返回列表 發帖

橙海 - Supper Moment

單選投票, 共有 96 人參與投票
76.04% (73)
6.25% (6)
4.17% (4)
1.04% (1)
12.50% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 橙海
主唱: Supper Moment

收錄大碟: [dal segno]
推出日期: 2018-4-13

派台日期: 2018-4-6

http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/vryHfSVLi0E1hEhasYnLDw==

作曲:Supper Moment
填詞:Supper Moment
編曲:Adrian Chan、Supper Moment、王雙駿
監製:Adrian Chan、王雙駿

祢創造這太空 浮游失重
越過大氣外 探索黑洞

祢折射了暖光 融和冰封
驟降做雨露 冷卻溫度

如候鳥集結天空
如螻蟻力挺枯草
如瀑布撞碰荒土
全人類也熾熱擁抱
才驟覺你我也渺小
尋覓宇宙最遙遠光譜
從來沒有路線沒有預覽地圖

請把你的心開
You could see what you wanna be
觀賞最美的海
You could see where you gonna be
鯨魚躍出這片橙海
You could see who you wanna see
未來是一幅畫布請繪上色彩
描畫你愛的愛

祢塑造了赤土 芸芸山峰
地殼在震動 拼湊高度

如候鳥集結天空
如螻蟻力挺枯草
如瀑布撞碰荒土
全人類也熾熱擁抱
才驟覺你我也渺小
尋覓宇宙最遙遠光譜
從來沒有路線沒有預覽地圖

請把你的心開
You could see what you wanna be
觀賞最美的海
You could see where you gonna be
鯨魚躍出這片橙海
You could see who you wanna see
描畫你愛的愛
描畫你愛的愛

請把你的心開
觀賞最美的海
鯨魚躍出這片橙海
描畫你愛的愛
描畫你愛的愛
描畫你愛的愛

暫時全年最佳個首~~loop成日

弱化版靈感床
曲詞編都係打折
不過都支持隻新碟
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

SM真係屈機 有美霏奉愛之名一半咁正

全世界暫停好過呢一首好多
希望係下一plug

全世界暫停好過呢一首好多
希望係下一plug
bagfgfcde 發表於 2018-4-9 13:50

我都係鍾意全世界暫停多d 全世界暫停值10分 呢首值5分倒啦

話時話點解隻碟仲未有post
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

唱英文果把男聲係咪RubberBand主音
成隻碟都算高質,好過其他果啲千篇一律或者紅咗一首歌就迎合大眾嘅樂隊

未有人講同天空?
曲風同主題都好似。。
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

未有人講同天空?
曲風同主題都好似。。
b01091018 發表於 2018-4-12 00:15

咪拎大文豪d mk歌黎比啦

咪拎大文豪d mk歌黎比啦
cathay1996 發表於 2018-4-12 00:24

SUPPERMOMENT 唔 MK 咩
SM 好多 MK FANS 嫁

又係差唔多時間,我諗起上年既無敵,都係差唔多曲風講大愛
FIGHT for 陳柏宇

SUPPERMOMENT 唔 MK 咩
SM 好多 MK FANS 嫁
賴爽 發表於 2018-4-14 07:49

第二句係事實
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

點解唔先派全世界暫停

今晚睇咗佢哋廣州嘅巡演,唱曬新碟9首作品+飛+幸福之歌

但竟然無唱 無盡,回水啊!!!
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

但竟然無唱 無盡,回水啊!!! ...
若葉之年 發表於 2018-4-15 23:27

supper不只是得無盡一首歌值得聽, 他們每次安排rundown都有心意, 在深圳場大家都叫想聽無盡, 他們說等去到一個更大的場地才唱,請尊重他們每次巡演的準備

俾1分個d係咪聽力有問題

俾1分個d係咪聽力有問題
Lewis 發表於 2018-4-21 22:47

呢首明明就好好UN... 係沙灘聽最爽最岩Feel....

但竟然無唱 無盡,回水啊!!! ...
若葉之年 發表於 2018-4-15 23:27

尊重下人地成個show同rundown choices 啦,無唱某首歌就回水,人地成個show剩係唱一首咩,比少少智商好無

其實愈聽得耐愈覺得Sunny把聲撐起哂成首歌..

Sunny 最近呢幾年 練厚左把聲 有時都幾佩服佢 玩鐵記同SM 把聲仲可以保到咁厚...

雖然上面有人話弱化版《靈感床》
但我覺得呢隻好過《靈感床》
單單個chorus就容易入腦好多 成個曲聽落去係順嘅
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

尊重下人地成個show同rundown choices 啦,無唱某首歌就回水,人地成個show剩係唱一首咩,比少少智 ...
cathay1996 發表於 2018-4-22 00:40

大佬啊,你可唔可以有返小小sense of humor呀?!
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

年度之歌
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

大佬啊,你可唔可以有返小小sense of humor呀?!
若葉之年 發表於 2018-4-23 09:05

誤會了你....... /__\ feel sorrrrry 我都有份話你 ><

聽得多會愛上呢首歌 點算

聽得多會愛上呢首歌 點算
stopzi 發表於 2018-5-10 10:34

聽少D

唔知點解硬係唔太鍾意SM唱呢類係咁woooo ohhhhh 既歌....反而無盡係咁da da da又順耳d

MV個style有啲似城市當代配樂團

評分人數

音樂上表現好好 基本上係完美 但chorus vocal點解會係嗌出黎 唱得柔啲會更有畫面
4分
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

聽少D
bagfgfcde 發表於 2018-5-10 10:38

想瘋狂唱
You could see what you wanna be~

個chorus都幾洗腦

究竟903幾時先肯RE?人哋港台冠咗喇!
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

初頭覺得哩首係靈感床2.0 但冇靈感床個vocal咁好 所以都冇點loop
但係個編曲同intro一直默默在腦裡面迴響緊
於是又突然覺得好loop咗 到而家已經唔覺得係靈感床2.0了
係另一種唔同嘅氣氛 SM今次只碟編曲真係超級醒神 超班

5分啦唔使多講

覺得呢首仲好聽過靈感床
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

開始聽到頭痛
vocal 好生硬 唔夠開
真係出去outdoor live 可能還好
plug 黎講就有保留
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go