返回列表 發帖
**** 本內容被作者隱藏 ****
Yan 發表於 2018-3-1 23:52

係pure既學校讀書 人都pure啲
唔似上面果幾位會員咁

616.1314 發表於 2018-3-1 23:52

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

反OT
好鍾意geography & ICT & LS & 中英文 !

數學數學數學
stopzi 發表於 2018-3-2 10:13

最唔喜
無聊到死

有冇會員需要考前心理輔導?
CM好多會員幫到大家
@H0TMAN @st0pzi

同大家分享下一篇好文

我的青春 也不是沒傷痕
是明白愛是信仰的延伸
什麼特徵 人緣還是眼神
也不會預知愛不愛的可能

保持單身 忍不住又沉淪
兜著圈子來去有時苦等
人的一生 感情是旋轉門
轉到了最後真心的就不分

有過競爭 有過犧牲
被愛篩選過程
學會認真 學會忠誠
適者才能生存
懂得永恆 得要我們
進化成更好的人

我的青春 有時還蠻單純
相信幸福取決於愛得深
讀進化論 我贊成達爾文
沒實力的就有淘汰的可能

我的替身 已換過多少輪
記憶在舊情人心中變冷
我的一生 有幾道旋轉門
轉到了最後只剩你我沒分

有過競爭 有過犧牲
被愛篩選過程
學會認真 學會忠誠
適者才能生存
懂得永恆 得要我們
進化成更好的人

有過競爭 有過犧牲
被愛篩選過程
學會認真 學會忠誠
適者才能生存
懂得永恆 得要我們
進化成更好的人

懂得永恆 得要我們
進化成更好的人
進化成更好的人

今年閱讀卷有機會考@@
jose 發表於 2018-3-2 15:42

今晚出mock閱讀卷

出嚟做咩
stopzi 發表於 2018-3-2 16:00

俾你做

ed8671ed 發表於 2018-3-2 20:50

咁M1 feel既...

我讀M2都無了解過M1實際讀咩
kel_kelvin 發表於 2018-3-2 22:13

同你相反

第一篇

(一) 如果我們不曾相遇 我會是在哪裡?
如果我們從不曾相識 不存在這首歌曲
每秒都活著 每秒都死去 每秒都問著自己
誰不曾找尋 誰不曾懷疑 茫茫人生奔向何地?

(二) 那一天 那一刻 那個場景 你出現在我生命
從此後 從人生 重新定義 從我故事裡甦醒

(三) 如果我們不曾相遇 你又會在哪裡?
如果我們從不曾相識 人間又如何運行?
曬傷的脫皮 意外的雪景 與你相依的四季
蒼狗又白雲 身旁有了你 匆匆輪迴又有何懼?

(四) 那一天 那一刻 那個場景 你出現在我生命
每一分 每一秒 每個表情 故事都充滿驚奇

(五) 「 偶然與巧合 舞動了蝶翼 誰的心頭風起 」
「 前仆而後繼 萬千人追尋 荒漠唯一菩提 」
「 是擦身相遇 或擦肩而去 命運猶如險棋 」
「 無數時間線 無盡可能性 終於交織向你 」

(六) 那一天 那一刻 那個場景 你出現在我生命
未知的 未來裡 未定機率 然而此刻擁有你

(七) 某一天 某一刻 某次呼吸 我們終將再分離
而我的 自傳裡 曾經有你 沒有遺憾的詩句
詩句裡充滿感激

(八) 如果我們不曾相遇 我會是在哪裡?
如果我們從不曾相識 不存在這首歌曲

1. 第一篇共有 8 個段落。如按內容大意分成五個部分,試指出各部分由哪些段落組成(3分),然後概述第二至第五部分的內容大意,並把答案填寫在下表內。(8分)
第一部分:第一至二段
第一部分大意:作者想像如果當初沒有「你」出現的情況,並指出「你」的出現為他在生活上帶來了變化。
第五部分:第八段

2. 作者在文章中反覆提到「如果我們不曾相遇」,你認為這種做法在文意表達及組織結構兩方面分別起著甚麼作用?(6分)
文意表達:
組織結構:

