返回列表 發帖
點解KINGJER仲未出POST
屮SiU霖屮 發表於 2018-2-8 19:24

出左啦

「言論屬私人交流。」唔係開脫責任嘅理由。
聽咗佢段錄音,其實內容唔係啲咩八婆是非,唔係啲咩敏感私隱,唔係啲咩情慾對話,而係佢心入面所相信嘅健康資訊,未至於令佢覺得係啲唔見得光嘅內容呀?我明的確未經當事人同意,但就算流出咗,所聽到嘅內容都未至於要將個回應焦點放係「只屬私人交流」。
所以,如果謝安琪本人真誠相信嗰啲資訊,流出咗後,個問題究竟係邊呢?
舉個例:我深信呢個世界有鬼,於是我私底下同朋友講:「我覺得有鬼魂存在。」然後,個朋友就公開同大家講。咁嘅情況下,我覺得無問題,因為呢樣係我深信嘅事,亦唔係啲咩唔見得光嘅事,你咪講囉。
相反,如果我話呢個世界有鬼,而其實我都係估估吓,無咩真憑實據,然後我私底下同朋友講:「我覺得有鬼魂存在。」咁我就好驚個朋友周圍同人講喇,喂,我講到言之鑿鑿姐,但其實我都係鳩up 㗎咋,講出嚟好容易比專家一擊即潰,鳩up 嘅嘢,笑笑算吧,喂,你唔好周圍同人講啦……
所以,佢用「言論屬私人交流。」嚟回應,某程度上都承認咗佢啲資訊係未經證實同錯嘅,所以咁驚公開。就算無公開到,你喺私人 group 講,喂阿姐,你個私人 group 都有唔少媽媽 c9 啦,佢地聽完作為傑青嘅你咁講,唔多唔少都會受到影響(佢個 tone 仲要扮到勁專業),你估私底吓講就無事咩,個 group 有一個人受你影響,然後一傳十,十傳百,都出事啦。
所以呢單嘢,謝小姐完全係自討沒趣。但得到咁多醫生專業人士嘅 FYI,咁多 information 去澄清,我地一班市民都學到唔少嘢。希望各位健健康康過新年,遠離無知呀!

kingjer 0:1 Kay

trash is always trash
Jason's Playlist 2019 Week 34
悲觀生物學 - 容祖兒

出左啦
newguy 發表於 2018-2-8 20:55

比著幾年前
我相信KINGJER潤得金好多

2017 & 2018 are the worst flu seasons in recent years. Maybe she read the following articles last year

http://www.sciencemag.org/news/2017/09/why-flu-vaccines-so-often-fail

I'm afraid I'm unable to translate due to all the technical terms.

Kay大可寫份paper出黎, cite 返d reference 同再 elaborate 下,咁咪變左有根據嘅academic debate 咯~

千嬅最出事算係地震篇,被查小欣係咁插想佢死咁,好彩千嬅即時道歉防止8婆搞事 ...
iamsingingwong 發表於 2018-2-8 22:13

其實地震反而冇乜野
幾好笑
係個陣香港人唔知點解極愛中國
SSN Chart (23 Aug)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 努 力 奮 鬥 加 油 (1 Week No.1) - 林 海 峰
2. 最 後 的 信 仰 - 林 二 汶
3. 七 折 - 陳 柏 宇

瓊狗group 人果然回晒塘
單野爆左一日先出post
訓左無睇定點
篇野又寫得不知所云
無料到到一個點
Comment 見到班瓊粉都唔撐佢
好心春袋會員唔好影響市容 講少啲on9弱智嘢啦

Kay大可寫份paper出黎, cite 返d reference 同再 elaborate 下,咁咪變左有根據嘅academic debate 咯~ ...
newguy 發表於 2018-2-8 22:13

佢文科人 寫理科PAPER?
應該會好好睇

2017 & 2018 are the worst flu seasons in recent years. Maybe she read the following articles last ye ...
boy4dudes 發表於 2018-2-8 22:00

承認自己偶像有做錯好難咩?
甘護主其實好肉酸。
...

