返回列表 發帖
6榜6冠 噴
dongbb2332 發表於 2018-4-3 11:23

噴到...
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

「已plug的歌」其實冇講明幾時
我理解係可以上返1980年代plug過既歌
只要唔係同一個歌手同時有兩首歌上多過一星期就得
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

規定一個榜的上曲歌曲:
榜的歌曲原則上是100%已PLUG歌,
不過容許版主之間一個大少少既靈活性:
有10或15個位置的榜可每星期有一隻非派台歌上榜
有20個位置的榜可每星期則可有兩隻非派台歌上榜, 惟只有一隻可以在十甲位置

另外假如一個歌手轉換了派台作品,
榜主可以自行決定讓那一首歌上榜.
一個歌手可以容許有兩首已plug的歌上榜,不過只限於轉換了派台作品的時候的兩首交接作品.

我理解:

重點一:已plug的歌
重點二:一個歌手
重點三:交接作品

由於已plug的歌唔一定係新plug
所以我可以上返大傻+我的生存之道
但因為係「一個歌手」、「交接作品」,所以只限交接,唔可以上大傻+All About Love

相反,
我可以同時上色惑+樂觀+萬水千山總是情
因為三首都係「已plug的歌」,而且唔係「一個歌手」
由於唔係「一個歌手」,所以「交接作品」問題亦唔存在

「已」plug,所以勇敢的中國人都係「已」plug

陳昇半年內派三首歌 鄭嘉嘉三首派台歌橫跨一年
咁你都可以拎出黎同jw一個月內派三首歌黎比lol
下星期 ...
dongbb2332 發表於 2018-4-3 14:30

我想上一加一同雙雙

其實呢啲rules由2003年開始已經有,原意係希望大家係差唔多時間推介自己喜愛的派台作品。如果太多非派台或 ...
gcgoobi 發表於 2018-4-5 19:24

同意

我係同計分員 cymusic 既PM入面提出過呢點
榜單並唔一定可以同步更新到
例如部分共和/非共和榜主係星期初 ...
jh1090_2005 發表於 2018-4-5 23:39

我覺得無謂釋法啦
搞到咁 唔好玩

辛苦你...

又或者交接期兩首歌都當最新派台歌,之前的派台歌會視作非派歌計算

總括來說,一個榜頭10位 ...
gcgoobi 發表於 2018-4-6 23:46

幾清晰,亦有一定空間
支持

乜野CASE都好,我重點是想指出,在不影響CM排名下,榜主應有一點自由度吧
規矩係我地定,我傾向寬鬆處理 ...
gcgoobi 發表於 2018-4-6 23:36

話說今年欠交榜問題都有改善