返回列表 發帖

容祖兒劉浩龍苦戀5年分手

樂壇天后容祖兒與劉浩龍五年情玩完!這段被外界視為「女尊男卑」的戀情由始至終不被睇好,承受着非一般情路壓力的祖兒,愛到身心俱疲,加上侍母至孝,欲全力照顧病愈的媽咪,忍痛地於去年底跟浩龍斬情絲,將「龍兒戀」的愛情昇華為友情。

拍拖五年的容祖兒與劉浩龍(師兄)最近盛傳情變,本報收到可靠消息,「龍兒戀」真的分手了!兩人2012年公開戀情,這段被形容為「女尊男卑」的關係一直都不被睇好,但祖兒為愛情甘願放下身段,即使承受背後種種閒言閒語,依然全情投入師兄懷抱。而師兄為了天后女友也力爭上游,努力邊拍戲邊唱歌,更開拓自己投資的生意,把握每個機會拚命工作。兩人苦苦經營愛情,最終還是走到盡頭,婚訊變成「分」訊。

身份懸殊 愈走愈遠
今年37歲的祖兒事業上早已名利雙收,但感情路上卻飽受波折,過去五年跟師兄雖然有快樂時光,但一直有孤身作戰的感覺,即使她付出心機、時間孕育「龍兒戀」,希望得到大家祝福,奈何依然不得要領,愛得辛苦,甚至覺得這段關係令她很攰。事實上兩人由始至終不被睇好,加上一班長輩的壓力,令本來身份懸殊的「龍兒戀」陷入奄奄一息,彌補不到的鴻溝,令兩人愈走愈遠。

祖兒跟師兄分手早就有迹可尋,去年底已醞釀。年初兩人最後一次合體是到謝霆鋒家中,品嘗謝大廚的私房菜,當時已經貌合神離。之後祖兒獨自飛往日本旅行,又到英國睇時裝騷,期間還到過澳洲、北京等地,以往經常陪女友飛的師兄,完全無影無蹤!雖然他忙於為4月演唱會排練,但兩人在港卻各有各玩,日前祖兒寧願約蔡一智睇騷,之後成班人拉隊到尖沙咀消夜到深宵,祖兒的保母車更接載大夥兒離開,而當晚師兄卻一支公在家中食飯睇波。

互相表白 變回朋友
據知,出名侍母至孝的祖兒,有感母親近年身體出毛病,她希望全副心思照顧媽咪,甘願將兒女私情放下。而師兄近年歌影兩忙,唱歌出身的他終於首次舉行大型個人演唱會,瞓身操練,希望為事業帶來突破。兩人互相表白心聲後,取得共識決定和平分開,回復朋友身份。由於感情屬私人事,他們堅決低調處理,不作任何交代。

當初兩人爆出愛火,經常忍不住放閃,又愛隔空傳情,出席朋友聚會時更連體嬰現身,因不便在大庭廣眾談情說愛,故喜歡在家中玩煮飯仔。2015年祖兒曾在訪問中講過結婚是為了生BB,覺得每人都有這一日,希望40歲前拉埋天窗,去年甚至傳兩人準備秋天到外地結婚為母親沖喜,不過年底祖兒卻突轉口風說:「未有結婚打算。」原來兩人已秘密分手。祖兒經理人霍汶希對此表示藝人私人事不作回應,而師兄亦透過唱片公司表示:「私人事不作回應。」

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20180313/00282_001.html

早就應該分
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

會唔會結左婚。。之後宣佈離婚。。

好似呀Sa。。

據知,出名侍母至孝的祖兒,有感母親近年身體出毛病,她希望全副心思照顧媽咪,甘願將兒女私情放下。

祖祖好孝順 愛

據知,出名侍母至孝的祖兒,有感母親近年身體出毛病,她希望全副心思照顧媽咪,甘願將兒女私情放下。

祖祖 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-13 11:26

為了媽媽。。可以放棄所有野。。

簽名被屏蔽

好sad啊!
容祖兒怕唔怕之後無人要

哈哈 師兄 咁怕 污槽 梗跳船喇 !
容天后就黎四張 預備終身單身啦 !
tributehotel 發表於 2018-3-13 11:46

依家先覺dirty ??

好sad啊!
容祖兒怕唔怕之後無人要
Nathan 發表於 2018-3-13 11:48

支持JOEY 搵強國小鮮肉。。後生仔唔會介意。。

為了媽媽。。可以放棄所有野。。
kk8733 發表於 2018-3-13 11:33

根本拍拖同孝順無衝突,唔洗每次拎媽咪做理由

Nathan 發表於 2018-3-13 11:50

媽媽係最好的理由。。。

乜都喺媽媽,2014為了媽媽休戰大半年,最後樂觀2-1-2-1搶十大+女銀

乜都喺媽媽,2014為了媽媽休戰大半年,最後樂觀2-1-2-1搶十大+女銀
阿mark 發表於 2018-3-13 11:56

佢媽媽係英皇做MARKETING ??