2017 & 2018 are the worst flu seasons in recent years. Maybe she read the following articles last ye ...
boy4dudes 發表於 2018-2-8 22:00

They found loads of HA mutations, as expected, but most weakened the virus, making it "unfit," meaning it could not transmit human to human.

單單係呢句
已經駁到謝安琪段錄音
謝氏話 mutation 令到菌(按:其實應該係病毒)更惡
呢句話 mutation 令到病毒更弱 instead of 更惡
唔好再死雞撐飯蓋 thx

"The best strategy remains to get a vaccine every year." This is especially true for the elderly or immune-compromised people: Even if a vaccine fails to prevent infection, they may suffer less severe disease if immunized.

二〇一八年度全女班音樂流行榜頒獎典禮
完滿結束!多謝支持,後會有期!

承認自己偶像有做錯好難咩?
甘護主其實好肉酸。
siongguan 發表於 2018-2-8 22:35

佢立場應該係唔覺得Kay有做錯~

(但係如果呢樣野本身係有controversy嘅話,咁又另一件事~)

簽名被屏蔽

媽啊好柒啊
多謝謝安琪新一年提供笑話
唔知美祖會唔會又去ig like?
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

佢立場應該係唔覺得Kay有做錯~

(但係如果呢樣野本身係有controversy嘅話,咁又另一件事~) ...
newguy 發表於 2018-2-8 22:45

其實接唔接種的確有爭議
當然我贊成要接種疫苗 不過總有人覺得疫苗冇用 (始終接唔接種疫苗係一個個人選擇 雖然係會影響到其他人)
但佢係錄音入面的確有好多野係講得唔正確 呢個冇得否認
而個問題正正就係呢度

當然我覺得唔係乜好嚴重既問題 因為佢原意只係想係group度分享
就算要誤人子弟 都只係誤個group入面班人
不過而家傳左出黎 先搞到段錄音好似好公開咁
BTW 亂send出去果條友都要承擔責任

大家當鬧劇一場算啦

美淫平日係咪睇開youtube既content farm channel?
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

媽啊好柒啊
多謝謝安琪新一年提供笑話
唔知美祖會唔會又去ig like?
matthew1990 發表於 2018-2-8 23:04

Kay今年進化到用voice message 博like博hit rate搶airplay , 準備女金

邊個咁衰出賣我美淫
鄧 小 巧 女 銅 集 氣 ! 雲 吞 十 大 實 至 名 歸 !

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 34

1. 5:59PM 2. 十號儲物櫃 3. 最後的信仰

其實Kay 講嘅嘢 錯唔曬
人地講自己意見姐
有咩咁大問題?
tributehotel 發表於 2018-2-8 22:56

要屌都屌放錄音出黎果條仆街啦

今次無啦啦又俾king jer踩多兩腳

不過唔緊要,君子報仇 十年未晚,

搵到位一定千倍奉還

不過唔緊要,君子報仇 十年未晚, ...
abcxyz302006 發表於 2018-2-8 23:47

瓊狗而家畀人鬧到潛左水
無花生食添
好心春袋會員唔好影響市容 講少啲on9弱智嘢啦

瓊狗而家畀人鬧到潛左水
無花生食添
ricnature 發表於 2018-2-8 23:52

竟然有d咁既事

冇食到花生添

謝安琪 Kay Tse
1 小時 ·
Facebook Creator
·
有關昨天流傳的一段錄音
來自我和朋友之間
一個私人群組 ...
星勤 發表於 2018-2-8 12:45

咁佢係米比朋友出賣
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

咁佢係米比朋友出賣
oreo 發表於 2018-2-9 01:27

唔係俾人出賣點會流到條錄音出黎

咁佢係米比朋友出賣
oreo 發表於 2018-2-9 01:27

SSN Chart (23 Aug)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 努 力 奮 鬥 加 油 (1 Week No.1) - 林 海 峰

又唔係話歌頌共產黨/反民主派言論,唔會流失"最核心"支持者嘅
不過佢都係退出d媽媽群組(成堆8婆 ...
myrichardac 發表於 2018-2-8 18:00