3. 作者在第一段中提到「每秒都活著 每秒都死去」,以下哪一項與這一句的深層語意最為接近?(2分)
A. 大概也夠我送我來回地獄又折返人間
B. 你存在 我深深的腦海裡
C. 我想識你女朋友
D. 曾經相逢時 回頭生疏至此

4. 在第四段中,作者寫道「每一分 每一秒 每個表情 故事都充滿驚奇」。你認為假如將它改寫成「每一分 每一秒 每個時刻 故事都充滿驚奇」,會否更能表達文章的中心思想?(3分)

5. 作者在文中寫到兩人相遇、相愛再到分離的三個階段。試就每個階段用不多於二十字,分別撮寫作者的經歷及對這三個階段的體會。(6分)
相遇:
相愛:
分離:

6. 根據文意,指出作者曾與「你」共同經歷的場景。(2分)
(I) 炎夏
(II) 秋分
(III) 陰天
(IV) 雨景
A. I及II
B. I、II及III
C、I、III及IV
D、以上皆是

7. 作者在文章中曾兩次提到了與佛教有關的字眼:「輪迴」(第四段)及「菩提」(第五段)。試指出這兩個字眼與文章中心思想之間的關係。(6分)

8. 根據文意,判斷以下句子是否正確:(4分)
(I) 第五段中引用了莊周夢蝶一典故。
(II) 作者對「你」的出現及離去都顯得豁達樂觀。
正確 / 錯誤 / 無從判斷

@bagfgfcde 不如分享埋以前出過既卷喇
考 DSE 都要做 PP 喇 , CME 都一樣要

2015 CME 中國語文科  ...
616.1314 發表於 2018-3-3 01:10

(1) 若 若你要說的講不了
我會靠緊你聆聽你心跳 隨時都來騷擾

(2) 如若 若你嘆見得不多了
我會說分享時間更緊要 聊聊天 微微笑

(3)假使你很怕當我面流下眼淚
請謹記你是看著我大個 為何害怕拖累
命運像流水 坦率淌下去
假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
請相信每日努力過下去 便無力再恐懼
太多心 才心虛

(4) 若 若你怕看不見未來
你我至少以談笑對感慨 仍能哭 仍能愛

(5) 假使你很怕當我面流下眼淚
請謹記你是看著我大個 為何害怕拖累
命運問誰 坦率去面對
假使你想歇一歇息 忘掉顧慮
請相信每日努力過下去 便無力再恐懼
看風箏 何必追

(6) 假使你想閉起眼睛平靜進睡
請相信這份愛定會讓我在來日再相聚
那一天 才頂嘴 你的風趣 記在心裡
林夕《若》

1. 第一篇共有6個段落,假若把結構分成五個部分,試指出第一至第四部分分別由哪些段落組成。(4分) 然後概述第二至第五部分的內容大意, 並把答案填寫在下表內。(8分)
第一部分 內容大意: 假設家人的擔憂及慨歎, 指出作者將會在他身邊陪伴著他, 直至其離去一天。
第五部分 段落: 第6段

2. 閱讀第二段, 指出作者及其家人當時的心情。(4分)
A. 絕望
B. 傷悲
C. 快樂
D. 害怕
E. 安慰
F. 平靜

(1) 作者
(2) 家人

3. 作者先後在第三段及第五段重覆「請相信每日努力過下去 便無力再恐懼」, 這對文章主題的表達起了甚麼作用?試略加說明。(3分)

4. 第三段中, 作者把命運比喻作流水, 你認為這比喻是否恰當? 試加以說明。(3分)

5. 第一段若果改寫成「若 若你要說的講不了 我會隨時都陪伴你」, 你認為是否比現時好? 試從文章表達及意象方面解釋。(6分)

6. 以下哪一句歌詞或名句所蘊含的感情, 與第四段作者所表達的感情最為貼近? (2分)
A. 活在當下
B. 願投入夢境 錯或會變好
C. 活在現實與過去之間
D. 悲觀的人悲觀不過盼被維護

7. 試分別指出第五段「看風箏 何必追」的表層意思及深層意義。 (5分)

8. 根據第六段「請相信這份愛定會 讓我在來日再相聚」, 你認為作者是否真的信奉佛教輪迴之說? 試加以說明。 (5分)

9. 總結全文, 你認為作者及其家人的關係到達甚麼樣的層次? (1分)
A. 說再見的對象
B. 蘇眉
C. 靈魂相認
D. 天然呆
承上題, 試解釋你的看法。(3分)

