返回列表 發帖
支持
希望原子邦妮有提名
上年最鍾意佢地隻碟

男歌手應該係混戰
個人覺得以Eason既地位同隻碟既表現 應該係穩入
但其他例如JJ都係正常/普通發揮 入到正常入唔到唔出奇

女歌手我見好多人估孫張徐三個
即管睇下到時有冇人落馬

https://www.gq.com.tw/mobile/entertainment/content-36017.html?

GQ雜誌既入圍預測
佢地上年都有預測到歌王歌后 命中率係100%

希望GQ既預測可以增加CM小宇FANS既信心估入圍時唔好忘記小宇
CunninG 發表於 2018-5-7 21:40

I don't know him

好想歌后係sandee/lala

全力支持陳珊妮 & 原子邦妮
尤其係Sandee 連續三隻碟被bam好慘

第29屆金曲獎【入圍名單公布記者會】

時間:
5 月 16 日 (三) 下午 3:00
地點:
台北寒舍艾美酒店3F琥珀廳

主持人:
陳家頤(台視新聞主播)

出席:
文化部影視及流行音樂產業局局長 徐宜君
評審團主席

揭獎嘉賓:
Matzka、曹雅雯、阿爆
黃子軒與山平快、周興哲

Sooo excited
特別係女歌手既入圍
唔知今年女歌手係屬於邊個呢
又唔知邊幾個單位註定入圍等於陪跑
同埋唔知 ...
CunninG 發表於 2018-5-15 22:13

希望大陸女歌手王詩安入到圍啦

丁世光叻叻

原子邦妮
不要不要

呂薔 LOL
佢係好聽 但贏到sandee wtf

好啦 算金曲獎班評審有耳仔

恭喜小宇同在入圍最佳編曲人獎
實至名歸

覺得JJ有啲overrated
JayantL 發表於 2018-5-16 16:58

點止有啲...
佢一個入圍都冇都合理

請所有支持王嘉儀既會員全力支持黃少雍勇奪最佳編曲人獎

個名單驚嚇多過驚喜

驚喜/實至名歸:
1. 真•大陸男歌手丁世光入圍國專,而其實個人認為《神經誌》既質素係所有入圍專輯之冠
2. 民謠男新人鄭興專輯完整,入圍國專亦係實至名歸
3. 陳珊妮一向俾人一種詞編大於曲唱既感覺,今次時隔16年入到作曲人獎值得慶賀,不要不要亦值得呢個肯定
4. 有諗過同在入圍最佳編曲但唔太有信心,結果入!到!好!開!心!,黃少雍既發揮比佢既waterfall同美麗新世界都要好唔少,證明佢好錫小宇(好似係
5. 陳珊妮MV入圍係理所當然,唔該贏埋佢
6. 原子邦妮叻叻,謝謝你曾經讓我悲傷好好聽;張三李四入圍都實至名歸
7. 宇宙人入唔到樂團,that's what they deserve

驚嚇:
1. 年歌班老男人出哂黎係想點,說好的 #未來ing 呢
2. 以李權哲既演唱實力其實可以入圍男歌手,好可惜
3. 林俊傑隻碟廢成咁都可以做大贏家
4. 連名帶姓有填詞又係唔知做乜,份詞有冇咁好呀
5. 女歌手冇陳珊妮好失望
6. A-Lin光之海點都值提名掛,今次隻碟唔強但演繹依然好好,入唔到好可惜
7. 王詩安製作類全部食蛋不能接受,方大同既一步成詩應該要入到作曲人啦
8. 徐佳瑩比想像中少提名
9. 原子邦妮又係得一個豬肉組合獎就算,喊左
10. 新人獎冇二珂 =0=

我係競猜區已經估王詩安唔會入圍,反而得我一個估中彭佳慧憑「我想念我自己」入圍。
    大家有無留 ...
tributehotel 發表於 2018-5-16 23:09

我仲見到你好叻咁估左首2018年出既陽光地中海入圍添
你有冇留意台灣樂壇架?

死啦,我發覺自己99%嘅入圍專輯/歌曲都完全未聽過!!

