返回列表 發帖

環球唱片控hmv PLAY拖數 追127萬版稅

東方 http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0404_00822_001.html
環球唱片入稟高等法院,向數碼音樂平台服務「hmv PLAY」的公司追討127萬港元版稅,並要求對方交代銷售帳目和支付相關的版稅。

入稟狀指,原告環球唱片有限公司,於2011年12月起與被告立子(香港)有限公司有協議,授權被告以「hmv PLAY」或「Soliton」的名義向顧客和用家提供原告的影音產品,被告須就此支付版稅給原告。雙方多次續約,而現有合約將有效至今年6月30日為止。

原告早前依合約要求被告支付127萬港元版稅,並要求被告提交銷售數字,以計算被告應額外支付的版稅,但被告未有付款和提交銷售報告,原告因此興訟向被告追討。

公司註冊資料顯示,立子(香港)有限公司的董事是蕭定一,而股東則是一間名為Mystery Apex Limited的境外註冊公司。

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
兩大巴支閉公司對壘,想知今次蕭定一會唔會又爭人錢然後大聲夾惡鬧環球

YAS get that budget for Gin Lee
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

恭喜環球
收到呢筆錢之後 Gin Lee演唱會滯銷到咁都冇有怕了

環球SO SMART
堅LEE 演唱會滯銷 即刻搵到另一條水路

聽聞成間HMV都成日拖數,d supplier 好唔gur.

簽名被屏蔽

原來hmv Play同Soliton有關?
唉,其實呢啲音樂平台好賤,已經係分銷唔駛洗錢製作,根本唔會蝕本,仲要食埋唱片公司嗰份,而家仲要唔俾錢。講真,大家冇實體碟買或者只有single collection碟買,其實都係因為呢類公司間接摧毀咗呢個行業。

不過唔知環球同TVB而家有共同敵人,會唔會變返朋友?

只想支持環球
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

呢D叫consignment sales , 有人買 就拆帳
    HMV 收左錢 又唔分錢比人 食水深 ...
tributehotel 發表於 2018-4-5 13:04

唔係樣樣野d supplier 都可以Consignment

又係版稅又係環球

大家發雞盲?由2011年12月起
即係啱啱簽Kary嗰時
好明顯蝕到入肉要搵Gin Lee填返條數!

大家發雞盲?由2011年12月起
即係啱啱簽Kary嗰時
好明顯蝕到入肉要搵Gin Lee填返條數!
hehehaha 發表於 2018-4-5 18:20
AGA, 黑面 & Gin Lee 賣碟填返條數, 所以譚爺爺可以出碟

原來百幾萬咁平就買到咁耐版權架

cathay1996 發表於 2018-4-5 21:24

係喎
計返條數萬幾一個月

希望其中一百萬比堅Lee搭個華麗舞台

原來hmv Play同Soliton有關?
唉,其實呢啲音樂平台好賤,已經係分銷唔駛洗錢製作,根本唔會蝕本,仲要食埋 ...
Serendipity 發表於 2018-4-5 13:07
hmv收購咗Soliton
2018音樂公民頒獎典禮得獎名單:https://goo.gl/NzkrwJ

cathay1996 發表於 2018-4-5 21:24

佢哋2011年開始合作,冇話由2011年開始拖數。
條數應該拖咗一年半載左右?因為如果唔俾錢都唔會續約啦。不過唔知hmv play多唔多人用,有冇咁多錢俾⋯

淨係拖環球一間?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown