返回列表 發帖
佢同古天樂真係好好朋友,

萬紫千紅當年係小六,睇到海報都知唔會有得去。
青春呀⋯⋯ ...
stone@stone 發表於 2018-3-24 20:44

當年我K2 無得睇演唱會
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

其實開show前我自己有FF過用寒舍開場
然後接一千零一個 塔羅迷 一個人的童話
我覺得咁樣嘅開場好有意境而且一定好夢幻

反ot
冇收稀客 一千零一個呢啲真係嬲到喊

本身我自己就睇倒數場
encore全部大路嘢+cover林憶蓮已經好失望
仲要而家唔收錄返呢幾首我冇得聽嘅
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

我覺得咁樣嘅開場好有意境而且 ...
JayantL 發表於 2018-3-24 21:05

其實本身已經覺得千嬅encore唔民主, 好似joey, hocc, candy個d, 都會問下歌迷想聽咩。如果前一晚encore唱左, 第2晚encore就唔唱, 但千千就唔係差唔多晚晚encore都係個幾首,有歌迷話想聽嬅麗緣, 佢一句話:「賣餅咩!!!」, 就唔唱la, 到人地叫佢唔好唱我等我在佢就真係唔唱, 11場例牌enocre都係個幾味已經唔係咁開心, 好彩係有某d場次有1001, 超齡, single, 多番小小叫做冇咁悶, 其實佢自己都知邊d歌會surprise d gala....而家仲要連小唱既歌都唔收錄, 係米聽黎聽去都係要歌迷聽可惜我是水平座, 野孩子, 同少女的祈禱先叫聽緊楊千嬅(作為die hard fan, 都有小小不滿, 咁難得個show有唱, 但又唔出, 又要等你下次開concert唔知唱唔唱啊)
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

好想聽向左走向右走Live ! 呢個FB post有人列出千嬅d真side track或好少/冇唱過Live嘅歌!
其實mc2有好多 ...
ilovemiriam 發表於 2018-3-24 06:41

佢會唱....至奇
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

我覺得咁樣嘅開場好有意境而且 ...

你的想像很好,但今次321 GO!行好鬼DARK的路線,
呢個咁fancy的一段看來要日後才有可能(也唔肯定佢會唔會再做一PART咁少女的表演),
連第二段「快歌」,最後烈女要戰死,漆黑中唱 洋蔥,
成個SHOW其實好鬼沈重,但我又幾欣賞今次的安排。

其實本身已經覺得千嬅encore唔民主, 好似joey, hocc, candy個d, 都會問下歌迷想聽咩。如果前一晚enco ...
oreo 發表於 2018-3-25 02:38

我覺得今次的ENCORE其實要BALANCE返整個演唱會好多冷門/非大熱歌(親、我的生存、繼續努力、翅膀下、電光、的士、新世紀等等),
不過可能唔少冷門/非大熱歌唔係第一次唱,所以DIE HARD都唔覺得好驚喜。
紅館,再加上11場,代價就係要好好照顧「街客」。
所以我好希望有MC2,雖然都一定唔少「街客」,但歌迷可以期待聽更多MC。
Make it simple.

估計dvd會收錄返single果d掛
都係既,呢個檔期要balance返街客,不過倒數果場唱前塵真係太冷場,同埋倒數果度無乜特別,
如果佢再開唔太希望佢再開倒數場,唔好再就街客la,除非肯唱聖誕禮物先好拎呢個期
希望下次開minor classics2而唔係紅館,再開個台唔好咁hea

我依然唔明白點解咁多人想聽嬅麗緣lol
真心覺得哂quota....

雖然係開11場但係三面台得六千個位,即係等於五場四面台差唔多,LB七場入場觀眾仲多啦!其實今次個rundown都ok,某些非大hit歌連fans都未必鍾意,佢肯堅持唱都係好事,但係出碟就好心照顧下歌迷需要啦!多一兩首encore唔會加大出碟個budget(版權),但係一千零一個 呼吸需要 single可能真係呢世人唯一一次live,你話想完整倒數場rundown唔收其他場次encore,ok,唔該擺埋終極encore兩首歌。
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復 150# electric

你阿媽好好啊,我阿媽只會叫我唔好學人追星追到上腦。

而且edison都真係有上台
你失憶啊?
electric 發表於 2018-3-23 22:46

係咪第四場?

