返回列表 發帖
每日做gym的舉手!
黃家正 發表於 2018-2-10 06:29

未至於每日
隔日做
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

我在家裡健身,
利用下班回到家、週末的時間練,
效果挺好的,肩膀寬了,胸肌也大了,
就是腹肌比較難練, ...
华凛 發表於 2018-2-10 08:41

我都係屋企練。
我本來超瘦底,食極唔肥果類,所以人地難練既位,對我而言容易,反之亦然。
腹肌就唔需要成日練,線條長期都係到。
成條手臂都好瘦底,要練粗反而好吃力。有冇人同我情況相似?

每日都做push up個胸真係好快見效
姿勢正確係連個肚都會有埋線條,加埋plank就更好 ...
Jacz 發表於 2018-2-10 16:56

冇錯,真係好快見效。
但瘦底既話真係練唔起黎。
好似我咁,手臂太幼,要搞惦左隻手先。
但我諗真係好少人同我情況相似......

加一
我上年暑假做咗幾set 練腹嘅exercise
隔咗半年冇做條線仲喺度
jose 發表於 2018-2-10 15:45

但我個情況係咁,同親人地講腹肌比手臂易練起,成日畀人話曬命。
奈何手臂又唔似其他人咁,咁易操得起。
SAD,身邊冇人有共嗚

完全明白   瘦底嘅話腹肌真係易練過手臂好多
手臂二頭三頭 唔知點解做極都係咁幼 就算舊肌肉係 ...
kklaw 發表於 2018-2-10 23:17

我地呢種真係冇辦法,要反其道而行咁練。

我諗要低重量、低次數、高組數+練習日密度高dd 咁練先work。
即係真係要認命冇得心急,由好輕磅練起,做6組但每組次數千祈唔好太多,隔1-2日做,同埋要比人地補充多少少蛋白質。

而且警覺性要高dd,如果練出嚟嘅新肌肉放鬆時過硬,即係好可能練過量,下次要調整返。
加油!

肥底表示手臂練兩練就出哂
但無胸無腹
PerryXD 發表於 2018-2-10 23:50

瘦底表示最葡萄呢種

其實舉鐵每兩三個星期左右加weight,每日keep住食500+ 卡路里,make sure 每日蛋白質有你磅數80%左右,根 ...
loowee 發表於 2018-2-13 09:38

認同
愈練得耐就愈覺,
健身要補充蛋白質,
呢樣嘢同訓練同樣緊要

但有時加餐補充蛋白質,額外飲蛋白奶粉,
會怕吸收太多蛋白質,食壞腎
有冇師兄可以為我解惑?
食幾多量嘅蛋白質先有可能影響身體?

如果果日有做gym,大家會唔會到夜晚9-10點,做既部位有少少冤冤痛既情況出現?

即時痛好大機會係勞損
matthew1990 發表於 2018-3-8 21:03

我唔係即時痛
我通常朝早做
晚上臨訓會有少少冤
訓醒又冇事

玩啞鈴就得啦或者做俯臥撐
15~20下一組做3~5組就可以
最緊要系練到手臂充血就得
我都系超瘦底唔難練
當 ...
Qmen 發表於 2018-7-16 07:00

因為返工,一日內冇咁多時間
我而家係
第一日練二頭+腹
第二日練超渣嘅三頭
第三日練肩+胸
不停Loop

啲肌肉的確大嚿咗,整體手嘅粗度總係覺得唔夠好
都想問吓有冇人同我相似,係天生手幼,腳粗

即時痛好大機會係勞損
matthew1990 發表於 2018-3-8 21:03

我發現咗好可能係我有啲啲貧血
要補返啲鐵質
譬如我日頭有食提子乾、菠菜
冤痛冇咁明顯
造血、肌肉修復會快啲

咁OK啦
既然有效果就繼續堅持落去可以嘎啦
最主要練上半身就好
如果唔趕時間真系無乜所謂
反正你有做就一 ...
Qmen 發表於 2018-7-16 08:33