返回列表 發帖
Thanks for support! 我會努力考到5**
bagfgfcde 發表於 2022-3-5 13:43

Forever younggggg~~~

捉到一個超夜瞓嘅會員
希望各位考生唔好學佢
Yan 發表於 2022-3-5 11:58

掛住溫書…一路聽住幸兒就忙到不知幾點

仲有10幾日就考英文了
呢排每日都聽住 Tomorrow 訓練 listening
有信心 5**

仲有10幾日就考中文了
呢排每日都聽住 青玉案 訓練 範文
有信心 5**

仲有10幾日就考數學了
呢排每日都聽住 侘寂 訓練 algebraic expression
有信心 5**

仲有10幾日就考M2了
呢排每日都聽住 講經大師 訓練 sense of maths
有信心 5**
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

楊千嬅再登央視唱古詩 自揭演藝路深受白居易影響

歌手楊千嬅近年定居上海,於內地發展順利,繼早前登央視獻唱滲仙氣後,近日佢繼續為央視節目《經典詠流傳》翻唱詩詞歌賦,其中佢今次選擇咗白居易嘅《大林寺桃花》,現象百變嘅佢又自揭文青一面,分享中學時讀過中國文學,白居易作品中嘅正面態對對佢影響甚大,佢表示:「白居易的這首詩,我讀中學的時候,我不曉得為甚麼當時自己有那個勇氣,去修讀中國文學,因為你要有非常驚人的記憶力才可以,但是你懂它們的意思的時候,你就明白白居易其實是一個非常感性的人,可能現在我過了不同的人生階段,你再翻看他的作品,你會更明白當時他的心情,《大林寺桃花》其實就是講關於他失落的時候,他的一種正面的心態,所以在作品當中我會引發到,我自己在演藝生活上面,或者是工作路上的一些支撐點。」

歌手楊千嬅近年定居上海,於內地發展順利,繼早前登央視 ...
on07111 發表於 2022-4-18 21:46

楊家有女初長成
回眸一笑百媚生
侍兒扶起嬌無力
芙蓉帳暖度春宵
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

楊家有女初長成
回眸一笑百媚生
侍兒扶起嬌無力
芙蓉帳暖度春宵  ...
John 發表於 2022-4-19 05:10

諗起佢首長恨哥

歌手楊千嬅近年定居上海,於內地發展順利,繼早前登央視 ...
on07111 發表於 2022-4-18 21:46

好彩我由細聽芊芊聽到大。。。
嚟緊考中文唔驚lu

on07111 發表於 2022-4-20 14:09

睇完依條片應該會好似幸兒一樣中文咁勁

我係咁聽 Lemon Tree...
好緊張

如果聽日Reading篇文係講Gin Lee住劏房故事應該可以5**

聽講B1篇文係what are we gonna do歌詞

Yan 發表於 2022-4-22 00:01

B1嚟講可能太深

聽太多CityPop
驚作文錯grammar

Yan 發表於 2022-4-22 00:01
我收到風係 Wonderful U

I never knew
when the clock stopped and I‘m looking at you
I never thought I‘ll miss someone like you
Someone I thought that I knew

I should have known something wouldn’t be true
Baby you know that I'm so into you
More than I know I should do

So why? why? why?
Why should we waited?
And I, I, I,
I should be waiting
Waiting for someone new
Even though that it wasn’t you

But I know that it’s
Wonderful
Incredible
Baby irrational
I never knew it was obsessional
And I never knew it was with you oooh~
Baby if it's just
Wonderful
Incredible
I never knew it was so sad
Just so sad
I'm sorry
Even now I just cannot feel you, feel me
hmmm....
hmmm....

So why? why? why?
Why should we waited?
and I, I, I,
I should be waiting
Waiting for someone new
Even though that it wasn’t you

But I know that it’s
Wonderful
Incredible
I never knew it was obsessional
And I never knew it was with you oooh
Wonderful
Incredible
Just so sad
I'm so sorry
Even now I just cannot feel, you fall

I don’t even know now
i'm not sure you'll wait for me
Even now I just cannot deny
I just hold on so tight
Until you and I never could breathe

Oh
Wonderful
Incredible
And I never knew it was with you until you tell me to
Wonderful
Incredible
Just so sad
I'm so sorry
Even now I just cannot feel you feel me

