返回列表 發帖
佢個媽媽 group 一定係有佢 hater, 春捲 lover 同蛋記臥底啦

好欣賞佢 analyses 世事具有 critica ...
boy4dudes 發表於 2018-2-8 12:25

就係唔夠 Critical 先會有啲咁錯嘅 Analysis
唔值得欣賞
謝安琪 Kay Tse
1 小時 ·
Facebook Creator
·
有關昨天流傳的一段錄音
來自我和朋友之間
一個私人群組 ...
星勤 發表於 2018-2-8 12:45

睇資料唔係就咁睇完就算
要睇吓啲出處、資料來源
Critically Appraise
唔可以見資料就信
講得好似幾pro咁
動物DNA打落人體度同埋疫苗o既菌係變左種o既超級惡菌,呢兩點憑我對vaccine丁點的 ...
KITSTON 發表於 2018-2-8 11:55

佢段嘢一時病毒一時細菌
佢係咪唔識分 bacteria 同 virus
同埋最 Susceptible 最應該打 Vaccine 嘅就係啲 immunocomprised individuals
例如小朋友同老人家... 佢就叫小朋友同老人家唔好打...
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

2017 & 2018 are the worst flu seasons in recent years. Maybe she read the following articles last ye ...
boy4dudes 發表於 2018-2-8 22:00

They found loads of HA mutations, as expected, but most weakened the virus, making it "unfit," meaning it could not transmit human to human.

單單係呢句
已經駁到謝安琪段錄音
謝氏話 mutation 令到菌(按:其實應該係病毒)更惡
呢句話 mutation 令到病毒更弱 instead of 更惡
唔好再死雞撐飯蓋 thx

"The best strategy remains to get a vaccine every year." This is especially true for the elderly or immune-compromised people: Even if a vaccine fails to prevent infection, they may suffer less severe disease if immunized.

二〇二三年度全女班投票

明蝠俠好波
abcxyz302006 發表於 2018-2-9 12:19

FYI
https://www.hk01.com/港聞/158411/黎明fb質疑疫苗非抗新品種-專家斥以為製疫苗是造新衫-
二〇二三年度全女班投票

咪係囉 就好似如果美 Kay 同人分享 話 股市 只係震下倉 仲有排升
    點知跌到仆街 咁唔通你叫美Kay ...
tributehotel 發表於 2018-2-9 13:29

你嗰篇嘢只係對疫苗嘅 cost effectiveness 提出質疑
而謝安琪係話疫苗 brings more harm than good
又話會產生惡菌 加劇流感
又話會將動物嘅 DNA 注射入人嘅身體入面
兩樣嘢根本唔 Comparable
二〇二三年度全女班投票

二〇二三年度全女班投票

上面夠有人懶專家咁quote 話硫x汞 點點 ? 咁多隻疫苗 有D 有 有D 無 點可以話Kay 錯? ...
tributehotel 發表於 2018-2-9 15:08

上面已經有人講咗
香港嘅疫苗無水銀 —> 所以謝安琪錯
上面亦都有人提過
WHO 寫到明疫苗入面嘅水銀係 ethylmercury instead of methyl 所以無害,而謝安琪話有害 —> 所以謝安琪都係錯
二〇二三年度全女班投票

再講多次佢原意唔係要公開佢套信念要大眾跟佢嗰套
成段錄音唔係官方認可流出...加上得段錄音又無上文下理 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-2-9 15:16

"我睇唔出佢有影響其他人嘅意圖"

佢段錄音係 share 俾朋友
就算無心影響大眾
都唔可以話佢無心影響朋友

"亦都講過佢係歌手唔係科學家
唔明白點解大家咁智慧去信一個文科出身歌手想講疫苗
亦都睇得美淫咁高一個歌手可以影響社會大眾對咁學術嘅題目嘅立場"

你究竟有無聽過段錄音?
佢個 tone 係好認真好肯定
然後又好多數字好似做過 research 好有根據
假設佢既朋友無醫學常識
信佢受佢影響有幾奇?
二〇二三年度全女班投票

嘩 同朋友傾下計都要 100% 準確 咁以後無人傾計
tributehotel 發表於 2018-2-9 15:33

無人話過要 100% 準確喎
個問題係佢明明唔確定就講到好確定咁
點呀 ? 如果容祖兒咁講 你又點講呢?
tributehotel 發表於 2018-2-9 15:32

