返回列表 發帖
color都會金黃啲

我喜歡 食魚所以要學識點樣整

今日買返嚟啲魚冇處理過。。
爸爸幫手刮鱗 ,我就劏蜆魚肚。之後洗。再吹乾 ...
kk8733 發表於 2020-3-6 17:11

煎熟咗的魚眼睛應該是白色, 點解有些還是黑色的.

hkwilliamsiu 發表於 2020-3-6 18:25

煮嘅時間真係唔夠 太短

hkwilliamsiu 發表於 2020-3-6 18:25

飲奶會唔會都痾?
hehehaha 發表於 2020-3-5 18:34

飲奶唔會

就係食得多就屙 重要好金

就係食得多就屙 重要好金
chachacharlie 發表於 2020-3-6 18:36

屙代表身體有菌, 當屙乾屙淨就無事, 但都要幾日時間, 記著買電解質飲品來補充體力, 否則全身會無氣無力. 寶礦力是其中一種電解質飲品.

屙代表身體有菌, 當屙乾屙淨就無事, 但都要幾日時間, 記著買電解質飲品來補充體力, 否則全身會無氣無 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-6 19:11

Oh thanks for your valuable reminder

如果是霍亂菌就大劑, 看一看有無發燒, 會不會神志不清, 思緒紊亂.如果有就叫家人送你入院.

如果是霍亂菌就大劑, 看一看有無發燒, 會不會神志不清, 思緒紊亂.如果有就叫家人送你入院. ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-6 19:16

只是屙  屙完就ko了

只是屙  屙完就ko了
chachacharlie 發表於 2020-3-6 19:20

應該是一般性的菌, 多數是金黃葡萄球菌, 食了不潔或者未煮熟的食物引致, 多的休息,屙幾日就無事.

另外如果是敏感性腸胃就找出致敏原, 例如豆類, 海鮮類或者花生硬穀類都會產生敏感. 找到就少食為妙.

屙代表身體有菌, 當屙乾屙淨就無事, 但都要幾日時間, 記著買電解質飲品來補充體力, 否則全身會無氣無 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-6 19:11

呢樣非常正確
Uncle Siu 比謝XX 更有醫學常識
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我每日都 _ _ 嗰喎 應該不是吧 但一吃得多就lai野
chachacharlie 發表於 2020-3-5 20:21

IBS 都有唔同嘅 Presentation 嘅
可以係 _ _ 可以係無 _ _
Anyways take care
二〇二三年度全女班投票

Siu叔叔最近咁高質既
嚇親

Siu叔叔最近咁高質既
嚇親
hehehaha 發表於 2020-3-6 19:32

一反坤就即刻高質咗
可以孽坤真係不祥之人
二〇二三年度全女班投票

Siu叔叔最近咁高質既
嚇親
hehehaha 發表於 2020-3-6 19:32

想識佢

想識佢
Kfmusic 發表於 2020-3-6 20:05

人地係有婦之夫
你係心穎?!

IBS 都有唔同嘅 Presentation 嘅
可以係 _ _ 可以係無 _ _
Anyways take care
616.1314 發表於 2020-3-6 19:31

oh thanks ~

另外如果是敏感性腸胃就找出致敏原, 例如豆類, 海鮮類或者花生硬穀類都會產生敏感. 找到就少食為妙. ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-6 19:29

thanks uncle siu once more

係落太少油定煮太短時間 睇個樣煎多兩分鐘會香啲
chachacharlie 發表於 2020-3-6 17:53

少油少鹽少糖。。我拍了粉去煎。。

唔會煎到金黃。因為有些放入冰格。。食時會再煎。。

唔會煎到金黃。因為有些放入冰格。。食時會再煎。。 ...
kk8733 發表於 2020-3-6 21:17

Oh 唔怪得你咁做

謎團終於解開了

Oh 唔怪得你咁做
chachacharlie 發表於 2020-3-6 21:18

唔想食太多油。。

我都唔清楚。。我只知道有些煎煎下甩左出黎。。

唔想食太多油。。
kk8733 發表於 2020-3-6 21:23

但好似太少。。

但好似太少。。
chachacharlie 發表於 2020-3-7 11:06

個鑊靚。。唔洗點落油 。。都煎到魚

唔會煎到金黃。因為有些放入冰格。。食時會再煎。。 ...
kk8733 發表於 2020-3-6 21:17

煎魚一定要解涷後才煎,否則易燶又唔熟.

煎魚一定要解涷後才煎,否則易燶又唔熟.
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-7 11:19

要落多幾滴油。 唔係個皮會甩。。

JasOh103 發表於 2020-3-5 14:18

笑死人咩 你住馬國㗎

要落多幾滴油。 唔係個皮會甩。。
kk8733 發表於 2020-3-7 11:27

唔想甩皮好簡單, 祗要煎了一回,熄火cool down 才翻轉就不會甩皮.

笑死人咩 你住馬國㗎
stopzi 發表於 2020-3-7 11:28

誠實會變天
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

肚餓了
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我喜歡 食魚所以要學識點樣整

今日買返嚟啲魚冇處理過。。
爸爸幫手刮鱗 ,我就劏蜆魚肚。之後洗。再吹乾 ...
kk8733 發表於 2020-3-6 17:11

我有密集恐懼症
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我間唔中都煮下野食,
但唔會去買魚煮,
因為唔識處理條魚
怕整到隻手好腥,
d魚鱗又清唔乾淨,
同 ...
Garfield 發表於 2020-3-6 17:01

叫佢劏埋咪得

飲奶會唔會都痾?
hehehaha 發表於 2020-3-5 18:34

我唔飲得奶茶
但咖啡、Tea同奶各自分開飲係無問題

我唔飲得奶茶
John 發表於 2020-3-7 14:05

居然有人同我一樣成日比d fd笑我怪

我唔飲得奶茶

溝埋個味唔ok??

溝埋個味唔ok??
chachacharlie 發表於 2020-3-7 14:51

有啲人飲完(奶茶)會痾

有啲人飲完(奶茶)會痾
hehehaha 發表於 2020-3-7 15:21

分開飲奶+茶=ok?

有啲人飲完(奶茶)會痾
hehehaha 發表於 2020-3-7 15:21

會肚痛

分開飲奶+茶=ok?
chachacharlie 發表於 2020-3-7 15:44

飲奶可以
飲茶可以 Black Tea都冇問題
飲咖啡都可以

但兩溝就唔得

我唔飲得奶茶

飲唔到奶茶=無人生樂趣
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

飲唔到奶茶=無人生樂趣
帥小寶` 發表於 2020-3-7 16:23

本帖隱藏的內容需要積分高於 6000 才可瀏覽

飲唔到奶茶=無人生樂趣
帥小寶` 發表於 2020-3-7 16:23

這是我的非凡人生嗎

**** 本內容被作者隱藏 ****
hehehaha 發表於 2020-3-7 16:24

我都唔得 好易暈
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

**** 本內容被作者隱藏 ****
hehehaha 發表於 2020-3-7 16:24

幾好

這是我的非凡人生嗎
John 發表於 2020-3-7 16:25

美傭別哭

我都唔得 好易暈
帥小寶` 發表於 2020-3-7 16:25

本帖隱藏的內容需要積分高於 5000 才可瀏覽