兩位暗星 WFC
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

假設係因為媽媽唔鍾意佢
做女嘅要孝順 順母意 所以分手
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

大把人因為老豆老母阿爺阿麻阿公阿婆阿仔阿女唔鐘意另一半而分開啦
點會冇衝突呀?????

大把人因為老豆老母阿爺阿麻阿公阿婆阿仔阿女唔鐘意另一半而分開啦
點會冇衝突呀????? ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-3-13 12:19

So 離地

So 離地
bagfgfcde 發表於 2018-3-13 12:25

拍拖就話有自由姐
結婚W0R大佬 兩個家庭唔離婚既話要對一世
有幾多人真係可以唔理上一代 照係埋一齊呀
真係SO NAIVE
建議可以聽下美祖既這種天真

拍拖就話有自由姐
結婚W0R大佬 兩個家庭唔離婚既話要對一世
有幾多人真係可以唔理上一代 照係埋一齊呀
...
屮SiU霖屮 發表於 2018-3-13 12:33

戀愛大過天。。

OT 你會不會一世無得結婚???

點會冇衝突呀????? ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-3-13 12:19

就知道你地會咁應
就呢單報導唔見佢媽媽有發表意見,所以點解又關佢媽媽事?
如果你有拍過拖,分手原因唔係人地幾句說話,實際你唔愛姐

你會不會一世無得結婚???
kk8733 發表於 2018-3-13 12:34

唔好向樹OT啦 依到唔係我管

祖媽好過份
自己病都要搞到個女唔可以幸福
點都希望個女有伴架 冇可能陪足一世
定係祖媽係#TeamHocc
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

而師兄近年歌影兩忙,唱歌出身的他終於首次舉行大型個人演唱會,瞓身操練,希望為事業帶來突破。
hehe 發表於 2018-3-13 11:21

DXX 一睇就知系想sell佢個flop show

唔好向樹OT啦 依到唔係我管

屮SiU霖屮 發表於 2018-3-13 12:37

點反對都好。。父母陪唔到我地一世。。

就知道你地會咁應
如果你有拍過拖,分手原因唔 ...
Nathan 發表於 2018-3-13 12:37

你拍拖由自己把口講出嚟對大家好D啦  自己講點都好過媽咪親自講
唔通由媽咪開記者招待會嚟交代自己唔鍾意  所以要祖兒分手
nonkul

就知道你地會咁應

攪笑w0r 佢媽媽又唔係圈中人點解要發表意見?
明明上面就寫佐有一班長輩的壓力
如果照你咁既道理 以後提屋企人都要搵佢地泥發表下意見先?
即係如果要臭個仔臭個女放棄工作 首先要訪問下佢個仔佢個女有幾需要爸爸媽媽?
即係如果要生仔 首先要去訪問下佢老公點解咁想有細路??

拍拖同結婚跟本就兩回事

美祖又可以全力拼搏事業了

就知道你地會咁應

佢冇公開發表意見就代表唔關佢事?

而且如果你有認真睇呢單新聞既話
「而師兄近年歌影兩忙,唱歌出身的他終於首次舉行大型個人演唱會,瞓身操練,希望為事業帶來突破。兩人互相表白心聲後,取得共識決定和平分開,回復朋友身份。」
係雙方都有自己既難處同目標 呢種情況下分開好正常喎
又唔係容祖兒單方面狠飛佢

同埋佢地都一齊左咁耐 又唔係識左兩個月就話要散
如果唔愛一個人邊會肯對住佢咁耐
有時唔係下下都咁好可以沿途幾多障礙 勢死都一齊 沿途是翻天覆地雷狂雨飛
仲有談戀愛也許不夠理想 愛沿著拋物線 離幸福總降落得差一點
我想你是愛我的 我猜你也捨不得
但是怎麼說 總覺得 我們之間留了太多空白格

Tanyabb真係好正

哈哈 師兄 咁怕 污槽 梗跳船喇 !
容天后就黎四張 預備終身單身啦 !
tributehotel 發表於 2018-3-13 11:46

哦哦  好多明星都單身 唔覺有咩問題
容祖兒肯定唔似得謝安琪初中就拍拖到結婚嘎  都係同一個男人嘎
nonkul

男嘅有黑手 女嘅有黑_

哦哦  好多明星都單身 唔覺有咩問題
容祖兒肯定唔似得謝安琪初中就拍拖到結婚嘎  都係同一個男人嘎 ...
SA弟林 發表於 2018-3-13 12:46

唔好提謝安琪啦
唔提得嫁 佢地好惡嫁

一陣成班人又出泥話你攻擊佢嫁啦

唔好提謝安琪啦
唔提得嫁 佢地好惡嫁

一陣成班人 ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-3-13 12:47

擺到明戀愛 結婚 係謝安琪勝出嘎
連千嬅 陳慧琳 鄭秀文  梅艷芳  王菲  林憶蓮 都唔夠謝安琪咁好戀愛運
nonkul

佢冇公開發表意見就代表唔關佢事?

