返回列表 發帖
CM 會員共和榜 2018 年第一季季選歌曲 - 第一位

「合則來,不合則去」
相處需要坦誠需要了解
而不是偽裝及猜疑

林欣彤 - 忍 [36 票]
作曲 Larry Wong
填詞 林夕
編曲 Larry Wong
監製 舒文
唱片公司 手工藝製作

一蓮託生或者呼吸都痛
RVHOCPC 發表於 2018-4-27 20:56

點解仲未有一蓮托生表演睇既

點解仲未有一蓮托生表演睇既
bagfgfcde 發表於 2018-4-27 20:58
根本唔會有囉 !!!

全女班

唔該晒FB專員幫我哋揭曉
一陣會有投票總結
今季得票最少嘅歌曲係獲得1票

今晚同大家分享了五首關於愛的歌
其實愛無處不在
希望大家學會珍惜愛
同埋分享更多的愛比身邊的人

多謝今晚有份參與的會員
各位晚安 !

稍後時間有票數公布 , 請密切留意 !

今晚同大家分享了五首關於愛的歌
其實愛無處不在
希望大家學會珍惜愛
同埋分享更多的愛比身邊的人

多謝今 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-27 21:07

愛你

唔該晒FB專員幫我哋揭曉
一陣會有投票總結
今季得票最少嘅歌曲係獲得1票 ...
ed8671ed 發表於 2018-4-27 21:04
辛苦曬 IG 專員專業嘅點票
愛你
stopzi 發表於 2018-4-27 21:10
睇黎你今晚感受到好多愛

恭喜得獎歌手同stopzi & chanchan0909呢對新人

得中一首 忍
奉愛之名算OK
其餘三首加埋 冇聽多過10次
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

17. 吳雨霏 - 奉愛之名
20. 周國賢 - 當下的力量
25. 孫燕姿 - 風衣
26. 徐佳瑩 - 灰色
27. 逆流 - 飛砂

中左一首噶
愛霏

恭喜得獎歌手同stopzi & chanchan0909呢對新人
bagfgfcde 發表於 2018-4-27 21:13
唔好啦 佢係你架嘛 我唔會同你爭架
27. 逆流 - 飛砂
bagfgfcde 發表於 2018-4-27 21:24
我投左
13. 小肥 - 風塵三俠 (Ft. 6號@RubberBand / 側田)
27. 逆流 - 飛砂
35. 陳蕾 - 娛樂人生
38. 鄧小巧 - 和好
都係中一首 !

27. 逆流 - 飛砂

...
bagfgfcde 發表於 2018-4-27 21:24

無Serrini

尾站天國去左邊

18. 吳業坤 - 凱旋門
27. 逆流 - 飛砂

得一首中

18. 吳業坤 - 凱旋門
27. 逆流 - 飛砂

得一首中{ ...
weiquan 發表於 2018-4-27 21:38
灰色 , 飛砂 至少有三票 , 恭喜

我相信上得CM嘅人 其實都好留意呢個樂壇嘅發展
除咗留意自己嘅偶像之外 都會願意去聆聽其他主流同埋小眾歌手嘅派台歌
咁樣多方面去接觸唔同流派嘅音樂 先至係呢個論壇嘅核心價值
所以有時見到有啲會員淨係投一兩首就算
心裡面會覺得係咪真係冇其他啱心水嘅歌可以揀 定係 完全唔會留意其他歌手付出嘅努力
尤其是而家我哋開咗fb同ig等等嘅社交平台 外界甚至音樂人有更多機會留意到呢個forum究竟搞緊乜嘅時候
身為呢個forum嘅一份子 揀出五首值得推薦嘅歌曲係咪真係咁難呢?

所以其實好希望大家投票嘅時候可以簡單講下投票嘅原因
雖然各位未必係一個專業嘅樂評人
可能你會覺得我take this too serious 呢啲投票離開咗個壇就不值一提架啦
但係希望身為CM一份子嘅你 既然你肯留意呢個樂壇(我assume你對眼唔係淨係focus喺你鍾意嘅一兩個歌手)
可以有呢個義務去認真對待每一首歌 認真對待以後嘅投票

另外多謝某會員嘅建議
今年開始會有呢個貼堂環節 希望可以分享下一啲寫得幾好嘅評語同各位分享
(由於投票嘅時候都hide曬 咁我就唔會公開會員名嘅 佳作會喺投票帖獎勵分數反映)

