返回列表 發帖
雖然今年冇咩特別愛將
但都會按俗例喺公司偷睇XD

(到知入圍時先細心聽晒再開盤) ...
Evan@LaRossa 發表於 2018-5-16 14:12

今年水準好平均
所以特別想睇入圍名單搞成點
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

準時開始

主席:陳子鴻

閻奕格都新人??
kevinlai1621 發表於 2018-5-16 15:09

上年先出第一張
最佳新人獎(7位)
鄭興
茄子蛋
J.Sheon
李權哲
蘇珮卿
閰奕格
丁世光

最佳國語專輯 (6張)
忽然有一天,我離開了台北
心裡學
C'mon in
偷故事的人
偉大的渺小
神經誌

最佳作曲人 (5位)
陳珊妮 魏如萱 不要不要
盧廣仲 魚仔
艾怡良 言不由衷
李劍青 在家鄉
林俊傑 偉大的渺小

最佳國語女歌手(5位) wow 係比較似選唱功嗎?
呂薔
徐佳瑩
faye 飛
張惠妹
彭佳慧

最佳國語男歌手(5位) 兩邊都冇增額
小宇
李玖哲
陳奕迅
林俊傑
許書豪

年度歌曲 (5首)
有無
長途夜車
魚仔
致觀音山
偉大的渺小

特別貢獻獎
郭宗韶
蘇芮

【演唱類】

【出版獎】

■ 年度專輯獎
最佳國語專輯獎入圍作品
最佳台語專輯獎入圍作品
最佳客語專輯獎 ...
ed8671ed 發表於 2018-5-16 16:23

新聞講最多嘅都只係6項入圍 JJ&AMEI
扣咗年度專輯嘅補送入圍
頂盡5項
上次最多5項好似已經係李榮浩果年?!

邊個估中過半提名真係要頒個獎畀佢
連名帶姓 風衣 灰色 一齊攬炒
PenguinMusic 發表於 2018-5-16 16:31

好似男歌手唔少人估得好近磅 係差許書豪
女歌手就...有DD意外 但都係合理嘅

男歌手暫時估JJ VS 小宇 (希望小宇爭氣D,有少少唔想JJ咁快第3次,雖然佢真係唱得好)
女歌手暫時估LALA

唔覺得加多兩個位有幾難
帥小寶` 發表於 2018-5-16 17:59

因為一開始就先傾增唔增額 後投票入圍
投哂5個之後 向評審公布入圍者 再加位 有可能不公

增額果到仲要得到有三分二評審支持 唔係過半數

外界認為孫燕姿和A-Lin是大遺珠,評審團主席陳子鴻坦言孫燕姿和A-Lin的確讓評審最頭痛,透露甚至有 ...
fifty1205 發表於 2018-5-16 17:32

戥孫燕姿唔底 輸畀機制
A-lin個人認為呢張喺過渡期 入到都贏唔到

E神係唔係幾乎出親國語碟都可以入圍金曲獎?
我等我在 發表於 2018-5-16 19:50

係 好似得05怎麼樣入唔到
入蛋記之後 張張入圍

死啦,我發覺自己99%嘅入圍專輯/歌曲都完全未聽過!!

你們平時是通過什麼渠道了解台灣樂壇架?
有無類似 ...
若葉之年 發表於 2018-5-17 12:52

我覺得近年華語音樂進步得好快,d碟做得愈嚟愈好。
有時隔咗一排冇跟得咁貼,都覺得miss咗啲正嘢。

鍾意聽碟嘅,我諗金曲獎入圍名單都算係唔錯嘅途徑,
想知pop啲嘅歌就hitfm。

今屆林俊傑入到咁多都商業味濃...
五位男歌手隻碟我會咁排:
宋念宇 > 陳奕迅 >>> 李玖哲 > 林俊傑 >> 許 ...
bagfgfcde 發表於 2018-5-17 20:32

如果結果真係小宇+LALA就正勒
怕就怕評審最後一round好似彭佳慧果年咁,提出審感人度 或 無限放大陳奕迅歌聲演員呢個一點

[尋人啟事] CM金曲獎評審團

大家好, 雖然CM係一個以廣東歌為主既論壇
但同一時間其實都有一班好留意華語樂 ...
CunninG 發表於 2018-5-17 22:43

支持
好似幾好玩

剛剛聽許書豪,好商業味同好容易入耳,唔似金曲獎喜好,不過個人覺得好正同好唱得 ...
1d14 發表於 2018-5-17 20:01

我都聽完,把聲好聽,音樂舒服

BTW今日有新聞報有可能由蕭敬騰擔任典禮主持人

暫時仲有呢兩段表演環節:

