返回列表 發帖

[Mar/20/2018] Prologue - Gin Lee (CD + DVD)

歌手:Gin Lee
唱片名稱:Prologue
唱片封面:

推出日期:2018/3/20
唱片類型:CD + DVD

TrackList:
CD
1.天變地變情不變  
2.Falling  
3.潛水  
4.今天終於一人回家  
5.玫瑰的故事  
6.1st Date  
7.下一位  
8.好姊妹  
9.十年如當日  
10.前科  
11.仙境夢遊愛麗絲
12.換季生活  
13.陪襯  
14.我不是你的觀賞魚  
15.默哀   

DVD MV
1.天變地變情不變  
2.Falling
3.潛水
4.今天終於一人回家  
5.玫瑰的故事  
6.1st Date
7.下一位
8.十年如當日
9.我說  
10.我不是你的觀賞魚  
11.如果牆會說話
12.偏偏喜歡你           

附加資料:
限量首批CD日本印製

李幸倪2018全新輯錄選集
首次收錄人氣重唱單曲「天變地變情不變」
個唱前溫習,李幸倪音樂路上多個第一次。環球重金收購GIN早期歌曲版權,
重新勾勒GIN的初熟時代,不能斷捨離的成名曲包括:

第一首流行榜冠軍歌:潛水
第一首優秀選得獎歌:Falling
第一首頒獎禮得獎歌:今天終於一人回家
第一首四台冠軍歌:玫瑰的故事      

CD收錄12首歌曲,分別由Eric Kwok、盧冠廷、唐書琛、周耀輝、馮穎琪、林二汶、
陳永謙、林若寧、黃尚偉、舒文、梁栢堅、頡臣、Jerald Chan、Johnny Yim、Edward Chan等創作人,傾力泡製。DSD Remastering

出處:mini shop
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

第一版BMA有翻印,市面上大把
反而第二版絕咗,炒到好貴
fifty1205 發表於 2018-6-25 13:18

我見過信和13樓隻Ginetic 標$500. 但明明出面全新嘅$100都唔洗

不知舊碟會否捱炒價,想買返Here i come 第一個版
TheOcean 發表於 2018-6-25 05:16

第一版BMA有翻印,市面上大把
反而第二版絕咗,炒到好貴
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

CD warehouse 大吧. 唯一一隻市面上唔見嘅舊碟得 "Gin Lee" 個隻

宜家買都應該仲有 上星期見到信和100蚊唔洗

細聽原來呢張精選好正
將美煎啲快歌收錄曬咁滯
系衰在無環球啲歌啫
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

希望今既入場既人要識哂堆歌先比入

究竟美煎一年可以出幾多隻碟圈錢仲以為佢係蛋記歌手咁出n個版本

好正

Gin Lee Prologue 黑膠唱片
李幸倪2018輯錄選集

李幸倪音樂路上多個第一次,不能斷捨離的成名曲包括:
第一首流行榜冠軍歌:潛水
第一首優秀選得獎歌:Falling
第一首頒獎禮得獎歌:今天終於一人回家
第一首四台冠軍歌:
玫瑰的故事
及「天變地變情不變」

33 1/3.Stereo.Manufactured in EU     限量首批0001 – 0600 獨立編號版
內附250 x 250 mm精美全彩6頁歌詞/照片摺頁

LP Cat. No.: 6765849
Barcode: 00602567658498   

6月25日隆重面世

SIDE A  
1.天變地變情不變  
2.Falling   
3.今天終於一人回家  
4.下一位  
5.好姊妹  
6.陪襯

SIDE B  
1.潛水  
2.玫瑰的故事  
3. 十年如當日   
4. 換季生活   
5. 我不是你的觀賞魚   
6.默哀

發現Track 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15都好好聽
當中1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15好有個 ...
HOTMAN 發表於 2018-6-10 17:31

中毒太深啦~

發現Track 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15都好好聽
當中1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15好有個人風格
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15曲詞超級感人
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15編曲好細膩
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15唱到入心

誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

同鄭瘦文條路好似
一黎就二連銀
好多福音歌+一百毛膠歌

女金指日可待
Depression is co ...
JasOh103 發表於 2018-3-24 13:56

但點解阿堅唔似阿Mi咁瘦重要成個發水麵包咁

好啦 其實呢隻碟真係好差 好難聽

點解無《GT》嘅?
哩首我中意
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

Gin Lee教識左我乜叫真正既 #Donttexthim
多謝你呀 Gin Lee

#不要相信可以拯救上一位
#不要相信可以依靠下一位

好啦 其實呢隻碟真係好神 好好聽

佢佢eric kwok演唱會做嘉賓之前 真係一首佢嘅歌都唔識...入左環球M記日日播,先知道呢個人。
舞來舞去 不日內開始錄音。

我都聽住佢 越聽越大
John 發表於 2018-4-11 00:55

邊度

Live in the moment 作為碟嚟講個concept真係幾完整,唔知會唔會請c君做嘉賓rap呢 ...
newguy 發表於 2018-4-11 01:40

我已經冇研究概念問題,只係覺得好聽,美煎演繹都幾夠多樣化

我最鍾意live in the moment,特別係快歌
lblemon 發表於 2018-4-11 01:33

Live in the moment 作為碟嚟講個concept真係幾完整,唔知會唔會請c君做嘉賓rap呢

我最鍾意beGin
John 發表於 2018-4-11 00:56

我最鍾意live in the moment,特別係快歌

自己就鍾意球記D 歌多D,不過BMA D歌也不錯
lblemon 發表於 2018-3-26 17:11

我最鍾意beGin
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

煎煎睇住我大 我又睇住煎煎大
帥小寶` 發表於 2018-3-28 21:15

我都聽住佢 越聽越大
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

聽聽下覺得自己返到初熟時代咁
上當年升中聽十年如當日
初戀聽1st Date
失戀聽今年終於一人回家
李幸煎帶比 ...
hehehaha 發表於 2018-3-28 20:06

煎煎睇住我大 我又睇住煎煎大
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

聽聽下覺得自己返到初熟時代咁
上當年升中聽十年如當日
初戀聽1st Date
失戀聽今年終於一人回家
李幸煎帶比禾巧多回憶 > .<

唯有用盡銀蛋捧起佢 捧唔起就玩完
帥小寶` 發表於 2018-3-27 22:51

銀蛋+後台=捧起 (e.g. you know who)
銀蛋無後台=捧唔起 (e.g. Gin Lee)
So, Gin Lee, it's time leave HK, byeeeeeeee
默哀 = very appropriate last song on the CD

不如環球收購Gin更早期歌曲版權, 出埋《One & Only》

環球捧佢好似倒米咁,唔續約都回唔到本
阿mark 發表於 2018-3-27 21:38

唯有用盡銀蛋捧起佢 捧唔起就玩完

BMA 時期錄隻 One Shot! 有無見光一日呢

其實環球買左bma歌,係咪想黎緊5年同Gin續約?
Nathan 發表於 2018-3-26 20:29

環球捧佢好似倒米咁,唔續約都回唔到本

聽完隻碟感覺自己falling

Falling真係好好聽
John 發表於 2018-3-19 13:18

1:35-1:36 so sexyyyy
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

雙雙vs今天終於一人回家, 你點簡
Nathan 發表於 2018-3-26 20:32

雙雙 vs 今天終於一人回家 , 選後者

雙雙 vs 玫瑰的故事,選雙雙

1st date vs live in the moment 任何快歌,選後者

lblemon 發表於 2018-3-26 17:11

雙雙vs今天終於一人回家, 你點簡

其實環球買左bma歌,係咪想黎緊5年同Gin續約?

想做一星期Gin Lee打手

24號晚在信和買左, 130蚊, 唔平得過CD 倉好多

WOW
收錄 Gin Lee 未被樂壇污染前既作品
bagfgfcde 發表於 2018-3-14 18:24

講得好都係BMA年代啲歌正啲
轉會後冇首岩聽

琴日聽到有班廣場大媽播住呢隻碟跳老舞

好似真係好賣得...我星期六去銅鑼灣HMV 買埋最後兩隻無貨了

邊到有:/ ? 真心問
俊仔 發表於 2018-3-24 23:55

信和或者女人街威威唱片都有 你可以去搵下

應該出番隻碟叫《鄉音精選》

咁又係丫 前排間唱片鋪播另一隻精選碟 人流勁少

而家狂播Prologue即刻多番d人 ...
HOTMAN 發表於 2018-3-25 14:58

你係咪有陰陽眼...

咁又係丫 前排間唱片鋪播另一隻精選碟 人流勁少

而家狂播Prologue即刻多番d人 ...
HOTMAN 發表於 2018-3-25 14:58

想買但應該賣斷左 咁我唯有等下次