返回列表 發帖

講吓啫,真係變五台?

呢個post好可能激嬲各位,小心慎入。
話說我早兩個月曾經出過post(連結),質疑香港現有嘅四台榜究竟能唔能夠真實反映潮流,仲提出設立第五台榜。當時都見到唔少人都覺得已經冇咁嘅需要(甚至應該減榜);亦有人提出唔同嘅第五台可能性,當中包括亞洲電視同騰訊合作開嘅一個榜。如果我同你講,有人已經將呢個榜認定為第五台榜,你又覺得點呢?
雖然呢個話題唔多人講,不過我都講吓啦。我有留意開維基百科上面有關派台歌、流行榜之類嘅文章,咁啱又見到呢篇嘢上面嘅流行榜入面多咗一個:「騰訊音樂流行榜」。我見其他歌手版面入面嘅派台歌成績表都將亞視呢個榜列喺「備註」一欄。基於好奇心,我又做咗少少功課,之後就對呢個所謂「第五台榜」有好大嘅保留。
睇返呢個榜嘅資料先。騰訊音樂流行榜喺今年二月(第五週)開始報榜,分咗香港、大陸、臺灣同韓國四類,每個榜有十個位,我哋留意返香港個榜。睇過香港榜過去十個禮拜嘅榜單,發現呢個榜根本就係一團糟。雖然得十個位,但係每一個禮拜都至少有一位歌星有多過一個禮拜上榜;再講冠軍歌,頭三個禮拜都係由容祖兒擔任,跟住兩個禮拜就由澳門歌手曾詠欣包辦,之後直到上個禮拜都係莫文蔚攞。唔計旁述不斷講無聊嘢,呢個榜睇落已經好唔掂,再加埋排位透明度極低⋯⋯亞視同騰訊,差極都唔會咁啩?
ViuTV個榜根本唔係流行榜;其他榜(包括共和榜)一係就知名度不足,一係冇大機構支持;曾經試過成為第五台榜嘅雷霆881同有線結果都係幾年就失敗告終,呢個「潛在第五台榜」又會點呢,大家拭目以待。我之前講嘅第五台榜係想令到香港流行榜更加好,但係似乎呢個「潛在第五台榜」又好似未得喎⋯⋯當然,維基百科呢家嘢都係信不信由你啫,更何況呢度大家都似乎未承認⋯⋯大家又覺得點呢?以下開放討論~
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

齊拜0700企鵝大神 拯救業界
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

支持CM共和榜變第六台

歌手唔出歌要十個台都無用啦

齊拜0700企鵝大神 拯救業界
b01091018 發表於 2018-4-11 20:17

????

I can't find the actual chart anywhere.

I can't find the actual chart anywhere.
kin888 發表於 2018-4-11 21:04

要睇返ATV嘅節目重溫,冇人mark(因為真係太⋯⋯

歌手唔出歌要十個台都無用啦
艾石仔 發表於 2018-4-11 20:46

同意⋯⋯慘在啲人去哂聽歐美日韓歌⋯⋯

留意返啦~
CM榜係由19個榜組成~每個榜都有自己特色~不忽視~

留意返啦~
CM榜係由19個榜組成~每個榜都有自己特色~不容忽視~
kenny1102 發表於 2018-4-11 22:27

支持cm榜
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

留意返啦~
CM榜係由19個榜組成~每個榜都有自己特色~不容忽視~
kenny1102 發表於 2018-4-11 22:27

支持支持
話時話點解得十九個榜唔齊頭廿個

其他四個台已經好多年歷史
有咩可能一個新台搞個流行榜就同四台榜齊名變五台?
唔該唔好傻啦

唔該唔好傻啦 ...
cathay1996 發表於 2018-4-12 00:21

同意,做多幾年先算啦反正維基都改返

WFC
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

再講冠軍歌,頭三個禮拜都係由容祖兒擔任

希望樓主進修下中文
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

希望樓主進修下中文
帥小寶` 發表於 2018-4-13 16:05

明白明白,唔好意思

唔該唔好傻啦 ...
cathay1996 發表於 2018-4-12 00:21

共和都搞左10+年
論年資的話應該沒有其他第五台能出其右(笑)

支持CM共和榜變第六台
hehehaha 發表於 2018-4-11 20:43

CM完全有能力撐起第六台

共和都搞左10+年
論年資的話應該沒有其他第五台能出其右(笑)
antilegend 發表於 2018-4-15 11:57

完全同意,不過外人識唔識都成疑

CM完全有能力撐起第
frankie_0401 發表於 2018-4-22 20:55

完全同意,不過外人識唔識都成疑

第五台
PenguinMusic 發表於 2018-4-23 00:14

老實講你要外人識你問班九十尾零零後,肯定連四台包邊四個台都唔識啦
要人識都係睇你點Promote同之後撐唔撐得起姐