我主要係覺得
支持謝安琪 會買佢product既人
都係有知識 有見識 唔膚淺既人
而佢地都覺得謝安琪係有知識 有見識 唔膚淺 有獨立思考既人
點知謝安琪係呢件事上面暴露出佢完全冇腦既真面目

作為一直喜愛謝安琪既人
我覺得好失望

不過好有趣
呢單野係港聞同係娛樂係完全唔同反應
好明顯蘋果港聞係覺得佢好有問題
但睇開娛樂版班人(例如容祖兒fans)就唔會覺得佢有問題

而好不幸
真正支持謝安琪班人係會睇港聞版

而好不幸
真正支持謝安琪班人係會睇港聞版
John 發表於 9/2/2018 02:19

咁係不幸定唔不幸
歡迎嚟到單機版 CM
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 34 (24/08/2019)
1. 波點女皇 - 王菀之  2. CityBoy - Zpecial  3. 我們與愛的距離 - 許廷鏗  4. 逃生門 - 王灝兒  5. 最後的信仰 - 林二汶

咁係不幸定唔不幸
kwanie 發表於 2018-2-9 02:23

站係謝安琪角度
佢以往成功係有呢班人支持 所以係幸
但佢今次失敗 就係得罪左呢班人 所以係不幸

站係謝安琪角度
佢以往成功係有呢班人支持 所以係幸
但佢今次失敗 就係得罪左呢班人 所以係不幸 ...
John 發表於 9/2/2018 02:26
上左神檯其實怕咩= =?
歡迎嚟到單機版 CM
Music Picks Week 34 (24/08/2019)
1. 波點女皇 - 王菀之  2. CityBoy - Zpecial  3. 我們與愛的距離 - 許廷鏗  4. 逃生門 - 王灝兒  5. 最後的信仰 - 林二汶

不過唔緊要,君子報仇 十年未晚, ...
abcxyz302006 發表於 2018-2-8 23:47

每個人都要為自己做過既野負責任
唔好話謝安琪係知名人物
就算係我同你
收到「小道消息」之後係group講
一樣要負責任

唔係收到咩小道消息、咩謠言,就要不停同親朋好友分享
用一用自己既獨立思考,
唔好事事獨看最淺最白最表面成份,唔好只靠直覺感受評定事與人

上左神檯其實怕咩= =?
kwanie 發表於 2018-2-9 02:26

如果係王菀之講 就唔重要
因為王菀之形象一早破左產

但謝安琪講就好重要
因為佢一方面提倡獨立思考 叫大家用心關懷身邊既事物
但原來都係會信謠言 同傳播天文台掛風球時間表d人冇分別

講真 就算佢私下講又點 影響到人點都要負責任啦

講真 就算佢私下講又點 影響到人點都要負責任啦
cathay1996 發表於 9/2/2018 02:33
下咁隔離陳師奶話恆指30000點守唔住又要負責任啦喎
無話佢講野影唔影響到人, 但係一句「要負責任」好似大左少少
歡迎嚟到單機版 CM

如果係王菀之講 就唔重要
因為王菀之形象一早破左產

但謝安琪講就好重要
因為佢一方面提倡獨立思考 叫 ...
John 發表於 2018-2-9 02:30

既然你都話買謝安琪product嘅人都係會思考
佢地支持邊個歌手會考慮作品本身多於歌手個人
相信謝安琪出到啟發人思考嘅作品都會繼續支持佢

近何況佢多年儲落嘅人氣同正面形象都唔會令佢要即時停工

無話佢講野影唔影響到人, 但係一句「要負責任」好似大左 ...
kwanie 發表於 2018-2-9 02:37

周圍亂傳謠言 就算佢冇話「請廣傳」 係group講本身已經有問題
個個話我收到風乜乜乜 咁就好恐怖
隔離陳師奶聽到天文台8點鐘叫八號風球 佢都唔可以話自己係師奶 就亂咁傳消息啦

既然你都話買謝安琪product嘅人都係會思考
佢地支持邊個歌手會考慮作品本身多於歌手個人
相信謝安琪出到 ...
harryharry 發表於 2018-2-9 02:41

