返回列表 發帖

黑彩虹 - 鄭欣宜

單選投票, 共有 87 人參與投票
67.82% (59)
4.60% (4)
9.20% (8)
1.15% (1)
17.24% (15)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲: 黑彩虹
主唱: 鄭欣宜

派台日期: 2018-4-12

作曲: 馮穎琪
填詞: 黃偉文
編曲/監製:謝國維
主唱: 鄭欣宜

你的血液紅的
你的愛 亦是紅的
青春也 同樣叛~逆 同樣易忐忑~      
可惜他們來挑剔 揪出同儕為敵
人人有愛 為何你的 給歸於 禁色

你的眼淚藍的
你的怨 亦是藍的
帶著頭 橙色的猛獸 活在兩極
不算最美 勝在做人 無矯飾
可惜忠實 讓人嫌刺眼
被抹黑 亦決不能 被缺席

黑彩虹
仍然亮著 某片最暗天空
黑彩虹
旁人落墨 腐蝕你那 黃藍綠紫紅
死灰重燃 色彩仍然無盡
艷麗很多 在漫天淒風中 播種
黑彩虹
蒙塵但是 哪會抹煞初衷
黑彩虹
長埋煉獄 陷落曠野 仍然是彩虹
不准泥濘 沾污澄明心胸
絕未羞恥 是自己 天生的血統
血有一種勇 禁制禁出的勇

你的信念黃的
那種無避忌顏色
帶著皇者紫色氣派 未被蛀蝕

心裏永遠 有段綠林 能喘息
即使黑幕萬重 圍向你
別退縮 抗爭不會沒價值

黑彩虹
蒙塵但是 哪會抹煞初衷
黑彩虹
長埋煉獄 陷落曠野 仍然是彩虹
不准泥濘 沾污澄明心胸
絕未羞恥 是自己 天生的血統
你要愛得比過去自信
你要挺起一切你奉信               
那怕已經一隻腳踏進 溶岩中

只准雷同
人們敵視 眼每個不懂
黑色長虹
和平幻像 下令你要 來盲目跟從
指青為藍 威迫從來無用              
萬象光譜 唇紅色不只千百種
你要美得英勇 痛也痛得英勇
不可以折衷

詞高質...曲普通...3 fun la

講真,欣宜呢首歌唱得好聽喎
任我行 失憶蝴蝶

其實份詞都幾堆砌
唱翻呢啲pop song加懶正面sell做自己既主題咪好囉
好過鄭家詠

我覺得份詞唔算堆砌,
但最大問題係主體(黑彩虹)在副歌出現得太多次 (真係很堅強D FD),
成首歌令我聯想起火鳥,但「火鳥」係成首歌只出現2次。
不過欣宜唱得,處理得好好,
我明有好多人唔喜歡佢,
但佢係近代女歌手唱得,有唱功得來不會濫用唱功而令首歌失去應有感情的歌手。
Make it simple.

份詞以近年 yy 嚟講算係咁啦 用字算唔錯 concept 亦唔算過分突兀
第一次 chorus 唔應該唱兩次 變咗好繁複

先唔理係咪女神2.0,公道講句呢首算高質,欣宜唱歌一向都幾有感情

黃偉文填詞, 詞意與《女神》類同, 顯然想重奪《女神》時的聲勢. 找來馮穎琪 作曲, 縱然不是她最好的作品, 但旋律也比起欣宜過去一年的慢歌動聽, 再次證明馮穎琪是近年水準最穩定的作曲人之一.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

欣宜呢首真係唱得幾好,個曲都算易上口。不過同意樓上所講個chorus有點長,第一段應該唱一次就算。

欣宜唱慢歌係幾好,依首無咩哭腔,更加順耳

份詞同欣宜有咩關係?  

佢算係唱功有一定水準嘅女人
加上近年無咩哭腔好聽好多

首歌上
阿歪份詞唔算係堆砌
明顯想做女神2.0為小眾發聲有啲意思
但有個問題係太多Message想講

第一段明顯想講LGBT小眾
無戀愛定係gender identity
都係好似Spectrum咁continuous
但往往社會總係要人活在兩極
紅同藍好代表男同女顏色

但第二段又難唔令人覺得講政治
黃色加上抗爭不會沒價值
搞到好似首歌有兩個好唔同嘅messange要講

好正的歌名!
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

黑彩虹黑彩虹黑彩虹黑彩虹黑彩虹~
咁填咪得囉
人地都係咁姐 LOL

黑彩虹黑彩虹黑彩虹黑彩虹黑彩虹~
咁填咪得囉
人地都係咁姐 LOL
kwanie 發表於 2018-4-21 11:29

Mean~~~

Mean~~~
kayzzz 發表於 2018-4-23 22:49

謎之同key

自此冇人會記呢首歌chorus 第一句
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

Live version, well done Joyce!

雖然詞>曲,但仍然係一首好高質嘅歌。
而且佢幾能夠唱得出首歌嘅感覺~
可以loop一排~~~

Congrats to Joyce - 黑彩虹 = 加拿大至 HIT 中文歌曲排行榜 #1 this week

Live version, well done Joyce!
boy4dudes 發表於 2018-4-23 23:23

唱得真係幾好

好聽wor
簡簡單單既歌幾啱佢
5分

個live真係唱得好好!!!!

she sings really well

支持vicky
個曲作得好好聽

Joyce今次冇哭腔又加分
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