有無人有save千Fa encore提我地ig洗板點唱個段片?
好想睇返
fifty1205 發表於 2018-3-23 23:20

好想睇,之前睇佐,但唔記得佐係邊睇過,依家搵唔返

佢幾時先肯唱小星星
帥小寶` 發表於 2018-3-24 00:38

對上一次唱已經係 LG第四場encore點唱,仲要大半首係fans幫佢唱

我覺得好大機會再開,係千嬅的小成就,一黎唱得好,二來帶動唔少人重視sidetrack,不過到時一定難搶飛 ...
stone@stone 發表於 2018-3-24 08:01

我都覺得佢會再開,有fans問過佢幾時開演唱會,佢話出年 (都係聽下算)
但如果係出年開,咁後年開25週年又好似開得太密
好驚又係保險狗贊助,到時又係買唔到霏  

唔知道今次live cd,有无修过音,希望好似lb咁,突出下D编曲嘅华丽。。。
kenny211 發表於 2018-3-24 11:26

lb幾乎冇乜點執過D音喎,D噴mic聲超明顯
寰亞一向Live CD既收音都好垃圾,唔好抱太大期望

我覺得咁樣嘅開場好有意境而且一定好夢幻

反ot
冇收稀客 一千零一個呢啲真係嬲到喊

本身我自己就睇倒數場
encore全部大路嘢+cover林憶蓮已經好失望
仲要而家唔收錄返呢幾首我冇得聽嘅

呢個開場我地ff下就好喇,開MC 2.0佢都未必會咁做

點解個個都好憎前塵架

可能我本身又係蓮粉加本身又好鍾意首歌,而瑞瑞又唱得幾好,我收晒貨喎

但一諗起隔一日既1/1有美債又有1001而佢 Live CD唔收錄埋就好唔甘心

其實本身已經覺得千嬅encore唔民主, 好似joey, hocc, candy個d, 都會問下歌迷想聽咩。如果前一晚encore唱左, 第2晚encore就唔唱, 但千千就唔係差唔多晚晚encore都係個幾首,有歌迷話想聽嬅麗緣, 佢一句話:「賣餅咩!!!」, 就唔唱la, 到人地叫佢唔好唱我等我在佢就真係唔唱, 11場例牌enocre都係個幾味已經唔係咁開心, 好彩係有某d場次有1001, 超齡, single, 多番小小叫做冇咁悶, 其實佢自己都知邊d歌會surprise d gala....而家仲要連小唱既歌都唔收錄, 係米聽黎聽去都係要歌迷聽可惜我是水平座, 野孩子, 同少女的祈禱先叫聽緊楊千嬅(作為die hard fan, 都有小小不滿, 咁難得個show有唱, 但又唔出, 又要等你下次開concert唔知唱唔唱啊)

都係樓上D人講咁,佢本身個show既regular rundown已經好side好大膽,佢自己都問fans係咪訓著佐
如果encore唔唱返幾首big hit,真係好難balance返班街客,加上個期係聖誕跨年,都係要熱鬧喜慶氣氛行先

其實睇返佢11晚encore,已經唱佐以下20首歌
缺陷美 / 煉金術 / 閃靈 / 野孩子 / 假如讓我說下去 / 少女的祈禱 / 一二三三二一 / 勇 / 稀客 / Last Xmas / 再見二丁目 / 抬起我的頭來 / 好不容易遇見愛 / 最好的債 / 呼吸需要 / 超齡 / 前塵 / Single / 姊妹 / 一千零一個 /

除佐每晚都有既缺陷美,同一二三三二一 (一首本身有plug過但相信唔係die hard都未必識,一首係全新從來未唱過既歌),呢樣又係好大膽
仲有假如讓我說下去,少女的期待,野孩子呢幾首,真係太hit,鐵膽黎,佢留返encore唱已經算好好
其餘個d都係每晚間住咁出,可能就係咁先顯得矜貴