對事唔對人
容祖兒如果咁講我一樣會照批評
二〇二三年度全女班投票

Dr Who
1 hr ·
而家全城熱話大概都係謝安琪事件,連巡房時醫生病人都會講。係科學上,我唸我都唔需要加上任何評論,係過去一兩日,有好多教授級人馬都已經逐點駁斥,我反而想嘗試係病者以及大眾角度講多兩句。

其實我覺得而家各媒體上嘅爭拗相當無意義,因為大家出發點已經完全唔同。教授們搬出數據、科學,但係另一邊嘅人跟本就唔相信呢樣嘢。當大眾將醫生們標籤為「藥廠代言人」、「唔逼你打疫苗佢邊有得賺」,佢地就會立即過濾所有從科學、醫學、醫生角度出發嘅論點。事情就好似係法庭上,犯人不斷大叫自己無罪,有無人會理會?

歸根咎底,呢個同現今香港政治世界一樣,係一個互信嘅問題。當我信你,細節我根本唔會花時間去研究;當我唔信你,你連個句號放邊我都會同你拗足十分鐘。

好多人唔打疫苗,陰謀論者較少,較多嘅係相信「我身體健康」嘅一類。小弟嘅婆婆就係其中之一。佢年年堅持唔打流感疫苗,相信「人地話打完仲病」。近兩日網上都有好多人話「我年年無打,年年都無事」。

我想舉一個例子:

//有一隻藥可以減低心臟病風險,醫生處方左比 20 個極高風險嘅心臟病病人。呢 20 個病人裏面,一個心臟病發,三個有輕微副作用,一個出現嚴重敏感,需要住院治理。

如果係呢個時候,我去訪問呢 20 個病人,問「你覺得隻藥有無效呀?」。15 個病人歡天喜地話比你聽「正呀!」,3 個人話「唔錯嘅,係有時頭痛下囉!」,1 個話「咪搞呀!心臟未有事都比佢搞殘!」,最後一個會同你爆粗。

係科學上,經過一番計算,可能會話本身廿個人廿個都會心臟病發,但係而家 18 人 (90%) 係成功預防心臟病,1 個出現嚴重敏感,係得一個成為漏網之魚,所以呢隻藥係有效嘅。//

咁我係咪應該推廣呢隻藥?如果嚴重敏感或者心臟病發嘅病人分享自己經歷,聽眾會有咩觀感?佢地會話「係孤例啫」定係「醫死人咩」?

要質疑好易、要建立好難,特別因為係好返個 18 人唔會幫你推廣新藥,獲得注意嘅,永遠都係最嚴重嘅兩個人。同樣道理,健康者會覺得自己唔打疫苗係天經地義,成功預防併發症嘅唔會感動流涕上新聞多謝科學家。如因為呢「兩個人」嘅分享,其他個「十八人」開始懷疑、甚至停藥,後果會點?「兩個人」當然可以話「喂咁我分享自己經歷啫,邊唸都咁多人聽啫」,但係謠言好多時候就係由此而起。

其實歷史不斷重演,陰謀論同埋八卦事永遠都易入耳過理據同埋數字。好多年前,一份論文話疫苗會導致自閉症,後來發現原來作者係有利益衝突,而且研究手法有誤,論文已經被收起;但到今時今日,不時仲聽到有人話「打針會自閉呀」,美國甚至因為太多人相信佢嘅言論而唔打針,基乎絕跡嘅德國麻疹係近一兩年重臨美國。

我絕對相信謝安琪所講,所有父母都會嘗試為家人作出最好選擇,但如何分析咩係最佳選擇先係關鍵所在。
Ref: https://www.facebook.com/DrWHO.hk/posts/941729906004094
二〇二三年度全女班投票

我反而覺得醫學界啲人反應咁大好奇怪,日日都要澄清解釋又即刻搬出數據,平時都唔會咁落力,行徑真係有點可 ...
Serendipity 發表於 2018-2-10 12:12

有幾奇怪?
有啲咁嘅 False News
仲要好多無知婦孺都信到十足
梗係要出嚟澄清啦
第一 疫苗訂咗但係公眾因為段錄音而唔打 —> 浪費資源
香港嘅 Health care system 係 predominantly public
資源好有限 但係就要 Treat 無限嘅 Patient
所以每一寸資源都要好好善用 確保係用得其所 達至最大嘅效益
第二 無人打疫苗嘅話會增加流感大規模爆發嘅機會
Prevention is better than cure
有得預防點解唔預防

你又唔係醫學界
你點會明醫學界啲人諗乜
二〇二三年度全女班投票

原來啲疫苗唔駛錢打?我真係唔知,咁點解接種率得10%?
我覺得醫學界澄清好正常,不過要連續澄清三日 ...
Serendipity 發表於 2018-2-10 14:53

https://www.chp.gov.hk/en/features/18630.html
部分人士的確係免費接種疫苗

連續澄清三日...
我相信係因為 Keep 住有 False News 傳出嚟
謝安琪段錄音之後黎明又開 Post...