10. 試指出第一段運用的修辭手法。(1分)

11. 請判斷以下對本文內容的陳述, 選出正確答案, 然後塗滿與答案相應的圓圈; 每道分題限選一個答案, 多選者0分。(4分)
(1) 作者的家人疼愛作者。
(2) 作者並不會掛念家人。

12. 試把下文改為直接敍述, 並須保留原意。(答案須是四字成語)。(2分)
「你的風趣 記在心裡」
你風趣的一面, 我將會 _ _ _ _ 。

13. 試閱讀以下引文, 回答以下問題:
「由衷的慶幸 這季節我們愛得逼真
唇邊的震撼 在重燃人生
愛情這刻顯得很吸引 纏綿中 迷糊中 靈魂肉體於海裡不斷下沉
才擔心只有我一人

如果想繼續俘虜我 盼望你更操心
人多麼脆弱 又同時殘忍
我們和平渡過這一季 虔誠的 徬徨的 祈求下一章的你一樣動人
才斗膽將你當親人」

(1) 本段引文的作者因第一季的到臨而抒發自己的心情。這運用了什麼的抒情手法? (2分)
(2) 本段引文粗體的兩句, 在文章結構上發揮甚麼樣的作用? (3分)
(3) 試比較本段引文與第一篇於思想感情上的異同。 (4分)

乜嚟睇唔明
stopzi 發表於 2018-3-3 10:29

唯有希望你會睇得明遲啲出既作文卷

而家有D 歌詞較有含義的廣東歌, 可能真係要成熟D既人先聽得出味. 個人感覺上本地大學生, BAND 1學校似乎 ...
lblemon 發表於 2018-3-7 11:11

我中學都唔算好多人會追廣東歌...
我個級應該得我一個

利申band 1 但唔係名校

+1 我d fd覺得美祖係過氣

Singcon廣東歌都好少 我記得只有長相廝守 superman
...
Yan 發表於 2018-3-7 11:34

咁其實真係過氣既... 對於新一代黎講 祖兒千千呢啲已經好舊
其實連雙琪都已經係十幾年前出道既老人家

反OT
2018 作文Mock卷!

1. 試以「我本人,明白甚麼都總有限期」為最後一句,寫作一篇文章。
2. 有人認為要「捨棄未來抱緊片刻」,你認為這個看法在現今社會是否適用?試談談你的看法。
3. 試以「煙花」為題,寫作一篇文章。

你成級都識晒咁勁?
lblemon 發表於 2018-3-7 11:56

大部分啦... 一級百幾人姐
選修科加高中初中同班既同學已經佔左大部分

等我發放下啲tips啦
不過未必係成功方程式 純粹係心得

就係咁上下啦
歡迎其他人補充

好充足
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 15:08

決定要全力支持某會員

咁都係要撘一程車
  我個時最近係屋企樓下, 最遠係跨區(最少4個字車) ...
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 19:27

我諗港島麻煩啲

唔係, 係因為我考英文卷
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 19:30

但我最遠都只係20分鐘之內就到啦

要帶夠錢 帶外套
帶齊文具 准考證
同埋電話唔好較震機就算
考之前再睇notes都唔入腦
只會愈睇愈亂 ...
stopzi 發表於 2018-3-7 22:00

上多啲CM
好似我上年咁

應該話唔好搭巴士 就算可以門口落
stopzi 發表於 2018-3-7 22:11

早啲出門口咪得
一世人一次 訓少一陣ok既

我上年有約個同學一齊行去屋企附近既中學考
不過我係超級易緊張既人 所以佢遲左一兩分鐘我就會即刻狂催佢

所以其實係佢問題
  我寧願早到等個人靜下仲好, 我早半個鐘到咪又係咁 ...
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 22:21