你們平時是通過什麼渠道了解台灣樂壇架?
有無類似 ...
若葉之年 發表於 2018-5-17 12:52

睇會員bagfgfcde推介

《連名帶姓》一出時份詞迴響好勁喎,facebook twitter ptt 洗哂板
星勤 發表於 2018-5-17 16:30

但都有啲人話份詞表現一般
我都覺得份詞冇咁好 風衣好好多
又 金曲獎評審除左年歌之外好少睇重迴響

剛剛聽許書豪,好商業味同好容易入耳,唔似金曲獎喜好,不過個人覺得好正同好唱得 ...
1d14 發表於 2018-5-17 20:01

今屆林俊傑入到咁多都商業味濃...
五位男歌手隻碟我會咁排:
宋念宇 > 陳奕迅 >>> 李玖哲 > 林俊傑 >> 許書豪

女歌手就係
徐佳瑩 >> 張惠妹 >> 飛 > 彭佳慧 > 呂薔

[尋人啟事] CM金曲獎評審團

大家好, 雖然CM係一個以廣東歌為主既論壇
但同一時間其實都有一班好留意華語樂 ...
CunninG 發表於 2018-5-17 22:43

Support

#與CM會員同在

証明我跟得貼囉  2018 新歌都知! 咁年頭出 我記錯 年尾出 得唔得先?
    台灣流行音樂咁百花齊放  ...
tributehotel 發表於 2018-5-18 12:32

同埋陳奕迅隻碟係叫C'mon In~ 唔係之外

今年金曲獎以「前瞻性」和「市場開拓性」為評選標準,陳子鴻表示,「畢竟金曲獎還是流行音樂的獎項,還是要 ...
fifty1205 發表於 2018-5-18 01:27

專登強調睇重市場反應
咁評選同垃圾GRANNYS有乜分別

繼續寸我啦 , 你越寸我 越代表你在乎我 !

反OT : 金曲奬 評審標準很貫徹 兩個字講曬: 市 ...
tributehotel 發表於 2018-5-18 12:56

你講到貫徹呢點
我覺得金曲獎班評審既評選準則一向都唔貫徹
主因係每年評審都唔一樣 召集人亦唔一樣
佢地鍾意既音樂風格 對聲音表現既要求都唔同
所以每年得獎原因都好唔同

舉個例子 女歌手
21屆阿密特因為好有突破 創立新既音樂品牌而得獎
23屆蔡健雅因為錄音方式特別 令聲音融入音樂之中而得獎
26屆張惠妹因為能夠演繹到多元曲風而得獎
27屆彭佳慧因為聲音感動度最高而得獎

27屆入圍睇重係重視人文關懷同自我突破
28屆就係「音樂整張作品的未來性和前瞻性,看中的是未來5到10年的潛力發展」
所以有時係睇感動度 有時就係睇有冇突破 有時就係睇自唔自然

之前有個專訪有提到呢一點:
一、金曲獎性格模糊,導致每屆標準不一
關於金曲奬評選標準,幾位受訪者都顯露出對評審團認知差異的無奈。 葉雲平表示,正是因為金曲奬在華語音樂圈非常受到重視,金曲獎欲照顧全部的口味,導致每年精神分裂的現象。「每屆評審標準差異甚大,一下獎勵獨立,一下鼓勵主流,難以拿捏金曲獎的性格。」
翁嘉銘提到,每年端看評審團組成,就大致能洞悉獎落誰家,跟作品優劣沒有直接關係;白紀齡也認為,評審之間價值觀、背景差異巨大的最後結果,就是不停的妥協:「就是你讓一點我讓一點,大家來投票,投票僵持不下的時候就再討論,然後再妥協。」謝宇威則分享自身經驗:「例如還是會有評審批判嘻哈作品裡面講髒話為不良示範,不應被鼓勵;我們才知道原來真是有人抱持如此的音樂觀點。」

但同我講 不離市場和獨特性 有牴觸咩?
     你所舉的例子正正印証獨特性 ,如阿密特和蔡健雅 市場 ...
tributehotel 發表於 2018-5-18 13:42

感動度同市場反應有乜關係...
亂彈阿翔拎歌王既原因係最能打動人心 但佢市場反應好flop喎

同埋就係因為評選準則有時A 有時B 有時A+B
呢點就係班音樂人覺得唔貫徹既原因

https://www.kkbox.com/tw/tc/column/showbiz-0-6045-1.html
有「金曲風向球」之稱的「中華音樂人交流協會年度十大專輯暨單曲」名單於今日揭曉。綜觀今年名單,訴求音樂性多元及對人文社會關懷的同時,情感思維與音樂緊密扣合,是今年這些優秀作品所展現的特色。

2017 年度十大專輯
【同在】小宇-宋念宇
【心裡學】徐佳瑩
【偷故事的人】張惠妹
【Be will world】LEO37+SOSS樂團
【南機場人】陳昇
【醒著不醉 Stay Sober】李權哲
【大放】邱比
【戰神卡爾迪亞】陳珊妮
【祭】董事長樂團
【幹大事】頑童 MJ116

