返回列表 發帖

歌聲如初 - 謝安琪

單選投票, 共有 128 人參與投票
45.31% (58)
3.91% (5)
4.69% (6)
3.12% (4)
42.97% (55)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 歌聲如初
主唱: 謝安琪

派台日期: 2018-4-4

作曲:Amit Trivedi
中文詞:馮穎琪

誰亦要高飛一次證明
存在有忠於這個旅程
跌碰過傷過亂過
也不要白過
你教我不必擔心那結果
有你愛所以任性
也可以盡興
與你沿路分享一切美景

聽我放聲唱歌
飆高低泣當中有我
叫你放開耳朵
細聽願望就像如初

當天因你誕生
天生因你勇敢
路上冷雨降臨
歷練意志放行
學會珍惜最謙卑的心
好好的抱緊
別讓夢想抱著遺憾
任雨勢降臨
用心志放行
用理想栽種鮮花 別忘掉源自童真

誰亦要高飛一次證明
存在裡忠於無悔的心境
跌碰過將錯就錯
也不要白過
你教我不必追捧那結果
有你愛可以任性
可從頭豁出一切盡興
與你沿路分享所有情景

聽我放聲唱歌
飆高低泣當中有我
叫你放開耳朵
細聽願望就像如初

聽我放聲唱歌
飆高低泣當中有你
我已放開耳朵
聽到真心想的最初

謝安琪最難聽既一首歌
根本唔想再聽多次
1分
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

仲難聽過拾回
明明原版唱得好有力 佢就不停痾痾痾痾痾~到垂死咁
都唔知聽緊d乜 1分

好鍾意謝安琪。不過真係好難聽!!!! :(
好難聽多次......
__曾踏破過深海
          尋求你我所愛__

好難聽

比GIN LEE 唱啦浪費哂首歌

5分btw星期一美kay會去荷里活(廣場)唱e首歌有d驚

搵kay唱真係大整蠱,同原唱爭太遠。同埋點解唔搵個年輕啲?

呢一首做復出,為咗歌名而作1st plug,有D失望。
仲諗住成為JUNO旗下,會出偏鋒嘅作品添。
5分。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

其實youtube版本係咪差一段?完整歌詞係由邊度轉載過黎?
若我所見不相同 獨守一角青空
浪漫願他不要改 所信是模糊 仍肯冀待

完整版邊度有得聽?

“谢安琪”三个字已经值满分!!
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

嘩~~ D 高音好嚇人。唱到拉牛上樹唔上唔落咁,懷疑緊Juno間公司係英皇比錢投資。擺明整蠱佢啦。
比返D 有唱功的歌手好似Gin Lee 同 Joey 唱會好聽好多。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

Kkbox冇上架

5分。 ...
liebe 發表於 2018-4-12 21:26

你既評分方式真係好靈活跳脫

嘩~~ D 高音好嚇人。唱到拉牛上樹唔上唔落咁,懷疑緊Juno間公司係英皇比錢投資。擺明整蠱佢啦。
比返D 有唱 ...
dom 發表於 2018-4-12 23:20

Joey 同 gin 可以reach到個高音?

Joey 同 gin 可以reach到個高音?
kayzzz 發表於 2018-4-13 00:46

堅姐咁堅應該得掛

5分。 ...
liebe 發表於 2018-4-12 21:26

算啦呢首都唔係正式first plug (?)

拾回好聽d
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

簽名被屏蔽

拾回好聽d
John 發表於 2018-4-13 01:30

拾回即刻好聽左
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

唔覺得差,不過原裝好聽d,廣東板歌詞同個歌名有d娘味拖低左,佢又太跟原板唱先至會咁

唔洗諗
1分

救命  
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

第一次希望隻歌唔好入碟,如果真係出得成隻碟

比原唱差勁多....說不出既好怪

聽到如“初”我當堂嚇一嚇
中間不停啊啊啊真係令人無言,好似唱山歌

其实都唔係好难听啫
原唱听惯咗  唔及原唱係真
不过都照畀5分
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

今日再次聽原版,原來廣東話版cut短咗成分鐘

真係好難聽咩?又唔多覺。唔係話唱得好好,但絕對冇樓上一堆所形容嘅咁差
首先呢首歌唔易駕馭,挑戰唔小,腦補一下邊個得?個人覺得只有莫文蔚可以。阿堅同美祖?咪講笑啦
電影公司邀請美畸,係對佢嘅一種肯定。老實講,請美祖,美祖都未必敢唱
珠玉在前,咿咿吖吖肯定比唔上外語歌手,我相信美畸自己亦心知,肯接呢首歌係有膽識有勇氣