而且如果你有認真睇呢單新聞既話
「而師兄近年歌影兩忙,唱歌出身的 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-13 12:46

你估個個都係美霏可以咁幸福咁好彩
可以搵到個咁正既老公咩

擺到明戀愛 結婚 係謝安琪勝出嘎
SA弟林 發表於 2018-3-13 12:48

擺到明戀愛 生仔 結婚 係謝安琪勝出嘎

排名不分先後

呢個世界真係好奇妙 同一個城市同一日裡面
你快樂過生日 我拼命去生存
希望今年美祖全派慘情歌橫掃至尊歌最歌最女
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

呢個世界真係好奇妙 同一個城市同一日裡面
你快樂過生日 我拼命去生存
希望今年美祖全派慘情歌橫掃至尊歌 ...
JasOh103 發表於 2018-3-13 12:51

祖祖特登今日爆分手狙擊安琪

祖祖特登今日爆分手狙擊安琪
bagfgfcde 發表於 2018-3-13 12:53

安琪今日咩事??

上次幾位完全錯曬focus。
乜實際上叫唔到屋企人發言,你地就可以assume人地反對?
如果你另一伴同你分手,作出分手既決定推比照顧媽媽,你都覺得呢個理由係bullshit。

*據知,出名侍母至孝的祖兒,有感母親近年身體出毛病,她希望全副心思照顧媽咪,甘願將兒女私情放下。*

生日快樂
屮SiU霖屮 發表於 2018-3-13 12:58

安琪知道祖兒分手 。。對佢有咩影響??

上次幾位完全錯曬focus。
乜實際上叫唔到屋企人發言,你地就可以assume人地反對?
如果你另一伴同 ...
Nathan 發表於 2018-3-13 12:59

1. 「今年37歲的祖兒事業上早已名利雙收,但感情路上卻飽受波折,過去五年跟師兄雖然有快樂時光,但一直有孤身作戰的感覺,即使她付出心機、時間孕育「龍兒戀」,希望得到大家祝福,奈何依然不得要領,愛得辛苦,甚至覺得這段關係令她很攰。事實上兩人由始至終不被睇好,加上一班長輩的壓力,令本來身份懸殊的「龍兒戀」陷入奄奄一息,彌補不到的鴻溝,令兩人愈走愈遠。」
長輩可能包括佢媽媽架喎

2. 係你一開始講拍拖同孝順係兩回事,
人地只係用個例子反駁你講「拍拖同孝順係兩回事」呢個point,
事實上除左屋企人反對、順佢地意而搞到拍唔到拖之外,
佢想多啲時間陪屋企人、冇咁多時間同男友見面
令到感情淡左都好正常
而唔係你所講既拎媽媽做擋箭牌

宣傳個show姐

簽名被屏蔽

1. 「今年37歲的祖兒事業上早已名利雙收,但感情路上卻飽受波折,過去五年跟師兄雖然有快樂時光,但一直 ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-13 13:06

簡單講..呢篇報道唔提照顧佢媽媽...都可以解釋到佢地點解分手..所以我唔明佢媽病左同要照顧佢媽...關分手有咩事?
如果將"佢媽媽反對"..replace "照顧佢媽"..我會理解....

而我講既孝順..係指照顧佢媽...因為我回緊兔兔會員同你...但你地(e.g.屮SiU霖屮) 強行假設孝順係"佢媽唔中意劉生"

LOL

簽名被屏蔽

簡單講..呢篇報道唔提照顧佢媽媽...都可以解釋到佢地點解分手..所以我唔明佢媽病左同要照顧佢媽...關分手 ...
Nathan 發表於 2018-3-13 13:19

照顧媽媽呢到 都係頭先回應左
佢想多啲時間陪屋企人、冇咁多時間同男友見面
令到感情淡左都好正常姐
可能容既價值觀就係重視親情多過愛情
孝順同愛情對佢黎講可能唔係佢呢個事業階段兼顧到既野
所以我唔認為佢係搵理由 我諗好多人都有同感
生活太忙的話就係要有所犧牲

同埋你睇左段野 都見到係有長輩反對
先唔講係咪真係佢媽媽
孝道本身就包含對家中長輩既尊敬
所以你話孝順同愛情完全冇衝突都唔會係啱
上面既會員都只係針對你個假設講

kk8733 發表於 2018-3-13 12:59

搵劉浩龍再合唱滄海遺珠

搵劉浩龍再合唱滄海遺珠
林仔 發表於 2018-3-13 13:31

整個新VERSION??

乞極都乞唔到個女金返黎果d就暗喇 今年繼續乞啦
我們的總和

套用一句常講嘅說話:
Who cares?
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

簡單講..呢篇報道唔提照顧佢媽媽...都可以解釋到佢地點解分手..所以我唔明佢媽病左同要照顧佢媽...關分手 ...
Nathan 發表於 2018-3-13 13:19

先唔講孝順兩隻字明明咁大隻字寫住個順字 我唔明我咁樣get有咩問題

需要更加多時間照顧父母而分開
點都容易解釋過/重要過因為單單父母唔鐘意另一半而選擇分開啦....

講真我真係唔知原來你講既孝順反而係一個更firm其他人更容易明白既point w0r

kk8733 發表於 2018-3-13 12:59

美琪應該唱番首零時十分賀下美祖