返回列表 發帖
希望佢快啲錄音啦
咁班琪粉就唔會有時間收錢做Gin Lee part-time打手

係咪demo嚟咋
jose 發表於 2018-2-8 13:55

原來佢要出Spoken Word Album...

Some of what Kay said make sense in some countries (not sure about HK, I don't live there).

How vac ...
boy4dudes 發表於 2018-2-8 19:21

https://thestandnews.com/society ... 訊是完全錯誤/

今年流感疫情嚴重,小學、幼稚園今日起停課。近日有通訊軟件家長群組流傳一段歌手謝安琪錄製的錄音,指稱流感疫苗無用甚至有害。港大微生物學系講座教授袁國勇今早出席電台節目指出,錄音中有大量錯誤資訊,並逐點反駁。

從前日開始,一段長達5分鐘,被指是謝安琪錄製的錄音在通訊軟件的家長群組內迅速傳播,錄音聲稱,今次流感疫苗的防護非常低,科學家研製疫苗時會「買大細估今年邊隻流感會中,再約略蒐集幾十隻病菌」,並會在疫苗內加入水銀、鋁等,且接種疫苗後再染病,會令病毒更強勁等。謝安琪今早已在facebook承認錄音由她本人發出。

袁國勇今早出席商台節目時直指錄音裡面大量資訊「是完全錯誤」,與科學數據不符,並逐點反駁。

錯誤一:科學家買大細估流感品種?

袁國勇指,製造疫苗的過程非常繁複和仔細,世界衛生組織和科學家,包括衛生署的病毒學家每年都會在瑞士開會,就過去一年的實驗室內的病毒進行基因排序分析,測試抗原,才決定哪一種疫苗種子最適合被加入季節性流感疫苗內。

袁國勇解釋,雖然因流感病毒抗原變化快,科學家有時候會估計錯誤,惟在一般情況下,4種疫苗種子裡面起碼會有3種選中,4種全選錯的機會率很低。

錯誤二:專家將病菌打進母雞身體製造疫苗?

袁國勇指,專家並不是將病毒種子打進雞裡面,而是打進雞蛋,即雞的胚胎裡面,而雞蛋製造疫苗之後,疫苗會被放進機器內,將疫苗中的病毒殺死,再用化學方法將病毒表面的抗原分離,並依據劑量將疫苗放進注射器,過程中絕大部分疫苗內雜質已被消除。

袁國勇解釋,雖然疫苗內可能留有少量雞蛋的蛋白,但情況和平常食雞蛋無大差別,因此亦對人體無害。

錯誤三:疫苗裡面有水銀?

袁國勇指出,疫苗中加入的物質並非水銀,而是一種能被人體排出,名叫 Thiomersal(硫柳汞)的物質,用處在於防腐,但Thiomersal已被證實對人體無害,而以前曾有指有關物質會引起自閉症的講法亦已被推翻。

袁國勇又指出,香港現在所用的疫苗已經不含鋁,而另一種疫苗內可能含有aluminimum oxide(氧化鋁),則對人體完全無害。

錯誤四:打疫苗後染病,再傳染時病毒會更厲害?

袁國勇指疫苗並不會造成這情況。他解釋,由於流感疫苗是一種滅活(inactivated)疫苗,疫苗內沒有活病毒,病毒的表面抗原亦已被分離,因此錄音中所講的問題「全部都不是問題」。

錯誤五:今次疫苗的防護效力只有10%?

