返回列表 發帖

[Apr/13/2018] [dal segno] - Supper Moment (CD)

歌手:Supper Moment
唱片名稱:[dal segno]
唱片封面:

推出日期:2018/04/13
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 258 km/h
2. 一樣不一樣
3. 靈感床
4. 同一
5. 不要死在崇拜裡
6. 大丈夫
7. 橙海
8. 全世界暫停
9. 說再見了吧

附加資料:
2014 年發表了《世界變了樣》大碟後, Supper Moment 四子踏上一條無盡旅途,展開了他們的「溫柔革命」。繼 2016年的 《The Moment》EP,違睽2年後終於帶來全 新專輯 [dal segno] 。四人用自己的音樂記錄了這十二年來的點滴,感恩總有你們的支持。 Supper Moment 帶著 全新大碟 [dal segno] , 期待和大家分享他們努力的成果。 Dal Segno (連續記號,簡稱 D.S.)是樂譜符 號,指示演奏樂章至「D.S.」後返回記號從頭再奏。構思這個專輯時正是 Supper Moment 第十個年頭,也是他們最重要的一個章節

專輯象徵著Supper Moment的創作歷程從 [dal segno] 從新出發,將最美好的呈現給大家。整張大碟共有9首作品,包括2016年派台歌曲「一樣不一樣」和「同一」、冠軍歌「說再見了吧」、 「靈感床」、「大丈夫」及「不要死在崇拜裡」,還有3首全新的作品。當中輕快的「橙海」將 會是伴隨著專輯推出的主打歌。[dal segno] 在最後收藏了一隻hidden track,喜歡 Supper Moment的朋友必定感到既熟悉又驚喜。

出處:mini shop
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Goooooood!!

評分人數

• hinz

Mixing應該係全隻碟聽有少少奇怪既其中一個原因
但總覺得隻碟差左一下knockout punch

我覺得有可能係前半段既歌單獨抽出黎聽 都已經有齊應有既起承轉合
靈感床初段由拍手聲慢慢引入 258km/h好完整咁收尾
呢兩首加埋一樣不一樣 佢地本身已經係好完整既單曲
拼埋一齊之後 未必可以起到1+1>2既效果 反而仲係停留係1+1=2既感覺
再加上本身啲歌水平已經非常高 SM本身又俾到人好大期望
所以隻碟出到黎 的確大部份既位都好好聽 但就幫唔到啲歌進一步昇華
不過值得讚既係隻碟前後快慢分明但唔會有好強烈既分裂感 反而仲係好完整
呢點已經令呢隻碟贏哂所有今年暫時出左既華語專輯

隻碟好似真係賣得幾好
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

4首派左2首 得番258km 同全世界暫停派 坐底400ap up先有d機仲要睇第二,三到時係咩公司 如果係大公司 ...
kelvinho726 發表於 2018-4-25 14:11

大家都是濕爬粉,做人俾啲希望 :)

我仍然覺得至尊碟有機..
winnie^_^ 發表於 2018-4-24 23:36

4首派左2首 得番258km 同全世界暫停派 坐底400ap up先有d機仲要睇第二,三到時係咩公司 如果係大公司 個至尊碟唔洗諗 調硬

我仍然覺得至尊碟有機..

其實隻碟九首歌咁唔同
個flow 排得算幾好
kwanie 發表於 2018-4-24 23:04

排得好好
頭四隻一路上
不要死在崇拜裡->大丈夫個下轉靜好出色
連說再見了吧->最後晚餐都做得好好

比上隻大碟「世界變了樣」成熟好多
好出色

絕對唔同意單獨抽出黎好聽過全隻碟聽
呢隻碟係有連貫 一個package咁聽係更加完整同埋感受到誠意
呢隻碟雖然都派左好多歌先出碟 但真係唔係一年出三首歌派哂就出隻碟個種
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

其實隻碟九首歌咁唔同
個flow 排得算幾好

聽到第五首歌
好正喎 不過認同mixing有部分位怪怪地
隻碟超正
如果唔係分咁多年派歌 一定至尊碟大熱
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

乜隻碟咁貴 149蚊

唔應該plug不要死在崇拜裡,當初plug258km/h 咪幾好
我等我在 發表於 2018-4-18 15:43

你當不要死在祟拜裡 係派黎FOR 試風格 ....

睇903 既取態 橙海先係真正既First Plug

呢隻會唔會至尊碟啊!?
黃家正 發表於 2018-4-20 17:48

就算係最高播放率 ...應該都係調俾大公司  上年側田有眼睇 ....

