返回列表 發帖

生涯規劃 - 衛蘭

單選投票, 共有 67 人參與投票
44.78% (30)
4.48% (3)
10.45% (7)
11.94% (8)
28.36% (19)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 生涯規劃
主唱: 衛蘭

派台日期: 2018-3-26

http://www.joox.com/#/single?id=pyMdfgogpKPTzYoONTLXgw==

作曲:Larry Wong
填詞:林若寧
編曲:Larry Wong
監製:舒文

合乎別人幸福的說明
未來越來越安定
置業結婚 節日同慶
遺忘自己已經 欠熱情

但求順從熟悉的過程
拒絕接受太多即興
從前傻勁 怕沒有被回應
當發夢已經 難於適應

而偉大旅程 那懼無憑無證
趁我們還未老成 年歲夠輕

不要為誰放棄了 你的荒誕
別要太介意 每雙俗眼
你縱使新的路太難
留在舒適小堡壘 未能推翻

請信任還有勇氣 更加荒誕
公式已擄劫了 幾多時間
說青春只可以 用來感歎
別要信這些話 標準別要習慣

還有份好奇 顧慮何妨忘記
趁笑容還未皺眉 能夠去飛

不要為誰放棄了 你的荒誕
別要太介意 每雙俗眼
你縱使新的路太難
留在舒適小堡壘 未能推翻

請信任還有勇氣 更加荒誕
公式已擄劫了 幾多時間
說青春只可以 用來感歎
別要信這些話 標準別要習慣

記得你的固執
記得你的志氣
仍然認得你是你
這個夢能叫世界 更加璀璨
夢會美化了 你的夜晚
無論再艱難 拿著你僅有資產
走遍地? 遊盡雪山

請記住還有勇氣 有生一晚
要虛偽地活著 還是燦爛
說青春只可以 為成功著眼

雖然旋律麻麻和開頭好慢,但把聲好靚
任我行 失憶蝴蝶

青春頌 我的志願 神奇之旅 演員的自我修養D fd

鍾意蘭蘭把聲 愛蘭
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

LARRY WONG 一向作口水歌。今次首歌好好多。。

第一下以為係AGA ,好聽
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

美電單車攞完女金想讓賽?

美電單車攞完女金想讓賽?
kayzzz 發表於 2018-3-28 01:39

今年係JOEY 啦。。

聽耐其實OK,
不過認同樓上話似追夢鏗D歌.
算係幾大路啦
FIGHT for 陳柏宇

聽耐其實OK,
不過認同樓上話似追夢鏗D歌.
算係幾大路啦
~蛋撻~ 發表於 2018-3-28 02:09

都係慢熱歌。聽多一兩次就覺好正。
唔係好K。但JANICE handle 得好好。好有感情。

華納簽約三年 今年六月就約滿啦... 唔知一晃眼同呢首有無機會出埋碟..
舞來舞去 不日內開始錄音。

好悶。

1 分都比多

華納簽約三年 今年六月就約滿啦... 唔知一晃眼同呢首有無機會出埋碟..
黃家正 發表於 2018-3-28 06:41

續約就得啦。。

續約就得啦。。
kk8733 發表於 2018-3-28 09:51

續硬啦, 女金都爭埋

MEET要信這些話 標準MEET要習慣
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

華納連女金都幫佢fight到 佢會走?
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

早排講左錄緊概念廣東碟
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

覺得佢係為妹妹而續約多過為女金。
講返呢首歌旋律真係有點悶,靠把聲救返。 4分
講歌始終都係雷頌德果堆適合佢唱多D.
Jill有個咁錫佢的家姐真係唔錯。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

會出碟,仲有一隻碟合約,就算約滿都會出~

把聲一如既往咁好聽

唱得麻麻地。

衛蘭明顯做唔好生涯規劃 睇黎好快跳樓
nicholashin 發表於 2018-3-29 10:51

點解會咁???

首歌悶,但把聲仲係咁好聽,4分

聽到訓著
【This is MC】澳門見

照字面睇落好似係青春頌D fd
但係聽落其實又唔似, 所以我覺得無得咁比
至於曲的確無larry平時個d咁順
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

啲詞好似許廷鏗幾首歌炒埋一碟,無記憶點又陳腔濫調,同個編曲又好唔夾,唔係Janice唱嘅話分都唔想比

回復 1# Nicholas

條LINK 唔岩。。請更新番。
http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/pyMdfgogpKPTzYoONTLXgw==

AMusic 時期隨便一首都好聽過依首

xteve 發表於 2018-3-31 18:36

唱腔有少少似愛沒有假如。。
不過似首好聽D。。

評分人數

hlyung 發表於 2018-4-3 15:39

【究竟我哋被幾多「別人嘅說話」阻礙咗自己嘅路?】

估唔到HEHE 都有提及。。

xteve 發表於 2018-3-31 18:36

AGREE X 100
【This is MC】澳門見

MV 好感動
詞好正, 曲編比較悶

未睇都知mv好睇

未睇都知mv好睇
帥小寶` 發表於 2018-4-3 17:11

你點知??

good song!!
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

點解蘭蘭把聲咁靚

Tempo慢
旋律無記憶點
編曲毫無特色
唔係靚聲題材好就係好歌架衛蘭

少有地唔唱情歌
曲普通
不過把靚聲救番晒啦
5分

每一個人的生涯都不應該由別人來規劃.

每一個靈魂都應該由他們自己去選擇怎樣去學習 ,生活 , 生存 . 盡管過程多難或會跌倒,價值都不應該由別人去定義 . 而很大部分現在的「我們」都係由我們的「成長」過程演變出來的 .

「請信任還有勇氣更加荒誕 公式已擄劫了幾多時間 說青春只可以用來感歎 別要信這些話標準別要習慣 」 毎一個人都是非常獨特的宇宙 .

香港班seafood講ge生涯規劃
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

聽生我的命好過啦
Happy and Blessed.

蘭子連續兩plug都跌watt...

個mv thumbnail 好似jw另一個mv...多少年

生涯規劃Life Plan (Making of Music Video)

終於見到兩個HEHE。。

https://www.youtube.com/watch?v=Km43KS9yOfc
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

合唱版呢?

合唱版呢?
kenneth 發表於 2018-5-9 02:08

合唱版就黎出mv