返回列表 發帖
有冇人覺得前塵好似藍與黑?

有冇人覺得前塵好似藍與黑?
electric 發表於 2018-3-30 00:25

今日先聽番藍與黑 林夕真係好癲
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

佢仲話31號個場先貫徹成個show啊精神 如果唔出31號就無意思...
企到咁硬,Single 一千零一個無希望啦{:1 ...
fifty1205 發表於 2018-3-29 14:52

歪理, 我完全唔接受佢呢個講法
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

回復 401# electric

藍與黑 曲詞都好indie 正好多
舞來舞去 不日內開始錄音。

oreo 發表於 2018-3-30 02:21

佢好識兜

回復  electric

藍與黑 曲詞都好indie 正好多
黃家正 發表於 2018-3-30 04:12

咁梗係好過前塵啦

oreo 發表於 2018-3-30 02:21

錦另一個睇法係倒數既概念都係佢而黎揀個真倒數入  dvd 都好合理既
況且今次仲要咁難買飛
有 d fans/想聽演唱會既人可能真係買唔到飛 le

其實依家既楊小姐都係楊小姐
可能佢 fight 左好耐先唔要尾場
雖然我都好希望佢 at least cd 可以入其他場
亦都唔明點解成日都揀同一日 d 錄音唔可以揀咁多場最好個條合拼
但係 li 個都係 佢既 concept
唔係時時都可以 fight 到 你收錄幾多 既
由其是佢已經無 mgt 約

作為 fans 總有願望
但係我地夢想既 concert 亦有街客睇
每一個買飛入場 (okay, 有d人唔係買)既觀眾都好重要既
有校歌好正常

放煙花同新世紀福音戰士好正

最後的歌 森美段野好正

原來丁生都話千嬅唔arm咁高音
其實丁生真係一個好好好好嘅人

佢好識兜
electric 發表於 2018-3-30 06:13

做佢死忠要成日包容佢架

electric 發表於 2018-3-30 20:40

近十年live好左,丁生都有功勞
唔比千嬅飲凍野/夜訓,又一齊做運動

千嬅知高音唔岩佢,但佢間唔中又想挑戰

做佢死忠要成日包容佢架
wchild 發表於 2018-3-31 12:17

除非佢吸毒賣淫,無乜野會包容唔到

其實DVD會唔會係加埋平安夜/尾場啲encore?我記得當時好刻意呢兩場encore啲衫係一樣㗎喎。

其實DVD會唔會係加埋平安夜/尾場啲encore?我記得當時好刻意呢兩場encore啲衫係一樣㗎喎。 ...
Serendipity 發表於 2018-3-31 13:48

我都係咁諗 尾場專登著海膽裙出場

其實丁生都好好好好好丁

講起高音 其實千嬅今次高音刺耳既問題係好左
之前唱數你同洋蔥呢d so called 唔低音既歌,其實d 高音係幾un 耳
唔係話佢唱唔岩個音準,係粒音唔圓滑
321 呢個演唱會明顯係有進步到
不過中低到中高音真聲既千嬅先係最殺食
好似自由行同最後的歌,今次真係勁好聽

唔怪得知唔唱好不容易遇見愛

回復 419# 帥小寶`

擁有海一首都無唱....

回復  帥小寶`

黃家正 發表於 2018-3-31 18:59

有唱,不过系部分场次.
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

其實DVD會唔會係加埋平安夜/尾場啲encore?我記得當時好刻意呢兩場encore啲衫係一樣㗎喎。 ...
Serendipity 發表於 2018-3-31 13:48

千嬅ig講明dvd都係31嘅果場

我睇完千嬅個ig live之後,我覺得今次係佢一意孤行只放31號落碟,即係我地講乜都冇用架啦,除非佢今次隻碟唔好賣,賴鑊甘先識死架啦,唉

回復  帥小寶`

黃家正 發表於 2018-3-31 18:59

有唱過 好不容易 同 最好的債 呀

今日先聽番藍與黑 林夕真係好癲
帥小寶` 發表於 2018-3-30 00:50

我既all time favourite top 3 黎 呢首

好奇怪 現場睇佢唱快歌唔大問題 但次次入碟都嚴重唔夠氣

呢期大愛亦舒說

基本唔係聾既都知佢聲低簿,唔岩太高音
尤其佢已經唱唔返華星個個少女文青indie既腔

係唔知佢amusic打後個幾年點解要飆高音,直至擁有海隻碟有幾首歌都仲係  

近十年live好左,丁生都有功勞
唔比千嬅飲凍野/夜訓,又一齊做運動

千嬅知高音唔岩佢,但佢間唔中又想挑 ...
Nathan 發表於 2018-3-31 12:53

佐運動真係幫佐佢好多
LB個次唔知係咪佢減肥減得太勁,搞到好易病 (懷疑美祖1314都係同一情況)
佢今次冇減得咁勁,但係體能反而好佐,冇病到同埋好夠氣,高音位好輕易就上到去,尾音都可以拖得勁長

我睇完千嬅個ig live之後,我覺得今次係佢一意孤行只放31號落碟,即係我地講乜都冇用架啦,除非佢今次隻碟 ...
膠膠 發表於 2018-3-31 19:41

難得今次唱得咁好
罷買  
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好奇怪 現場睇佢唱快歌唔大問題 但次次入碟都嚴重唔夠氣

呢期大愛亦舒說 ...
賴爽 發表於 2018-3-31 20:04

亦舒說 係die hard心目中既top 10 side track 黎
有幸係Minor Classics聽到佢唱呢首

有唱過 好不容易 同 最好的債 呀
Jacz 發表於 2018-3-31 20:00

因為我睇果場 即係出碟果場無,所以比我忽略左

最後的歌+自由行真係好好J
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

好鬼正 係楊千嬅唱得最好既一次!!

最後的歌+自由行真係好好J
JayantL 發表於 2018-3-31 23:26
做咩要J漏數你

我睇完千嬅個ig live之後,我覺得今次係佢一意孤行只放31號落碟,即係我地講乜都冇用架啦,除非佢今次隻碟 ...
膠膠 發表於 2018-3-31 19:41

大家照做野炸佢全家ig微博la

佢仲話31號個場先貫徹成個show啊精神 如果唔出31號就無意思...
企到咁硬,Single 一千零一個無希望啦{:1 ...
fifty1205 發表於 2018-3-29 14:52

其實加隻BONUS TRACK 咪得LAW~~

做咩要J漏數你
Jacz 發表於 2018-4-1 01:26

今次演唱會嘅數你
係我聽數你以來最鍾意嘅一個version
從來都冇試過咁鍾意呢隻歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

大家照做野炸佢全家ig微博la
joshua 發表於 2018-4-1 01:41

係咪要做野? 係就吹雞架喇

kenny1102 發表於 2018-4-1 01:41

咪係,買多兩首歌既版權都唔係好過份啫
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係咪要做野? 係就吹雞架喇
Jacz 發表於 2018-4-1 01:52

算啦 講到咁堅定 無彎轉架啦
同埋呢個時候應該剪好哂片準備印碟 寰亞唔會理你 lol
Btw 成日集體炸佢全家ig呢招唔應該濫用
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

算啦 講到咁堅定 無彎轉架啦
同埋呢個時候應該剪好哂片準備印碟 寰亞唔會理你 lol
Btw 成日集體炸佢全家i ...
fifty1205 發表於 2018-4-1 02:16

bluray 未出,都仲有機

講起高音 其實千嬅今次高音刺耳既問題係好左
之前唱數你同洋蔥呢d so called 唔低音既歌,其實d 高音係幾un ...
victor1991415 發表於 2018-3-31 16:47

但今次都仲有少少wo

唔明點解火鳥要升key
原key d好聽既中低音無晒

kenny1102 發表於 2018-4-1 01:41

佢今次個理由簡直打橫黎,乜L野倒數精神concept所以剩係收錄倒數場,世界上有樣野叫bonus track,佢上次LB dvd都係咁出啦,完全唔知佢想點。。。
其實如果佢真係完整收錄倒數場入埋煉金術同姊妹應該少好多人嘈,佢而家個tracklist係直頭hea。。。。但街客係唔會有感覺架,會照買,得fans先會care....
炸佢ig weibo我見大家都係得個講字,冇領頭人唔得既,同埋成日出呢招會好令人反感,我覺得大家今次硬食算啦,一係就計劃得好啲先炸佢ig。。。。。

今次演唱會嘅數你
係我聽數你以來最鍾意嘅一個version
從來都冇試過咁鍾意呢隻歌 ...
JayantL 發表於 2018-4-1 01:42

其實數你所有live都好好聽
得cd version唔好聽

回復 444# electric

你唱應該最好聽

其實數你所有live都好好聽
得cd version唔好聽
electric 發表於 2018-4-1 05:40

萬紫千紅呢?

萬紫千紅呢?
wchild 發表於 2018-4-1 06:37

唔係講笑
我真係聽萬紫千紅果陣果陣愛上首歌嘅
我至今都覺得果個version最好聽

第一隻碟係咪所有講嘢都cut曬

唔係講笑
我真係聽萬紫千紅果陣果陣愛上首歌嘅
我至今都覺得果個version最好聽 ...
electric 發表於 2018-4-1 09:08

開大有無唱過?

聽左好多次最正係 放煙花/最後的歌/自由行/的士司機/手信/小城/電光幻影/新世紀/火鳥/我的生存/我係我/123321, 最LOOPABLE