小肥 - 風塵三俠 (Ft. 6號@RubberBand / 側田)
《風塵三俠》亦成為了本地樂壇第一季的亮點之一,小肥與6號和側田的合作擦出了很大火花,三把性質不同的聲音組合一起沒有半點遺和感,令 vocal 部分成為歌曲的主要加分位,屬於小肥新專輯中一首最搶耳的作品。

吳雨霏 - 奉愛之名
Kary的《奉愛之名》吸收了外國流行音樂的精髓,融入R&B及trap等元素,製作出一首水準不俗的electropop。身為餅碎其中一員,天生麗質的Kary在過去多年的音樂路卻非一帆風順,直到《豔羨》一碟終於完成了蛻變;而到了她事業愛情兩得意的時候,她放慢了腳步,以慢工出細活取代流水式的一年一碟,以幸福代替埋怨、以新曲風取代固步自封的pop ballad,開拓廣東歌新的可能性。無論是tropical house x electropop的《Come With Me》或是《奉愛之名》,都聽得出Kary更自信、更有女人味的一面。 利申 霏粉

吳業坤 - 凱旋門
第一次聽已經覺得好唔錯,之後細心留意歌詞更加覺得首歌好有意義,雖然坤坤演繹有部份位置都係忍唔住加左修飾,但整體比較raw既演唱都係加分,同埋樂壇需要更多三拍四歌曲!

逆流 - 飛砂
人除左喺成長嘅同時 , 其實亦都係倒數嘅進行
喺呢首歌曲嘅 MV 中 , 只交待了男主角以跳樓方式去結束自己的生命
沒有明確交待男主角經歷了甚麼事情 , 借此去突顯人生無常的訊息
好多事情都係突如其來地發生 , 最近太多車禍嘅發生 , 更令大家把握活著嘅意義
關心身邊的人 , 珍惜當下擁有嘅一切
今年逆流的兩首作品保留左佢地嘅風格 , 同時喺演繹上面減少左好多 Scream 部分
平時聽唔慣 Scream 嘅朋友 , 呢首歌曲絕對值得一聽
希望大眾透過今年嘅作品重新去認識逆流

許志安 - Remember Me
本身個旋律唔錯,許志安唱得柔和、舒服,係首好聽嘅作品;睇完套戲再聽返又另一種感覺,甚至有少少催淚

陳蕾 - 娛樂人生
豹哥嘅歌唱之路 , 相信大家對佢嘅經歷一點都不陌生
豹哥近年嘅三首歌曲 , 由經歷出走 , 尋找快樂 到 享受人生
用自身嘅經歷同大家分享 , 相信聽眾都會感受到一份鼓勵
呢首歌曲可以見到豹哥同佢嘅團隊們喺音樂追求嘅野心
比起以往佢推出嘅單曲
今次喺編曲落足心思 . 其中開首嘅弦樂令我最吸引
有種一步一步去進聽眾進入呢個娛樂嘅世界
整首歌嘅編排增加左歌曲嘅可聽性

鄧小巧 - 和好
鄧小巧's song is also quite touching and her idea of getting in touch with the inner self reminds me of the great movie Inside Out. Add on her warm vocals, and this is the song for inspiration.

除咗留意自己嘅偶像之外 都會願意去聆聽其他主流同埋小眾歌 ...
ed8671ed 發表於 2018-4-27 21:48

鄧小巧果段評論好有筆風好明顯,睇到第一句都知邊個

除咗留意自己嘅偶像之外 都會願意去聆聽其他主流同埋小眾歌 ...

某一段好似被河蟹左四隻字

某一段好似被河蟹左四隻字
bagfgfcde 發表於 2018-4-27 22:07

唔小心剷咗 加返

yes ! 真心希望會員們認真對待每一次嘅投票 !
如果個個都係咁 , 為左投自己鐘意嘅然後就走 , 最後只留意入唔入到圍 , 首歌幾多票
但完全忘記左搞呢個投票嘅原意 , 咁樣玩真係好無意思

投左
08. Robynn & Kendy - 未來紀念館
21. 林欣彤 - 忍
30. 莫文蔚 - 慢慢喜歡你
35. 陳蕾 - 娛樂人生
最後只中兩首。。。
原來今年有佳作貼堂 平時都有寫, 不過今季懶左
估唔到用愛做主題咁究竟係主持人好需要愛, 定佢實在太愛某d cm會員
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

投左
08. Robynn & Kendy - 未來紀念館
21. 林欣彤 - 忍
30. 莫文蔚 - 慢慢喜歡你
3 ...
kevinlai1621 發表於 2018-4-27 22:13
下次寫囉咁
今次我見都多左好多會員為左自己鍾意嘅歌都好有心機咁寫 , 值得鼓勵
係愛 CM 會員 ! 當然我都好愛你架 希望你感受到啦