估計dvd會收錄返single果d掛
都係既,呢個檔期要balance返街客,不過倒數果場唱前塵真係太冷場,同埋倒數果度無乜特別,
如果佢再開唔太希望佢再開倒數場,唔好再就街客la,除非肯唱聖誕禮物先好拎呢個期
希望下次開minor classics2而唔係紅館,再開個台唔好咁hea
joshua 發表於 2018-3-25 08:16

倒數個flow真係好怪
不過我事後問返好多睇過其他歌手跨年場既frd都話係咁
個flow好難順,一黎要就返個時間,一唔小心就會超時,二黎歌手壓力真係好大

我反而好想佢開返次四面台既聖誕跨年show喎,做一個好似LB咁 major + minor都可以平衡到,又有氣氛既聖誕跨年show

之前睇ig/fb/weibo 好多人讚個枱,燈光,visual effect好靚好震撼
心諗,個枱咁hea,燈光都只係算ok,都唔夠LB靚同震撼
係visual effect整得幾好幾靚,但又衰在坐側田位好多地方都睇唔到

雖然係開11場但係三面台得六千個位,即係等於五場四面台差唔多,LB七場入場觀眾仲多啦!其實今次個rundown都ok,某些非大hit歌連fans都未必鍾意,佢肯堅持唱都係好事,但係出碟就好心照顧下歌迷需要啦!多一兩首encore唔會加大出碟個budget(版權),但係一千零一個 呼吸需要 single可能真係呢世人唯一一次live,你話想完整倒數場rundown唔收其他場次encore,ok,唔該擺埋終極encore兩首歌。
黃家正 發表於 2018-3-25 09:57

傻喇,正三面台點會淨係得6000千個位,報紙都話8000個,我自己數過美瑞個個係8400個位
不過佢都係第一次開正三面台,算喇,希望下次唔好再黎三面台,鑽石三面都唔好

我依然唔明白點解咁多人想聽嬅麗緣lol
真心覺得哂quota....
matthewyky 發表於 2018-3-25 09:25

我直頭覺得係又悶又難聽歌詞又堆砌,聽佐咁多年都覺得係

我直頭覺得係又悶又難聽歌詞又堆砌,聽佐咁多年都覺得係
Jacz 發表於 2018-3-25 20:26

我都覺 明明就係為堆砌而堆砌
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

對上一次唱已經係 LG第四場encore點唱,仲要大半首係fans幫佢唱
Jacz 發表於 2018-3-25 19:41

2014拉闊有唱
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

傻喇,正三面台點會淨係得6000千個位,報紙都話8000個,我自己數過美瑞個個係8400個位
不過佢都係第一次 ...
Jacz 發表於 2018-3-25 20:24

點數
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

上次 903 live 同羅力威/pongpong/許庭鏗有唱呀
個cd 歌 list 真係貧乏到喊
連我咁期待佢出 cd 都覺得好 sad 呀個 list

2014拉闊有唱
fifty1205 發表於 2018-3-25 20:36
係喎,唔記得佐

上次 903 live 同羅力威/pongpong/許庭鏗有唱呀
連我咁期待佢出 cd 都覺得好 s ...
mix_nzi 發表於 2018-3-25 20:39

對住張seating plan逐個逐個數

其實本身已經覺得千嬅encore唔民主, 好似joey, hocc, candy個d, 都會問下歌迷想聽咩。如果前一晚enco ...

