返回列表 發帖

[Apr/2018] 陳輝陽 x 女聲合唱《上一次流淚》作品音樂會

日期:4月21日 (星期六)
時間:晚上8時
地點:灣仔伊利沙伯體育館 (香港灣仔愛群道18號)

Timable 優先訂票日期:3月8-11日 (3月8日上午10時開始)
訂票網址: http://timable.com/event/1595394
Timable查詢: 3728 2583
優先訂票手續費每張門票$20
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

點解佢唔開一個真有歌手撐場嘅作品展

不過都係食果幾年老本
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

睇!上次荃灣大會堂+麥花臣都睇曬!

very good name!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

點解佢唔開一個真有歌手撐場嘅作品展

不過都係食果幾年老本
風見志郎 發表於 2018-3-7 09:02

佢有解釋過,大約係想內容回歸音樂而唔係歌手,同埋增強音樂性,一反詞大於曲嘅概念

有睇過麥花臣,我當時真係覺得成個SHOW過譽,開頭覺得好唔錯,但去到中段已經覺得有點悶,
我覺得雖然係音樂會,但如果音樂編排唔係好大變化,無好多唔同的樂器去做變化,
真係要想想個音樂會的畫面,上次的形體動作真係表演者的BB級。
Make it simple.

Emily好搶

有睇過麥花臣,我當時真係覺得成個SHOW過譽,開頭覺得好唔錯,但去到中段已經覺得有點悶,
我覺得雖然係音 ...
stone@stone 發表於 2018-3-7 19:06

一早講到明係得鋼琴同28把女聲仲想有咩變化呀?

數來數去poster都無28個人

Emily好搶
hehehaha 發表於 2018-3-7 19:07

睇到張poster咁硬捧Emily 即刻唔系好想去睇
究竟輝陽覺得佢有咩咁突出

好想睇emily但可惜唔係香港
有去荃灣大會堂個次覺得超正
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

一早講到明係得鋼琴同28把女聲仲想有咩變化呀?
stephybest 發表於 2018-3-7 20:28

唔駛起曬"剛"既,我無惡意。
即係如果佢安份守紀,咩都唔好加,唔好玩燈光,唔好加形體,我FINE,
但當你用燈,嘗試做形體,但又做得唔好,我覺得咁係一個好大的問題,
我覺得如果真心想件事做好,應該認真思考下點用個台。
Make it simple.

今日公售有無人買飛?

今日公售有無人買飛?
放空 發表於 2018-3-13 20:08

唔知今日公售
依家入去已經禁唔到$380

有無人有興趣一齊睇?

加開一場

加開一場
stephybest 發表於 2018-3-15 18:11

捱左貴霏添

大會堂嗰次唱左好多千fa
希望今次可以聽到GIGI、美祖嘅代表作

上次有幸同千千、輝陽合照
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

捱左貴霏添

大會堂嗰次唱左好多千fa
希望今次可以聽到GIGI、美祖嘅代表作

上次有幸同千千、 ...
l00540 發表於 2018-3-15 18:25

我都買左視線受阻位啦輝陽話今次會用愛情故事包裝,講愛情既甜酸苦辣

我都買左視線受阻位啦輝陽話今次會用愛情故事包裝,講愛情既甜酸苦辣 ...
stephybest 發表於 2018-3-15 19:05

苦 嫌棄、灰姑娘
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

好彩未買
依家仲可以諗下21號去深圳睇JJ聖所巡唱

嗚嗚真係好想睇啊
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

第一次自己睇演唱會
買左480
希望唔好令我失望
對陳輝陽好大期望

啱啱買到2段D行 唔使視線受阻
love wins!

第一次自己睇演唱會
買左480
希望唔好令我失望
對陳輝陽好大期望
放空 發表於 2018-3-17 10:07

我對上一次睇都是抱欣賞角度去看~

不能有過高期望啊~

部份曲目
《灰姑娘》
《痛愛》
《如何掉眼淚》
《絕》
《小星星》
《相愛很難》
《我的生存之道》
《告別我的戀人們》
《K歌之王》
《失戀太少》

Source: 生果

部份曲目
《灰姑娘》
《痛愛》
《如何掉眼淚》
《絕》
《小星星》
《相愛很難》
《我的生存之道》
《告別我 ...
阻住 發表於 2018-4-19 23:06

終於有我最喜愛的《灰姑娘》

我驚我到時會喊~~~帶定紙巾

終於有我最喜愛的《灰姑娘》

我驚我到時會喊~~~帶定紙巾
l00540 發表於 2018-4-19 23:10

個騷講到明叫流淚預左喊啦,上一次流淚,如何掉眼淚,他不准我哭應該都係鐵膽掛?

回復 17# l00540

好犀利啊!帶埋我
舞來舞去 不日內開始錄音。

官方fb貼左rundown出嚟

音樂會上下半場以組曲形式進行,歌曲與歌曲之間 不設拍掌位。

上半場 : 青春遇見你  (Being Young)

-心癮
-忘記不起
-我有我愛你
-我的麻煩男友
-他不准我哭
-灰姑娘
-痛愛
-如何掉眼淚
-分過手請舉手
-抱抱
-爭氣
-再見我的初戀

中場間奏曲:華麗上班族「最後的華爾滋」四手聯彈

下半場:青春再見你 (Keep Young)

-自戀影院
-喜歡戀愛
-破相
-小星星
-上一次流淚
-情意結
-絕
-我的生存之道
-美麗有罪
-相愛很難
-告別我的戀人們
-K 歌之王

心癮isabella個首?
好side雖然我識

回復  l00540

好犀利啊!帶埋我
黃家正 發表於 2018-4-20 18:01

你翻咗HK?? 我今晚睇輝陽啊~~

Btw, 大會堂嗰次好多千fa嘅代表作
佢有撐場添

今次就多左JY、GIGI的作品

你翻咗HK?? 我今晚睇輝陽啊~~

Btw, 大會堂嗰次好多千fa嘅代表作
佢有撐場添

今次就多左JY、GIGI的作 ...
l00540 發表於 2018-4-21 07:56

今次有六首美祖

wa 好正有自戀影院

美祖都有黎睇第一場頭先爭氣喊到不停用紙巾抹眼淚

情意結 jeng die me
love wins!

stephybest 發表於 2018-4-21 20:18

我encore時,才見到JY~~

佢聽到《少女的祈禱》都有抹眼淚

情意結 jeng die me
ivanbb 發表於 2018-4-21 21:32

《灰姑娘》接《痛愛》
我都有欲哭的衝動~~~

係差左一首《嫌棄》

stephybest 發表於 2018-4-21 20:18

擔心

擔心
kinderpark 發表於 2018-4-21 22:51

容媽媽陪伴在側~
不用太擔心啊

容媽媽陪伴在側~
不用太擔心啊
l00540 發表於 2018-4-21 23:02

對個Show有乜評價??

《灰姑娘》接《痛愛》
我都有欲哭的衝動~~~

係差左一首《嫌棄》 ...
l00540 發表於 2018-4-21 22:47

我係破相嗰陣時喊左一滴眼淚咁咋

對個Show有乜評價??
kinderpark 發表於 2018-4-21 23:06

個騷玩body language+props多左啲,又掉花又拎燈又淋水又乾冰……

個騷玩body language+props多左啲,又掉花又拎燈又淋水又乾冰……
stephybest 發表於 2018-4-21 23:25

姐係繼續上次咁,有嘢睇反而會減分

美祖:
今晚是一個充滿回憶的晚上
無可否認
輝陽在我的事業上飾演了一個非常重要的角色
沒有他便不會有痛愛抱抱再見我的初戀爭氣怯破相等歌曲
他在我心目中是一位不可多得的藝術家
他對音樂的品味
旋律的運用
只此一家
在我心目中
他是古典音樂和流行曲中間的一道橋樑
當我被他邀請成為這個作品展的坐上客
聽著28女聲的演繹帶千禧年的經典作品
說著你我都經歷過的戀愛故事
深深被感動
很難用片言隻語去解釋這個感覺
簡單來說
這就是青春
今晚
我流了不少眼淚
如果大家想感受這種being young 和stay young 的淚
明天還有機會

美祖:
無可否認
沒有他便不會有痛愛 ...
stephybest 發表於 2018-4-22 00:56

• yungchoyee陳輝陽先生在我的事對上飾演了一個非常重要的角色
    沒有他便不會有痛愛抱抱再見我的初戀爭氣怯破相等歌曲
    他在我心目中是一位不可多得的藝術家
    他對音樂的品味旋律的運用
    只此一家
    在我心目中
    他是古典音樂和流行曲中間的一道橋樑
    感謝他的邀請
    用他的特別的方法讓大家再一次欣賞他的作品
    今晚他用他的作品和我們談了一場戀愛
    我們每一人都經歷過的甜酸苦辣
    很喜歡上半部
    因為有忘記不起,我有我愛你
    而且更讓我聽著28女聲的演繹我的作品
    想起很多和輝陽合作的片段
    下半部份
    有甜蜜的喜歡戀愛
    也有鼓舞的我的生存之道
    更有從來未試過咁好聽的K歌之王
    眼睛不知不覺地充斥着淚水
    亦是感激亦感動
    這是我和大家的青春
    很難用片言隻語去解釋這個感覺
    若果
    大家想感受這種being young 和stay young 的淚
    明天還有機會

美祖都好想唱我的生存之道

陳輝陽先生在我的事對上飾演了一個非常重要的角色
沒有他便不會有痛愛抱抱再見我的初戀爭氣怯破相等歌 ...
放空 發表於 2018-4-22 09:15

估唔到佢識哩首

《灰姑娘》接《痛愛》
我都有欲哭的衝動~~~

係差左一首《嫌棄》 ...
l00540 發表於 2018-4-21 22:47

希望下一次再開show
    會唱埋嫌棄

分過手請舉手喺個Rundown入面好弱

美祖:
無可否認
沒有他便不會有痛愛 ...
stephybest 發表於 2018-4-22 00:56

喜歡戀愛邊忽甜蜜

下一次再開係2020年,名為人來人往

是日encore:
失戀太少
少女的祈禱