返回列表 發帖

未來紀念館 - Robynn & Kendy

單選投票, 共有 63 人參與投票
77.78% (49)
11.11% (7)
3.17% (2)
0.00% (0)
7.94% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 未來紀念館
主唱: Robynn & Kendy

派台日期: 2018-3-16

http://www.joox.com/#/single?id=QBup7cA7rOSg8Y3sgyeQDg==

作曲:Cousin Fung
填詞:林寶
編曲:Cousin Fung、周錫漢
監製:周錫漢

雨夜裡 孩子探索異國
雪地裡 松樹在望星河
誰亦有本地圖未看
這故事裡有沒有你或我

鐵道裡 靈感滲進脈搏
節日裡 人物陸續啟航
誰在耳筒播著情歌
竟不經意共我對準感覺

須觀摩的展覽 世上還多

好想看盡世間每一角
千億千億個地方
隨行程 量度山的厚薄
伴我寫篇詩 繪幅畫 轉送好麼

好想上盡世間每一課
風光風土裡覓訪
人和情 喜怒憂哀與樂
盡量讓那點滴 盡量沒半點錯漏過

赤道裡 農夫對抗暴旱
戰地裡 蝴蝶靜待風和
如若幸福報導無多
把珍惜與片刻的先雕塑

當一位畢加索 再做梵高

好想看盡世間每一角
千億千億個地方
隨行程 量度山的厚薄
伴我寫篇詩 繪幅畫 轉送好麼

好想上盡世間每一課
風光風土裡覓訪
人和情 喜怒憂哀與樂
盡力讓那點滴 盡力讓每點記錄過

就算你跟我 就算你跟我 沒法開拓到豔麗銀河
就算你跟我 就算你跟我 亦也聽說過剩未來沒太多
請記住 把最愛 小心的心內擺放 來日再訪

好想拍下每一個佳作
好好修補那舊房 ( 譜串弦樂 )
如從前 留下真跡厚望
待去給翻新 須保管 都有很多 ( 傳承著寄望 )

好想儲下每一個經過
好好開間紀念館 ( 無懼歷史震盪 )
如文明 經歷得起與落
盡力讓那收穫 盡力讓每點繼續播

曲唔吸引 但編曲同主題都幾好 R&K 個 BRAND 本身打得靚
5 分

世界對我們去得太盡變相呢首唔太承接到
不過都係高質
5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

見到 Cousin Fung 加林寶真係笑出聲

而家Robynn & Kendy個名已經值5分,環球有quota不如爭最易爭嘅組合獎

第 2 段有 d 悶
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

點解唔自己作返呀

希望R&K今年繼續發力
恭喜佢地已經洗甩同悶歌代言人個朵
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

Cf呢個melody叫做ok
編曲歌詞幫左好多忙
好有畫面既歌

尾段太高音 所以聽得幾辛苦
同埋好似長氣左 首歌可以短啲
鍾意個編曲tho!
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

上次無敵個intro就想起it must have been love
今次呢首個intro就似nothing's gonna stop us now

不過都幾好聽

首歌唔算差 (難得CF問題唔大)
但佢地唱到好似吊頸咁 想點

想講張cover勁靚

Cousin Fung = 品質保證
5fun

歌無咩大問題詞ok啦
曲唔算好好好吸引但好過CF九成歌
但上年超過一半啲歌都高質有落差

但個編真係......
Intro段music好八九十年代好老土

評分人數

XYZZY 發表於 2018-3-20 21:31

mv高質 拍得好靚

R&K 唔好咁高質好唔好

呢首都好幸福喎
畀個 5 分鼓勵吓佢哋先
希望今年可以衝擊吓組合獎
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

everyday都想支持Cousin Fung
好聽!

其實係咪同八十年代致敬
啲Styling啲Lighting加埋首歌MV
以為睇緊Call Me By Your Name跳舞嗰Part

btw Robynn好J

呢首都好幸福喎
畀個 5 分鼓勵吓佢哋先
希望今年可以衝擊吓組合獎  ...
616.1314 發表於 2018-3-21 00:37

舊年咁都無三甲真係嬲豬!!!

其實上年起R&K係好發力
可惜4台無視...

耐唔中有人拎黎比較, 個人覺得R&K 正過N年前的夢劇院好多咯

好難喜歡上r&k既歌
但呢首同世界對我們我都鍾意
5分!

耐唔中有人拎黎比較, 個人覺得R&K 正過N年前的夢劇院好多咯
lblemon 發表於 2018-3-22 15:41

大概同意, 夢劇院 D 歌比較校園, 無變化, R&K D 歌比較多元化

聽住遊車河一流

愈聽愈正!
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

心郁想谷呢首十大

原來不算度身訂造,9年前已經寫好demo

高質歌,希望電台開恩,播到冠軍歌
無力將天氣逆轉。

高質歌,希望電台開恩,播到冠軍歌
moxy 發表於 2018-3-29 01:18

希望環球擺多啲錢係佢兩個身上

編曲好老土

2個人加埋把聲都仲係虛 食唔住首歌
----------------------------------
youtube 版個intro 花晒up 過首啦homo
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

一聽就想起”Last Christmas”, 編曲又非常80/90年代,點解環球肯plug這首歌?

呢首真係越聽越正 5分

上年到而家首首都高質
睇下可唔可以趁機食左cas個組合獎

個arrangement 好特别,唱得好,睇好依首有十大及叱咤今年01:00先完場

希望keep住高汁!

上年到而家首首都高質
睇下可唔可以趁機食左cas個組合獎
stephybest 發表於 2018-4-15 02:38

理論上應該組銅無問題  今年RB都10週年 ...要上組銀要睇903取態

首歌好高質,值播到十大。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<