Juno 個年拎係另外 因為真係BIG HIT 羅生門 三部曲

呢隻會唔會至尊碟啊!?
舞來舞去 不日內開始錄音。

靈感床>橙海>258 km/h>說再見了吧>全世界暫停>一樣不一樣>同一>不要死在崇拜裡
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

所以全隻碟一齊聽 個感覺會怪怪地
  可能唔同 studio, mix 方法
逐隻聽就冇咩大問題 ...
hissorhk 發表於 2018-4-18 20:09

我反而覺得咁樣先不悶

佢哋找了不同人去mix,應該是特登的
winnie^_^ 發表於 2018-4-18 11:28

所以全隻碟一齊聽 個感覺會怪怪地
  可能唔同 studio, mix 方法
逐隻聽就冇咩大問題

頭3Tracks一齊聽已經贏左喇喎
dongbb2332 發表於 2018-4-18 19:14

中段開始就麻麻了
而且我本身都已經好愛track 2同3

全世界斬婷 > 一樣不一樣 > 說再見了吧 > 靈感床 > 258km/h > 橙海 > 不要死在崇拜裡 > 同一 > 大丈夫

覺 ...
bagfgfcde 發表於 2018-4-18 18:40

頭3Tracks一齊聽已經贏左喇喎
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

全世界斬婷 > 一樣不一樣 > 說再見了吧 > 靈感床 > 258km/h > 橙海 > 不要死在崇拜裡 > 同一 > 大丈夫

覺得成隻碟一齊聽冇分開一隻一隻咁好聽

唔應該plug不要死在崇拜裡,當初plug258km/h 咪幾好
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

有冇人覺得今次呢隻碟 D BASS 唔係好夠?
D 人聲唔係好集中, 有D 散?
係 MIX GE 問題定點 ...
hissorhk 發表於 2018-4-17 20:57

佢哋找了不同人去mix,應該是特登的

大丈夫同橙海好正

有冇人覺得今次呢隻碟 D BASS 唔係好夠?
D 人聲唔係好集中, 有D 散?
係 MIX GE 問題定點

邊度有hidden track聽
要買實體碟先有?
water:) 發表於 2018-4-17 20:44

實體碟先有,去買啦,好值

邊度有hidden track聽
要買實體碟先有?

同一+大丈夫落左碟後好聽左
dongbb2332 發表於 2018-4-16 00:19

全部歌mix過哂
編曲有少少調整再錄過

同一+大丈夫落左碟後好聽左
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

說再見了吧+最後晚餐+眼鏡print, 一切都係獻俾Gary

啱啱小肥出咗碟,現在到呢隻
睇黎今年打後八個月都幾難有碟超越到呢兩張 ...
hehehaha 發表於 2018-4-14 06:32

睇黎只有GinLee做到 期待SM再讚煎煎

啱啱小肥出咗碟,現在到呢隻
睇黎今年打後八個月都幾難有碟超越到呢兩張

好耐冇聽過一隻咁足料嘅碟 得一首歌短過4分鐘

新版好好聽 !!!
艾石仔 發表於 2018-4-13 18:00

溫柔革命果個編曲!估唔到會錄

最xxx?
見hmv 賣$199冇買到 :o)
放工去cdwarehouse買
qazxswedc123 發表於 2018-4-13 15:31

新版好好聽 !!!

Hidden track 係四個字歌名嘅acoustic mix
noodlesfred 發表於 2018-4-13 14:51

沙燕之歌?咁不要死在崇拜裡國語版呢

Hidden track 係四個字歌名嘅acoustic mix
noodlesfred 發表於 2018-4-13 14:51

最xxx?
見hmv 賣$199冇買到 :o)
放工去cdwarehouse買

Cdwarehouse 140

又唔係偶像派 你想要咩相
cathay1996 發表於 2018-4-12 13:39

他們唔好J 咩?
不過相信碟內應該會有相

好期待萬年組合金我最喜愛組合出新碟
黃家正 發表於 2018-4-10 17:37

我都買番晒SM嘅舊碟~~~

好多類型的作品都handle得好好
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

最近聽番同一 覺得好聽左好多

隻碟會唔會一張相都無?
我等我在 發表於 2018-4-12 12:45

又唔係偶像派 你想要咩相

隻碟會唔會一張相都無?

Hidden track 會唔會系沙燕?
xteve 發表於 2018-4-11 21:22

有機會係說再見了吧 (remix)

[dal segno] 在最後收藏了一隻hidden track,喜歡 Supper Moment的朋友必定感到既熟悉又驚喜。

Hidden tra ...
JayantL 發表於 2018-4-9 19:02

Hidden track 會唔會系沙燕?

上次封面玩即影即有/ 牛油紙 今次玩瑩光

正常CD盒 中間三角形識發光/夜光
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

期待258km/h

好期待萬年組合金我最喜愛組合出新碟
舞來舞去 不日內開始錄音。

冠軍歌「說再見了吧」、 「靈感床」、「大丈夫」及「不要死在崇拜裡」

呢首幾時拎左冠軍 ...
hehemamama 發表於 2018-4-10 12:31

AK TOP 20 2018