返回列表 發帖

殘渣 - 葉巧琳

單選投票, 共有 39 人參與投票
79.49% (31)
2.56% (1)
7.69% (3)
5.13% (2)
5.13% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 殘渣
主唱: 葉巧琳

派台日期: 2018-3-16

http://www.joox.com/#/single?id=gpHFNE+p_Dr3mKJK89HW9w==

作曲:徐浩
填詞:林寶
編曲:徐浩、黃兆銘
監製:徐浩

哪裡盛況滿載 只得我令風景受害
幸福太多 自有更多渣滓 須倒進海
運氣花光 哪個不材
地老天荒 盼你的慷慨
竟得過你一聲 一生最愛

你快樂我折哀 方知約誓很不現代
甚麼結果 未算白過 垃圾也該珍惜受過青睞
望你跟她 這晚登台
誰又高歌 以淚灌溉的都一概
到某日會花開 會再被愛

殘渣一般都不甘污穢
還望以後 給拋棄過 沒有更醜
給絞碎了 又哪有傷口
喜帖到了 便有因由 慶賀你走
銷毀清理 破壞念記 忘掉邂逅
怎可怨你 贈我這惡咒籍口
誰又高攀過後 做了污垢 還要一直浮游

棄置亦算放開 只不過活不好現在
自貶有方 望你近況 利用我的不安大建高台
盛宴之中 哪個蠢材
陳腐得挑選亦放滿檯 都不愛
眼裡獨見渣滓 你這道菜

殘渣一般都不甘污穢
還望以後 給拋棄過 沒有更醜
給絞碎了 又哪有傷口
喜帖到了 便有因由 慶賀你走
銷毀清理 破壞念記 忘掉邂逅
怎可怨你 贈我這惡咒籍口
誰在舉杯過後 做了污垢 還要一直逗留

我以後會否 假裝一生 不可一世
誰願接受 恭祝過了 別個永久
卑躬會了 直到再得拯救
開心夠了 便叫收留 再待接手
標籤低分 孤雛底細 誰又領受
燈光暗了 便拍手 再去洗手
台上乾杯過後 尚去追究 誰要這份自由

誰又多管翻滾千世萬世 我於背後

係咪確定左佢單飛就係k歌
情感上一定無上隻咁好
其餘不過不失
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

其實連續幾PLUG都幾好LOOP
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

我聽到陽光小姐既
Chrous第一句

好好loop
希望可以大hit !!!
PRINCE MUSIC CHOICE
Ava 糖衣
Joey 女皇
Shiga 為何要我愛上你?:(

一首好舒服嘅k歌,Melody亦都好好聽,幾好loop
無力將天氣逆轉。

咁鬼正既佢D歌
5分for sure
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

樓主抄漏咗最後一句歌詞喎

係咪確定左佢單飛就係k歌
情感上一定無上隻咁好
其餘不過不失
kevinlai1621 發表於 18/3/2018 12:23

佢單飛第一plug唔算K吧
Sony都想出返個K歌女歌手咁

能見度>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>殘渣=神把眼淚留給了人

能見度喺我心目中係神曲
其實佢啲歌唔差幾好loop
但呢條八婆可唔可以唱好啲live
Youtube全部Live都好災難

佢單飛第一plug唔算K吧
Sony都想出返個K歌女歌手咁
XYZZY 發表於 2018-3-19 10:05

可能就係第一plug嘅歌名太騎呢無noise所以先要唱下K歌諗住谷起佢
但,sony啲僅餘quota淨係兩個師兄都唔夠分

但呢條八婆可唔可以唱好啲live
Youtube全部Live都好災難
Frankiekiekie 發表於 2018-3-19 21:45

真心驚。走哂。

前幾個星期偶爾睇到被上一Plug個歌名吸引,然後Loop過不停,點知咁快就出新歌,
呢plug有啲普通,把聲唔太突出。Chrous唔知點解諗起《花無戀》

4分先

能見度>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>殘渣=神把眼淚留給了人

能見度喺我心目中係神曲
其實佢啲歌唔差幾好loop
但呢 ...
Frankiekiekie 發表於 19/3/2018 21:45

前晚既live

前晚既live
XYZZY 發表於 2018-3-26 20:16

"幸福太多/自有更多渣滓/須倒進海"呢句真係世界級..."更多"個"多字"聽到打冷震

"幸福太多/自有更多渣滓/須倒進海"呢句真係世界級..."更多"個"多字"聽到打冷震 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-3-26 20:28

你竟然聽哂。。

可能就係第一plug嘅歌名太騎呢無noise所以先要唱下K歌諗住谷起佢
但,sony啲僅餘quota淨係兩個師兄都唔夠 ...
sunnyay1231 發表於 2018-3-19 23:31

最奇怪係佢第一 plug 孤單的貝多芬 = TVB+新城勁爆勵志‧兒歌榜 #1
能見度 成績 was so poor

評分人數

首歌好好聽

成首歌感覺開始好緊張 把聲好尖 放鬆d會好d

聽左成個月 仲未入到腦 好似未聽過咁 勁啊
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

聲線好易認,而又不斷有易入口情歌,幾好!

首歌 above average, 雖然佢唱 live 好恐怖, 都發下夢希望三台有五甲啦

5分比率好高

chorus尾句完全冇收束ge感覺 碌番入chrous尚可接受

整體黎講拖拍子有D嚴重
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

live 好左 D