返回列表 發帖
GQ雜誌既入圍預測
佢地上年都有預測到歌王歌后 命中率係100%
bagfgfcde 發表於 2018-5-7 21:07

希望GQ既預測可以增加CM小宇FANS既信心估入圍時唔好忘記小宇

https://www.kkbox.com/tw/tc/column/features-0-2560-1.html

見到第一個入圍預測既名字已經笑左

Sooo excited
特別係女歌手既入圍
唔知今年女歌手係屬於邊個呢
又唔知邊幾個單位註定入圍等於陪跑
同埋唔知有無大陸既女歌手入圍呢

ps. 上年大家燈死乃文同燈到艾怡良拎歌后
唔知今年會唔會重演呢

[尋人啟事] CM金曲獎評審團

大家好, 雖然CM係一個以廣東歌為主既論壇
但同一時間其實都有一班好留意華語樂壇既「國語力」
每年我都會見大家討論金曲獎
預測歌皇歌后
但估錯之後又要自嘲自己係燈神
我就諗, 我地可唔可以組成一個屬於CM既「金曲評審團」(又或者係明燈團)
用樂迷既角度, 係金曲獎既入圍名單中
選出一份屬於CM既推薦名單

姐係點? 姐係透過討論同投票
選出屬於CM既最佳國語專輯、CM心中既金曲歌皇歌后

評審項目
當然, 金曲獎咁多個獎項
我地唔會每個都去選
例如台語歌, 我地就因為言語問題
未必識去評審
如果成功組團, 我打算評選下列項目:

最佳國語專輯獎
年度歌曲獎
最佳國語男歌手獎
最佳國語女歌手獎
最佳樂團獎*
最佳演唱組合獎*
最佳新人獎
最佳作曲人獎
最佳作詞人獎
最佳編曲人獎
最佳專輯製作人獎*
最佳單曲製作人獎*
最佳音樂錄影帶獎*

* Optional, 如果成功組團再同評審團探討可能性

評選方法
透過telegram 討論之後投票
直至其中一項入圍作品取得過半數得票

參加資加
只要你聽過上面評選項目既所有入圍作品 (又或者有信心係討論前聽晒)
(當然至少有信心聽晒無打* 既項目啦)
而你又願意同大家討論, 分享你既選擇同原因 (唔洗長, 真係幾句都得)
歡迎你加入評審團

暫時目標係至少人有七至八人 (搵唔到就當我無講過)
當然愈多愈好, 但又為左方便討論唔會整太多
(如果踴躍咪先到先得, 雖然我連成唔成團都唔知....)

目標
得出結果後
會總結大家既討論過程
推薦原因, 係CM同大家分享番
從而達到呢幾個目的
1. 召集所有國語力, 將優質國語歌分享比大家
2. 認識其他國語力, Make new friends
3. 試行金曲獎模式, 睇下有無可能係下年年頭搞一個for canton pop既CM金曲獎 (姐係一個CM會員可參與既樂評選)

如果大家有興趣參與, 直接PM我啦
(其實我呢兩日有問過其他會員有無興趣
如果你表示過有興趣, 可唔可以都PM我作confirm)
如果我係呢個星期組到 7個人以上
就立即成團

想入去瘋狂推介宋冬野《郭源潮》、劉惜君《如我》同繼續無報名嘅陳昇《歸鄉》 但召集人好似係_ _ 宇粉 {:1_ ...
nicholashin 發表於 2018-5-18 01:31

如果唔想小宇成功變成CM歌王 更加要參加評審團提出你既反對聲音

同埋陳奕迅隻碟係叫C'mon In~ 唔係之外
bagfgfcde 發表於 2018-5-18 12:37

証明佢跟得仔細囉  c’mon in入面有首歌叫之外都知! 咁隻碟名同歌名 佢調轉 得唔得先?
    c’mon in啲歌咁百花齊放 要分清曬歌名都唔容易囉

咁點解唔直接做一個廣東歌版既金曲獎
stephybest 發表於 2018-5-18 13:16

因為想一年年咁做
廣東版如果搞想下年年頭做
所以用住金曲獎試水溫
同埋真心想召集下國語力

有「金曲風向球」之稱的「中華音樂人交流協會年度十大專輯暨單曲」名單於今日揭曉。綜觀今年名單,訴求音 ...
bagfgfcde 發表於 2018-6-5 17:20

今年咁快既 今年個LIST 唔係好金曲獎風向
不過都睇到幾樣野既
1. 國專入圍既得兩隻出現係十大專輯中, 而LALA牌面上好似大機D
2. 偉大的渺小年歌機會提升左
3. 希望唯一拎到十大專輯既歌王候選人可以真係拎埋歌王

BTW, 有D失望唔見C'mon in 神經誌 同 鄭興
後兩者我覺得金曲獎揀得幾好

第29屆金曲獎將於23日登場,本報請來陳國華、M先生及蕭賀碩3位樂評人,就最佳男歌手獎、最佳女歌手獎及最佳 ...
bagfgfcde 發表於 2018-6-18 09:21

期待結果
歌王 JJ/Eason
歌后 (誰啊.....的)彭佳慧
國專 JJ/Eason/Amei

未來ing Yeah~~

總之估嘅時候跟住自己個喜好啦
我玩cm評審時都係投茄子蛋
對自己太冇自信 ...
liebe 發表於 2018-6-23 19:48

茄子蛋我覺得live有加到分

咩呀
今年又話係果五個語言既第一名揀一張既
liebe 發表於 2018-6-23 23:53

唔係啊
係入圍既專輯揀

冇呀 只係覺得佢唔實至名歸
26係男Eason女amei
bagfgfcde 發表於 2018-6-24 01:14

咁老實講amei係三月同這樣你還是要愛我嗎既表現又真係世界級

居然有人撐偏執面
呢隻碟應該係肥妹career入面世界級難聽嘅碟
把聲唔得 快歌選曲又差 當年仲要有隻 ...
jaydeng 發表於 2018-6-24 01:26

隻碟好一般...
呢位會員講出我心聲 快歌果part真係好唔掂
bagfgfcde 發表於 2018-6-24 07:12

快歌又真係BULLSHXT左少少
個人覺得26歌后比莫文蔚好D
尋人首歌係神曲
但隻碟OVERALL又未叫做神級
(至少同心裡學比心好聽過尋)

不能同意更多,歌后艾怡良我都不敢苟同
powerful 發表於 2018-6-24 01:18

想知點解不敢苟同
我承認佢唔係唱所有歌都好聽
但係說 艾怡良既歌佢都CARRY得好好
柔情、不羈、開朗、迷幻等等都既元素都係同一隻碟到搵到
而且每首既表現都係合格以上

當然加上年對手唔算太神級
佢上年封后可算集合天時地利人和

其實點解咁多年之後
周不時就會有人拎番偏執面出黎講
正反兩面既論點都講過好多次...

之後第二個經典重溫 ...
-Prince- 發表於 2018-6-24 10:55

我都係果句我覺得慢歌真係神級
快歌我就no comment
同flop & beautiful一樣
不過佢係前半beautiful  

btw 睇番新人表現
丁世光真係唱得好爛
茄子蛋同鄭興既live反而有加分

艾怡良呢家個唱法係咪唔入咪

我揾番佢唱得最穩果段我們的總和LIVE黎聽
聽落都係好似走鋼線