返回列表 發帖

《愛.回家之開心速遞》討論區

演員劉丹、單立文、湯盈盈、呂慧儀、蘇韻姿、周嘉洛、陳浚霆、羅樂林、馬貫東、吳偉豪

地區HK

監製羅鎮岳、林建祥

編審李綺華、袁寶慧、馬俊縈

簡介
熊家速遞開心火花

世代交替,新一代對舊一代嗤之以鼻,總覺得被別人阻礙著他們的未來。同樣地,年長一輩亦擁抱過往成功的經驗,總認為自己永遠是對的。故事的軸心家庭熊家,正是世代之爭的投射。輕鬆的情節除了呈現社會面貌,也用愛和歡笑拉近兩代之間的距離,讓年輕一輩懂得欣賞昔日的美好,舊一代也能聆聽新世代的聲音……

樹根憂心兩女嫁期

小型運輸公司東主熊樹根(劉丹飾)早年喪偶,父兼母職支撐熊家多年,克勤克儉地養活了三名女兒,如今女兒們已各自出身。長女尚善移居海外生活,樹根和次女若水(呂慧儀飾)、幼女心如(蘇韻姿飾),以及尚善的兒子金城安(周嘉洛飾)同住舊樓。若水開朗健談,平易近人;心如雖然聰明絕頂,卻不善交際,兩姊妹經常為瑣碎事爭吵不休,教樹根哭笑不得。樹根年事漸長,最大心願就是看著兩名脾氣古怪的女兒出嫁。若水其實不乏裙下之臣,但她孤芳自賞,故此已屆適婚之齡仍然嫁杏無期。心如則專注學習,經常拒人千里,學業非凡卻感情一片空白,樹根為之憂心忡忡……

不速之客入住熊家

樹根身為一家之主,不理若水、心如及城安的強烈反對,力邀親弟熊樹仁(單立文飾)搬回熊家同住。樹仁是一位自由攝影師,為人不拘小節、不修邊幅,甚至可用邋遢形容,若水等人因而對樹仁敬而遠之。一天,樹仁目擊一宗交通意外,無意中將曾有一面之緣的死者龍璟風(陳浚霆飾)的魂魄攝入相機之中,並帶回熊家,令熊家驚現鬧鬼事件!

璟風乃老牌百貨公司老闆龍敢威(羅樂林飾)的私生子,這次奪命意外疑似是因爭產瓜葛而起蓄意謀害……熊家眾人最初對璟風十分抗拒,千方百計驅鬼,後因一次火警意外,得璟風出手保護,眾人終於接納璟風。人鬼相處日久,熊家眾人漸漸與璟風培養出非一般的情誼;璟風亦於熊家萌生一種家的感覺。

事業感情瓜葛難解

另一邊廂,敢威家族經營的老牌百貨公司正發展網店計劃,聘請了知名飲食達人高栢菲(湯盈盈飾)擔任營運總監。若水多年來在百貨公司默默耕耘,以為如願獲晉升,卻見空降的栢菲成為其上司,對她不服;敢威長女龍力蓮因怕被人搶功,亦對栢菲諸多阻撓。面對外憂內患,栢菲如何把網店生意帶入正軌?

與此同時,栢菲與樹仁久別重逢,勾起昔日年少輕狂的往事,原來二人當年在美國拉斯維加斯邂逅,激情七天後便衝動結婚,惟樹仁最終卻不辭而別……二人如今再碰面始終難以釋懷,如何解開當日種種誤會?

原來依度係淫po...

no good!!!~越來越唔好睇!!!

以下是標籤的相關連結:
- LabelPrint 標籤:標籤
LabelPrint 是一家在香港提供標籤印刷服務的公司,他們的網站提供了詳盡的標籤印刷資訊,能夠幫助客戶製作出符合自己需求的標籤產品。LabelPrint 提供的標籤印刷服務包括產品標籤、貼紙標籤、識別標籤等,並提供了詳細的印刷規格和價格資訊。他們的標籤印刷推介也包括了一些實用的印刷技巧和注意事項,以幫助客戶更好地設計和製作出高質量的標籤產品。LabelPrint 的標籤印刷方案靈活、適應性強,能夠滿足客戶不同的印刷需求。如果您需要標籤印刷服務,可以點擊上方連結進入網站了解詳情。請注意,標籤的材料和印刷方式需要根據自己的需求和用途選擇,以達到最佳效果。

仲以為會有人討論愛回家暗射姜B 角色 蔥頭

「見反應好就換湯唔換藥,拍第二輯、拍第三輯,幾好嘅題材都俾你哋拍爛啦!知唔知乜嘢叫做『見好就收』呀?係唔係要拍到啲觀眾鬧、拍到成個電視業俾你哋搞彎晒先識停呀?」
TVB
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

