返回列表 發帖
千千自己俾錢買啦好無
帥小寶` 發表於 2018-3-22 21:29

其實我覺得CD同DVD好大機會係唔同PLAYLIST,
即使係CD文案如此,去到出DVD,文案可以FINETUNE  
CD以跨年場作為留念,唔加其他場的歌,其實幾好呀,係千嬅第一個跨年,一個無添加,完整的紀錄。

DVD有幾齊就真係要觀望。
Make it simple.

回復  stone@stone

咁就要完整收錄倒數場啦,包括真encore嘅煉金術 姊妹
黃家正 發表於 2018-3-22 23:46

你岩。尤其套全紫衫褲真係唔出得街,應該出VOCAL算。

美瑞ig最近forward佐阿于post既mc水花鏡月既片
阿carl有留言話 I seriously think we can do it again ...
Jacz 發表於 2018-3-23 18:07

我覺得好大機會再開,係千嬅的小成就,一黎唱得好,二來帶動唔少人重視sidetrack,不過到時一定難搶飛到核爆。

我記得尾場古天樂有上去真係dump腸粉㗎
electric 發表於 2018-3-23 11:26

佢同古天樂真係好好朋友,

萬紫千紅當年係小六,睇到海報都知唔會有得去。
青春呀⋯⋯

其實開show前我自己有FF過用寒舍開場
然後接一千零一個 塔羅迷 一個人的童話
我覺得咁樣嘅開場好有意境而且 ...
JayantL 發表於 2018-3-24 21:05

你的想像很好,但今次321 GO!行好鬼DARK的路線,
呢個咁fancy的一段看來要日後才有可能(也唔肯定佢會唔會再做一PART咁少女的表演),
連第二段「快歌」,最後烈女要戰死,漆黑中唱 洋蔥,
成個SHOW其實好鬼沈重,但我又幾欣賞今次的安排。

其實本身已經覺得千嬅encore唔民主, 好似joey, hocc, candy個d, 都會問下歌迷想聽咩。如果前一晚enco ...
oreo 發表於 2018-3-25 02:38

我覺得今次的ENCORE其實要BALANCE返整個演唱會好多冷門/非大熱歌(親、我的生存、繼續努力、翅膀下、電光、的士、新世紀等等),
不過可能唔少冷門/非大熱歌唔係第一次唱,所以DIE HARD都唔覺得好驚喜。
紅館,再加上11場,代價就係要好好照顧「街客」。
所以我好希望有MC2,雖然都一定唔少「街客」,但歌迷可以期待聽更多MC。

我都覺得佢會再開,有fans問過佢幾時開演唱會,佢話出年 (都係聽下算)
但如果係出年開,咁後年開25週年又 ...
Jacz 發表於 2018-3-25 19:43

我總覺得年尾會有大PROJECT,只能說希望TVB齣劇唔會CHUR乾佢。
25周年係咪一定有呢?我覺得好睇佢個狀態同檔期,我覺得佢唔會為左紀念25而一定開紅館,
佢對自己的要求愈來愈高。

我要睇下佢個包裝同入面D相同個收音係點先決定買唔買

佢用返義氣腔唱歌真係十級正,首歌原本既feel即刻出 ...
Jacz 發表於 2018-3-26 22:55

見到你明明死忠都唔知買唔買,真係想起「忠心觀眾發難道就似每晚過關就似永遠上班」。

頭髮問題,一來部份黑左,二來本身你睇個SHOW有舞台燈,當然好有分別啦~

簽佐丁生我都覺得佢今年一定會搞D野,但會唔會係拍電影?

我覺得25週年係一定會有演唱會喎,但係咪紅館就 ...
Jacz 發表於 2018-3-26 23:01

你唔買佢既碟,無BUDGET做下個大騷啦。

我都麻麻嬅麗緣
雖然睇得出填詞既都要放好多心機落去
同埋好似係 fans 黎?!
不過你見 d 人狂嗌楊小姐咁耐都一句都冇唱過就知佢無興趣啦
mix_nzi 發表於 2018-3-27 06:47

我成日都覺得到嬅麗緣如果係千嬅做監制的年代,係唔會收貨,會彈稿。

痴線架,洗唔洗咁好聽
Jacz 發表於 2018-3-28 02:41

今次的快歌編得好好聽,下次MC不如有一PART係快歌,但千嬅一枝MIC STAND全力唱好佢,成個畫面應該好鬼型。

呢幾日好唔開心, 頂唔住買左, $125
係屋企聽, 數你開始個幾首中女失戀歌,真係喊左出來 ...
gordon0807 發表於 2018-3-28 21:42

BIG HUG,用音樂擦乾淚水。

佢自己都話1001成日都有人叫佢唱,好心唱完第一場就唱多幾場喇
睇係1號個場既震撼大合唱,尾場咁都唔唱多 ...
Jacz 發表於 2018-3-29 01:44

尾場余文樂同多謝團隊用左好時間,
其實好多時候尾場都因為要多謝/嘉賓而燒左D唱歌的機會,
ALL:古仔慶生
L&G:校長做嘉賓(WTH)
LB:林海峰TALKSHOW
睇得尾場真係要有心理準備。

親直頭好過cd version太多,冇佐d姣音,又用岩key
我覺得最昇華佐既係 數你,原本係怨婦十大,今次竟然變 ...
Jacz 發表於 2018-3-29 01:59

沒想過數你都係怨婦,睇歌詞,唔係SWEET SWEET歌咩?