袁國勇直言此資訊完全錯誤,根據現在的數據顯示,這次的流感疫苗有效率起碼達50-55%。

佢立場應該係唔覺得Kay有做錯~

(但係如果呢樣野本身係有controversy嘅話,咁又另一件事~) ...
newguy 發表於 2018-2-8 22:45

其實接唔接種的確有爭議
當然我贊成要接種疫苗 不過總有人覺得疫苗冇用 (始終接唔接種疫苗係一個個人選擇 雖然係會影響到其他人)
但佢係錄音入面的確有好多野係講得唔正確 呢個冇得否認
而個問題正正就係呢度

當然我覺得唔係乜好嚴重既問題 因為佢原意只係想係group度分享
就算要誤人子弟 都只係誤個group入面班人
不過而家傳左出黎 先搞到段錄音好似好公開咁
BTW 亂send出去果條友都要承擔責任

大家當鬧劇一場算啦

我主要係覺得
支持謝安琪 會買佢product既人
都係有知識 有見識 唔膚淺既人
而佢地都覺得謝安琪係有知識 ...
John 發表於 2018-2-9 02:19

暗串某幾位Kay粉會員冇知識 冇見識 好膚淺 兼明讚King Jer有知識 有見識 唔膚淺
世界變了

發現呢度踩得最勁既係Gin粉 而且分工仲好明確
eg Hxxxxx開po, Jxxxx103曲線反琪, xxx.xxx4 同 Jxxx 就打煽動
懷疑係因為班人擔心Kay復出威脅到Gin Lee 所以玩野想踩沉佢

PUN
本來已經好自律唔提呢個女人
你係都要講 證明你先係堅粉 時時刻刻都諗住佢
咁都比你睇穿{:1_9 ...
JasOh103 發表於 2018-2-9 09:53

I know about what you did and I wanna scream the truth

Gin粉咁明顯 諗都諗到
唔似得Kary fans咁

好鍾意英文名係K字頭既女歌手~

汞 有化學人係fb 話 毒性同水銀一樣
tributehotel 發表於 2018-2-9 10:45

汞是化學元素,俗稱水銀,亦可寫作銾,化學符號Hg,原子序數80,是種密度大、銀白色、室溫下為液態的過渡金屬,為d區元素。

笑死 真係唔該哂
即係水既特性同H2O一樣啲fd

果個化學人大學畢唔畢到業????????
或者化學人等於中學有讀過兩三年咁

不過可能你複述錯
如果係咁既話 睇得出你冇認真了解過成件事
然後見到有支持Kay既argument就相信 人地講乜你都唔知

利申 只狙擊fans 唔反琪

Copy & paste from kingxxx fb comment

講真硫柳汞個化學式係單鏈相連,在chemistry裡,single bon ...
tributehotel 發表於 2018-2-9 11:00

Oh
睇黎真係好有限
不過你寧願信個得有限知識既人都唔信research呀?

http://www.nationalacademies.org ... ntal-Disorders.aspx

在卑詩省,自 2001 年起,所有常規兒童疫苗均不再使用硫柳汞(thimerosal),流感疫苗除外。硫柳汞是一種含汞的防腐劑,在流感疫苗中添加很少的劑量,以便預防疫苗內細菌和真菌滋生。如果接種了受到細菌或真菌感染的疫苗,人就會生病。
大量研究結果顯示,使用含硫柳汞的疫苗與兒童傷害之間沒有關聯。這些研究結果公佈 在國家理工醫藥研究院藥學研究所 ( Institute of Medicine of the National Academies)的網站 上:

https://www.healthlinkbc.ca/hlbc ... iles/hfile50d-c.pdf

錯唔晒咪又係錯,你抽個果幾句同呀媽係女人有咩分別,定係曲線話kay講得無聊野係講得岩?
講真你話 ...
people 發表於 2018-2-9 10:58

所以係hotel BB 眼中
Kay冇講過 打落母雞度 撈亂DNA 長者小朋友唔好打疫苗
~「是一種含汞的防腐劑」 , 咁即係有水銀啦 ?! 一
tributehotel 發表於 2018-2-9 11:27

有人話隻compund冇Hg咩? Mercury(II) sulphide 喎 (不過算啦你應該唔識compound & HgS係乜黎)
但而家係講緊接種疫苗喎 以為個compound會對接種既人造成傷害先係重點

