返回列表 發帖

[Apr/13/2018] [dal segno] - Supper Moment (CD)

歌手:Supper Moment
唱片名稱:[dal segno]
唱片封面:

推出日期:2018/04/13
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 258 km/h
2. 一樣不一樣
3. 靈感床
4. 同一
5. 不要死在崇拜裡
6. 大丈夫
7. 橙海
8. 全世界暫停
9. 說再見了吧

附加資料:
2014 年發表了《世界變了樣》大碟後, Supper Moment 四子踏上一條無盡旅途,展開了他們的「溫柔革命」。繼 2016年的 《The Moment》EP,違睽2年後終於帶來全 新專輯 [dal segno] 。四人用自己的音樂記錄了這十二年來的點滴,感恩總有你們的支持。 Supper Moment 帶著 全新大碟 [dal segno] , 期待和大家分享他們努力的成果。 Dal Segno (連續記號,簡稱 D.S.)是樂譜符 號,指示演奏樂章至「D.S.」後返回記號從頭再奏。構思這個專輯時正是 Supper Moment 第十個年頭,也是他們最重要的一個章節

專輯象徵著Supper Moment的創作歷程從 [dal segno] 從新出發,將最美好的呈現給大家。整張大碟共有9首作品,包括2016年派台歌曲「一樣不一樣」和「同一」、冠軍歌「說再見了吧」、 「靈感床」、「大丈夫」及「不要死在崇拜裡」,還有3首全新的作品。當中輕快的「橙海」將 會是伴隨著專輯推出的主打歌。[dal segno] 在最後收藏了一隻hidden track,喜歡 Supper Moment的朋友必定感到既熟悉又驚喜。

出處:mini shop
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

[dal segno] 在最後收藏了一隻hidden track,喜歡 Supper Moment的朋友必定感到既熟悉又驚喜。

Hidden track會唔會係《啱數》

BTW
支持真大碟
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

[dal segno] 在最後收藏了一隻hidden track,喜歡 Supper Moment的朋友必定感到既熟悉又驚喜。

Hidden tra ...
JayantL 發表於 2018-4-9 19:02

不要死在崇拜裡會有國語版
WYMAN填詞

之前有講過~

如果靈感床或者說再見了吧今年plug
已經係至尊碟大熱

如果靈感床或者說再見了吧今年plug
已經係至尊碟大熱
hehehaha 發表於 2018-4-9 19:23

呢隻碟加埋有幾多AP

呢隻碟加埋有幾多AP
艾石仔 發表於 2018-4-9 21:36

2016: 188(+5)
2017: 444(-6)
2018: 76(-1)

total: 708(-2)

必買之選
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

是國語還是廣東碟?

是國語還是廣東碟?
aus 發表於 2018-4-9 22:00

英文碟
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

2016: 188(+5)
2017: 444(-6)
2018: 76(-1)
total: 708(-2)
hehehaha 發表於 2018-4-9 21:40

以前有無碟高過佢

是國語還是廣東碟?
aus 發表於 2018-4-9 22:00

閩南話碟

以前有無碟高過佢
放空 發表於 2018-4-9 23:52

王菀之 - Much Feeling Little Thinking  992+7

突然一生人  130-1
該死的快樂 105
如一 63
小俠  137+6
小手術  121+1
我們他們  100+1
Shower Song  6-1
不再說分手 17
好時辰 132
天堂有路  86
星空 95+1

王菀之 - Much Feeling Little Thinking  992+7  

突然一生人  130-1
該死的快樂 105
如一 63
小 ...
hehehaha 發表於 2018-4-10 00:54

[認真mode]後四隻14年入咗碟 應該唔算係呢隻碟嘅ap
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

仲有三至四首未聽 0.0 橙海真係好聽

冠軍歌「說再見了吧」、 「靈感床」、「大丈夫」及「不要死在崇拜裡」

呢首幾時拎左冠軍
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

冠軍歌「說再見了吧」、 「靈感床」、「大丈夫」及「不要死在崇拜裡」

呢首幾時拎左冠軍 ...
hehemamama 發表於 2018-4-10 12:31

觸犯商品說明條例!!

hehemamama 發表於 2018-4-10 12:31

CM啲自製榜 lor

AK TOP 20 2018

好期待萬年組合金我最喜愛組合出新碟
舞來舞去 不日內開始錄音。

期待258km/h

正常CD盒 中間三角形識發光/夜光
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

上次封面玩即影即有/ 牛油紙 今次玩瑩光

Hidden tra ...
JayantL 發表於 2018-4-9 19:02

Hidden track 會唔會系沙燕?