同意
有啲會員問題特別多 份人特別麻煩

以前真係會緊張到肚痛
而家感覺都無晒
唔會再成日肚痛
之前會帶定喇叭牌 ...
stopzi 發表於 2018-3-7 22:41

好似有啲暗示咁
到底係乜感覺呢

考ORAL 亂咁派誇曬區咁考嫁麻

定係依家DSE改番同區考咁好
屮SiU霖屮 發表於 2018-3-7 22:45

我係同區考
你老啦

Oral要去大埔屯門
Yan 發表於 2018-3-7 22:56

下。。。咁噴

Oral 試場係亂分地區嘎

其他科先會盡量安排同區考
但總有啲機會有一兩科派左去鄰近地區考 ...
matthew1990 發表於 2018-3-7 23:00

你好似好熟悉咁。。

我每一科都係同區考 嘻嘻

Oral唔係打散嘅咩好多同學oral都要跨區喎
Yan 發表於 2018-3-7 22:59

我認識既同學冇一個要

從來都唔飲咖啡同奶茶
不過我個原因好白癡
純粹係覺得咖啡同奶茶係大人先飲
唔想做大人所以唔飲 ...
616.1314 發表於 2018-3-7 23:33

支持咖啡
唔抗拒奶茶

你出完閱讀同寫作
不如出埋聆聽
你自己錄音
stopzi 發表於 2018-3-7 23:36

做乜姐你...

以前中學眼訓個陣會搵筆插自己等自己痛醒
宜家就 i dont give a f**k 係 lecture theatre 入面訓  ...
616.1314 發表於 2018-3-7 23:37

我以前都盡量唔俾自己恰眼訓
但有時上LS/Maths 部分Topic實在太悶...
所以會恰下恰下 但都冇試過真係訓著

對比番發現原來中學唔乖....成日上到第三堂先番學
HOTMAN 發表於 2018-3-7 23:41

點解...

我一直都好乖 十二年小學中學冇試過遲到

同埋有D 老師明明教得好好但就無人聽書
覺得佢地好慘
所以更加想俾心機D 聽
俾D 鼓勵佢地
等佢地唔好甘快 ...
616.1314 發表於 2018-3-7 23:41

係我學校 教得好既一定個個都聽
可能係學校風氣問題

我會揾老師吹水
Yan 發表於 2018-3-7 23:42

我高中上geog堂 成日同個老師吹水
又會同另一個成績都好好既同學一齊積極答問題

諗翻起當時上geog堂 真係中學最快樂既時光啊

專書讀 888
Chem都會瞓 同隔離位唔啱傾
煩膠嚟
stopzi 發表於 2018-3-7 23:48

下?有冇你咁煩 成日走數

有老師電話會覺得被寵愛
帥小寶` 發表於 2018-3-7 23:47

老師save自己電話先會

好多老師有save我電話

咩係last paper
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 23:51

笑死我
可能係最後一份CE卷

我個 PHYSICS 老師反而好廢
中四個個 miss 好好
但因為 D 權力鬥爭俾人逼走左(好似係)
中五中六就變左係 ...
616.1314 發表於 2018-3-7 23:52

Y_m0 confirmed

你又啱?
kevinlai1621 發表於 2018-3-7 23:55

快啲搵版主bam左佢啦
CM唔需要呢啲邪花

he is straight sorry
616.1314 發表於 2018-3-7 23:57

How about you

哲學題: 如果你同直仔相愛,咁佢仲係咪直仔?
HOTMAN 發表於 2018-3-8 00:00

睇黎你就係遇到呢道難題既人

學術題: 鍾意Gin Lee既男仔有冇一個唔係gay架?

中文oral 1
帥小寶` 發表於 2018-3-8 00:10

驚你淫

同組既同學俾佢累死
帥小寶` 發表於 2018-3-8 00:13

會引唔住大笑...

高質
怪唔知你成績咁好
stopzi 發表於 2018-3-8 10:38

我反GEM喎

所以你成績差過616
matthew1990 發表於 2018-3-8 10:41

愛gem唔難
matthew1990 發表於 2018-3-8 10:43

咁你呢。。

我唔夠愛gem
matthew1990 發表於 2018-3-8 10:47

又話唔難

過左先識後悔
希望今年考DSE既人學識愛gem保成績
matthew1990 發表於 2018-3-8 10:48

希望今年考DSE既人學識反gem保成績!

反GEM萬歲
愛GEM可恥

反gem既人英文會跌一個grade啵
matthew1990 發表於 2018-3-8 10:58

matthew1990 發表於 2018-3-8 11:04

愛GEM會低五個grade囉拜託 學埋佢啲小學雞英文
愛Tay先會有好成績