返回列表 發帖
其實分薄左票數而令到呢個情況出現啦
唔,擺埋一齊頒其實真係會幾怪 ...
表妹保莉 發表於 2018-6-24 00:11

冇錯,就係咁

合埋評會好易篩走本來大家以為其他人會撐既碟
呢round排某一隻第二名好咁啦,
即係冇投到,
一個唔覺意,就可能篩走咗
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

可能佢地評國語碟嘅時候睇重LaLa係台灣歌手>Eason係香港歌手,所以LaLa贏
評年度碟就冇睇呢樣嘢,所以Ea ...
mosesming 發表於 2018-6-24 00:15

咁兒戲?!
應該唔係既

我估佢1st round係會留唒所有有票既,
即使得1票都好,
再作討論

竟然唱功勝過一切
表妹保莉 發表於 2018-6-24 00:31

最佳國語男歌手嘅賽果...
已經考慮咗唱功?
考慮咗演唱水準?

我其實唔係好明點解台灣人會覺得Eason唱功大勝其他歌手
尤其係近年 ...
mosesming 發表於 2018-6-24 00:34

我都唔理解

佢哋係咪唔記得咗認了吧果期嘅出色唱功?
佢以前係可以好到咁款架啵

佢哋仲記唔記得佢上五樓的快活,
畀評審直指唱功大退步?

實在太多人神化陳奕迅
跟住仲要好多呢啲神化佢嘅人
淨係聽過浮誇等派台歌
唔講台灣住,
神化佢嘅cm以外嘅人,認真聽唒佢每一張成隻碟嘅
究竟有幾多?

最佳國語男演唱人
自從周杰倫之後就對獎項的定義有不同的理解
有時候只是看唱功
有時候創作都可以加分
...
chb23 發表於 2018-6-24 00:39

真係
男歌手真係頒得好奇怪

周杰倫之前果幾年都開始怪
果期好常出現補獎
明明leehom心中的日月最好啦,要等到蓋世英雄先畀
明明曹格早一年畀更適合,係要到super sunshine先有
又突然有一屆,畀咗專輯曲風極單一嘅李玖哲
奇奇怪怪

「陳奕迅對音樂駕馭很熟稔,專輯節奏複雜性蠻高,但他唱得很輕鬆,沒有讓人有炫技的感覺」,最後係重點, ...
just11256 發表於 2018-6-24 00:49

擺明針小宇

真係走自然感呀今屆
評審口味好影響賽果

都係啱啱講過果句
如果先評基本野
1st round就評演唱穩定度
陳奕迅仲留到嗎?

《認了吧》當年俾評審話唱法太保守,所以輸俾曹格。
just11256 發表於 2018-6-24 00:50

我指佢哋好似忘記咗陳奕迅以前唱功可以咁好
清澈透亮
近年退步先嚟話佢好

唔係指認了吧應該拎歌王

憑佢可以平到殷正洋紀錄
唔係好服

我覺得佢最叻唱芭樂歌/口水歌
一唔係呢type就唔掂  
25屆俾林俊傑可以同26屆歌王歌后同27屆歌后 ...
bagfgfcde 發表於 2018-6-24 01:10

26屆真係不知所謂
歌王歌后明明好多優秀候選人