十大專輯暨單曲名單老將、新秀各擁一片天
各樣音樂風格展現音樂無限可能及延伸性!張惠妹【偷故事的人】專輯編曲單純,樂器和人聲處理非常大膽,營造出情感迎面撲來的澎湃。小宇【同在】以全新思維譜寫豐富多元的愛情,著眼各種社會議題,不刻意炫技,展現企圖心,完整度更勝以往。陳昇【南機場人】用獨特的方式,寫台灣人的縮影,跟這個世代緊扣在一起,是有力量又動人的作品。董事長【祭】結合台灣民樂和台灣民間宗教特色,做得澎湃又平衡,是有前瞻性又有時代和地方代表的專輯。

頑童【幹大事】透露出內心訴求,在嘻哈音樂當道之際,頑童反向思考,在刻板嘻哈印象中找出新方向,傳達更多正面訊息。令人驚豔的新世代才子李權哲,首張專輯【醒著不醉】R&B節奏渾然天成,是新人中完成度最高的未來少年。從詞曲內容到表演方式全都自創的音樂怪咖邱比,專輯【大放】從歌詞、編曲極具新意,是唱進精神層面的未來音樂。新世代混血樂團Leo37+SOSS用拮拘經費做出最大的效果,純英文專輯【Be Well World】不但聆聽度高,音樂格局更有國際性,團員還能包辦各種演出,執行力強。

徐佳瑩【心裡學】一舉拿下最佳專輯及單曲獎項,音樂及質感兼具,是最具年度代表性的作品。值得一提的是,徐佳瑩在去年也憑藉著演唱會同名主題曲《是日救星》獲得2016年十大單曲,創作能量驚人。陳珊妮【戰神卡爾迪亞】同樣拿下兩獎,音樂精彩在不止思考音樂,還結合影像與歌詞,完整度更勝他人。

2017 年度十大單曲
《魚仔》盧廣仲
《言不由衷》徐佳瑩
《偉大的渺小》林俊傑
《總有一天》吳汶芳
《走到飛》呂士軒、ØZI 、吳卓源、熊仔、B.C.W、Barry、大支
《自由》巴奈(詞曲:巴奈)
《不要不要》陳珊妮、魏如萱
《契囝》拍謝少年
《我還年輕 我還年輕》老王樂隊
《有 無》生祥樂隊

林俊傑《偉大的渺小》商業和藝術中找出新的創作旋律,不斷挑戰自己走過的痕跡,成績有目共睹。盧廣仲《魚仔》貼近人情,從詞曲到演唱情緒渾然天成的搭配,誠懇歌聲讓歌中鄉愁顯得份外動人。吳汶芳《總有一天》首度入圍十大單曲,創作的旋律語調極具個人特色,嗓音乾淨誠懇又具穿透力,是備受矚目的新生代創作人。陳珊妮與魏如萱合作的《不要不要》在結合當代流行語的創作中,可以看到兩位獨特女歌手在自己領域之外的新結合,撞擊出令人欣喜的全新火花。

《走到飛》集結各路饒舌音樂人,以不同節奏營造出簡單卻豐富的旋律感,是完成度高又協調的作品。去年奪十大最佳專輯的生祥樂隊,今年以出色的思想高度單曲《有無》蟬連兩年入圍,歌詞意蘊深沈,詞曲咬合漂亮,看似很淺卻唱出很深的思想高度。巴奈的《自由》在凱道與台大醫院站前戶外錄製而成,是台灣流行音樂史上少有的錄音創作,呈現他在凱道抗議500天,長期無法休息的聲音和精神狀態。老王樂隊《我還年輕 我還年輕》旋律過耳難忘,編曲別出心裁,唱出年輕世代的虛無徬徨,是2017最能代表新世代的聲音象徵。

今年咁快既 今年個LIST 唔係好金曲獎風向
不過都睇到幾樣野既
1. 國專入圍既得兩隻出現係十大 ...
CunninG 發表於 2018-6-5 18:15

今屆主席聽講係黃韻玲
如果佢連續兩年做金曲獎主席 小宇機會會幾大
可惜今年係陳子鴻

說明:極光音樂有限公司《巴西嘉年華(特別版)》專輯入圍第29屆金曲獎「最佳專輯製作人獎」,經查證該專輯與105年發行之《巴西嘉年華(2016里約奧運特別版)》專輯曲目有24首相同,新作僅3首歌曲(合計9分54秒),不符合第二十九屆金曲獎報名須知第四點第(二)款第1目有關「首次發行時間為中華民國106年」規定,及第五點第(一)款第8目有關「專輯製作人」獎項「曲數達6首以上或音樂總長度30分鐘以上」規定,依照金曲獎獎勵要點、第二十九屆金曲獎報名須知及資格審查委員會決議,撤銷入圍資格。

