返回列表 發帖
WOW
大台播serrini
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

尋日霸咗部電視
逼我50+歲嘅老豆老母一齊睇美軒同美煎blu-ray

老母睇美軒嗰陣話《缺》同《天堂有路》好聽
然後睇美煎就話美煎啲歌唔好聽
至於老豆就話美煎好好聲 唱得好過美祖
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

反應快過碧福特呀
kwanie 發表於 2018-12-4 00:40

咁都唔係好快啫

今晚karen竟然上東華
估唔到第一次聽《慢慢喜歡你》live係喺大台

美千唱123321第一句就走咗音

Karen甩曬大半隻《慢慢喜歡你》

點解搵陳柏宇咁唔啦更
stephybest 發表於 2018-12-9 01:08

我都想知
iu好似都唔係sony wor
點會搵著廣偉

咩樹
競猜post一面倒睇好張衛健張曦雯
林仔 發表於 2018-12-12 12:27

FYI
明年部重頭劇《白色強人》
poster張曦雯個樣仲前過唐詩詠Ali

民選兩年都女配 仲要贏成條街
上年個個真係算把拉
屮SiU霖屮 發表於 2018-12-12 20:11

輸死對頭熊尚善都冇咁嬲

笑到我

如果你哋覺得我同佢係同一個人,
咁你哋班友觀察力都好差下wor

CM一向唔係容祖兒fans主場, 但 ...
721AXA 發表於 2018-12-20 21:15

美祖喺CM總共2金6銀4銅
攞至尊碟仲早過903
個個祖粉都係 不認不認還需認

#祖粉可恥

可以由頭到尾按順序聽一張真·大碟
真係一件好享受嘅事

前日9衝去睇Serrini大陸Live House Tour珠海站
先知道Serrini喺大陸咁紅 連好多講國語嘅都買飛睇佢
一定紅過Gin Lee

油尖旺金毛玲 抑鬱十二月 忘鳥愛
仲hit過Gin Lee喺大陸音樂平台最多comments嘅月球下的人

比比鳥為咗個唔識唱歌嘅師妹結果搞到自己俾人翻舊賬

#你說悲不悲哀

新一年 廢話少說
祝大家很堅強
每日都自我感覺還好

其實係咪星夢嘅文化就係咁?
為左謝文欣都可以有人出嚟聊交,雖然可能只係借佢名義 ...
Bluejays 發表於 2019-1-1 00:57

都唔知謝文欣今年做過啲乜
竟然留言會有唔少人乘機提呢個人

星夢旗下啲歌手fans係咪真係咁鍾意互相攻擊XD

捱左三年的我 表示:係

不過以前係激烈到 歌手唔會出嚟覆 posts ... 比比鳥可能未知 ...
Bluejays 發表於 2019-1-1 01:06

其實唔應該話係 星夢文化
似係 電視 / 大台 文化多啲

古天樂啲big hits真係好好loop
唔似得Gin Lee咁

延續上期,再談談一點陳詠謙的詞作。論陳的網上熱議似乎冷卻不少,網絡世界幾天即一個輿論生態循環,緣起緣滅不消霎眼。記得看過有批評是說陳為AGA寫的《小問題》離題又港女,甚至貌似睿智地說此歌就是個「大問題」。我也想找到對整篇詞反感的具體論點,奈何看看看也不外有零散「評論」指出歌詞裏寫到妝髮衣飾為了討好別人就意思不好、失戀後放任情慾就「很俗」、或歌詞裏有「吃洋腸」的所指(so?)。女性友人間對於這篇詞非常欣賞,不少人覺得這種慵懶唱腔(和Aga的洋氣?)似乎有Make Cantopop great again之勢。與其嘗試跟着毫不深刻的評論走,這次倒不如直接賞析歌詞本身。

如果林夕的「失戀就不如看破紅塵」詞作可以比作暖水、周耀輝的華麗自強是sparkling water,那麼黃偉文的「失戀自強」歌就是kale juice加chia seed,而陳詠謙的《小問題》就是喜茶的全脂奶蓋士多啤梨果汁;喜茶跟《小問題》相似之處也在,有人罵,但更多人買。《小問題》 寫出自主都市女性面對悲傷的逃避態度,可恥嗎?但對疏導情緒有用。沒有「喜歡你讓我下沉」的呼喊,只有「失戀的深呼吸/想一想他的缺失」徐徐一句。《小問題》的女子雖是受害但尚未到斯德哥爾摩,想了想發覺太痛苦就開始找救生圈了,「放任」就是其救生圈。

