返回列表 發帖
好 開 心 呀 呀
多謝lala令蔡健雅既記錄冇被破

好野 lala實至名歸
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

蕭敬騰:為什麼急著趕回前台
林俊傑:(喘)為了你

47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好 開 心 呀 呀
多謝lala令蔡健雅既記錄冇被破
bagfgfcde 發表於 2018-6-23 23:26

始終評審對歌手追平江蕙記錄
仲有猶豫
當然lala表現非常非常出色

小宇 加油

WOWWWWW估中了EASON
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

EASON 口形: 又係我?

eason恭喜!

小宇好慘:( 雖然預左冇

唔係小宇 不過都恭喜 Eason !

YEAH EASON

我寧願 eason 拎碟多過拎人
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

恭喜eason
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

不愧為吹神!!

咩呀
又係佢
佢唱片啲假音咁都拎到?

Eason

好心唔好咁多廢話啦

寧願三封JJ

方大同:「希望香港歌手頒比香港歌手」
而家聽落好悲哀

方大同:「希望香港歌手頒比香港歌手」
而家聽落好悲哀
表妹保莉 發表於 2018-6-23 23:41

好surprised 佢當自己係香港歌手

寧願三封JJ
liebe 發表於 2018-6-23 23:40

JJ都唔係好值~~
不如鼓勵下另外果D

想問一個題外話
岑寧兒表哥Jerald
係老豆定老母親戚
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好surprised 佢當自己係香港歌手
kayzzz 發表於 2018-6-23 23:42

係喎!可惜香港堆頒獎禮搞成咁,
佢地去晒台灣發揚光大了

係喎!可惜香港堆頒獎禮搞成咁,
佢地去晒台灣發揚光大了
表妹保莉 發表於 2018-6-23 23:44

多謝佢地為香港持續地爭光

JJ都唔係好值~~
不如鼓勵下另外果D
表妹保莉 發表於 2018-6-23 23:42

我指如果要三封JJ定果位
寧願JJ
始終演唱水準高

其實如果評審一開波就評演唱穩定度
絕對唔係咁既賽果

咩呀
又係佢
佢唱片啲假音咁都拎到?
liebe 發表於 2018-6-23 23:38

我覺得佢今年隻碟都好唔錯啦
我會排佢第二

點都好過林俊傑
希望佢白果

心理學!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

WOWWWWW 恭喜心裡學!!!!

我覺得佢今年隻碟都好唔錯啦
我會排佢第二

點都好過林俊傑
希望佢白果 ...
bagfgfcde 發表於 2018-6-23 23:46

Agger

嘩 LALA 年度國語專輯 WOW !!!

諗都無諗過 好開心

What???

呢個獎真正為香港爭光

SORRY 年度專輯同 年度國語專輯 有咩分別?

咩呀
今年又話係果五個語言既第一名揀一張既

第 29 屆金曲獎 完整得獎名單 [以頒發先後次序排列]

演奏類 最佳作曲人獎 鍾興民 - 《紅樹林》
演唱類 最佳作曲人獎 盧廣仲 - 《魚仔》
年度歌曲獎 《魚仔》 - 盧廣仲

最佳新人獎 茄子蛋 -《卡通人物》

最佳客語歌手獎 秋林 -《大嶺腳下2》
最佳客語專輯獎 《黃泥路》- 黃連煜

演奏類 最佳專輯製作人獎 許郁瑛 -《happened, happening》
演奏類 最佳專輯獎 《happened, happening》- 許郁瑛 / Alex Sipiagin / Donny McCaslin / Boris Kozlov / Donald Edwards

最佳原住民語歌手獎 桑梅絹 -《渲染》
最佳原住民語專輯獎 《直美》- CMO 樂團

最佳台語男歌手獎 蕭煌奇 -《人生我敬你一杯》
最佳台語女歌手獎 張艾莉 -《艾莉 , 愛你》
最佳台語專輯獎 《卡通人物》- 茄子蛋

最佳專輯裝幀設計獎 廖俊裕 -《兄弟沒夢不應該》
最佳音樂錄影帶獎 《身後》- 羅景壬

演奏類 最佳錄音專輯獎 《happened, happening》- 許郁瑛 / Alex Sipiagin / Donny McCaslin / Boris Kozlov / Donald Edwards
演唱類 最佳錄音專輯獎 《家III》- 羅大佑

最佳作詞人獎 《郭源潮》- 宋冬野
最佳演唱組合獎 頑童MJ116 -《幹大事》

特別貢獻獎 蘇芮

最佳編曲人獎 溫奕哲 -《閻羅王》
最佳樂團獎 董事長樂團 -《祭》

最佳單曲製作人獎 林生祥 -《有無》
最佳專輯製作人獎 李宗盛 -《仍是異鄉人》

特別貢獻獎 郭宗韶

最佳國語女歌手獎 徐佳瑩 -《心裡學》
最佳國語男歌手獎 陳奕迅 -《C'mon In~》

最佳國語專輯獎 《心裡學》- 徐佳瑩
年度專輯獎 《C'mon In~》- 陳奕迅

我寧願 eason 拎碟多過拎人
星勤 發表於 2018-6-23 23:36

兩樣都中……後面四個唔好再驚喜啲@@
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

評審主席唔係話過
今年冇 種子專輯
所以年度專輯從四種定五種語言既最佳揀一張出嚟咩

咩呀
今年又話係果五個語言既第一名揀一張既
liebe 發表於 2018-6-23 23:53

唔係啊
係入圍既專輯揀

兩樣都中……後面四個唔好再驚喜啲@@
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-23 23:55

後面幾個個獎我突然諗番起某D得獎名單:
容祖兒
陳奕迅
容祖兒
陳奕迅

恭喜 eason
我們的總和

唔係啊
係入圍既專輯揀
CunninG 發表於 2018-6-23 23:56

上年有專輯冇報語言類最佳專輯
評審見第一年行呢個制度
揀咗兩張種子專輯直入年度專輯
所以決選就從所有碟中揀

今年冇種子專輯
所有入圍名單都跟語言最佳
仲行上年評選方式?!
而且佢係入圍名單公布記者會有講過,會喺四大語言最佳揀一

好想知年度專輯評審準則同國語專輯有咩唔同

最後個獎有 D 驚嚇 ... 但聽唔清個得獎原因

後面幾個個獎我突然諗番起某D得獎名單:
容祖兒
陳奕迅
容祖兒
陳奕迅
...
表妹保莉 發表於 2018-6-23 23:57

又提容祖兒想罵戰?

年度專輯國臺客原所有一齊評
國語專輯就國語

嘩 LALA 年度國語專輯 WOW !!!
chanchan0909 發表於 2018-6-23 23:50

見到LALA雙料真係好開心
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

又提容祖兒想罵戰?
kayzzz 發表於 2018-6-24 00:01

只係有D奇怪,
分到剛好,
咁兩張專輯,
邊張先係最佳?

今年其實真係好好睇~
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

年度專輯國臺客原所有一齊評
國語專輯就國語
hv8638 發表於 2018-6-24 00:01

痴線,咁陳奕迅隻碟都係國語,
年度專輯就贏左徐佳瑩,
但國語果Part又輸番,
會唔會打左自己咀巴?

只係有D奇怪,
分到剛好,
咁兩張專輯,