Jazz, Bossa Nova 個D?
Jacz 發表於 2018-3-29 02:46

將小城變快歌,會成為抬起我的頭來2.0
-  - 勁唔喜歡LB將佢變跳舞台,痴線

數你好似係講對老人家嘅故事㗎
electric 發表於 2018-3-29 07:11

印象中一個婆婆看著老伴的感覺/故事,
但應該是一種對所愛的珍惜/捨不得,
應該算不上是慘/怨婦?

當年唔夠快歌既時候係當快歌(?)
mix_nzi 發表於 2018-3-29 06:32

追返,萬紫千紅已經將佢編快左,但都未係變做快歌,
L&G 都係ROCK,
係 LB竟然好過份地將佢變做跳舞的一部份,
AAL的才是呢首歌應有的質感。

其實呢種感覺真係好慘
成日唔知幾時離別咁
electric 發表於 2018-3-29 07:52

我明白你(地)點解覺得慘,
但其實正如一二三三二一,
生命在倒數啦。

BTW,點解好似無咩人想聽 集體回憶,
我成日覺得當年黎明指導下,編曲娘到RUIN左首曲同份詞,
我成日覺得 集體回憶起擺入紅館會好有感覺
尤其又過左十年 而千嬅唱歌又穩定左好多
重新編過個曲(幻想華麗弦樂)加靚靚VISUAL

我們同渡蒼海 看著時代不在 前塵全被覆蓋 何以固執不改

睇下美祖
出dvd都係蛋記好
抵食夾大件
兩隻碟係成個演唱會 第三隻碟係所有場數encore
邊似得寰亞有時連啲重 ...
JayantL 發表於 2018-3-29 16:56

好難直接比較,因為EGG有曬JY所有歌的版權,出多一隻碟的額外成本好低,
大家一路話好想要的一千零一個,SINGLE,都唔係寰亞。

但我都失望

華星歌版權寰亞都有咩?
gooloo 發表於 2018-3-29 18:27

有,寰亞即東亞,當年買左華星,包括所有版權。(我印象中)

其實今次CD好多歌唔少都係新藝寶(野/水/假/熱/勇)或金牌(小城/烈女/自由/的士/電光/生存),

寰亞未必有咩肉食。

咁BIG HITS D RIGHT會唔會轉會果陣一次過買斷?
電光 的士果堆就mc果陣買左
淨番真係1001未唱過
連我是羊 ...
艾石仔 發表於 2018-3-29 19:09

如果我係新藝寶/金牌,版權一定同你逐次清,
買斷價亦應該好高,唔知亞有沒有咁做。

發行 同 版權持有人 應該係兩回事?
正如之前華星無發行唱片,無新制作,但一直保留版權部。

其實講咁多,我係好想講,
肯出實體/現場錄音產品已經好唔容易,
涉及的成本,尤其版權係可以好高。
但當然我好想有Single

=  = 換咁多件衫黎做咩
估唔到連唯一嘉賓M.R. 都無
係咪應該要感恩仲有making of?

笑左, 個 ON9又走入黎踩場
咁都可以讚佢嘔像, 真心核突
---------------------------------
可能我真係大期 ...
Kyle_ 發表於 2018-4-13 20:35

agree,
唔係親生女,千嬅都好難FIGHT到D咩,
今次都咁,
就算真係有MC2, 都可能唔出CD/DVD。

咁我又唔係要佢覆啲閙佢的fans
咁我亦冇權控制佢點玩IG
但我覺得佢可以唔應個個fans囉
佢咁做即係摑左同 ...
膠膠 發表於 2018-4-23 00:10

無follow開,但千嬅的原文回覆係"thanks for his(your) understanding"?
如果係,其實真係好客套的回應,
唔等於佢唔認同/唔覺得今次DVD質素無問題。
我覺得唔應該過份解讀一個回應。

08年tvb個獎仲含金量好高
真心唔覺佢a記時期有你地講得咁差
lemontea1069 發表於 2018-4-24 00:48

如果唔計終極擺明HEA唱的《原來過得很快樂》(唱片),
如果唔計當中近乎亂唱/亂來的 你幸福嗎/藍風箏/孖公仔/圓月,
如果唔計佢入A MUSIC前 自己監制的3大唱片(電光/SINGLE/UNLIMITED),
如果唔計佢華星時期做到的獨特的少女文青風,
如果唔計佢新藝寶時期主流/非主流的完美平剩,
如果唔計佢係楊千嬅,
AMUSIC果3年的作品都入得口既。