聽太多CityPop
驚作文錯grammar
梨胃言 發表於 2022-4-22 00:06

Now I'm falling~~

咁不如聽gin lee la

when the clock stopped and I‘m looking at you
I never thought  ...
WZA111 發表於 2022-4-22 00:07

呢篇咁長b2 la

WZA111 發表於 22/4/2022 00:07

以為考proof reading

WZA111 發表於 2022-4-22 00:07

最令小編驚豔的,是其詞的部份,除了極少瑕疵外,大體而言已達一、二級的水平。其新詩般的文筆,以及擅於利用對比修辭手法營造張力,將無奈和悲壯的主題表達得淋漓盡至,成為此詞最值得欣賞之處。

最令小編驚豔的,是其詞的部份,除了極少瑕疵外,大體而言已達一、二級的水平。其新詩般的文筆,以及擅於 ...
on07111 發表於 2022-4-22 07:08

希望中文作文有一題係聽鯨落有感

希望中文作文有一題係聽鯨落有感
梨胃言 發表於 2022-4-22 07:27

「陳卓賢是我最敬愛的填詞人,他不喜歡說大道理,從他平日待人接物,我體會到香港文化可貴的一面。」 
根據以上一段描述,試分析陳卓賢的詞作,抒發你對他的感情。

「陳卓賢是我最敬愛的填詞人,他不喜歡說大道理,從他平日待人接物,我體會到香港文化可貴的一面。」 
根 ...
WZA111 發表於 2022-4-22 07:44

C會員講哂我心聲

Ian說過自己是個不太喜歡表達個人感受的人
作為雙子座的人大概也很理解這種性格特質的由來
也因為這種性格特質 雙子座很容易被人曲解內在的想法
因而面對著被人冷眼的壓力

〈搞不懂〉可算是歌者首次的自我剖白
某程度上也是為一眾雙子座作出平反
「卻丟失了 從容 寬容」
相信Oscar的歌詞寫中了Ian的感受
令聽眾從acoustic version中聽到他的迷茫和坦誠
幸好陳卓賢捨棄了演唱〈正式開始〉時的生硬唱法
將力度拿捏得比以往進步

C會員講哂我心聲

Ian說過自己是個不太喜歡表達個人感受的人
作為雙子座的人大 ...
on07111 發表於 2022-4-22 07:54

雙子座
小心marker反祖

B1嚟講可能太深
梨胃言 發表於 2022-4-22 00:03

But Monday, Tuesday, Wednesday,
Thursday, Friday everyday I don’t know

建議重讀小學
不過寫嗰個好似冇讀過咁

好緊張... 第一次考dse

好緊張... 第一次考dse
bagfgfcde 發表於 2022-4-22 09:01

開咗考仲上到CM

開咗考仲上到CM
WZA111 發表於 2022-4-22 09:05

吓... 唔係十點咩...
死得啦我仲刷緊牙 =3=

吓... 唔係十點咩...
死得啦我仲刷緊牙 =3=
bagfgfcde 發表於 2022-4-22 09:15

睇嚟你要再考多年...
咁就變咗同我同一屆...

睇嚟你要再考多年...
咁就變咗同我同一屆...
WZA111 發表於 2022-4-22 09:24

低兩級變成我同輩

~和每天講再見*

Part B第4條可以tag IDK
高深的專家不想考第二

有dse學生中咗招
洗唔洗去到竹篙灣咁遠考
再將我相信的如煙火般綻放

梨胃言 發表於 2022-4-23 19:16

英文paper3真係會聽到瞓

聽左咁多次青玉案 今年反而出聲聲慢

希望MC快啲唱埋佢

希望下年作文有街燈的自述

聽左咁多次青玉案 今年反而出聲聲慢

希望MC快啲唱埋佢
Yan 發表於 2022-4-26 15:27

聽日綜合可能寫信比環球

聽日綜合可能寫信比環球
梨胃言 發表於 2022-4-26 15:34

試以幸兒歌迷會主席江海迦的名義,撰寫書信一篇,向總經理黃劍濤匯報本年幸兒的特色,以及與特色相呼應的歌曲,並分別說明這些歌曲如何吸引同學收聽;再選擇其中一個推薦MV,舉出推介該MV的兩個原因,加以論證。