居然有post討論
edwardngwy 發表於 2021-2-17 21:07

我係接龍麻雀王
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

居然有post討論

又玩罐頭刀

夏蕙BB搶頭炷香
PenguinMusic 發表於 2021-2-12 18:06

現實無得上
【This is MC】澳門見

夏蕙BB搶頭炷香

冇罐頭刀開豆豉鯪魚

呢排朱凌凌同金城安的衫都好靚

天梯幾時先可以溝返心如

傳因為手套有五一手勢炒愛回家導演
咁咪唔好做囉都無人睇
再將我相信的如煙火般綻放

有風少回歸
又有瓜姐“做星”,三男赤裸上身。。
xteve 發表於 2020-5-9 18:09

睇睇下風少都幾搞笑

回復 883# John

呢排我反而有睇,雷珍妮又扮太后又足球小將果集好好笑
舞來舞去 不日內開始錄音。

近排劇情又跌返watt
John 發表於 2020-5-2 18:59

有風少回歸
又有瓜姐“做星”,三男赤裸上身。。

噚晚嗰集朱凌凌係唔係爆粗

近排劇情又跌返watt
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

好想安仔變古惑仔,最好食煙飲酒講粗口。

原來賀碧雲都因為黃絲 比無線解左約
John 發表於 2020-3-19 00:27

唔算解約,係約滿唔續約jer。

尚善 - 可唔可以女喜, 佢地位可以唔止女配吧但佢又要開始拍陀鎗,應該唔會好似上年咁多集數 ...
gordon0807 發表於 2020-3-19 11:52

佢應該會減產,滑雪出左意外,陀槍都會從女二變配角。

尚善,未係萬千星輝攞過獎啊陰功
黃家正 發表於 2020-1-25 12:49

尚善 - 可唔可以女喜, 佢地位可以唔止女配吧但佢又要開始拍陀鎗,應該唔會好似上年咁多集數

原來賀碧雲都因為黃絲 比無線解左約

而家先睇到群姐打小人

下次男女配角又會係邊個?
大小姐前年攞完女配
廢青安今年攞男配
愛回家連續兩年都攞配角獎 ...
kaman921 發表於 2020-1-16 10:47

尚善,未係萬千星輝攞過獎啊陰功

唔明囉
不過佢應該鍾意阿孝
lemontea1069 發表於 2020-1-17 03:50

應該係阿孝坐係佢上面
最後起身見到GEORGE 被入面起左生理反應 所以兩個都OMG

今集最尾係唔係GEORGE 扯左?
SPNicole 發表於 2020-1-16 03:13

唔明囉
不過佢應該鍾意阿孝

下次男女配角又會係邊個?
大小姐前年攞完女配
廢青安今年攞男配
愛回家連續兩年都攞配角獎

煒哥做企街 500蚊有交易
現實應該好好生意
lemontea1069 發表於 2020-1-2 23:30

佢自己劈價話400,發市。笑死我

今集最尾係唔係GEORGE 扯左?

主持宣佈七把叉出場,卻見作文青打扮的Bonnie竟走出自稱是七把叉;尚善和凌凌看見不禁呆住。老何帶Bonnie前來約見尚善,尚善指Bonnie作假,老何卻反面不認人,Bonnie更囂張指長江後浪推前浪。

煒哥好正~~ 發掘佢多D喜感

煒哥做企街 500蚊有交易
現實應該好好生意

喜歡容兒

今晚on仔幫00搽油果part gay 到.......
lemontea1069 發表於 2019-9-25 03:14

本週冠軍歌: Back In The Game - Collar

lemontea1069 發表於 2019-9-25 03:14

JENG好有幻想空間
利申:唔係鏡粉

無線處境劇《愛.回家之開速遞》中阮政峰飾演的池子孝,與張明偉飾演的王國(George)這對「孝國CP」愈來愈白熱化,昨晚播出的一集,George因為中了招病到死下死下,阿孝發現後覺得整件事因他而起,故決定照顧George,更因而多次推卻鄺潔楹飾演的Venus約會邀請。
然後一幕George幻想阿孝男扮女裝,扮演George的表姐演起韓劇來,在沙灘孭起George…;回到現實,George望住阿孝同Venus在餐廳晒甜蜜,當安仔問George:「見到Venus依家名花有主,失落呀?」George答不知呢,安仔再謂:「唔通你會因為池子孝名草有主所以失落咩?」就是重點了。
網民即謂「好有幻想空間」、「根本因為阿孝名草有主失落」、「孝國CP好有愛呀」、「Venus退出吧,他們才是真愛」、「子考扮女仔好有味道」、「係愛啊,哈利」等。

今日果集好搞笑,幫學弟識女仔
whitetiger 發表於 2019-8-22 21:05

希望孝國開fa結果

今日果集好搞笑,幫學弟識女仔

邊個搞我後面 句對白咁熟嘅?
諗起唔好搞我後面

博士會唔會都返?
ngyuishing 發表於 2019-8-4 03:27

YES, BOTH

簽名被屏蔽

樹根同大媽跳舞係咪跟呢個?

邊個搞細龍太後面

睇WIKI

第652 集, 似MANDY 會回歸劇組
wchild 發表於 2019-8-2 20:43

博士會唔會都返?

睇WIKI

第652 集, 似MANDY 會回歸劇組

臨近Hana演唱會又有呢啲新聞出現
龔燁同hana邊有一齊過
https://nextplus.nextmedia.com/a ... m_content=link_post

大灣區廣告
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman