返回列表 發帖
最愛食拉麵
跪求勁好食拉麵舖推介

灣仔一虎 ho jeng, but long time no eat
Wonders 發表於 2018-3-11 21:34

如果去灣仔可以試試。。

呢幾日日日2杯奶茶 快不行了
帥小寶` 發表於 2018-3-11 21:46

oh... 精盡人亡

深夜放毒,想寫下黃店食評 :)
=============================
貓之眼
#灣仔 #日本菜

去年3月第一次到此店用膳,據說是由日本人主理,食物味道不錯加上服務殷勤,於是事隔一年因位處灣仔而再次到此食飯。
餐廳主打的是雙拼蛋包飯,兩款口味的配菜夾著中間的蛋包飯,賣相如同貓的眼睛,店名的由來亦「一理通百理明」。
這次6點9左右已到達餐廳門口,但裡面食客已經全滿(大約有20個座位),店員見到在店外等候入座已經率先將點餐紙送上,待入座後便能很快有得開餐。
這次點了日式咖喱汁+牛肉 / 牛肉汁+漢堡扒的組合,還有另一客是日式咖喱汁+牛肉 / 番茄汁+牛肉。(另外還有忌廉汁雞肉可以選擇)
三款汁料都非常好味,牛肉汁味道非常濃郁,番茄汁亦很開胃,挺有日式家庭飯餸的味道。
牛肉粒及牛肉片肉質都很嫩熟,但自家手打的漢堡扒質感就略為鬆散。
另一重點當然是蛋包飯,面頭的雞蛋口感幼滑,但下面遮蓋著的白飯就似乎用得太多水,飯質太稀已經黏成一團,基本的「撈汁送飯」卻因此失了重要的分數。
至於服務方面,可能因為上次光顧時顧客較少,店員很常留意到顧客的需要,例如會主動斟水及提供其他服務。
這次雖然店員較為忙碌,但埋單時即使是用八達通付款,店員竟像簽信用卡一樣殷勤地幫我處理付款,實在是意想不到的驚喜位。
價錢方面,餐牌列明已計算加一,平均每位消費約$80-100,價格還算合理。

分數:6.5/10

睇下下次仲得唔得閒寫 哈哈哈哈哈哈哈

評分人數

Huji camera!
hehehaha 發表於 2020-3-8 00:37

呢個app好好用

超鍾意
hehehaha 發表於 2020-3-8 00:41

希望可以幫呢個post嘅食物相 起碼提高返去正常人接受到嘅水平

希望呢個series長做長有
支持!!
JasOh103 發表於 2020-3-8 00:55

之前儲落好多貨

有冇好味嘅burger推介

C+ burger
帥小寶` 發表於 2020-3-8 23:20

有咩口味推介

有冇黃嘅打冷推介

之前見到北角既「太平飯店」黃店告急緊...
唔知執粒咗未..
Garfield 發表於 2020-3-15 11:17

thanks!
openrice下先

另外有無食過銅鑼灣世貿中心Mr. Steak 自助扒房, 龍蝦都算不錯.
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-19 16:46

呢間之前有諗過去食
但係都幾貴

早鳥5:00-7:00 價錢是Okay 的, 又有全海景.
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-19 17:15

uncle有冇食過逸東酒店個buffet
之前食過一次tea buffet都幾抵食
同埋呢間係少有黃嘅酒店集團

有食過, 但日本魚生好一般. tea buffet 多數食佐敦恒豐紅煙窗,貪佢平和有open kitchen. 另外如果一早 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-19 17:25

同意魚生同壽司麻麻地
但甜品部有即製梳乎厘好正!
搵日試吓你啲推介

講到食真係你嘅主場
chanchan0909 發表於 2020-3-19 17:25

喜歡搵餐廳食嘢
不過近排已經開始重覆以前食過嘅...