AMUSIC真係買一次唱片碎心一次,心痛楊千嬅被人⋯⋯ T^T
絕對係黑歷史!
當然入面有D歌徹底rearrange過會可以接受。

我已經唔EXPECT D 咩啦
wchild 發表於 2018-4-26 15:21

但呢間唱片公司真係令人十萬個不解,
而假如千嬅唱下去,都應該係同佢合作,
唔知歌迷要嬲幾多次

真架?原來過得很快樂曲真心不好聽,仲話再見二丁目續集,如果係曲續集真係差好遠,全碟除了真命天子無一 ...
iamsingingwong 發表於 2018-4-26 21:56

真係賣得好??係咪好多JY FANS買來恥笑,換了是我我一定會咁做。

我反而好想知林夕聽到 你幸福嗎/捉伊人/孖公仔, 當刻的即時反應是甚麼。

小星星同第5 PART 都無關係
火鳥- 浴火重生
嬅存 - 多謝家人
飛女 - 多謝丁生
親 - 送比個仔
我 ...
wchild 發表於 2018-4-27 11:04

我覺得這段,可以說是烈女戰死,誓言不再愛不再流淚(洋蔥)後,看開決定將怨恨拋進熔爐重生(火鳥),重新投入生活(我的生存之道),到終於修成正果(飛女正傳,楊千嬅說過她期待的是飛女轟烈的愛情,這首也是當年丁生初次見歌迷的上台作品),至成為母親(親),到現在繼續努力做自己想做的(我係我)。唔係唔加得其他,但我覺得現在的FLOW已經很好。

原來DVD係2週no.1
綜合榜都係排緊No.1
Jacz 發表於 2018-5-8 02:11

如果今年真係出得成新碟,
千嬅會唔會有機囉最高銷量,發夢。

美祖唔使出碟都可以最高銷量啦
黃家正 發表於 2018-5-8 05:57

= =?真架?即係公司自己報?要咩有咩?

2014年千千女金出左single色惑 美祖連single都無 照樣拎港台最高銷量啦 ...
黃家正 發表於 2018-5-8 16:00

為免OT,但其實今次演唱會的music arrangement 做得好好,我覺得係值得買回來,特別係快歌真係re arrange 得好好。

2014, 因為JOEY有1314 LIVE CD/DVD,唔係咩?

其實如果認真PLUG歌,至尊唱片都唔係無機,雖然已經5月中⋯⋯

不過今年應該好難得有好多一線/神台級齊齊出新廣東歌唱片~(如果出得成)

其實又唔可以話唔關佢事~
尾場一樣有高清機錄~正常唱片公司都會傾向收尾場~

有人稱想收倒數場做紀念 ...
kenny1102 發表於 2018-5-8 23:14

但就算係用尾場,都唔等於會影響最終出來的角度/調色/最後落咩歌
點拍攝/落邊場應該一早就有共識?
無得問當時人真係好難解答

千嬅間唔中搞d趕客野,不過次次都唔會搞死自己
Nathan 發表於 2018-5-14 19:34

其實唔係特登趕客,而係佢成日都想try sth new, 但成個package有問題,
例如
餃子 佢未ready做文戲更可況恐怖野,
ready or not 佢未ready真係跳舞,
色惑想做sexy但份詞太淺白,加埋個形象太直接,我成日都覺得“詭異”隻歌本身都可以好sexy,sexy不等於脫。

佢以後俾丁生全權負責工作,可能年年都會有一兩首丁生接洽嘅廣告歌或主題曲
色惑2.0  light me up2.0  平行 ...
btvfans 發表於 2018-5-14 21:14

我覺得夫妻檔真係會增加磨擦,對佢地兩個,對個仔都唔係好事。

講返,有無人知blu-ray幾時出

色惑live有得睇大隻仔dancer唔好咩
Jacz 發表於 2018-5-15 14:11

Ladies & gentlemen D 日本猛男DANCERS先好睇,
   DVD無點影班DANCERS(正常的吧)真係好浪費。

班西裝友dancer真係好正,好想佢哋跳跳吓爆鈕  
好記得當時一個街客女仔frd睇完返嚟係咁同我講 ...
Jacz 發表於 2018-5-15 22:04

佢地有PART係直接除左衫,唔係咩?
其實真係好想千嬅用多D正正男DANCERS,
今次全女班,唔係咁好睇。

又講返,其實今次演唱會的音樂真係做得好好。
如果千嬅的聲音狀態夾埋日本正正DANCERS,就爽。

直接除衫係水舞間嗰part?

Yesssss, 今次主打女性主義冇正正男dancer真係爭咁啲(禤天揚唔算) ...
Jacz 發表於 2018-5-15 23:48

NONO,應該係封面女郎,果PART D DANCERS真係跳得勁好睇~
另外佢地的身材都超好,

我想千嬅出精選出盡奶力拎最高銷量一次咁多,今年難得祖祖無演唱會無新碟衛蘭無新碟gem不出碟sammi不出碟 ...
iamsingingwong 發表於 2018-5-27 11:56

Joey 好似會出一隻廣東一隻國語。