返回列表 發帖
心理質素影響演出。最令小塵埃印象深刻的一次,必定是去年叱咤頒獎禮的「大走音」。那是2017年1月1日,他們 ...

小塵埃的歌,無論大朋友,還是小朋友聽也適合。但在2018年,小塵埃希望能推出一個特別音樂企劃,專為下一代寫歌。「小時候會聽兒歌,但你未必明白當中意思。長大之後,偶爾想起,或者會有不一樣的體會。希望我哋能夠埋下一啲種子,寫一些給小朋友的歌。」
距離小塵埃的上一張專輯,已有接近兩年時間。這段期間,小塵埃在縮小的同時,又成長了許多。這對飽滿童心的情侶檔,到底會為孩子帶來怎樣的音樂?
nicholashin 發表於 2018-5-1 19:11

祖粉confirmed.

但卻又 什麼都怯

有冇人有尋晚 John敬軒演唱會rundown? 見到好多cm人去咗

細蘇播新青年次數遠多於急姐
kwanie 發表於 2018-5-8 23:04

見到又播陳奕迅就笑_左笑埋右

倫敦人西
笑死我

發現到我自己個榜頒男金都頒得幾有前瞻性
陳柏宇宋念宇之後都紅左
周國賢又全面回歸
係得林奕匡變左做人見 ...
bagfgfcde 發表於 2018-5-14 17:02

周爸2012年應該係好多人既男金
啲歌Diu打林液匡

王菀之有新歌!!

RVHOCPC?

唔通等埋MV先PLUG
屮SiU霖屮 發表於 2018-5-14 19:20

有歌出已經算係咁

佢始終都係好鐘意唱歌既
屮SiU霖屮 發表於 2018-5-14 19:46

希望新歌係快歌

太多苦惱   別太執著   去Jay Fung踢浪
隨便笑   隨便叫   忘掉不爽

黃偉文的文字「能醫歌,更能醫人!」。
他的文字能讓旋律變得更具體且賦予真實的故事與情感;
他的作品更是很多人心底不為人知的秘密、黑暗面的曙光、情感的寄託、對生命的體驗,產生的共鳴。

莫文蔚 - 我們在中場相遇

生涯規劃re唔返,903無得玩連續三星期都係肥婆攞冠軍
hehehaha 發表於 2018-5-23 00:33
咁都係紀錄
kelvinho726 發表於 2018-5-23 01:03

好認真係呢邊答你
見近年903幾支持一d肥少少既女歌手: 欣宜有十大最女最歌、衛蘭女金至尊碟、鄧小巧生力軍金
如果今年王菀之衛蘭欣宜二汶全部有獎,證明叱咤個台係唔洗睇身材都有得上
你見gin lee越來越肥就知咩事
阿Mag想要十大?
食多少少野肥返可能有d機

CM人理想中的叱咤賽果2018:

女歌手
金獎: AGA
銀獎: 衛蘭
銅獎: 林欣彤

男歌手
金獎: 陳柏宇
銀獎: 張敬軒
銅獎: 許廷鏗

唱作人
金獎: AGA
銀獎: 王嘉儀
銅獎: 陳蕾

至尊唱片大獎: Supper Moment - [dal segno]

現實中的叱咤賽果2018:

女歌手
金獎: 衛蘭
銀獎: 容祖兒
銅獎: Gin Lee

男歌手
金獎: 張敬軒
銀獎: 許廷鏗
銅獎: 林奕匡

唱作人
金獎: 林奕匡
銀獎: 王菀之
銅獎: AGA

至尊唱片大獎: 陳奕迅 - L.O.V.E.

(傳) 真. 一姐關淑怡簽返環球

好掛住Joey 容祖兒,今年如果派歌留定個女銀比佢先~~

開心,小塵埃終於plug歌

30/5 咤咤叱.派台歌

Serrini - Let Us Go Then You And I (C)

我最喜愛的香港男歌手 TOP 3
周國賢
方大同
陳柏宇
bagfgfcde 發表於 2018-5-31 12:54

女歌手呢?有冇mama份呀

6,7,8,9月輪住出

1. 脫軌時刻
2. Moving On
3. 城市當代配樂團
4. 逆流之歌
5. 另一端
6. --
7. --
8. --

1. 尾站天國
2. Be with You
3. 花見小路
4. 冷淡
5. 回音谷
6. 拼命工作拼命玩
7. --
8. --

1. 閃光
2. 沒有人是孤島
3. 惡女
4. Baby Stop
5. --
6. 閃光(美麗也短暫)

1. --
2. --
3. --
4. --
5. --
6. --
7. --
8. 與你常在

14年既香港好融洽好團結

連Gin Lee同Aga都合唱一加一
HOTMAN 發表於 2018-6-5 01:33

18年既香港普選無期,香港人覺得呢d係小問題、自我感覺還好
所以Gin Lee都叫大家相信自己,要很堅強

晚餐後的甜點就點你喜歡的吧
今晚就換你去床的右邊睡吧
這次旅行我還想去上次的沙灘

好聽到喊,唱功進步左唔少!
好低 十幾蚊港紙就買到一隻碟
不過我想分開三首買
等Kary 賺多d 比BB
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

人妻的偽術

係咪串緊倫敦人妻

連走數天后都PLUG歌

美之拍拍拍拍拍MV拍咁耐都仲未PLUG
屮SiU霖屮 發表於 2018-6-7 16:08

KAY, 美之, HOCC, Fa, Joey, Gigi, Kelly, Janice, AGA, Gin Lee
係咪近年最熱鬧

冇美霏既樂壇 跟本稱不上熱鬧
屮SiU霖屮 發表於 2018-6-7 19:26

吳雨霏下年應該強勢回歸
Gin Lee會比人丟落垃圾桶

恭喜KARYYYYYY!!!!!!!!

