返回列表 發帖
陳昇個case相隔太耐, 無咩值得再討論反而你講起可惜你是個人呢個case
我又有另一個問題

之前JL一直都 ...
CunninG 發表於 2018-4-5 22:58

我係同計分員 cymusic 既PM入面提出過呢點
榜單並唔一定可以同步更新到
例如部分共和/非共和榜主係星期初出榜
但如果因為同一個星期中間派左第三首派台歌 (以小巧為例係星期三)
咁係咪一定要立即改榜?同埋榜單通常都會滯後 即使係平時大家上派台歌既時間都會有差異

至於「兩首交接作品期間」既定義方面
我諗由佢解釋返會比較好
但如果根據佢既演繹 我都認為相關章則既用字有修改空間

其實呢啲rules由2003年開始已經有,原意係希望大家係差唔多時間推介自己喜愛的派台作品。如果太多非派台或 ...
gcgoobi 發表於 2018-4-5 19:24

同意
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我係同計分員 cymusic 既PM入面提出過呢點
榜單並唔一定可以同步更新到
例如部分共和/非共和榜主係星期初 ...
jh1090_2005 發表於 2018-4-5 23:39

我覺得無謂釋法啦
搞到咁 唔好玩
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我覺得無謂釋法啦
搞到咁 唔好玩
John 發表於 2018-4-5 23:42

我又咁睇
我地要跟規舉去整榜
呢D規舉定必會影響結果
如果有個大家都有共識既闡釋去消除現有規則既灰色地帶
未妨唔係一件好事

我又咁睇
我地要跟規舉去整榜
呢D規舉定必會影響結果
如果有個大家都有共識既闡釋去消除現有規則既灰色地 ...
CunninG 發表於 2018-4-6 00:12

投下票表下態都唔錯

Wonders Music Recommendation 2017 WK 52
RK  LW  SONG          SINGER
03  re   靈感床         Supper Moment
04  20  大丈夫         Supper Moment

用今日對條文既解釋應該會比人dq, 明造馬
我們的總和

2. 「只限於轉換了派台作品的時候」呢句的確有好大嘅討論空間,而呢條 rule 訂立嘅原意係想榜主盡量避免 keep 住上幾首黎自同一歌手嘅派台歌,但係同時都想留番空間比榜主自己決定呢兩首歌上幾耐。我會認為將兩首同一歌手嘅跨年歌或者同年派台歌一齊上,係可以接受嘅範圍。
cymusic 發表於 2018-4-4 14:12
唔知大家覺得呢個解讀會唔會容易接受啲
即係冇限大家喺轉 plug 時候上同一定要上交接嘅派台
只要唔好年尾先同時上兩首年頭歌就 ok
如果覺得可以 喺真正改章則之前就用呢個方法黎執行先
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

陳昇個case相隔太耐, 無咩值得再討論反而你講起可惜你是個人呢個case
我又有另一個問題

之前JL一直都 ...
CunninG 發表於 2018-4-5 22:58

乜野CASE都好,我重點是想指出,在不影響CM排名下,榜主應有一點自由度吧
規矩係我地定,我傾向寬鬆處理,但經常欠交榜除外
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

我覺得無謂釋法啦
搞到咁 唔好玩
John 發表於 2018-4-5 23:42

同意
依法辦事仲難聽過粗口
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

唔知大家覺得呢個解讀會唔會容易接受啲
即係冇限大家喺轉 plug 時候上同一定要上交接嘅派台
只要唔好年尾先 ...
cymusic 發表於 2018-4-6 20:26

辛苦你...

又或者交接期兩首歌都當最新派台歌,之前的派台歌會視作非派歌計算

總括來說,一個榜頭10位不能多於
- 1首非派台歌 / 非最新派台歌
- 2首同一歌手作品
click here

辛苦你...

又或者交接期兩首歌都當最新派台歌,之前的派台歌會視作非派歌計算

總括來說,一個榜頭10位 ...
gcgoobi 發表於 2018-4-6 23:46

幾清晰,亦有一定空間
支持

乜野CASE都好,我重點是想指出,在不影響CM排名下,榜主應有一點自由度吧
規矩係我地定,我傾向寬鬆處理 ...
gcgoobi 發表於 2018-4-6 23:36

話說今年欠交榜問題都有改善

規矩係我地定,我傾向寬鬆處理 ...
gcgoobi 發表於 2018-4-6 23:36

唔好意思我開始跟唔到你既意思
咁JL個CASE應該係緊定鬆?
我都認同要寬鬆處理
但都要有把尺先量到咩叫寬鬆
呢把尺就正正係「依法辦事」個法

可能你會覺得我執著
但我覺得玩得共和就預左比榜章規限
如果唔想依法咁不如退出呢個機制

講番轉頭, 其實兩個CASE正正係兩個唔同既極端
唔係真係同質到無所謂
如果比陳昇個CASE過, 好明顯係太鬆
但我又覺得因為小巧派左歌而立即BAN JL個榜好似又太緊

其實我唔係要一個實質既數字, 例如要幾多幾多星期內呢D
只係想有個清楚少少既講法
咁當然我都有見計分員有盡力解釋到

回復 62# CunninG

我從對cm榜嘅影響出發,榜規太仔細會有太多grey area

另,太複雜計分員會好吃力。之前提議的希望簡單,而不會有對人不對事情況發生

陳昇個case我忘記了,請詳細告之
click here