真係好難聽咩?又唔多覺。唔係話唱得好好,但絕對冇樓上一堆所形容嘅咁差
首先呢首歌唔易駕馭,挑戰唔小...
kop1874 發表於 2018-4-15 23:10

Agree, 首歌唔易唱, 個人覺得 apart from Kay, 只有關心妍, 林欣彤, 彭羚可以唱得好。

聽到如“初”我當堂嚇一嚇
中間不停啊啊啊真係令人無言,好似唱山歌
stephybest 發表於 2018-4-15 02:32

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Agree, 首歌唔易唱, 個人覺得 apart from Kay, 只有關心妍, 林欣彤, 彭羚可以唱得好。 ...
boy4dudes 發表於 2018-4-15 23:28

林憶蓮呢?

林憶蓮呢?
newguy 發表於 2018-4-16 01:12
A-Lin & 林憶蓮 for 國語版

在戲院聽到好長一段“痾痾痾~~~~”, 應是這歌了

你地講嗰啲 gin lee joey 根本冇可能唱到 唔係實力問題 係音域問題
kay 係少數唱到咁高音嘅女歌手 但比起十年前嘅我歌故我在爭好遠 當年個 a flat 有力好多

你地講嗰啲 gin lee joey 根本冇可能唱到 唔係實力問題 係音域問題
kay 係少數唱到咁高音嘅女歌手 但比起十 ...
just11256 發表於 2018-4-16 13:47

Sure?

Sure?
cathay1996 發表於 2018-4-16 13:52

其實如果你搵到一段佢哋嘅歌係reach到最高嗰個音,咪可以否定依個statement 囉

我諗以後都係唔好改編印度歌啦

其實如果你搵到一段佢哋嘅歌係reach到最高嗰個音,咪可以否定依個statement 囉 ...
kayzzz 發表於 2018-4-16 14:28

gin lee 《falling》 唱到 f#
我諗 gin lee 唱應該會 belt 上去,唔會好聽,因為呢首歌個高音終點係成個 octave 跳上去,kay 咁樣唱法反而更好

matthew1990 發表於 2018-4-17 00:43

期待有cm會員挑戰下呢首歌

簽名被屏蔽

gin lee 直情belt 上G5 都聽過, 用比較heady既混聲, gin lee 潛水 ad lib 個段都已經G5啦,  
雞容得唔得就好難講
MAG就應該冇問題

女人mix上G5 係好普通既事,
呢一代香港歌手根本冇幾個真係識得唱歌, 所以大部份都唔會唱,
事實根本香港絕大部份歌手根本就連普通一個受左正統聲樂訓練一年既學生都不如
上到個音唔難, 但穩定唔走音做runs就應該有難度, KAY已經超額完成,

KAY 唱得核突最主要因為佢D runs (柯柯柯柯)做得唔夠流暢,  個下巴不斷UP 下UP下,柯柯柯柯得斷斷續續咁
人地個下巴應該放鬆打開唔係又開又合

簽名被屏蔽

咁都有得彈? 佢Live d adlib 仲正過studio 版  如果要彈 唯一係second verse 太soft 但都ok ...
tributehotel 發表於 2018-4-17 08:07

事實佢口型有問題,  影響音色,
令到D runs 斷斷續續, 所以先比人投訴柯柯柯得難聽,
你見到偶像已經流晒口水唱乜都OK,你為偶像護航浪費時間
我理得佢live version 唱到識飛, 而家討論緊係studio version,
呢D 野應該係studio  唱好先出街, 唔係等live 先去更正

連CM普通會員都聽到有問題, D 監製係聾定係HEA﹖咁仲做咩監製
製作一D 都唔專業,  當然比人批評

簽名被屏蔽

gin lee 直情belt 上G5 都聽過, 用比較heady既混聲, gin lee 潛水 ad lib 個段都已經G5啦,  
雞容得唔得 ...
hkchart 發表於 2018-4-17 07:58

和議
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

首歌由監製都ok 出得街 證明唱法無問題

tributehotel 發表於 2018-4-17 11:13

你咁講,咁不如話香港樂壇所有歌唱法都無問題啦,反正每首
歌都有人監