見你咁快覆到我好開心 點知係覆啲垃圾

有水銀 咪Kay 無講錯囉
tributehotel 發表於 2018-2-9 11:53

根據research
有水銀 -> 所以疫苗好危險 / 會傷害到小朋友 -> 所以唔好打 咪有錯囉

夠有人話呢隻硫柳汞 好多國家禁左啦 你又唔講 ? !
     如果無野 點解禁左呀 ? 總之 Kay 話有水 ...
tributehotel 發表於 2018-2-9 12:08

Precautionary measure only
好多research證明對人體完全冇害

https://www.cdc.gov/vaccines/hcp ... al-color-office.pdf

WHO : Mercury, such as thiomersal (ethylmercury), is used in very small amounts as a preservative in some vaccines and pharmaceuticals. Compared to methylmercury, ethylmercury is very different. Ethylmercury is broken down by the body quickly and does not accumulate. WHO has closely monitored scientific evidence relating to the use of thiomersal as a vaccine preservative for more than 10 years, and has consistently reached the same conclusion: there is no evidence that the amount of thiomersal used in vaccines poses a health risk.

點呀 ? 如果容祖兒咁講 你又點講呢?
tributehotel 發表於 2018-2-9 15:32

點呀 ? 如果容祖兒咁講 你又點講呢?

如果容祖兒可以好似Kay 咁 搵埋資料 講得咁有文有路 我會真心佩服
     可惜 佢唔會! ...
tributehotel 發表於 2018-2-9 15:37

有文有路地9 up

以前 有人話地球係圓都比人話9up
tributehotel 發表於 2018-2-9 15:39

Laughed

希望謝安琪勇奪諾貝爾獎

我無話無責任喎我見其他人好似唔係插緊佢呢樣嘢
Frankiekiekie 發表於 2018-2-9 16:09

你搞清楚先啦
其他人係插緊Kay 定係某會員呀?

So what ? 佢講得好岩 信你就信你 唔信就唔信
    點解D 媽媽寧願信謝安琪 都唔信你地呢班醫生 教授 ...
tributehotel 發表於 2018-2-9 20:35

係呀
好多人都好似你咁「我唔聽 我唔聽」

真話真係好難入耳同被人接受

係D 醫生入面 太多敗類 呢個瑪麗醫院兼職醫生上個月先搞到全城熱話
     盧寵茂 港大醫學院教授 竟 ...
tributehotel 發表於 2018-2-9 20:46

Corals就算開始白化 都有機會可以好似祖兒咁重生
相信你個腦都可以
加油

我係咪要笑㗎?
tributehotel 發表於 2018-2-9 21:16

笑啦笑啦
今日咁多人袋錢入你袋 又medicine 又chemistry
你應該好開心 好想微笑 好想多謝天父
因為睇你言行 感覺你真係乜都唔知咁~

其實我唔明點解某啲人咁on _ 添
十年黎從來都冇長大過
見錯左駁唔到就轉移視線去容粉度
錯左就錯左啦 又唔係得容粉話佢
不過算啦 某啲人智商係咁上下
跌左落地都要攞翻扎沙 都唔係咁肉酸啦 bye

嘩啲人樣衰到 edit 舊po
然後話自己預知人地會講乜乜乜
笑鬼死

啲粉講幾句 謝安琪唔會脆弱到收檔
但係佢部分fans個玻璃心就唔同啦
That's why 我尊重謝安琪但唔尊重乜鬼hotel

其實兩樣嘢無矛盾架喎
美淫今次柒左同埋有班人一直想佢死都係事實
依家只係唔明點解一單咁無聊嘅私 ...
Lewis 發表於 2018-2-10 14:38

我只係針對某會員既長時間言論而已 (唔係只係今次)
其他會員 (包括你) 唔好太敏感

你每次每次每次係威係勢毫無邏輯咁9Up
比人指正串完每次每次每次都話冇自由又話一言堂
又話吾care係依 ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-2-10 15:08

係囉
咁冇所謂就過主啦

你見之前 L會員 講容粉我唔會反駁
就知有時係人既問題
上面我個BB講得好啱 : 分析同抽水真係兩回事黎架

Natural News
大笑左