我諗支持謝安琪既人會諗 如果呢個人自己都係信埋D無稽謠言 咁佢叫人獨立思考仲有冇說服力

我冇話過要佢停工乜乜乜
不過人佢今後再出D叫人獨立思考 唔好信謠言 或者串聽眾睇完八卦雜誌就當真既歌
我會覺得冇哂說服力啫
因為佢自己都同字裡行奸同直角等於三角形D人冇分別

呢單野奇就奇在你take邊個side都講得通嘅點解決
歡迎嚟到單機版 CM

無話佢講野影唔影響到人, 但係一句「要負責任」好似大左 ...
kwanie 發表於 2018-2-9 02:37

隔離陳師奶係咪明星先?

隔離陳師奶係咪明星先?
cathay1996 發表於 9/2/2018 02:59
咁沈大c係咁燈錯晒又洗唔洗負責丫
拿仲要佢專業黎架
所以點叫負責 點負責又係重點

拿如果真係要負責任
咁呢個世界好多罪人架啦
因為所有名人嘅一言一行都會影響到人喎
ps又會咁容易架咩
歡迎嚟到單機版 CM

等睇依單新聞變 愛回家 一集劇情
果集應該由名作家熊尚善做

簽名被屏蔽

其實公開人地群組對話同公開阿嬌閃卡一樣係新年期發生,一樣咁無品,藝人要好好保護自己 ...
iamsingingwong 發表於 2018-2-8 22:15

阿嬌果D係私人相, 完全冇比朋友或SEND去媽媽群組, 係完全唔一樣
同埋公開佢既錄音果個可能係相信佢所講既野先FORWARD出去

我覺得唔只佢, 好多人都見到咩就信, 扮專家同人講,
好似之前有D人成日FORWARD話夜晚會有幅射, 要關晒所有電話, 因為一個人聲稱係BBC/CCTV睇到, 個個師奶都話比人聽自己睇到
不過佢今次無知極都係好心做壞事姐,希望所有人唔好聽乜就信乜,自己睇下有冇SOURCE真係咁講先FORWARD出去

無論點我都撐淫!
呢世我都唔再打針 吹麼
最多咪死
佢講乜我就會信乜
佢要話地球係平既我就信
佢要話climate change係假既我都信
佢要話廣東國語碟一齊做緊 我 都 信!!!
悲觀生物學 - 容祖兒

俾林狗係晴朗抽水話時話美k都係出嚟就錯誤資訊道歉啦!勁多A1頭條,救命!!!好柒!!!

其實kay 唔信政府都唔出奇
佢好似同佢老公一樣係new age人,入面信奉既係人同大自然關係,
正如雲海都係903開咪講過藥廠同政權既關係一樣

其實kay 唔信政府都唔出
佢好似同佢老公一樣係new age人,入面信奉既係人同大自然關係,
正如雲海都係903 ...
艾石仔 發表於 2018-2-9 08:33

都係謝繼聰衰,New age 林狗播喪婆抽美琪水

俾林狗係晴朗抽水話時話美k都係出嚟就錯誤資訊道歉啦!勁多A1頭條,救命!!!好柒!!! ...
myrichardac 發表於 2018-2-9 08:23

點解要道歉 咁咪唔係堅守自己既信念?
到時連獨家村都唔唱得
悲觀生物學 - 容祖兒

我主要係覺得
而佢地都覺得謝安琪係有知識 ...
John 發表於 2018-2-9 02:19

暗串某幾位Kay粉會員冇知識 冇見識 好膚淺 兼明讚King Jer有知識 有見識 唔膚淺
世界變了

點解要道歉 咁咪唔係堅守自己既信念?
到時連獨家村都唔唱得
JasOh103 發表於 2018-2-9 08:43

你玩曲線唔緊要,但依兩句好無聊唔好笑囉!

美K資料始終都講錯左,雖然本身唔係公開演說,但流出左,所講嘅資料都有唔啱嘅地方,肯道歉觀感會好d