恭喜KARYYYYYY!!!!!!!!
hehehaha 發表於 2018-6-8 16:29

妖,記錯原來聽日先生日

祝天后我霏Kary生日快樂!! 做個幸福人妻準媽媽
唱片演唱會繼續大賣,CM人人愛戴

彤答应,原名乌雅因彤,其父乃倆广一带漕运“巨声帮”帮主乌鸦浙涂,入宫不久得蒙圣恩,与泳贵人,钟答应同 ...
54320笨 發表於 2018-6-10 18:58

可唔可以打繁體字,睇得有d辛苦

原來前前後後我都上咗CM 14年
冇記錯當年個網(2004年?)睇歌詞係黑色底
又好似有歌download
到後來08年又有人女金先認真睇airplay
有啲會員由上cm成日見佢地名又成日出現903個討論區到識埋真人一齊睇show買碟
低低能能原來我以為毫無代價可以唱最幸福的歌
原我可

講起ap post再check一check 原來人妻的偽術話派之後dj們好似有播多到人妻d舊歌 ...
kayzzz 發表於 2018-6-10 23:28

唔係好多啫
我平時係有留意開,睇下邊堆歌手DJ真心鍾意
Kay平均每星期播1-2次咁上下(我遲啲mark返個表出黎)
Eason先誇張,坐底3-4次
RubberBand都多,不過多數得細So播

平均每星期播1-2次咁上下
但今個星期三直至今日已經有6次 咁算唔算多左 ...
kayzzz 發表於 2018-6-11 00:12

算既

Gin Lee呢?
John 發表於 2018-6-11 01:23

好少播

仲唔係小確幸?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實我想間中崩潰脆弱如戀人
要軟弱笨拙亦熟練 明白回到往日叛逆令你討厭

請你圓滑的嘴臉 別拿幸福來規勸
...
JasOh103 發表於 2018-6-11 20:09

Yum妻算唔算係近年一線女歌手出親歌都仲hit到兼有noise

其實首歌講婚變/ 第三者/ 假結婚 又得
講中港矛盾又得
誠實會變天
林夕

講起ap post再check一check 原來人妻的偽術話派之後dj們好似有播多到人妻d舊歌 ...
kayzzz 發表於 2018-6-10 23:28

叱咤樂壇流行榜陳年謝安琪歌曲播放率2018(截至第24周)

每周平均播放率: 2.7次

專業陳年推介謝安琪十大2018
統計全年最高播放率謝安琪歌曲

1. 山林道 / 7次
2. 3/8 / 4次
3.
4.
5.
6.
7.
8. 篋神 / 家明 / 載我走 / 鍾無艷 / 臭男人 / 身體髮膚 / 你們的幸福 / 我愛茶餐廳 / 3次
14. 喪婆 / 17度 / 愁人節 / 獨家村 / 節外生枝 / 最好的時刻 / 我歌故我在 / 沒有發生的愛情 / 神奇女俠的退休生活 / 2次
20. 拾回 / 脆弱 / 賴床 / 羅生門 / 囍帖街 / 私隱線 / 一人之夏 / 亡命之途 / 滄海遺珠 / 一人之盛夏 / 港女的幸福星期日 / 我可以被這個世界淘汰但不可以被世界擊敗 /  1次

叱咤樂壇陳年謝安琪排名2018

1. 環球謝安琪 31次
2. 邁亞謝安琪 20次
3. ban ban music 謝安琪 14次

叱咤樂壇陳年謝安琪至尊唱片2018

1. ( TBC )
播放歌曲:

好想有美千version
放空 發表於 2018-6-12 18:19

食完lunch 整

Btw 宣傳下先,呢度有Eason版 http://www.cmusichart.com/discuz ... page%3D1&page=7

咁夜食LUNCH?
感謝
放空 發表於 2018-6-12 21:20

本帖隱藏的內容需要積分高於 1600 才可瀏覽

咩名? 唔見佢IG 宣傳嘅?
放空 發表於 2018-6-12 21:20

好似叫 拼命工作拼命玩

我淨係記得佢之前有首國語快歌 叫 打字機
以為係嗰首
放空 發表於 2018-6-12 23:12

隻碟confirmed 叫 Watch Me ?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

政治歌2018

Aga - 無期
陳柏宇 - 無限大
張敬軒 - 缺
謝安琪 - 人妻的偽術

好彩一祖Cap咗圖
一陣出個CM祖粉Kay粉 list好冇

兩邊fans都愛恨分明
不過兩個post真係好好笑
newguy 發表於 2018-6-17 16:13

其實版主可唔可以解釋下兩個post開頭要公開投票結果