閱讀材料一
YouTube Views  
天光前讓街燈安睡 1,934,701
敢 1,034,030
美男子與偲嫣 768,353
開錯燈 449,310
開燈。熄燈 236,021
江好 113,550

閱讀材料二
CM評分
幸福門 770分
侘寂 675分
美男子與香煙 655分
雙雙 651分
天地一沙鷗 576分
剛好 504分
開燈。熄燈(熄燈版) 503分
玫瑰的故事 490分
月球下的人 478分
很堅強 460分

閱讀材料三
903專業推介
開錯燈 -
奪金 -
日出時讓街燈安睡 -
這種親 -
IDK 12
剛好 -

閱讀材料四
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可以出LS數據題
資料A:YouTube Views  
天光前讓街燈安睡 1,934,701
敢 1,034,030
美男子與偲嫣 768,353
開錯燈 449,310
開燈。熄燈 236,021
江好 113,550

資料B:Cool Hot Hits 分數
幸福門 770分
侘寂 675分
美男子與偲嫣 655分
雙雙 651分
天地一沙鷗 576分
江好 504分
開燈。熄燈(熄燈版) 503分
玫瑰的故事 490分
月球下的人 478分
很堅強 460分

(a) 比較資料A和B並描述數據所示的兩個主要特徵。 (4分)

以及與特色相呼應的歌曲,並分別說明這些歌曲如何吸引同學收聽;再選擇其中一個推薦MV,舉出推介該MV的兩個原因,加以論證。
Yan 發表於 2022-4-26 18:14

敢,2020年Gin Lee第一首派台單曲,其實是應gin fun為其人生主題敢至係人生的打氣歌,希望在現今充滿壓力負面情緒的環境下,單純地為大家給一點正能量。昨天擁有的,即使是一份做了廿年的工作,或是陪伴我的白貓剛去世。謝謝何方的歌詞,儘管我不是gin fun,但借此歌在疫情下讓我反思其實要活得平凡但不平庸,願所有同學都身心健康。

還記得第一日喺叱咤樂壇首聽,感覺到阿堅喺我身邊鼓勵緊我,好有正能量嘅歌!!!認真聽多幾次,真係好中意呀!我仲要成日掛住想聽,聽親聽幾次,跟住一齊唱,聽住呢首,跟住首歌一齊 Yeah! Woo!,幾過癮,朝早搭車聽呢首歌都會精神返。首歌真係好有人人起勁嘅影子,都係Diva會唱ge歌,覺得好似演唱會encore前最後一首(快)歌,中央台升到好高,唱到最後一次副歌會爆紙碎果隻。最後4分鐘放鬆。節奏、歌詞、都給人一股大能量。這歌很適合幸兒唱、因為堅強就是這歌的縮影。Gin 一直《敢》下去吧!

此外新曲 敢MV內,幸兒接受劍道及滾軸溜冰等挑戰。儘管杏兒最初好驚跌倒,但明白愈唔怕跌先愈易學到,最後成功挑戰,充滿正能量,帶出幸兒風格的「勇敢」女生訊息。

人生短暫,我地要生我的命,敢於越界,做自己想做既事;就算遇上好多挫折苦楚,有好多質疑,都要記得聆聽自己內心既聲音,搵翻自己既初衷。

#平凡雖好平庸變壞
#平凡活到精彩敢於越界
#無限大 #世界雖不細但志氣亦無窮大

原來今朝加油站播Elevator

M2今年終於有突破

M2今年終於有突破
Yan 發表於 2022-4-29 21:55

咩突破
利申:冇掂M2好耐

M2今年終於有突破
Yan 發表於 2022-4-29 21:55

今年好難

咩突破  
WZA111 發表於 2022-4-30 09:13

本身今年都係cut syllabus之後嘅第一年

本身今年都係cut syllabus之後嘅第一年
梨胃言 發表於 2022-4-30 09:18

睇翻原來都 cut 咗唔少嘢 好似 cut 咗唔少啲 trigo 咁
最尾一題係 application of differentiation
我最唔鍾意
條 matrix 好似幾得意咁
EDIT: 原來最尾一題我睇咗M1卷

咩突破  
WZA111 發表於 2022-4-30 09:13

題型變左好多
以前近乎年年一樣 改下數字就算

今年通識好簡單下
出個人成長應該都係因為冇爭議嘅議題所剩無幾