佢今次咁趕做個show,好多歌都無準備
是旦up首歌叫佢唱,佢邊敢應承

尤其嬅麗緣首詞咁難記

連我咁期待佢出 cd 都覺得好 s ...
mix_nzi 發表於 2018-3-25 20:39

冇乜意欲買呀真係,除非佢會出 2nd Edition 加返D歌喇

佢今次咁趕做個show,好多歌都無準備
是旦up首歌叫佢唱,佢邊敢應承

尤其嬅麗緣首詞咁難聽 ...
Nathan 發表於 2018-3-25 20:40

最緊要係佢同時接佐兩個大show黎做,仲要係隔得一個月

對住張seating plan逐個逐個數
Jacz 發表於 2018-3-25 20:40

你係咪太得閒無野做

你係咪太得閒無野做
wchild 發表於 2018-3-25 22:21

me太掛住美瑞了個排

me太掛住美瑞了個排
Jacz 發表於 2018-3-25 22:42

雖然個 list 太 sad 但真係超掛住楊小姐所以都係會衝去買  
希望下次 live 會有其他 minor classics la其實佢唱咩歌 (佢自己既歌) 我都想聽
其他人既歌就一般般

li 次 concert 最震撼都係佢度力
同埋真係有 d diva 既感覺 LOL

...
好掛住楊小姐你幾時先會再出現
同埋銀髮係好型但我都好掛住紫髮/無咁型既你呀

回復 175# Jacz

寫個服字俾你!上次LG唱小星星係我睇果場,仲有紅館版木偶奇遇記聽

我都覺得佢會再開,有fans問過佢幾時開演唱會,佢話出年 (都係聽下算)
但如果係出年開,咁後年開25週年又 ...
Jacz 發表於 2018-3-25 19:43

我總覺得年尾會有大PROJECT,只能說希望TVB齣劇唔會CHUR乾佢。
25周年係咪一定有呢?我覺得好睇佢個狀態同檔期,我覺得佢唔會為左紀念25而一定開紅館,
佢對自己的要求愈來愈高。

我總覺得年尾會有大PROJECT,只能說希望TVB齣劇唔會CHUR乾佢。
25周年係咪一定有呢?我覺得好睇佢個狀態 ...
stone@stone 發表於 2018-3-26 19:23

可能以前既佢 太hea

自從AAL 佢既live 無乜邊次跌watt (計大show)

雖然個 list 太 sad 但真係超掛住楊小姐所以都係會衝去買  
希望下次 live 會有其他 minor classics la其實佢唱咩歌 (佢自己既歌) 我都想聽
其他人既歌就一般般

li 次 concert 最震撼都係佢度力
同埋真係有 d diva 既感覺 LOL

...
好掛住楊小姐你幾時先會再出現
同埋銀髮係好型但我都好掛住紫髮/無咁型既你呀
mix_nzi 發表於 2018-3-26 11:24

我要睇下佢個包裝同入面D相同個收音係點先決定買唔買

佢用返義氣腔唱歌真係十級正,首歌原本既feel即刻出晒黎

其實佢LB開始我已經覺得有壓台感好佐好多,同埋今次個頭其實幾Diva feel幾適合舞台,
但演唱會完佐個頭即刻變得好柒好肉酸,同演唱會個個頭好似兩個唔同既頭咁

回復  Jacz

寫個服字俾你!上次LG唱小星星係我睇果場,仲有紅館版木偶奇遇記聽 ...
黃家正 發表於 2018-3-26 17:42

我都係睇個場,仲有同Jason合唱小飛俠

25周年係咪一定有呢?我覺得好睇佢個狀態同檔期,我覺得佢唔會為左紀念25而一定開紅館,
佢對自己的要求愈來愈高。
stone@stone 發表於 2018-3-26 19:23

簽佐丁生我都覺得佢今年一定會搞D野,但會唔會係拍電影?

我覺得25週年係一定會有演唱會喎,但係咪紅館就唔敢包,覺得佢自從LB既成功之後佢對自己信心大佐,同埋好似幾enjoy開show

可能以前既佢 太hea

自從AAL 佢既live 無乜邊次跌watt (計大show)
wchild 發表於 2018-3-26 20:14

把聲最靚都係321Go!