唔會無條件鼓勵市民打 —> 呢個要睇吓係咩疫苗,同埋亦都有好多因素影響
有啲疫苗的確係強制要打(http://www.fhs.gov.hk/english/ma ... alth_recommend.html

仲有疫苗唔係淨係減低你病嘅機會
亦都會減低你病咗之後有 serious complications 嘅機會
所以就算打完病咗都唔代表啲疫苗無用
二〇二三年度全女班投票

Bingo ! Kay 真係民間最喜愛女歌手 影響力絕對係爆滿!
     如果容祖兒講 大家當笑話聽 仲要依家政 ...
tributehotel 發表於 2018-2-10 15:11

Medic Secrets
16 hrs ·
"謝安琪疫苗事件最荒謬嘅並唔係謝安琪嘅言論, 而係竟然有一班人寧願相信謝安琪嘅個人意見都唔相信科學
你有權質疑香港嘅醫生, 亦都有權質疑生產藥疫苗嘅藥廠唯利是圖, 但請問你有乜嘢資格走去質疑世界衛生組織同美國嘅美國疾病管制與預防中心
你走去信自然療法唔緊要、你有病唔去睇醫生係你嘅選擇、你唔想打流感針去冒患流感嘅風險都係你嘅選擇
儘管閣下o既智慧係低到寧可相信一個無知婦孺喺Whatsapp群組純屬吹水嘅錄音都唔信專家; 但唔該各位記住亂咁瘋傳消息再加鹽加醋不單止有機會累死其他人, 仲可能犯咗不誠實使用電腦罪; 當年就有人因為發放香港成為 SARS 疫埠嘅假消息而被判罪
自己想死唔緊要, 千祈唔好連累無辜嘅人; 你叫人哋唔好打流感針等於做咗有機會半個殺人兇手
前線醫護人員去對抗呢場流感已經做到就嚟半死, 仲要浪費寶貴時間去解答謝安琪提出嘅低能問題簡直就係雪上加霜!
麻煩各位喺發放消息之前用自己個腦諗一諗, 唔好累己累人!"

Ref: https://www.facebook.com/MedicSecrets/posts/1829601170446622
二〇二三年度全女班投票

仲有其他資料來源 ncbi medcrave
     其實衛生署話無水銀 唔代表無水銀化合物 或其他金屬性物質?
...
tributehotel 發表於 2018-2-11 12:07

「衛生處話無水銀 唔代表無水銀化合物」
之前唔知邊個話
謝安琪話有水銀,疫苗入面有水銀化合物
所以都係有水銀 所以謝安琪都係啱
上一刻就將水銀同水銀化合物撈埋嚟講
呢一刻就將兩樣嘢拆翻開 你都得㗎喇
二〇二三年度全女班投票

咁即係你都同意Kay Kay 無講錯啦!
tributehotel 發表於 2018-2-11 12:33

FYI
http://www.info.gov.hk/gia/general/201802/08/P2018020800557.htm
https://topick.hket.com/article/2008580/衞生署反駁謝安琪言論:本港疫苗沒有水銀及鋁
無水銀 亦都無水銀化合物
Bye
二〇二三年度全女班投票

大佬 果D邊係常識  係化學/ 醫療知識黎㗎 反Kay 反儍左呀?
tributehotel 發表於 2018-2-11 12:38

係 嗰啲係醫學同化學嘢嚟
所以唔識咪唔好亂講囉
謝安琪唔識仲講到似層層好似好啱好確定好有根據咁
所以佢咪有錯同有責任囉

上面版主都講咗
謝安琪出咗嚟認
所以都叫做負翻個責任
所以其實我地唔係屌佢喎
只係屌你呢個 On_ 仔
不斷喺度死雞撐飯蓋
話佢無講錯同無責任
二〇二三年度全女班投票