Hidden track 會唔會系沙燕?
xteve 發表於 2018-4-11 21:22

有機會係說再見了吧 (remix)

隻碟會唔會一張相都無?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

隻碟會唔會一張相都無?
我等我在 發表於 2018-4-12 12:45

又唔係偶像派 你想要咩相

最近聽番同一 覺得好聽左好多
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好期待萬年組合金我最喜愛組合出新碟
黃家正 發表於 2018-4-10 17:37

我都買番晒SM嘅舊碟~~~

好多類型的作品都handle得好好
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

又唔係偶像派 你想要咩相
cathay1996 發表於 2018-4-12 13:39

他們唔好J 咩?
不過相信碟內應該會有相

Cdwarehouse 140

Hidden track 係四個字歌名嘅acoustic mix

Hidden track 係四個字歌名嘅acoustic mix
noodlesfred 發表於 2018-4-13 14:51

最xxx?
見hmv 賣$199冇買到 :o)
放工去cdwarehouse買

noodlesfred 發表於 2018-4-13 14:51

沙燕之歌?咁不要死在崇拜裡國語版呢

最xxx?
見hmv 賣$199冇買到 :o)
放工去cdwarehouse買
qazxswedc123 發表於 2018-4-13 15:31

新版好好聽 !!!

新版好好聽 !!!
艾石仔 發表於 2018-4-13 18:00

溫柔革命果個編曲!估唔到會錄

好耐冇聽過一隻咁足料嘅碟 得一首歌短過4分鐘

啱啱小肥出咗碟,現在到呢隻
睇黎今年打後八個月都幾難有碟超越到呢兩張

啱啱小肥出咗碟,現在到呢隻
睇黎今年打後八個月都幾難有碟超越到呢兩張 ...
hehehaha 發表於 2018-4-14 06:32

睇黎只有GinLee做到 期待SM再讚煎煎

說再見了吧+最後晚餐+眼鏡print, 一切都係獻俾Gary

同一+大丈夫落左碟後好聽左
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

同一+大丈夫落左碟後好聽左
dongbb2332 發表於 2018-4-16 00:19

全部歌mix過哂
編曲有少少調整再錄過

邊度有hidden track聽
要買實體碟先有?

邊度有hidden track聽
要買實體碟先有?
water:) 發表於 2018-4-17 20:44

實體碟先有,去買啦,好值

有冇人覺得今次呢隻碟 D BASS 唔係好夠?
D 人聲唔係好集中, 有D 散?
係 MIX GE 問題定點

大丈夫同橙海好正

有冇人覺得今次呢隻碟 D BASS 唔係好夠?
D 人聲唔係好集中, 有D 散?
係 MIX GE 問題定點 ...
hissorhk 發表於 2018-4-17 20:57

佢哋找了不同人去mix,應該是特登的

唔應該plug不要死在崇拜裡,當初plug258km/h 咪幾好
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

全世界斬婷 > 一樣不一樣 > 說再見了吧 > 靈感床 > 258km/h > 橙海 > 不要死在崇拜裡 > 同一 > 大丈夫

覺得成隻碟一齊聽冇分開一隻一隻咁好聽

全世界斬婷 > 一樣不一樣 > 說再見了吧 > 靈感床 > 258km/h > 橙海 > 不要死在崇拜裡 > 同一 > 大丈夫

覺 ...
bagfgfcde 發表於 2018-4-18 18:40

頭3Tracks一齊聽已經贏左喇喎
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

頭3Tracks一齊聽已經贏左喇喎
dongbb2332 發表於 2018-4-18 19:14

中段開始就麻麻了
而且我本身都已經好愛track 2同3