艾怡良 - 致敬「特別貢獻獎」蘇芮 經典組曲

熊仔 / 葛仲珊 / BOXING 葛西瓦  ...
ed8671ed 發表於 2018-6-10 17:21

蘇芮啲歌好難...
希望艾怡良醒醒定定,唔好失準,
唔係嘅話好柒。

普遍樂評意見對歌王歌后相似
都想造就新歌王歌后

反而我覺得國語專輯可能會好爆
今年幾隻碟水平好接近
年度專輯應該都暫時唔係國語專輯

主視覺 超正

魚仔 2個落袋

要四台傾掂數簡直難過咩~

Evan@LaRossa 發表於 2018-6-23 19:15

與其等四台醒覺,倒不如音樂界自己建立一個具公信力頒獎禮仲快

好有新意呀佢
老蕭好強

CASH 你認為接唔接受到?
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-23 19:28

NOT OKAY
以香港咁細個市場,大部分獎項都以一首歌作為單位,並唔恰當。
通常淪為評流行性或唱功

點解丁世光唔唱D高音?

我第一次聽,感覺有少少似陶吉吉
Evan@LaRossa 發表於 2018-6-23 19:36

好聽架集碟
唔知點解唔唱上去

我覺得會喺丁同J.SHEON之間誕生得獎者
但其實我好鍾意茄子蛋

好聽架集碟
唔知點解唔唱上去

我覺得會喺丁同J.SHEON之間誕生得獎者
但其實我好鍾意茄子蛋 ...
liebe 發表於 2018-6-23 19:38

總之估嘅時候跟住自己個喜好啦
我玩cm評審時都係投茄子蛋
對自己太冇自信

好似一直都係得你投茄子蛋
chanchan0909 發表於 2018-6-23 19:52

我鍾意呢d佬味作品
又有d詼諧

郭源潮 可以話係 鶴立雞群

Vivian Tsu 真係好L正

係咪到艾怡良唱歌?
好驚佢拆佢自己金曲歌后嘅招牌

睇到而家
似乎評審今年好重自然感同感人度
小宇會唔會有啲危..

黑人問號
呢一首連入圍都成問題啦

今年賽果怪怪地
但又唔係怪到盡
除編曲人獎,最冇資格拎果首反而拎到

董事長樂團
hv8638 發表於 2018-6-23 22:19

完整度係高既

評審好似從入圍名單中,選出路線最唔同果份作品咁款

台灣早就有嘻哈… 呢個名好 mean lol
星勤 發表於 2018-6-23 22:23

係喎

最高收視點嚟啦

好野 lala實至名歸

好 開 心 呀 呀
多謝lala令蔡健雅既記錄冇被破
bagfgfcde 發表於 2018-6-23 23:26

始終評審對歌手追平江蕙記錄
仲有猶豫
當然lala表現非常非常出色

咩呀
又係佢
佢唱片啲假音咁都拎到?

寧願三封JJ

JJ都唔係好值~~
不如鼓勵下另外果D
表妹保莉 發表於 2018-6-23 23:42

我指如果要三封JJ定果位
寧願JJ
始終演唱水準高

其實如果評審一開波就評演唱穩定度
絕對唔係咁既賽果

咩呀
今年又話係果五個語言既第一名揀一張既

評審主席唔係話過
今年冇 種子專輯
所以年度專輯從四種定五種語言既最佳揀一張出嚟咩

唔係啊
係入圍既專輯揀
CunninG 發表於 2018-6-23 23:56

上年有專輯冇報語言類最佳專輯
評審見第一年行呢個制度
揀咗兩張種子專輯直入年度專輯
所以決選就從所有碟中揀

今年冇種子專輯
所有入圍名單都跟語言最佳
仲行上年評選方式?!
而且佢係入圍名單公布記者會有講過,會喺四大語言最佳揀一

痴線,咁陳奕迅隻碟都係國語,
年度專輯就贏左徐佳瑩,
但國語果Part又輸番,
會唔會打左自己咀巴?{:1_9 ...
表妹保莉 發表於 2018-6-24 00:04

呢個問題其實上年主席答過。

所有專輯合評,而唔係四張最佳語言專輯揀一,
評審各有支持,
票數取態會完全唔同。

但而家個問題係,入圍名單公布記者會,
主席有講過會喺最佳語言專輯揀一張拎年度專輯

痴線,咁陳奕迅隻碟都係國語,
年度專輯就贏左徐佳瑩,
但國語果Part又輸番,
會唔會打左自己咀巴?{:1_9 ...
表妹保莉 發表於 2018-6-24 00:04

評審就係怪怪地覺得唔會
仲明言話
最佳語言專輯睇重語言上與音樂配合
年度專輯放輕語言上表達比重,重音樂性

所有所有評審係專業到咁先犀利
可以將一張碟嘅語言同音樂拆開評
犀利