返回列表 發帖

百萬富翁突破100萬人 6.8萬港人擁千萬身家

【星島日報報道】花旗銀行發表香港千萬富翁調查報告。去年本港有6.8萬名擁有1000萬港元或以上流動資產的富裕人士,按年增加一成半。去年另新增20多萬名百萬富翁,令人數突破100萬人,升至100.8萬人,按此推算,即每7位港人便有1個百萬富翁。

花旗銀行去年9月至11月,委託香港大學社會科學研究中心訪問4139人。在6.8萬千萬富翁中,流動資產分布以現金及存款為主,佔36%,其次是股票,佔27%,當中84%擁有本地物業。

調查同時於去年9月至今年2月,訪問約200名內地富翁。結果發現,兩地千萬富翁收入來源明顯不同。

本地千萬富翁的收入來源,55%來自薪酬,20%來自生意,17%來自投資,5%來自遺產;內地富翁收入來源主要來自生意,佔55%,其次是投資,僅8%來自工作。調查另發現,僅4%香港富翁對創業感興趣,相反內地有50%對創業有興趣

https://hk.news.yahoo.com/%E7%99%BE%E8%90%AC%E5%AF%8C%E7%BF%81%E7%AA%81%E7%A0%B4100%E8%90%AC%E4%BA%BA-6-8%E8%90%AC%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E6%93%81%E5%8D%83%E8%90%AC%E8%BA%AB%E5%AE%B6-041900038.html

睇泥CM應該都有唔少

睇泥CM應該都有唔少
屮SiU霖屮 發表於 2018-3-22 15:01

投資股票市場

香港真係好可悲
窮者愈窮, 富者愈富
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

百萬富翁夠唔夠畀錢首期?
算啦 數字遊戲

百萬富翁夠唔夠畀錢首期?
算啦 數字遊戲
tree 發表於 2018-3-22 16:20

就算陳芷菁當年答岩DRAMA條問題
依家連首期都比唔起

家下一百萬做到啲咩

收入來源來自遺產靠父幹

家下一百萬做到啲咩
Lewis 發表於 2018-3-22 18:05

師奶: 買太空卡投票比申歌

家下一百萬做到啲咩
Lewis 發表於 2018-3-22 18:05

樓就買唔到㗎啦,買車啦
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

你爸媽有買人壽,佢地死左,你就變百萬富翁啦

應該好多係腥移民

唔知Gin Lee搵到100萬未

樓價係咁升
本物有物業都五六七百萬
咁過千萬又好似唔難

回復 14# Frankiekiekie

但係過千萬流動資金唔容易呢。
舞來舞去 不日內開始錄音。

樓價係咁升
本物有物業都五六七百萬
咁過千萬又好似唔難
Frankiekiekie 發表於 2018-3-22 22:22

係呀。我覺得要計現金有無千萬會好D。。

唔知堅lee係唔係其中一個?

好羨慕堅堅 由劏房飛上枝頭變百萬富翁
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問