「想到心態有些轉變/變出手裡眼線筆」流麗的頂真手法承載「想法」變成「動作」的自然進程,文字猶如帶領鏡頭跟拍女子順畫一筆。「穿起高踭取悅人/香檳一杯一杯的注入眼神」,化妝、穿起高跟,女子把私人的悲傷帶到社交場合,展露曼妙姿態,卻是美麗地哀愁。專注地香檳一杯飲過再一杯,「注入眼神」於香檳可指自我欣賞或透過香檳杯子看獵物。為了處理感傷,自命硬朗的都市女性可以去到幾盡?「關於失戀的問題/請不用提/只須很悉心的設計/裝飾我這身體」是晦氣的爽朗。道理說我要活得好,那麼執行上我用最「無腦」的購物治療可以不?「我知道塗紅唇便有人吻」用另一個無根據的「廢話」來掩藏悲傷,不就是這一代人處理無力感的方法之一嗎?心口不一,非我所欲也。

https://www.mpweekly.com/culture/cu0006/serrini/20190104-95215

有冇人睇咗ViuTV部新劇《做演藝嘅》
女主角幾好戲

Wa有feel wor

聯想校友會的周年宴
HOTMAN 發表於 2019-1-7 02:17

歌同MV都即刻變得更hehe

噴霧髮蠟 吹返起我的 _ 頭

My Love woo oh oh
去到了這地步心知太危險

本帖隱藏的內容需要積分高於 2000 才可瀏覽

李佳芯今日喺紅磡出席新年活動,佢喺活動上獻唱鄭秀文嘅歌曲《千年如一日》

美千又要俾人洗版唱side track

因為

Janice 2006首奪女銅, 11年後2017女金
Kay 2007首奪女銅, 11年後2018女金

所以
Ivana 2008首奪女銅, ...
hehehaha 發表於 2019-1-16 20:50

離繁囂都市百丈遠嘅我霏
幾時先得閒返來come with me

美祖IG新post不得了
竟然tag美淫啲歌

「一個女人和一個浴缸」

可能成班女歌手玩緊四級豬
拎過金
最高得銀
最高得銅
無三甲

所以而家有計傾 ...
kwanie 發表於 2019-1-18 02:11

係咪美淫而家改唱浴室
所以祖祖唔再覺得佢博like博hit rate搶airplay先有計傾咋

世界變
Btw 係cool girl
kayzzz 發表於 2019-1-18 16:02

啲女人真係
個個一達到目的就熄曬火冇曬仇恨
唔知祖祖幾時先會follow美淫呢

呢個女人係咪打算拍曬上隻碟嘅mv先出《邪童謠》?

《一個女人 和浴室》同《空姐》邊首夾機場多啲
nicholashin 發表於 2019-1-21 17:29

《空港》同《上次坐飛機》最夾

用音樂服務社會,用音樂影響生命
hehehaha 發表於 2019-1-21 21:16

呢個係 真.安琪

從今開始 懶理會世間一切
是雨霏

原來陳詠謙呢隻歌係寫霏霏嘅婚後生活
做咗人母之後就懶理樂壇樂迷

你贏
kwanie 發表於 2019-1-28 18:22

希望霏霏唔好成日情人游天地
快啲出返來

「祝觀眾豬年,豬咁肥!豬咁蠢!」

健忘 . 71

有一些冬夜
他 回想著這些年
看著空空的浴室
椅上的草戒指
充滿著很甜的佛羅倫斯
是他依舊會點 ...
hehehaha 發表於 2019-2-5 00:28

太短
重作

雲上那碎片
是我永遠的遙遠

viutv cut咗咁多歌

完全唔夠喉
kevinlai1621 發表於 2019-2-7 21:43

差唔多就係cut剩啲成日唱嘅

當班曲線打手全面進場 班 真 打手就唔再叫

究竟係好事定係壞事
kayzzz 發表於 2019-2-14 01:04

神也摸不透的 問你怎麼與它鬥氣

殺殺殺殺殺死我的Hana醬

希望HANA可以翻唱

欣賞佢嘅態度
唔似得某啲女歌手攞多幾年銀獎就話灰心
nicknicknick 發表於 2019-2-20 21:17

一定係講緊已經退出樂壇(娛樂圈?)嘅薛凱琪

要發放多啲正能量!
等小確幸同訴苦區個總頁數差距可以收窄!

一種永遠個 MV 好好睇
覺得首歌好聽咗好多
...
616.1314 發表於 2019-2-21 01:35

唔係要放負先可以收窄咩XD

你呢啲偽粉!
我就唔同啦 一開始就已經 真.投5分

如果思念突然佔領 誰的心似隨意肌

上年某首歌(好似係上年)
有會員話好似歌神嘅《有個人》
今日突然聽到《有個人》
一時醒唔起某會員當時係話緊邊隻歌似有冇人睇過個post而又有印象?

終於google到
《交叉神經》LOL

光頭幫祖祖填嘅歌
祖祖心目中嘅top 3係
1.墻紙
2.黃色大門
3.心之科學

前幾日all尿
聽到有人用HANA隻但願人長X做鈴聲
好hit
John 發表於 2019-2-26 01:29

所以你不經不覺咁all咗一隻歌嘅時間?

Loop咗一晚