然疫苗內可能留有少量雞蛋的蛋白,但情況和平常食雞蛋無大差別,因此亦對人體無害。

錯誤三:疫苗裡面有水銀?

袁國勇指出,疫苗中加入的物質並非水銀,而是一種能被人體排出,名叫 Thiomersal(硫柳汞)的物質,用處在於防腐,但Thiomersal已被證實對人體無害,而以前曾有指有關物質會引起自閉症的講法亦已被推翻。

袁國勇又指出,香港現在所用的疫苗已經不含鋁,而另一種疫苗內可能含有aluminimum oxide(氧化鋁),則對人體完全無害。

錯誤四:打疫苗後染病,再傳染時病毒會更厲害?

袁國勇指疫苗並不會造成這情況。他解釋,由於流感疫苗是一種滅活(inactivated)疫苗,疫苗內沒有活病毒,病毒的表面抗原亦已被分離,因此錄音中所講的問題「全部都不是問題」。

錯誤五:今次疫苗的防護效力只有10%?

袁國勇直言此資訊完全錯誤,根據現在的數據顯示,這次的流感疫苗有效率起碼達50-55%。

錄歌都冇咁比心機錄
錄成 5 分鐘冇停過
如果講錯咗又要再重錄
可能錄咗好多次

千千件事有出事咩?
美淫咁快錄音復工真熱鬧
iamsingingwong 發表於 2018-2-8 18:48

千千其實都無咩事 , 因為千千嘅 “最核心支持者” 同 Kay嘅 “最核心支持者” 唔同, 仲有千千嘅 fanbase 應該穩定好多,

我係想話 Kay應該只會去到類似致敬相嘅事件先會流失支持者, 今次唔會有事

點解KINGJER仲未出POST
屮SiU霖屮 發表於 2018-2-8 19:24

出左啦

「言論屬私人交流。」唔係開脫責任嘅理由。
聽咗佢段錄音,其實內容唔係啲咩八婆是非,唔係啲咩敏感私隱,唔係啲咩情慾對話,而係佢心入面所相信嘅健康資訊,未至於令佢覺得係啲唔見得光嘅內容呀?我明的確未經當事人同意,但就算流出咗,所聽到嘅內容都未至於要將個回應焦點放係「只屬私人交流」。
所以,如果謝安琪本人真誠相信嗰啲資訊,流出咗後,個問題究竟係邊呢?
舉個例:我深信呢個世界有鬼,於是我私底下同朋友講:「我覺得有鬼魂存在。」然後,個朋友就公開同大家講。咁嘅情況下,我覺得無問題,因為呢樣係我深信嘅事,亦唔係啲咩唔見得光嘅事,你咪講囉。
相反,如果我話呢個世界有鬼,而其實我都係估估吓,無咩真憑實據,然後我私底下同朋友講:「我覺得有鬼魂存在。」咁我就好驚個朋友周圍同人講喇,喂,我講到言之鑿鑿姐,但其實我都係鳩up 㗎咋,講出嚟好容易比專家一擊即潰,鳩up 嘅嘢,笑笑算吧,喂,你唔好周圍同人講啦……
所以,佢用「言論屬私人交流。」嚟回應,某程度上都承認咗佢啲資訊係未經證實同錯嘅,所以咁驚公開。就算無公開到,你喺私人 group 講,喂阿姐,你個私人 group 都有唔少媽媽 c9 啦,佢地聽完作為傑青嘅你咁講,唔多唔少都會受到影響(佢個 tone 仲要扮到勁專業),你估私底吓講就無事咩,個 group 有一個人受你影響,然後一傳十,十傳百,都出事啦。
所以呢單嘢,謝小姐完全係自討沒趣。但得到咁多醫生專業人士嘅 FYI,咁多 information 去澄清,我地一班市民都學到唔少嘢。希望各位健健康康過新年,遠離無知呀!

kingjer 0:1 Kay

trash is always trash