近年千嬅Live好聽過CD ver...感情表達得好好...我會買

近年千嬅Live好聽過CD ver...感情表達得好好...我會買
Nathan 發表於 2018-3-26 23:12

老實講瑞瑞今次把聲真係好好

我要睇下佢個包裝同入面D相同個收音係點先決定買唔買

佢用返義氣腔唱歌真係十級正,首歌原本既feel即刻出 ...
Jacz 發表於 2018-3-26 22:55

見到你明明死忠都唔知買唔買,真係想起「忠心觀眾發難道就似每晚過關就似永遠上班」。

頭髮問題,一來部份黑左,二來本身你睇個SHOW有舞台燈,當然好有分別啦~

簽佐丁生我都覺得佢今年一定會搞D野,但會唔會係拍電影?

我覺得25週年係一定會有演唱會喎,但係咪紅館就 ...
Jacz 發表於 2018-3-26 23:01

你唔買佢既碟,無BUDGET做下個大騷啦。

不過佢都係第一次 ...
Jacz 發表於 2018-3-25 20:24

有無扣到黑布位即43同66段d黑布位?

拉闊,細show同d私人show有唱既

我都覺 明明就係為堆砌而堆砌
帥小寶` 發表於 2018-3-25 20:28

咪係,隻歌又唔流暢,寧願聽色惑、啦啦誇啦啦甚至不認不認還需認都咪唱呢隻

回復 194# joshua

啦啦誇啦啦好聽wor 好洗腦 仲係903冠軍歌!

Nathan 發表於 2018-3-26 23:12

以前都會因為 d 人點講佢為佢擔心
li 兩次聽 live 真係好舒暢
每首歌重新演繹好正又唔會過左氣

我發現佢有 d 複雜 d 既歌通常要唱到第二次大型既 live 就會做得完善
上次翅膀下的風同火鳥都收貨既(主要做係冇咩力,不過個陣又覺得可能 d 字太密真係冇辦法)
點知今次又做得好好 wor

同埋佢要努力 d 出多 d 高質又有型既 studio 歌 lor

可能以前既佢 太hea

wchild 發表於 2018-3-26 20:14

睇返岩岩出道佢 d live 其實冇咁衰 LOL
係冇當年身邊某 d 人咁勁
不過都 okay geh

我直覺覺得佢係開始拍多左電影/用 d stylistic 既方法唱歌/學唱歌學唔到個真係幫到佢既方法所以...

把聲最靚都係321Go!
Jacz 發表於 2018-3-26 23:04

冇病一定好聲 d LOL
balance 都做得好 d
L&G 可能新婚呢 咩歌都係好 sweet LOL
LB 都好好,不過個 live cd version take 左爛聲既日子我真係
估唔到楊小姐咁 keep 到把聲呀今次
唔好計今次三面台少左位,佢係堅唱左 11 場
11 場真係叻叻豬
回復  joshua

啦啦誇啦啦好聽wor 好洗腦 仲係903冠軍歌!
黃家正 發表於 2018-3-27 06:26

我覺得啦啦誇啦啦個曲+編曲都幾有型
係個詞重覆多 d jeh

我都麻麻嬅麗緣
雖然睇得出填詞既都要放好多心機落去
同埋好似係 fans 黎?!
不過你見 d 人狂嗌楊小姐咁耐都一句都冇唱過就知佢無興趣啦

我都麻麻嬅麗緣
雖然睇得出填詞既都要放好多心機落去
同埋好似係 fans 黎?!
不過你見 d 人狂嗌楊小姐咁耐都一句都冇唱過就知佢無興趣啦
mix_nzi 發表於 2018-3-27 06:47

我成日都覺得到嬅麗緣如果係千嬅做監制的年代,係唔會收貨,會彈稿。

听日出碟啦……今日仲唔拍123321 cd version宣传下吗?
录咗都两个星期啦……
希望今晚12点itunes准时有
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

以前都會因為 d 人點講佢為佢擔心
li 兩次聽 live 真係好舒暢
每首歌重新演繹好正又唔會過左氣

我發現 ...
mix_nzi 發表於 2018-3-27 06:47

但我幾鐘意嬅麗園wor

但我幾鐘意嬅麗園wor
wchild 發表於 2018-3-27 08:39

其實我都覺得ok