第29屆金曲獎將於23日登場,本報請來陳國華、M先生及蕭賀碩3位樂評人,就最佳男歌手獎、最佳女歌手獎及最佳國語專輯3獎預測分析,各獎項只投一票,3位樂評對歌王人選有志一同,全都投給了小宇,勝出原因在於深度、創意兼具,且3人一致認為小宇的唱功大有進步;歌后則是各有所愛,分別投給了彭佳慧、張惠妹和徐佳瑩,最佳國語專輯則是老將張惠妹和林俊傑各擁山頭,不過蕭賀碩投廢票,她認為「今年對我來說沒有這樣的專輯入圍」。

歌王最無爭議,陳國華認為小宇的唱功與創意越趨成熟,蕭賀碩讚他「Vocal與音樂貼合,技巧與感情運用得宜,潮亦有深度」,M先生在小宇和林俊傑中思考許久,掙扎原因是林俊傑作品一向都有很好的質量水平,而小宇把困難度極高的R&B詮釋得相當好,最後小宇勝出,M先生就經驗考量金曲評選機制,表示:「不是因為小宇比較好,金曲獎有鼓勵作用,因為JJ已經得過了,這兩人如果同燈同分,評審會比較鼓勵新的人,所以有可能是小宇。」

陳國華把歌后一票投給徐佳瑩,「徐佳瑩經過『歌手』節目洗禮,歌路線變寬且穩定,聲線及情感發揮得很好!」蕭賀碩認為是阿妹,「我在阿妹跟徐佳瑩中間選擇了許久,但最後投給Mei。理由是她是天生歌手以及詮釋的細節,不同曲風都能駕馭,情感收放有其火侯。」M先生也在阿妹和彭佳慧之間擺盪,最後選擇彭,他說:「彭這張完全是她的心聲,一個女子在中年之後還是有對愛情的渴望迷惘追尋,我現在在聽,發現這可能不是一個商業的設定,她在唱時完全用血淚在唱,聽時特別感動,道盡很多女人心聲。」

國語專輯陳國華選擇林俊傑「偉大的渺小」,「林俊傑無懈可擊的製作把聲音的表現發揮到極限,詞曲的配合也非常好。」M先生則投給張惠妹「偷故事的人」,「我覺得她在流行和創新當中平衡得很好,應該勝算蠻高。」蕭賀碩投廢票,她直言:「抱歉,今年對我來說沒有這樣的專輯入圍,既然是非官方正式投票,我認為廢票也是一種表態。」

等睇彭佳慧二封

第29屆金曲獎將在23日揭曉,「聯合報」邀請3位DJ左光平、黃丹尼、巫巴克來預測「最佳國語女歌手獎」及「最佳國語男歌手」得主,以每人1票計,最後歌后由徐佳瑩(拉拉)壓倒性獲勝;歌王則是宋念宇(小宇)以2比1小勝許書豪,反觀資深唱將張惠妹(阿妹)、彭佳慧及陳奕迅、林俊傑都意外掛蛋,讓這次頒獎典禮顯得難分軒輊。
今年女歌后組由可望4度奪后的張惠妹、2度拿獎的彭佳慧,和入圍第3次呼聲高的徐佳瑩及黑馬Faye飛、呂薔廝殺,形成資深歌后對抗黑馬局面。看在DJ眼裡,所有入圍者已是佼佼者,但從這次金曲主軸「前瞻性」及「市場開拓性」角度判斷,全部投給徐佳瑩,中廣DJ左光平表示,今年看起來有押寶感覺,要賭在未來進化過程中,做到很好的歌手,認為徐佳瑩成功建立個人風格唱功。
曾經是男團B.A.D團員、現任飛碟DJ的黃丹尼用美食家來譬喻徐佳瑩,「她是一個非常懂吃的美食家,是個美食說書人,讓人很樂意買她的美食地圖。」更讚賞她猶如「行走CD」,歌聲很能夠引導群眾進到她的世界;而曾是央廣音樂頻道製作人、現任原住民廣播電台的DJ巫巴克認為,「徐佳瑩唱進心坎,把內心最深的那顆砂礫提煉出來,化繁為簡,句句入心。」
歌王組由2屆歌王陳奕迅、林俊傑,和2度入圍的宋念宇,及將爭第2座歌王的李玖哲,還有黑馬許書豪競爭。在左光平心中小宇就和去年封后的艾怡良一樣,是心中黑馬,他認為,「小宇不隨波逐流,是界定很清楚的歌手,只是欠缺把他推到位子的運氣,(小宇的歌)年輕人也聽,長期聽流行樂有年紀的人也會覺得不錯,有可能會頒給他。」巫巴克也票投小宇,「他的嗓音更加細緻,以前的細膩像頭髮,現在則像蠶絲,不知不覺會被他纏繞住。」
黃丹尼則投給黑馬許書豪,他期待許能成為下一位陶喆,對於他的創作實力相當認可,還以期盼新車上市的興奮程度比喻,「期待他的上市發表會就是得獎那一刻。」

