返回列表 發帖

凱旋門 - 吳業坤

單選投票, 共有 88 人參與投票
19.32% (17)
5.68% (5)
3.41% (3)
0.00% (0)
71.59% (63)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 凱旋門
主唱: 吳業坤

派台日期: 2018-2-2

曲 : Cousin Fung/ 吳業坤/ Edward Chan
詞 : 林寶
編 : Edward Chan, Cousin Fung@emp
監 : Edward Chan, Cousin Fung@emp

於低潮遇見  於中游擱淺
一片船獨個流浪 望向前方
那道橋正在搖晃
一扇門是我  心扉可開過
只怕隨著了浪跌墮 如今太清楚
誰能引領我  更徹底的歌
誰遊遍世界  痛苦找答案
誰能有眼界  去上更多的風景課
那答案 誰誰誰 誰都似我

一個城踏破  風光難再多
一世人萬次離岸 問過郵票
當日陪我達何方
黑夜迎曙光  飛機的升降
高塔雲下那淚與樂 人生也很多
誰能引領我  更徹底的歌
誰尋遍世界  更珍惜有過
誰明了暢快  哪會缺少些不好過
那答案 誰誰誰 誰都似我

聽著誰 看著誰 抱著誰 放下誰
怨著誰 愛著誰 接受誰 厭倦誰
決定誰 送別誰 接著誰 偶遇誰
最後誰 掛念誰 我是誰
一扇門是我  可凱旋四方
不怕前面對著那路  不夠康莊

辛苦你了坤囝

辛苦你了坤囝
jose 發表於 2018-3-4 01:06

佢有咩辛苦。

唔知佢乜水 無得俾0分唯有俾1分
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

咁好聽點解全部 1 分 ?

我都好鍾意巴黎
令我諗返起自己第一次登上凱旋門
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

支持坤哥!支持cousin fung!
希望以後坤哥同cousin fung多啲合作,謝安kay依啲歌手唔值得擁有cousin呢啲咁出色嘅音樂人

cousin fung加呢條能曉呢個組合真係好想投十幾廿次一分

希望以後坤哥同cousin fung多啲合作,謝安kay依啲歌手唔值得擁有cousin呢啲咁 ...
kayzzz 發表於 2018-3-4 02:31

希望 cousin 成為坤哥御用作曲人

好正,永遠支持佢同cousin fung合作,咁就唔會害到其他音樂人同歌手

好過傷心到變形 3分

好過傷心到變形 3分
serenatseee 發表於 2018-3-4 23:47

傷心到變形第十位
呢隻第九位?
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

飛十幾粒鐘去法國就係整首咁嘅垃圾
claim公數去玩都唔好咁明顯啦

我覺得呢首係偽毒嘅歌之中最好一首
Edward Chan咁益佢
只係佢完全唱唔出個feel

cousin 2fun & kwangor 2fun: 4fun

飛十幾粒鐘去法國就係整首咁嘅垃圾
claim公數去玩都唔好咁明顯啦
hlyung 發表於 2018-3-5 09:21

佢知唔知自己唱緊咩。。

即刻多咗求職信

loop 了一個晚上, 雖然坤gor的線聲還是很吸引, 但是聽完後有少許失望. 主要是曲就較為普通了一點, 旋律一般,  幸好編曲不錯,特別和音那一段, 令水準提高了不少.  而歌詞就稍為遜息, 不算流暢. 但有幾句還是不錯, 如 "一扇門是我  可凱旋四方 不怕前面對著那路  不夠康莊" . 另外一段疊字+和音 都有提升歌曲可聽性, 總結凱旋門是有點詩歌味道, 是一首耐聽的作品.4 fun

隻歌有講到咁差咩
其實ok ar 起馬值3分

首歌唔差wor
流浪者個意境出到黎
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

恭喜投1分個35個人長有耳朵

恭喜投1分個35個人長有耳朵
帥小寶` 發表於 2018-3-6 14:26

我都投左一分啦。。

咁好聽點解全部 1 分 ?
mamakin 發表於 2018-3-4 01:12

-2 fun for kwangor
+3 for 林寶

1 fun
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

林寶好靚仔 5 funerr 歌兩分

哇REALLY淫竟然唔係俾5分

原本 1 分唔值
林寶個樣 +5
林寶份詞 -4
1 分

哇REALLY淫竟然唔係俾5分
放空 發表於 2018-3-6 22:04

第一次聽好想比5Fun,因為好喜歡坤gor的演譯方式,但聽多兩次就發覺音樂旋律不夠豐富,雖然Edward 的編曲令較沉悶的曲調充滿著異國風情,帶點詩意,但林寶的詞又有㸃東凑西拼,不夠連貫性,有點浪費了法國凱旋門的獨特性,幸好聽落還是有㸃感覺和詩意,就祗扣一分,給4fun

希望以後坤哥同cousin fung多啲合作,謝安kay依啲歌手唔值得擁有cousin呢啲咁 ...
kayzzz 發表於 2018-3-4 02:31

你對坤哥呢首歌評價好高喎。唔知有冇機會十大。

你對坤哥呢首歌評價好高喎。唔知有冇機會十大。
Ching2015 發表於 2018-3-7 12:33

佢唔喜歡cousin fung d 歌俾kay。。

聽聽下又覺得唔錯

聽聽下又覺得唔錯
John 發表於 2018-3-9 03:41

驗耳啦chisin

老實講 ......呢首我俾左5分

咁耐以黎佢既歌入面得孝順同呢首我係鍾意

明明有2個4fun.......得1個ge  

放空 發表於 2018-3-9 04:02

傷心到變形都好聽牙

放空 發表於 9/3/2018 04:02

可惜俾人感覺就係呢兩首歌最始flop

佢係咪flop左
youtube d view 竟然咁耐都未過100,000

傷心到變形都好聽牙
jose 發表於 2018-3-9 15:48

兒歌好正。

佢係咪flop左
放空 發表於 17/3/2018 10:02

孝順到而家都係得24萬
可能呢首都差唔多

佢係咪flop左
放空 發表於 2018-3-17 10:02

上年已經flopped啦

好好聽
坤仔世界第一
5分

佢係咪flop左
放空 發表於 2018-3-17 10:02

人氣不再
好似陳慧琳咁忽然折墮

人氣不再
好似陳慧琳咁忽然折墮
John 發表於 2018-3-19 13:23

點同?Kelly 95至01紅成七年喎。

世事邊個看得透?  
紫茵over 5,000,000 無十大. 伤心 過咗300,000 有十大.

世事邊個看得透?   
紫茵over 5,000,000 無十大. 伤心 過咗300,000 有十大.
moXYZ 發表於 2018-3-19 16:30

所以d view唔駛多  

不過隻歌其實唔錯

新聞關注度冇乜減退

勁歌金曲live版本

加埋騷動音樂訪問, 坤gor 講出制作和心路歷程, 聽完後對首歌了解更多.

佢唱得好衰
換個好少少既人可能會俾到3分
而家俾1分啦

坤gor 去完法國 做了一首凱旋門. 可能上了旅行癮, 上個月又去日本旅行兼找日本女歌手做Cover. 上星期和Ben Sir 去了台灣拍攝TVB 節目, 又再找來台灣馬叔叔一起再造了cover,唱了他偶像盧廣仲兩首的作品。希望他下次會出一隻大碟全部都是cover 的作品。