CM會員共和榜: 2018年度 我最喜愛的歌曲第一季季選投票結果

總票數: 111票
有效票數: 105票
無效票數: 6票

RKSINGER - SONGVOTE
01林欣彤 - 忍36
02楊千嬅 - 一二三,三二一 (Live)32
03鄧小巧 - 和好31
04AGA - 無期27
05吳雨霏 - 奉愛之名24
06張敬軒 - 缺21
07古巨基 - 初心20
08小肥 - 風塵三俠 (Ft. 6號@RubberBand / 側田)19
09Gin Lee - 很堅強18
09陳蕾 - 娛樂人生18
11陳慧琳 - 尾站天國16
12Serrini - Don’t Text Him15
13Robynn & Kendy - 世界對我們12
13Robynn & Kendy - 未來紀念館12
15許廷鏗 - 演員的自我修養11
16RubberBand - 城市當代配樂團10
16孫燕姿 - 風衣10
16徐佳瑩 - 灰色10
16莫文蔚 - 慢慢喜歡你10
20周國賢 - 當下的力量09
20衛蘭 - 一晃眼09
22Gin Lee - 曌08
22逆流 - 飛砂08
22側田 - 咖啡因萬歲08
22陳柏宇 - 閱後即焚08
26Serrini - Pink Song07
26王嘉儀 - Leaving Home07
26林奕匡 - 草原07
29JW - I Just Wanna Stay With You06
29Supper Moment - 不要死在崇拜裡06
31Fabel - Earth05
31吳業坤 - 凱旋門05
31盧廣仲 - 幾分之幾05
34許志安 - Remember Me04
34謝霆鋒 - 有火04
36MastaMic - Fire03
36方大同 - Ten Reasons03
36黎曉陽 - 怕03
39吳嘉熙 - 把持02
39音樂份子 - 我們的航海時代02
41林奕匡 - 好好的聊個天01

CM會員共和榜: 2018年度 我最喜愛的歌曲第一季季選投票結果

無效票數: 6票 ...
ed8671ed 發表於 2018-4-27 22:21

幾 時 有 graphics 睇
我們的總和

無效票數: 6票 ...
ed8671ed 發表於 2018-4-27 22:21

R&K

R&K
kevinlai1621 發表於 2018-4-27 22:42

呢個真係悲劇
上年第一季又係負攝石+無敵攬炒

呢個真係悲劇
上年第一季又係負攝石+無敵攬炒
ed8671ed 發表於 2018-4-27 22:45

我其實都諗左好耐應該要投俾邊首

太忙無現場睇 啲tag唔錯
不過我投啲歌全部二十名不入
本身仲諗住軒仔基仔有力爭 點知又係女人霸權
另外我再度令一位男歌手唔會0票

很堅強 > Don’t Text Him
曌 > Pink Song
呵呵 Talent always wins

下季開始會寫投票原因 都係copy & paste返每週個tag過黎
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

恭喜Mag!
怪獸一族

好開心 中咗三名
美霏實至名歸
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

Mag 實至名歸 Congrats

好似係第一次一首都唔中 乜我啲口味同大家爭咁遠
不過見到自己被貼堂好開心
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

係咪第一次有貼堂制度咁我又寫下先
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

辛苦哂兩位專員
尤其係當初有呢個季選既原意
係比大家分享音樂喜好 而唔係鬥哂馬

雖然頭五都冇投到,不過梗係支持,更何況係CM
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

原來呢度有得睇晒所有tag…

寫得好好,寫既人將世情寫得好透徹。
欣賞貼堂制度。
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

原來呢度有得睇晒所有tag…

寫得好好,寫既人將世情寫得好透徹。
欣賞貼堂制度。 ...
Evan@LaRossa 發表於 2018-4-28 21:40
再次感謝
估唔到大家咁鍾意

CM 會員共和榜 2018 年第一季季選歌曲 - 第二位

但正所謂「人非聖賢,孰能無過」
每個人都有自己的過去
既 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-27 20:46

呢隻好好聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

美千good job

年尾見

美霏good job
年尾見
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Gin Lee good job
年尾等食白果啦

Supper Moment - 不要死在崇拜裡
王嘉儀 - Leaving Home
周國賢 - 當下的力量
陳蕾 - 娛樂人生
鄧小巧 - 和好
投左呢5首,得一首中sosad