得獎的是
許 書 豪

唔知點解睇好多預測
都係小宇拋離對手 徐佳瑩反而唔太穩
明明睇入圍數目 就應該係相反

心裡學其實都ok
不過問題係佢對手真係癲既

(聽一首歌三秒已經忍唔到眼淚,痴L線) ...
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-20 12:30

邊首
身後?

你又知……
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-20 14:30

好易估姐

恭喜身後!
呢隻雖然唔係我首選 但都好高質

返黎啦今日吹水位唔多.....
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-23 21:22

有睇呀
魚仔掃獎唔意外 茄子蛋就係意料之外情理之中

最大遺珠陳珊妮
今晚睇到A-Lin同Sandee都算係咁

原子邦妮冇獎
Music is dead

黑人問號

董事長樂團
hv8638 發表於 2018-6-23 22:19

合理

好 開 心 呀 呀
多謝lala令蔡健雅既記錄冇被破

小宇好慘:( 雖然預左冇

咩呀
又係佢
佢唱片啲假音咁都拎到?
liebe 發表於 2018-6-23 23:38

我覺得佢今年隻碟都好唔錯啦
我會排佢第二

點都好過林俊傑
希望佢白果

WOWWWWW 恭喜心裡學!!!!

What???

只係有D奇怪,
分到剛好,
咁兩張專輯,
邊張先係最佳?
表妹保莉 發表於 2018-6-24 00:02

心裡學
但聽得獎原因年專好似睇重前瞻性
呢種情況下Eason拎都正常既 lol

可能佢地評國語碟嘅時候睇重LaLa係台灣歌手>Eason係香港歌手,所以LaLa贏
評年度碟就冇睇呢樣嘢,所以Ea ...
mosesming 發表於 2018-6-24 00:15

我覺得係因為lala果隻始終係比較商業既流行作品
Eason果隻就係比較似玩音樂既作品
所以就算lala啲歌係評審眼中係「最佳」最突出都好 都未夠格拎AOTY

第29屆金曲獎揭曉得獎單,歌王由陳奕迅(Eason)獲得,這是他第3度稱王,與殷正洋並列得獎次數最多男歌手, ...
iedcf 發表於 2018-6-24 00:25

真係各花入各眼 lol
中華音樂人協會專輯十大 C'mon In~ 入都入唔到
再一次證明評審組成 (總召) 有幾大影響力

擺明針小宇

真係走自然感呀今屆
評審口味好影響賽果

都係啱啱講過果句
如果先評基本野
1st round就評演 ...
liebe 發表於 2018-6-24 00:51

唔同評審唔同口味
唯有尊重啦

不過我冇咁討厭 Eason 都ok既
而且都預左 係小宇無端端被燈做大熱先會有錯覺...
我最唔喜林俊傑

我今日先發現原來cm鍾意JJ既人比想像中少
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-24 01:06

我覺得佢最叻唱芭樂歌/口水歌
一唔係呢type就唔掂
25屆俾林俊傑可以同26屆歌王歌后同27屆歌后並列為最令人不滿意結果

彭佳慧得罪你啲咩
26屆係咩事我忘了……
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-24 01:13

冇呀 只係覺得佢唔實至名歸
26係男Eason女amei

我同我朋友都跟過JJ, 但歌迷質素唔係差到咁丫嘛@@
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-24 01:15

我個人覺得好差
又盲目 又煩
偶像得獎就實至名歸 偶像冇獎就被消費 本土保護

不能同意更多,歌后艾怡良我都不敢苟同
powerful 發表於 2018-6-24 01:18

幾好奇你覺得上年應該邊個拎歌后

25屆歌王我會排JJ係第四/五
Top3係張震嶽 周華健 蛋堡
26屆歌王我覺得方大同/韋禮安/張學友應該拎
歌后我偏愛當年隻碟好好既魏如萱 但莫文蔚/徐佳瑩都唔錯
27屆歌后... 唔想提
28屆歌后我反而OK 艾怡良都算係可以掌握到好多唔同曲風